I've got to share something. I can fit back to my Levi's size 25 & E spirit jeans size 24! Mind you, both jeans are not stretchable. #RiaktahapDewa

K. Bye!

I decided to have a reunion with my convo shoes after 4 years. For all this while, she's been hiding in shoe box without no one noticing her.

But look, how she treats me! I was at the office, talking to a colleague at the hallway when suddenly the heel broke! Revenge huh?



Bye shoes. I'm dumping you.

Sekian, Kamsahamida

I think if you know me well you should know that i'm a kind of girl yang sangat gilakan heels! and i'm lucky enough to marry with someone yang much taller than me plus my height pon tak cukup tinggi nak qualify jadi model etc, so more reasons to wear heels. yay!  sejak zaman anak dara lagi mmg melonggok la heels tu, but i stopped during pregnancy.

Knowing that i was pregnant, my heels just hanging there at shoe racks. 9 bulan + 2 months confinement tak terpakai, semua rosak!! that's why bila cukup 44 hari pantang, i terus grab 1 pair dekat JB and terus pakai without knowing patut kena pantang heels at least 6 bulan.

Now after a year plus, my heels-hormones strikes back.  i've purchased almost a pair for a week, most of them thru online shop, and that's not good for my money flow. but yet, i still can't resist the beauty of the heels yang available in stores.






Believe it or not, i still have no purple heels in hand. perhaps after i meet 1 gorgeous pair then i'll stop. hopefully.

Btw. if i'm no where to be found during working hours, (not at home, not in mothers room, not in cafe, etc), look for me at staircase area, mane taw terpelecok sorg2 kat sana. gigih iolls nak kurus, sanggup naik tangga pakai high heels.

Sekian, kamsahamida.
Durian crepe has been a phenomena since durian season kick off. 
I've tried some and Kak Mimi's crepe is the best ever. 
The selection of durian, the tenderness of frozen cream, arrhhh, awesome!
Contact her at 0195274331.
Thanks to Tiqah for the great finding! and ruining my diet regime


Rasa cam makan awan! 

Sekian, Kamsahamida~

It depends on you. Nak boikot ke, tak ke. Masing-masing memang ade pendapat sendiri and initiative sendiri, hopefully. Yang memboikot and condemn those yang tak boikot, itu salah. Same goes with yang tak boikot and condemn those yang boikot. Why question those yang boikot bermusim? At least those people TRY jugak nak boikot rather than kita yang tak try langsung? Manusia ni asyik fikir yang diri tu dah bagus sangat dari orang sekeliling. Cuba la bersangka baik sikit. 

I work for Intel, one of those yang listed as main contributor. Sikit pon tak kecik hati when people said i'm working for Israel la, penyumbang dana senjata ka. Dah memang betol, dah memang company ni Yahudi punya. Betol la ape dieorg cakap tu, but yet, it depends on you, pandai-pandai la nak 'menyucikan' harta yang ko dapat dari company Yahudi ni bagi nak hilangkan sikit rasa bersalah sebab kerja kat company Israel. Kononnye la. (sedapkan hati sendiri). Takyah la nak emo sangat. 

This story dah famous di share kat facebook. Tapi nak jugak paste kat sini. 

"Boikot-boikot ni tak praktikal..." kata seorang teman kepada saya baru-baru ini.
"Mengapa?" tanya saya.
"Kalau kita boikot produk-produk tu, kita juga yang susah. Bukankah anak-anak kita juga yang bekerja dengan syarikat-syarikat berkenaan?" jawabnya dengan satu soalan.
Saya terdiam. Ada logiknya.
"Kita belum kuat, jangan cari penyakit,"tambahnya lagi.

