Formula Milk and Canned Baby Food

Frankly, I'm not against these and those mothers who decided to feed their babies with these. Even though Nasuha is still fully breastfeed and fully feed with homemade food, I totally understand those mother yang terpaksa bagi anak FM and Canned Food. Breastmilk adalah rezeki dari Tuhan, some mothers memang x dikurniakan dengan susu yang banyak (that's why zaman dulu ada ibu susuan, zaman sekarang ada FM), tapi rezeki anak tu tetap ada, kalau bukan rezeki kat susu, rezeki banyak kat lain example money dari makcik pakcik nenek kawan, bos bapak bos mak, naik gaji Heeeheee etc. Me myself pun susu biasa-biasa ja, xda la banyak sangat, xda la sikit sangat, cukup utk anak makan, cukup buat stok, alhamdulillah. Homemade food pulak selagi I terdaya buat la, kalau kekangan masa, ripen fruits and wholemeal bread la jawabnya. Setakat ni gagah lagi nak masuk dapur pagi-pagi masak untuk Nasuha, just time travelling je kesian sikit sebab Nasuha makan bubur sayur telur ikan bilis. 

Hotel dekat sungai siput. Bawak sayur bawak beras bawak telur.


Again, I'm not against mommies yang terpaksa bagi FM and canned food to their babies. Sebab saya sendiri sedar, anak masih seorang maka saya masih boley nak full BF and fully homemade food untuk Nasuha. Nanti anak dah berderet, tak sure mampu lagi ke tidak, kang kena batang hidung sendiri baru tahu. 

Tapi I'm against mommies yang tak nak breastfeed anak sebab MALAS and alasan nak jaga breast etc. Itu menidakkan HAK anak namanya. Kes yang ni si suami pon kena brainwash sekali. 

Tetibe je kan post ni. 

Sekian, Kamsahamida~ 


1 doll(s) whispering:

elanie*Q said...
June 6, 2012 at 9:37 PM

yup,im agree part yg ibu malas nk bf anak,wpun lg sng nk bf dr nk agkut therm0s,b0t0l susu,bekas susu bagai kehulu hilir. Nanie knal s0rg org mcmni pastu nk d0wn kan org yg bf anak mcm nanie sdri. D0k kata ank kita kurus. Tp rzki anak msg2. My s0n pn bru2 ni je t0pup fm (after 9m 3w fully bf) sbb makin byk nyusu n b4 b4 dis pn my breast milk mmg la xmeriah mane..last2,kesiankan dia xckup susu,tpaksa gak t0pup fm..