Confession of Mama yang careless!

These are some of my carelessness that might be a lesson for myself and other mommies. (or am i the only one bad mommies?) 

Jatuh katil 
Rasanya dah 5 kali Nasuha jatuh dari katil tak beralas. Awal-awal dulu sebab lupa nak guard sekeliling katil, so dia tidur lasak guling-guling sampai jatuh katil. Tapi bila dah memanjat ni, letak bantal tinggi-tinggi pon jatuh jugak. Haritu jatuh sampai pecah bibir yang halusssss tu. berdarah kejap. =(  Ade skali tu I tengah packing untuk balik Johor, so i left her atas katil while I just berpaling from her dalam 30 seconds. Agaknya die nak jugak merangkak kat mamanya, tetibe dengar bunyi unexplained. Tersembam muka kat lantai.. Bunyi tu sampai sekarang terngiang2 kat telinga. Berdarah hidung pulak kali ni. T_T 

Chocking 
Haritu I masak bubur ayam, so letak la ayam dalam bubur tu kan, without noticing I termasuk skali tulang die yang kecik, about 2 cm. Bila blend bubur tu tulang tu pon tidak terhancur. So bila I suapkan Nasuha, i totally tak perasan ada tulang ayam tu. Nasib baik Nasuha ni jenis tak telan kalau benda tu die x boley hancurkan, contohnya carrot yang tak habis blend (selalunyaa!) I suap die makan, and die try lamaaa nak telan, alih-alih die keluarkan tulang ayam tu! Carelessssss gila mommies ni. Rasa cam nak jatuh jantung time tu! 

Underestimate her skills 
Yang ni lagi bahaya. Time tu Nasuha baru je merangkak, belum pusing satu rumah lagi, just dlm 5-10 steps je. I left her unattended dekat living room sebab nak memasak kat dapur. Babah nye pulak tengah cuci kereta kat porch and left the grill open cmtu je. Agaknye Nasuha nak kejar Salbiah and Zerro, tak sangka pulak die boley crawl sampai kt porch tu, sikit lagi nak sampai bawah kereta!! Padahal ada bendul 2 kali (bendul ke nama benda yang cam tangga tu?) kat depan tu. Nasib baik la babahnya bukan tengah me-reverse kereta ke ape, if not tak tahu la macam mana nasib Nasuha. Time taip ni masih menggigil bila ingat balik. Astaghfirullah, Nauzubillahi minzalik.

Sama-sama kita amik lessons from these. May Allah protects our children and families from any harm and danger. Ameen! 

Sekian, Kamsahamida~

3 doll(s) whispering:

III bDkNaKaL III said...
May 10, 2012 at 8:35 AM

Fa, serius gigil bl bc entry u kl ni...tp yela kan,kdg² kte t'lupe seketika all the safety to our little on...btw, take care dear!nasuha is so cuteeee...mmuahhh

NoRr said...
May 10, 2012 at 11:44 AM

Aifa...adoi...i pun sama, careless n agak kasar handle baby...penah skali masa letak anak kepala dia mcm tehantuk ke lantai sikit..err..silap, bukan sikit tapi sakit kot..nangeh la budak tu...adoi...besalah sgt...

Naty said...
May 14, 2012 at 2:44 PM

rania penah jatuh katil skali, tu pn dh wat aku fobia gile.. pastu mmg aku x bg die tido atas katil sorg2 lagi. kalo die tido awal, bentang dlu tilam kt depan tv ke ape. then bila kitorg nk tido bru letak atas katil pulak. mmg ngeri kn tgk budak kecik jatuh. macam2 mende negatif kite pk.. isk.. mintak jauhh laa.. now walopon umah kecik je, always keep an eye kt die.. takot jatuh, takot mngutip mkn mende bukan2, takot terantuk ke hape.. ni bru ank sorg kn.. kalo dh 2-3 nnt ntah cmne la.. heh.. ;p