"Kalau begitu bagai
mana kita hendak melahirkan kebencian tehadap Zionis?" kata saya.
"Perlukah kebencian dilahirkan?"
"Kalau kebencian tidak dilahirkan, apa maknanya?"
Dia pula diam.
"Kalau awak setuju dengan kempen boikot produk Yahudi ni...ada cara lain?"
"Kita tak boleh buat apa-apa,"ujarnya selamba.
Sikap inactivenya itu mengingatkan saya satu kisah yang saya dengar diceritakan dalam satu rancangan TV9 oleh Ustaz Zamri "Mantop" satu ketika dahulu. Kisah bagaimana ketika Nabi Ibrahim a.s dibakar oleh Raja Namrud dengan api besar. Melihat api besar itu, seekor burung kecil segera mengambil air dengan paruhnya yang kecil lalu dititiskannya ke atas nyalaan api besar itu.
Perbuatan burung kecil itu ditertawakan oleh burung-burung yang lebih besar.
"Apa gunanya air yang setitis itu?" Burung besar menyindir.
"Untuk memadamkan api yang membakar kekasih Allah Nabi Ibrahim," jawab burung kecil.
"Ha..ha..ha usaha yang sia-sia! Adakah api yang sebesar itu mampu dipadamkan oleh setitis air?" ejek burung besar lagi.
Anda tahu apa jawapan burung kecil?
Jawapannya begini:
"Aku yakin bahawa Allah tidak akan bertanya kepadaku apakah dengan usahaku api itu berjaya dipadamkan, tetapi Allah pasti bertanya apa yang telah aku lakukan untuk memadamkan api itu..."
Mendengar jawapan burung kecil itu, sekalian burung yang besar terdiam.
Ya, kalau kita umpama "si burung kecil" dalam usaha memerangi kekejaman Yahudi... siramlah walau "setitis air" untuk memadamkan keganasan.

Carilah BUKTI dan SAKSI keperihatinan kita terhadap nasib umat Islam dihadapan Allah nanti.

Petikan dari buku "Beduk Diketuk - Pahrol Mohd Juoi (Telaga Biru)


Again, it depends dengan pemikiran kita, and inisatif dan langkah yang diambil. 

Sekian, Kamsahamida~ 


Bought a box of raisin and just realized it was 'packaged' with cockroach and its shitty shit. 

And that was after I ate 3/4 of the raisins.  Raisins perisa taik lipas. SHITTY SHIT.!! 

I'm transforming to a lipas-lady now. 

Sekian, Kamsahamida~
I've been handphone-less since last Aidiladha. Don't ask me why, it's a long story. I thought I could live with it, no handphone, no calls, no sms. But when it comes to online shopping and I can't do ANY transaction- no phone to receive TAC, arghh, I URGENTLY need a NEW phone!!!  

Btw, there was a potential tenant asking for our Casa Prima Apartment to rent out, last week. If you happened to read this, please contact my husband at 0198566501 if you want to proceed. I know you can't reach me, really sorry about it. 

Sekian, Kamsahamida~
Dah lama x update tetibe update pasal resepi pulak. Ni utk baby, or adult pon boleh. For couscous, I just used the leftover ingredients from the day before. Nasuha ni ada tabiat pelik dari start makan solid food. Nak makan yang fresh saje, kalo leftover semalam kita panaskan balik die kompem x mahu makan dah. So mama works from home, grandpa out for to settle things in new house, nak masak from 0 memang x sempat, kita guna aje ape yang ada. 

Chicken couscous 

Tumis bawang india dengan minyak, then masukkan pumpkin yang dah dipotong cube. Masukkan air and rebus sampai kering. Then masukkan ayam yang dah di steam/rebus dan diracik halus, tomato puree, and chicken stock. A little bit salt (optional) and brown sugar. Then baru masukkan couscous dan biarkan sampai masak kering.

Gambar lama, yang kanan tu couscous. yang kiri tu yogurt oat kalo x silap. 


Next thing is nak buat couscous jadi nugget balls. 

Yang leftover tadi, tambah isi ayam yang dah di steam/rebus banyak2, gaul with butter and cream cheese. Then tambah tepung secukupnya, lada sulah, salt (optional) and buat menjadi bebola. celup dengan telur and gaul dengan breadcrumbs. Pastu put dalam frying pan and fry for 2 minutes. Dah siap boleh di hidangkan bersama homemade tomato sauce.

Nugget ball with tomato sauce. 

Yang lebih simpan buat frozen

Yang ni mama punya sebab ade cheese banyak-banyak kat dalam. Nasuha skrg payah sungguh nak makan cheese. Dia patut ikut mamanya yang cheese lover!!!!!

X nak makan kne suap dah.. semua nak sendiri!

Die ni kemain lagi 'cokot'. X bagi mama makan mknn die, so die gigit setiap bebola sikit2, dengan harapan mama x makan la konon..



Ok, the balls are too big for her. My bad, lain kali kne buat kecik sikit ikut saiz mulut anak, bukan mulut mak. Haha.


Sekian, Kamsahamida~ 

$$$$$$$ Please come to me. *Sigh*

Sekian, Kamsahamida~

My baby (eh?) turns 1 on 13 September 2012. Awwww, you're big girl now sayang. Time flies fast! Mama lovessss you always (and always want you to still be a 'baby' to me). I was on leave leave yesterday, just to spend my time with her. Hopefully she will remember THAT till tua! Tapi yang pasti, kalo aku keja hari spesel anak laki aku, kompom kampeni x kesah pon lagi lagi time focal. Hueaheueh. 

