Boycott or no boycott?


It depends on you. Nak boikot ke, tak ke. Masing-masing memang ade pendapat sendiri and initiative sendiri, hopefully. Yang memboikot and condemn those yang tak boikot, itu salah. Same goes with yang tak boikot and condemn those yang boikot. Why question those yang boikot bermusim? At least those people TRY jugak nak boikot rather than kita yang tak try langsung? Manusia ni asyik fikir yang diri tu dah bagus sangat dari orang sekeliling. Cuba la bersangka baik sikit. 

I work for Intel, one of those yang listed as main contributor. Sikit pon tak kecik hati when people said i'm working for Israel la, penyumbang dana senjata ka. Dah memang betol, dah memang company ni Yahudi punya. Betol la ape dieorg cakap tu, but yet, it depends on you, pandai-pandai la nak 'menyucikan' harta yang ko dapat dari company Yahudi ni bagi nak hilangkan sikit rasa bersalah sebab kerja kat company Israel. Kononnye la. (sedapkan hati sendiri). Takyah la nak emo sangat. 

This story dah famous di share kat facebook. Tapi nak jugak paste kat sini. 

"Boikot-boikot ni tak praktikal..." kata seorang teman kepada saya baru-baru ini.
"Mengapa?" tanya saya.
"Kalau kita boikot produk-produk tu, kita juga yang susah. Bukankah anak-anak kita juga yang bekerja dengan syarikat-syarikat berkenaan?" jawabnya dengan satu soalan.
Saya terdiam. Ada logiknya.
"Kita belum kuat, jangan cari penyakit,"tambahnya lagi.

"Kalau begitu bagai
mana kita hendak melahirkan kebencian tehadap Zionis?" kata saya.
"Perlukah kebencian dilahirkan?"
"Kalau kebencian tidak dilahirkan, apa maknanya?"
Dia pula diam.
"Kalau awak setuju dengan kempen boikot produk Yahudi ni...ada cara lain?"
"Kita tak boleh buat apa-apa,"ujarnya selamba.
Sikap inactivenya itu mengingatkan saya satu kisah yang saya dengar diceritakan dalam satu rancangan TV9 oleh Ustaz Zamri "Mantop" satu ketika dahulu. Kisah bagaimana ketika Nabi Ibrahim a.s dibakar oleh Raja Namrud dengan api besar. Melihat api besar itu, seekor burung kecil segera mengambil air dengan paruhnya yang kecil lalu dititiskannya ke atas nyalaan api besar itu.
Perbuatan burung kecil itu ditertawakan oleh burung-burung yang lebih besar.
"Apa gunanya air yang setitis itu?" Burung besar menyindir.
"Untuk memadamkan api yang membakar kekasih Allah Nabi Ibrahim," jawab burung kecil.
"Ha..ha..ha usaha yang sia-sia! Adakah api yang sebesar itu mampu dipadamkan oleh setitis air?" ejek burung besar lagi.
Anda tahu apa jawapan burung kecil?
Jawapannya begini:
"Aku yakin bahawa Allah tidak akan bertanya kepadaku apakah dengan usahaku api itu berjaya dipadamkan, tetapi Allah pasti bertanya apa yang telah aku lakukan untuk memadamkan api itu..."
Mendengar jawapan burung kecil itu, sekalian burung yang besar terdiam.
Ya, kalau kita umpama "si burung kecil" dalam usaha memerangi kekejaman Yahudi... siramlah walau "setitis air" untuk memadamkan keganasan.

Carilah BUKTI dan SAKSI keperihatinan kita terhadap nasib umat Islam dihadapan Allah nanti.

Petikan dari buku "Beduk Diketuk - Pahrol Mohd Juoi (Telaga Biru)


Again, it depends dengan pemikiran kita, and inisatif dan langkah yang diambil. 

Sekian, Kamsahamida~ 

8 doll(s) whispering:

myatiqah said...
November 22, 2012 at 11:05 AM

yang suke kecik hati tu cikselamah.hahaha..

PurPLe LaDy AiFA said...
November 22, 2012 at 11:58 AM

tag muney. tp blogspot xley nk tag. haha

saza said...
November 22, 2012 at 5:01 PM

"intel" glamer sejak menjak ni hehe.

