Durian yang Legend


Weekend yang malas hanya diisi dengan durian hunting. Tak de la sampai Balik Pulau, just area Junjung tu aje. Ok la uncle tu, kami beli 3 bijik durian terbaik, free satu Hor Lor. Deal! Sebelum lupa rasa keenakkan durian durian terhebat Malaysia, eloklah kita memahatkan rasa itu di belog untuk rujukan pembelian durian pada masa akan datang.

Clockwise (Udang merah, Duri Hitam, Musang King, Hor Lor)
Pardon on the color. Nak kena beli ipon la camni!


Musang King (Raja Kunyit)
Is it sama macam durian tembaga? Rasa die very very creamy dengan ada rasa sedikit pahit untuk mengelakkan rasa muak ketika melahap berbijik-bijik durian. Even though it was claimed to be the Sultan among the king of fruit, not really my type. Kaler die is very kuning, kuning yang creamy, bukan kuning di-raja. I don’t find it sedap as digembur-gemburkan, YET, maybe sebab belum jumpa yang terbaik. Hari tu beli seolah-olah tak masak sangat. Kena hunt lagi sampai jumpa kesedapan itu. Explore more!


Kucing tdo kecuali musang King.

Hor Lor (Labu)
Second gred durian. Sweet and creamy and bitter 0.0001% aje. Isi sedikit kering,  Kaler kuning diraja, and I love it to the max! Makin lama simpan makin sedap. First time makan hari tu kat Sg Ular I don't find it sedap rupanya sebab durian tu tak cukup masak. Hampeh nye penjual, bukannya nak cakap. Hari tu beli kat Junjung baru rasa kesedapan nya. Uncle and Aunty tu pon kata, dulu you makan x sedap, sekarang jaminnn sedap. And sunggu benar kata-kata mereka. Simpan sedikit masuk peti ais sebab tak larat, besok makan bertambah pulak kesedapannya.

Udang Merah 
Kaler oren muda. Holland fan boley la nak makan. Haha. Rasa sweet bitter, macam relationship gitu.. Ada sweet anda bitter, tak jemu makan. Sedap! And rasa tak ley nak berhenti. Another favorite.

Duri Hitam
Brand durian originally dari Junjung. Kaler hampir sama macam udang merah, tp lebih peach. Creamy, sweet bitter, sangatttttttttt la sedap!  Serius tak tipu. Yang ni kena berebut dengan Kekasyfi Hati sebab both suka and tinggalkan seulas besar ibu jari je untuk abah yang belum balik dari surau. Entah apa punya menantu.  Kesip (tu ke word nak describe nye?), 8/10 ulas tu bijik nye hanya sebesar jari kelingking bahagi dua. PUAS HATI YAW!

Si Cinonet pon merayu nak durian.

Ok selamat masuk mulut.  

Kalau ada durian atas meja kat bawah meja la die menunggu. Kalau dapat container yang ada doyan, yang tu jugak dibukaknya nak makan. Nasuha oh Nasuha. 



Sekian, Kamsahamida~ 

3 doll(s) whispering:

cik selamah kundang said...
June 11, 2012 at 12:01 PM

suha suka durian ikut mak dia.eh.bila nak pegi cari lg?jgn lupa roger2.udang merah dgn musang king blm rasa.nak tunggu harga turun dulu.sekilo 25 tu mahal untuk org sengkek mcm i.lol

eyanne said...
June 11, 2012 at 2:33 PM

pergila try durian & food fair kt anjung indah balik pulau nun... 1 jun - 31 julai

harzharun said...
June 27, 2012 at 12:20 PM

Terliur wehhh!!



*sori lama x drop komem..slalu lalu,tp x tegur..hihi*