Snow cheese cake!

Main masak-masak dengan babah

Suap babah






Kemainnn bz nyoo.

It has been a year of me being a mother, and a year of breastfeeding journey. I would say, not easy for me to  fully breastfeed my baby, I'm struggling though, to express the amount of milk that she needs a day. Production drop, but still sufficient for her. EBM stocks masih ada, just I don't want to kacau it as I don't know if it is needed in case of emergency.

Now Nasuha is a big girl. She can walk, and she knows what're we talking about. She's now imitating what we're doing. When she woke up, she'll go to dressing table and play around with my make up. She knows a lipstick is to be put on lips, a blusher brush is to be brushed at cheek. Then she'll go to my drawer and take the panties out and try to wear them. Indeed, she tries to put on my bra on her chest as well! Tuaija ok!

 Ok lar. Happy birthday my girl!!! I love you so much!!! 

Perangai babah, Kalau penat, baring la di mana-mana. 


Eh, happy birthday to Nasuha's granddaddy too, Haji Ahmad. Happy birthday abah!

Sekian, Kamsahamida~

Tetiba entry pasal raya kan? Btw, this year of Ramadhon was great! Alhamdullillah, every day has been fulfilled with good stuffs and I'm glad that we have a moderate iftar for this whole Ramadhon. We dine out once while the rest of the day in this month, we have a peaceful iftar at home. =)

This year was my turn to celebrate my raya at my hometown! Super excited and I've prepared a lotssss of baju raya for lil Nasuha, (which end up remaining in our luggage bag). She got a few pairs of baju raya from her Nenek glemer and Aunty Nana, and 3 pairs of shoes as well. Nasib baik, kalau tak nasuha pakai kasut lama aje. 

This is the first time for Kekasyfi Hati to celebrate Raya away from his parents. Quite hard for him at first, so i decided to prepare his-must-have Raya dishes, Sambal Goreng Jawa and ketupat gantung. My Sambal Goreng turned out to be super spicy, tp sesuai lar dengan tekak laki aku tu. Oh, did I mentioned that in Sarawak, the guys must wear full suit of baju melayu and sampin till 6/7 Syawal? Rimas Kasyfi dibuatnya, Haha. He only brought 4 pairs of Baju Melayu, so on the 5 day of Syawal, he recycled the baju. HarHar. 

Since all our family members are in Kuching this year, I've planned ahead to have a family photo session at studio. Tapi masing-masing sebokk beraya, hampeh, tunggu kakakmu pulang 2 tahun akan datang jer lerrrr. 

Raya for lil Nasuha, should be great for her. Semua la org nak melayan die, seronok larr, ape lagi. Paling seronok sebab she could taste a lotts of new food (at least for her!). Mama punya la selama ni jaga her food, prepared macam2, sampai Kuching, semua dimakannya. Dari rendang kari ketupat ayam pansuh, kek Sarawak, kemain lagi makan. Takpe la, she'll turn 1 soon, halal la. Haha. 

Part duit raya, Babah yang super seronok. Sebab dapat cover duit tambang flight 4 org all in fare balik kampung. Haha, balik modal kata babahnye, terus kata, jom lar menambah baby, dapat lagi banyak angpau. Cesss. Here you go, our raya photos. Credit to the owners. 

Asza Clan. 

Our family photos, on the first raya. Raya seterusnya lupa nak bergambar.

Nasuha sayang Mama. eh?


Meeting Ayra, and Powerpuff Girls reunited!!! 

Nasuha and Aunty Diana

Nasuha and Aunty Sha

Powerpuff Girls at Aida's place

Nasuha and her babysitter cum grandpa. 

Nasi Ayam Penyet, for our open house on 6 of Syawal. 

Gosip Hari Raya bersama anak-anak Haji Majidi

Gosip Hari Raya bersama menantu-menantu Haji Majidi

Raya of Kids nowadays...


Me and a 20kilo 1y8m baby. Anak kazen, super duper chubby, bergambar dengan die terus nampak kurus. Haha!



Oh my daughter! 

2 tahun x balik raya, raya taun depan balik Kuching lagi ye hasben sayang? Uweck2. 