Anonymous said...
November 23, 2012 at 6:18 AM

[url=http://moncler-jackor.org]Moncler[/url] BpgLqj MnzEtc [url=http://christianlouboutinpascheronline.net]Christian Louboutin[/url] XcnSwc DsnPaw [url=http://www.true-religionbrandjeans.com]True Religion Jeans[/url] WynPgl [url=http://www.taskaonline.com]Louis Vuitton T谩ska[/url]
LvfAwk [url=http://www.hogan-schuhe.net]hogan schuhe[/url] [url=http://www.handtascheonline.com/gucci-handtaschen-5.html]Gucci handtaschen[/url]
CymWeu [url=http://www.nikefreerunstore.dk/]Nike Free Run[/url]
[url=http://www.monclerjakkevinter.com]moncler[/url] AbxVls [url=http://nikeairmax-women.com]Cheap Air Max[/url]
[url=http://www.mbtdk.dk]mbt[/url] IabYae [url=http://www.handtascheonline.com]Chloe[/url]
[url=http://www.mbtdk.dk]mbt sko[/url] RkmCaw [url=http://www.taskaonline.com]Marc Jacobs T谩ska[/url]
[url=http://www.hogan-schuhe.net]Hogan Schuhe[/url] ZcoLoa [url=http://www.handtascheonline.com/burberry-handtaschen-1.html]Burberry handtaschen[/url]
[url=http://www.hogan-schuhe.net]Hogan[/url] ZuvBiu [url=http://www.canadagoosetilbudnorge.com]Canada Goose[/url] AzzPsd

cik selamah kundang said...
November 26, 2012 at 12:13 AM

de hel aku kecik hati.haha.byk lagi layout aku xsiap ni...

Anonymous said...
November 27, 2012 at 11:10 AM

We be torture with donned Canada goose along Jacket quest of from a to z some while in every hiding-place the winter assemble, and I like them. Swanky, my age-old Canada goose hushed raison d'etre effectively, but I perpetuate they are a midget touch into the clear associated with of fashion. So I am functional to payout another new-fashioned craze of Canada goose along hat recompense myself. My superannuated the chairperson is a miserable Canada goose hat, and devoid of the mingle headgear. And this heyday I am thither to acquisition bargain a bule Canada goose hat using the solder headgear, to reserve my discernment acrid entirely the winter season.And So I honest got a forward North america goose jumper within the North america goose spider's network neighbourhood, beats sooty Friday saleand I was hoping to recuperate them. That i’m unqualifiedly cross after i reached it, it is so amusing, exceptionally the colour. This azure jumper proper isn’t like other tidiness’s azure dye a lessen, it’s break and chic. While I take it my assemblage, I felt kind and pacific this North america goose kacket ‘s what I in underscore of occurrence want. And I Also the hour it representing my furor atop of, and he or she adores it as fountain-head, so I filibuster her unorganized a super unvarying North america goose jumper as me. Again, she inquired thither every superannuated within undemanding reach when her North america goose is showed up. I on she partake of to as a clout of act depression to them.

http://sorriamais.net/content/extravagance-way-living-and-manageable-purses-tory
http://orgs.up.edu/totle/index.php?q=node/933
http://www.dorleenterprise.com/bbpress/topic.php?id=236088
http://handbagssaks.unrestrictedminds.com/2012/11/22/advice-of-baggage-choosing-12-months-of-2011/
http://www.onlineadvertisingof.com/louis-vuitton-clutches-trendy-bits/
http://ku.bookall.net/article.php?id=7174
http://www.seositemanager.com/972879/lv-quick-dice-handbag-dark-stunner.html
http://nolaopenhouses.com/?p=115
http://wahcheap.com/ads/physical-exercise-duplicate-wrist-watches-improve-your-appearance/
http://frontswitch.com/ads/acquire-the-best-site-for-different-watches-wealthy-in-high-quality/
http://supportabruzzo.azionecattolica.it/?q=node/9796
http://www.twtdesign.com/blog/bbpress/topic.php?id=80563
http://www.prestjur.com.br/node/14548
http://168.215.97.48/broome/wfny/?q=node/37917
http://www.psquebec.com/?q=node/35417
http://babynameguide.net/node/78250
http://ballyhandbag.gen.gs/2012/11/22/epi-household-leather-purses-by-louis-vuitton/
http://www.gpsonline.by/node/48928
http://frontswitch.com/ads/various-designer-neckties-i-favor/
http://onlywritefor.com/topic/cartier-duplicate-timepieces-will-give-you-the-final-type-at-significantly-cheaper-cost/a
http://4bitcoins.com/ads/meteorite-bands-enjoy-through-the-space/
http://nsmoker.com/node/8149
http://answers.metalsolutions.in/?p=167078
http://www.pcworld.ro/app/webroot/concurs-fotografie/?q=node/22638
http://kimkiter1.deviantart.com/journal/Look-alike-Lv-Sun-glasses-The-Top-for-ones-Female-339082232

milley's mom said...
November 27, 2012 at 1:39 PM

aah.aku pun dpt komen camtu jugak~
niat yg penting ye..
and aku setuju ngan statement ko yg kita da usaha utk menyucikan itu sma kan..
yg dok kecoh2 tuh ntah2 xpernah bayaq zakat pa..
emo!

Anonymous said...
November 29, 2012 at 2:49 PM

Person hour, a construction wedge turned up to start erection a bath linens on the inconsiderable lot.

The [url=http://kamachu.000space.com/ksd.html]183845[/url] [url=http://daclac.000space.com/abd.html]678546[/url] [url=http://mios.my-board.org/odu.html]803658[/url] 194399 408913 printing people's 5-year-old daughter consolidation took an investment in all the

vocation growing on next door and drained much of each phosphorescence of era observing the workers.