This is a second marriage in my family. Well, mine is the first one of course. :) Akad nikah was held on Friday after Solat Jumaat and the invitees are among close family only. A very small and simple ceremony with nice food. My mum even cooked additional yummy  traditional food for this event. Sesar unjur, botok telur masin, umbut kelapa, yummeh!

As the groom's families are from Kuching as well, the event is quite simple and easy. They knew the route, came over to our house and akad nikah start. Then zikir and lil Nasuha's majlis doa selamat. 


Bride of the day

Groom, looking nervous bro?


Naffa and Eddie

new member

On the next day, the reception was held at Dewan Hikmah, Kuching. As the reception was merged between two families, we have to limit the guests from both side of family. Smaller the better, not much crowd and all guests are well seated and well served. Theme was purple and gold while the bride's families in green and groom's family in red as symbolic of Malay and Chinese family.  Alhamdulillah, the event went well and simple.









The wedding was on March and now my sister is pregnant! Can't wait to meet the lil bundle of joy and Nasuha's cousin! Yey! 

Sekian, Kamsahamida~ 











 

April 2012. The Carnival Waterpark, Sg Petani.  

Photos credit to fendiology

Sekian, Kamsahamida. 

Few peoples hv been emailing me asking where to buy cheap Bumbo Seat and swimming pool for babies. Here you go. 

I get Bumbo Seat WITH tray, LILAC color  for MYR 199.90 at babyland. Here's the link. https://www.babylandmalaysia.com Price at Queensbay is RM199.90 without tray. My baby lovess this tray, so she can bangs on it when her mama lambat suap her food. Heee.

Can be used for reading table as well 



Nak tray!!!


As for pool and the neck float, I got it from a mother who wants to let go the set at my workplace. Cheaper, of course as it was a second hand item. But if you want to get the set for your babies, you can shop at few sites here. 



All items come with air pump. I suggest you guys to buy the pool as well if you live at non-swimming pool residence. I've tried to put my Nasuha for a swim at the kids pool (the one that you can get at supermarket, which the height is just around your knees), but her legs will reach the bottom and cause her to slip and drown. 



Happy shopping mommies! 

Sekian, Kamsahamida~ 


These are some of my carelessness that might be a lesson for myself and other mommies. (or am i the only one bad mommies?) 

Jatuh katil 
Rasanya dah 5 kali Nasuha jatuh dari katil tak beralas. Awal-awal dulu sebab lupa nak guard sekeliling katil, so dia tidur lasak guling-guling sampai jatuh katil. Tapi bila dah memanjat ni, letak bantal tinggi-tinggi pon jatuh jugak. Haritu jatuh sampai pecah bibir yang halusssss tu. berdarah kejap. =(  Ade skali tu I tengah packing untuk balik Johor, so i left her atas katil while I just berpaling from her dalam 30 seconds. Agaknya die nak jugak merangkak kat mamanya, tetibe dengar bunyi unexplained. Tersembam muka kat lantai.. Bunyi tu sampai sekarang terngiang2 kat telinga. Berdarah hidung pulak kali ni. T_T 

Chocking 
Haritu I masak bubur ayam, so letak la ayam dalam bubur tu kan, without noticing I termasuk skali tulang die yang kecik, about 2 cm. Bila blend bubur tu tulang tu pon tidak terhancur. So bila I suapkan Nasuha, i totally tak perasan ada tulang ayam tu. Nasib baik Nasuha ni jenis tak telan kalau benda tu die x boley hancurkan, contohnya carrot yang tak habis blend (selalunyaa!) I suap die makan, and die try lamaaa nak telan, alih-alih die keluarkan tulang ayam tu! Carelessssss gila mommies ni. Rasa cam nak jatuh jantung time tu! 

Underestimate her skills 
Yang ni lagi bahaya. Time tu Nasuha baru je merangkak, belum pusing satu rumah lagi, just dlm 5-10 steps je. I left her unattended dekat living room sebab nak memasak kat dapur. Babah nye pulak tengah cuci kereta kat porch and left the grill open cmtu je. Agaknye Nasuha nak kejar Salbiah and Zerro, tak sangka pulak die boley crawl sampai kt porch tu, sikit lagi nak sampai bawah kereta!! Padahal ada bendul 2 kali (bendul ke nama benda yang cam tangga tu?) kat depan tu. Nasib baik la babahnya bukan tengah me-reverse kereta ke ape, if not tak tahu la macam mana nasib Nasuha. Time taip ni masih menggigil bila ingat balik. Astaghfirullah, Nauzubillahi minzalik.

Sama-sama kita amik lessons from these. May Allah protects our children and families from any harm and danger. Ameen! 

Sekian, Kamsahamida~
Nasuha dah nak 8 bulan in another 2 weeks, baru mamanya nak update. Sekarang she's super duper active.. jangan sampai hyper sudah. Bangun pagi terus nak panjat mama and babah, kalau duduk dekat baby cot, terus berdiri kat pagar cot tu. Kalau family tengah makan, tetibe ada tangan pegang kaki kita and panjat kerusi. Semalam die panjat meja computer, dah sampai atas tu x reti nak turun balik, terus meraung2 mintak amik. Haha. Lebih sangat la tuuuu. Balik kerja ade je si cinonet ni tunggu kat pagar skali ngan Zerro and Salbiah sambil mulut mengomel2 bising. 



She's started solid food last 2 months, time tu die 6 months. Kemain lagi kalau makan, lambat suap sikit trus mulut bising mengomel sambil nak capai tangan kita yang pegang sudu. Hamboi, bab makan memang nak cepat aje. Haritu time balik Johor, nenek die bawak pinggan makan kat sofa, ape lagi Nasuha terus mengejar neneknye nak mintak makanan. Dari jauh merangkak ke nenek die, panjat sofa and buat muka kesian nak mintak suap.  Tapi kalau menyusu, payah benorrrr! Sekarang die minum sangat sedikit, kadang2 10oz je time siang. Risau lak mama nye ni sebab stok susu dah nak expired dalam freezer, and yet Nasuha minum sikit je, Kang terpaksa buang, sedeyyyyyy~  Tak sure la sebab tu EBM ke, tu yang die reject. Sebab kalau perah yang fresh pon payah jugak die nak habiskan, EBM lagi ar.. Kalau direct feed je die ok.. Hmm entah la, pelik2 la anak mama ni. 



Oh, lagi satu, Nasuha dah reti nak memanggil mama nye ni.. dulu sebut bu bu bu, da da da, ba ba ba, ta ta ta.. dah lama ajar suh sebut mama baru nak panggil mama. It was one night when she went cranky and I nak pegi toilet pon payah, so I left her with her babah dekat atas katil. Time tu die terus berdiri and jerit2 maaaa, maaaa, maaaa! Wohhhh, that was the first time and rasa terharu yang teramat sangat! I pon biar je die jerit2 gitu sebab seronok dengar die panggil mama! haha.






So at her 6~7 months, crawling checked, eating checked, sitting checked, standing checked, panggil mama, checked, meniti checked. Rambut, increasing sikit, and gigi, TAKadeeeeee. HAHAHA!

Sekian, Kamsahamida~