Sekian, Kamsahamida~






So, we completed our second year journey of marriage and heading to more yearssss to come. Some key learning for these great 2 years: 

1. Prioritize your suami even you have child (or children) to take care. 
2. Respect Respect Respect suami even you earn a lot than him. (No, i'm not earning more than him by monthly)
3. Jangan ungkit money kita yang dah kita spend untuk keperluan family especially anak.
3. Jangan tanya kat suami mana duit dia habis bulan-bulan. Kang ko sendiri terdiam bila die kluarkan list belanja untuk mengekalkan gaya hidup mewah sang isteri.

4. Jangan dekat dengan dia time die marah-marah. Biar die layan topgear or baca Sin Chan untuk cool down 
5. Make sure bangun awal lagi dari suami setiap pagi. 
6.Make sure tidur lambat lagi dr suami setiap malam. 
7. Jangan tegur cara pemanduan dia. NEVER!
8. When he talks about cars, dengar aje walaupun tak paham. 
9. Gemukkan suami dengan air tangan kita. Haha
10. Masak lauk pauk yang dia suka sahaja even diri sendiri ngan family member yang duduk skali x berapa gemar. 
10. If he starts talking about politic, stay away from him. 
11. Cook or bake his favourite cake during his birthday waima kek batik and nasi lemak biase je pon! 
12. Stay away from wifey2 and husband2 yang suka memburukkan pasangan masing-masing. Ni boley lead to kes curang kang.
13. Kalau die nak balik kampung die, ikut aje even bos sang isteri tunggu masa je nak tembak dan bantai sang isteri.
14. Tak yah membebel kat dia. Bebel limapoloh kali pon die x amik port nyeeee. 
15. Everything, just kept between you and your partner. Do not trust people around you.

Happy anniversary my Kekasyfi Hati. I love you more and more and more everyday. 




During our reception, in 2010. 



I feel THAT moment we entered the walkaway whenever I listen to this song. 

*sorry for the bad quality video, i cant upload the real size to youtube.=( * 


Eh lagi satu, kalau suami kata nak kahwin lain, calm down and just let him be. Haha. 

Sekian, Kamsahamida~ 








You remember this advertisement, on our apartment to be rent out?



Well, I got a call yesterday from a potential tenant. 

Caller: Hello, ni Puan Kam.. Kamsaha..Kamsahamida ke?

Me:  ????? *speechless*   

Btw, the apartment is now occupied till October. 

HAHAHA.

Sekian, Kamsahamida~ 

Weekend yang malas hanya diisi dengan durian hunting. Tak de la sampai Balik Pulau, just area Junjung tu aje. Ok la uncle tu, kami beli 3 bijik durian terbaik, free satu Hor Lor. Deal! Sebelum lupa rasa keenakkan durian durian terhebat Malaysia, eloklah kita memahatkan rasa itu di belog untuk rujukan pembelian durian pada masa akan datang.

Clockwise (Udang merah, Duri Hitam, Musang King, Hor Lor)
Pardon on the color. Nak kena beli ipon la camni!


Musang King (Raja Kunyit)
Is it sama macam durian tembaga? Rasa die very very creamy dengan ada rasa sedikit pahit untuk mengelakkan rasa muak ketika melahap berbijik-bijik durian. Even though it was claimed to be the Sultan among the king of fruit, not really my type. Kaler die is very kuning, kuning yang creamy, bukan kuning di-raja. I don’t find it sedap as digembur-gemburkan, YET, maybe sebab belum jumpa yang terbaik. Hari tu beli seolah-olah tak masak sangat. Kena hunt lagi sampai jumpa kesedapan itu. Explore more!


Kucing tdo kecuali musang King.

Hor Lor (Labu)
Second gred durian. Sweet and creamy and bitter 0.0001% aje. Isi sedikit kering,  Kaler kuning diraja, and I love it to the max! Makin lama simpan makin sedap. First time makan hari tu kat Sg Ular I don't find it sedap rupanya sebab durian tu tak cukup masak. Hampeh nye penjual, bukannya nak cakap. Hari tu beli kat Junjung baru rasa kesedapan nya. Uncle and Aunty tu pon kata, dulu you makan x sedap, sekarang jaminnn sedap. And sunggu benar kata-kata mereka. Simpan sedikit masuk peti ais sebab tak larat, besok makan bertambah pulak kesedapannya.

Udang Merah 
Kaler oren muda. Holland fan boley la nak makan. Haha. Rasa sweet bitter, macam relationship gitu.. Ada sweet anda bitter, tak jemu makan. Sedap! And rasa tak ley nak berhenti. Another favorite.

