6&7 months update

Nasuha dah nak 8 bulan in another 2 weeks, baru mamanya nak update. Sekarang she's super duper active.. jangan sampai hyper sudah. Bangun pagi terus nak panjat mama and babah, kalau duduk dekat baby cot, terus berdiri kat pagar cot tu. Kalau family tengah makan, tetibe ada tangan pegang kaki kita and panjat kerusi. Semalam die panjat meja computer, dah sampai atas tu x reti nak turun balik, terus meraung2 mintak amik. Haha. Lebih sangat la tuuuu. Balik kerja ade je si cinonet ni tunggu kat pagar skali ngan Zerro and Salbiah sambil mulut mengomel2 bising. 



She's started solid food last 2 months, time tu die 6 months. Kemain lagi kalau makan, lambat suap sikit trus mulut bising mengomel sambil nak capai tangan kita yang pegang sudu. Hamboi, bab makan memang nak cepat aje. Haritu time balik Johor, nenek die bawak pinggan makan kat sofa, ape lagi Nasuha terus mengejar neneknye nak mintak makanan. Dari jauh merangkak ke nenek die, panjat sofa and buat muka kesian nak mintak suap.  Tapi kalau menyusu, payah benorrrr! Sekarang die minum sangat sedikit, kadang2 10oz je time siang. Risau lak mama nye ni sebab stok susu dah nak expired dalam freezer, and yet Nasuha minum sikit je, Kang terpaksa buang, sedeyyyyyy~  Tak sure la sebab tu EBM ke, tu yang die reject. Sebab kalau perah yang fresh pon payah jugak die nak habiskan, EBM lagi ar.. Kalau direct feed je die ok.. Hmm entah la, pelik2 la anak mama ni. 



Oh, lagi satu, Nasuha dah reti nak memanggil mama nye ni.. dulu sebut bu bu bu, da da da, ba ba ba, ta ta ta.. dah lama ajar suh sebut mama baru nak panggil mama. It was one night when she went cranky and I nak pegi toilet pon payah, so I left her with her babah dekat atas katil. Time tu die terus berdiri and jerit2 maaaa, maaaa, maaaa! Wohhhh, that was the first time and rasa terharu yang teramat sangat! I pon biar je die jerit2 gitu sebab seronok dengar die panggil mama! haha.






So at her 6~7 months, crawling checked, eating checked, sitting checked, standing checked, panggil mama, checked, meniti checked. Rambut, increasing sikit, and gigi, TAKadeeeeee. HAHAHA!

Sekian, Kamsahamida~


12 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
May 5, 2012 at 8:25 PM

i love active babies! active babies=healthy babies~ hehe lebih org dara tok lok, semua purple brgnya, hehe dah ada kawan baru nama salbiah. haha

hani apandi said...
May 6, 2012 at 1:38 PM

cutenya nasuha.semua barangnya purple hehe

Siti Nurbaya said...
May 7, 2012 at 8:39 AM

cute lah Nasuha. :) Aifa, EBM yg lamak simpan ya mungkin boleh diblend skali dalam makanan nya kedong nya kuat makan :D

eLy said...
May 8, 2012 at 1:24 PM

salbiah dah bleh main2 ngn suha ke?

PurPLe LaDy AiFA said...
May 8, 2012 at 2:34 PM

@aida,
yala.. salbiah ya nang k main nya ajak.. segal zerro sik mok ngan nya. bukan salbiah ngeramus suha, nya yg ngeramus salbiah.. huhu

hani,
hahha, mak nya suka purple, paksa baby meli brg purple juak. infact byk brg dibrik urg ngan nya pon purple juak.. hehe

nurbaya,
good idea.. lak mek try.. tp mek penggelik ngan susu dikpon, mun masok lam mknnnya, sekpat mama nya curi makan skali.. hhe

k ely,
aah, dh boley. jadi kawan baik dah skrg.. haha

Fathiyah said...
May 9, 2012 at 2:13 AM

kata org lambat tumbuh gigi, cepat berjalan. maybe betul sbb nuha cpt tumbuh gigi, sampai la belum start berjalan. hmmmm ;)

Fathiyah said...
May 9, 2012 at 2:13 AM

kata org lambat tumbuh gigi, cepat berjalan. maybe betul sbb nuha cpt tumbuh gigi, sampai la belum start berjalan. hmmmm ;)

SoMuI @_@ said...
May 9, 2012 at 2:15 PM

she is so cute... :)

aimaniman said...
May 9, 2012 at 5:32 PM

salam kenal dan dofollow sini

seronoknya baca perkembangan anak, time anak sorang dulu terlayan lah, dah 3 sederet ni, mana ygs empat jer aar nak snap gambar pun akak x segile2 dulu... isshhh

Naty said...
May 14, 2012 at 2:51 PM

pa.. susu masih byk ke? aku dh kekurangan stock skang.. sedey.. x lame lg dh nk kna cmpur fm la pulak.. =(
eh, suha still tok nenek nyer jage ke? x anta nursery?

PurPLe LaDy AiFA said...
May 16, 2012 at 9:27 AM

nat,
xde la banyak sgt.. dah berkurang berbanding zaman meriah dulu.. tp sbb nasuha minum sikit kan, so stakat ni cukup lg..

dah nak kne campur ke? ko dah try petua2 macam2 tu? minum horlicks la.. longan la.. aku penah susu merundum aritu, mmg sikit gler ar.. pastu try la macam2 x menjadi jugak.. lama pulak tu.. dekat nak sebulan jugak ar.. pastu pikir2 punca, rpnye sbb aku kurg direct feed nasuha.. and then nak piyed rpnye.. ko try cr punca susu kurg pastu overcome balik.. insya allah dapat tue..

Naty said...
May 16, 2012 at 2:12 PM

stock de lg.. leh kot nk tahan another month or 2.. yup, main reason mmg sbb dh start period blk la.. aku try gak minum susu la, minum barli la.. tp tu la, sehari pump leh dpt sebotol je cmtu.. maybe sbb aku pn dh x smgt nk pump kerap kot. nk arap kt opis, mmg skali je skang.. kt umah lak, mmg rania mlekat aje. x kasik can ummi nk wat stock die. heh.. tpakse la gigih sket pasni nk make sure stock ade