Duri Hitam
Brand durian originally dari Junjung. Kaler hampir sama macam udang merah, tp lebih peach. Creamy, sweet bitter, sangatttttttttt la sedap!  Serius tak tipu. Yang ni kena berebut dengan Kekasyfi Hati sebab both suka and tinggalkan seulas besar ibu jari je untuk abah yang belum balik dari surau. Entah apa punya menantu.  Kesip (tu ke word nak describe nye?), 8/10 ulas tu bijik nye hanya sebesar jari kelingking bahagi dua. PUAS HATI YAW!

Si Cinonet pon merayu nak durian.

Ok selamat masuk mulut.  

Kalau ada durian atas meja kat bawah meja la die menunggu. Kalau dapat container yang ada doyan, yang tu jugak dibukaknya nak makan. Nasuha oh Nasuha. 



Sekian, Kamsahamida~ 
Frankly, I'm not against these and those mothers who decided to feed their babies with these. Even though Nasuha is still fully breastfeed and fully feed with homemade food, I totally understand those mother yang terpaksa bagi anak FM and Canned Food. Breastmilk adalah rezeki dari Tuhan, some mothers memang x dikurniakan dengan susu yang banyak (that's why zaman dulu ada ibu susuan, zaman sekarang ada FM), tapi rezeki anak tu tetap ada, kalau bukan rezeki kat susu, rezeki banyak kat lain example money dari makcik pakcik nenek kawan, bos bapak bos mak, naik gaji Heeeheee etc. Me myself pun susu biasa-biasa ja, xda la banyak sangat, xda la sikit sangat, cukup utk anak makan, cukup buat stok, alhamdulillah. Homemade food pulak selagi I terdaya buat la, kalau kekangan masa, ripen fruits and wholemeal bread la jawabnya. Setakat ni gagah lagi nak masuk dapur pagi-pagi masak untuk Nasuha, just time travelling je kesian sikit sebab Nasuha makan bubur sayur telur ikan bilis. 

Hotel dekat sungai siput. Bawak sayur bawak beras bawak telur.


Again, I'm not against mommies yang terpaksa bagi FM and canned food to their babies. Sebab saya sendiri sedar, anak masih seorang maka saya masih boley nak full BF and fully homemade food untuk Nasuha. Nanti anak dah berderet, tak sure mampu lagi ke tidak, kang kena batang hidung sendiri baru tahu. 

Tapi I'm against mommies yang tak nak breastfeed anak sebab MALAS and alasan nak jaga breast etc. Itu menidakkan HAK anak namanya. Kes yang ni si suami pon kena brainwash sekali. 

Tetibe je kan post ni. 

Sekian, Kamsahamida~ 






Type: Unfurnished, 3 Bedrooms, 2 bathrooms Apartment Lot at Level 16. 
Size: 897 sq. ft.
Area: Casa Prima, Seberang Jaya, Penang.
Deposit: 1 month + RM 200 for utilities 
Facilities: Swimming Pool, Tennis Court, Mini Market, Surau, Playground, Balcony/Patio, 24 hour Security 
7 minutes from Penang Bridge 
30 minutes to Kulim Hi Tech Park 
10 minutes walk to UiTM and Politeknik 
5 minutes drive to Jusco Perda, Sunway Carnival and Megamall Shopping Complex
10 minutes to Juru Auto City and Prai Industrial Park 
5 minutes walk Carrefour 
Contact: 0198885319 for details. 

Sekian, Kamsahamida~ 


This is a second marriage in my family. Well, mine is the first one of course. :) Akad nikah was held on Friday after Solat Jumaat and the invitees are among close family only. A very small and simple ceremony with nice food. My mum even cooked additional yummy  traditional food for this event. Sesar unjur, botok telur masin, umbut kelapa, yummeh!

As the groom's families are from Kuching as well, the event is quite simple and easy. They knew the route, came over to our house and akad nikah start. Then zikir and lil Nasuha's majlis doa selamat. 


Bride of the day

Groom, looking nervous bro?


Naffa and Eddie

new member

On the next day, the reception was held at Dewan Hikmah, Kuching. As the reception was merged between two families, we have to limit the guests from both side of family. Smaller the better, not much crowd and all guests are well seated and well served. Theme was purple and gold while the bride's families in green and groom's family in red as symbolic of Malay and Chinese family.  Alhamdulillah, the event went well and simple.









The wedding was on March and now my sister is pregnant! Can't wait to meet the lil bundle of joy and Nasuha's cousin! Yey! 

Sekian, Kamsahamida~