During my pregnancy, i was ballooned up from 48kg up to 85kg!!! That was almost 40 kilos i naik. Gila banyak, sah-sah obessed. So much damaged dekat my body and need to be repaired during my confinement. My mum sangat risau takut i tak boley kurus balik, so macam2 pantang larang die buat and macam2 ubatan die suruh i telan. I had my first 10 days confinement with my mum while the rest with my mum in law sebab my mum kena balik kuching uruskan bisnes.Basically, these are the amalan-amalan that i've done during my pantang, i crita pengalaman with my own umi and my mak in law k.   

1. Makan

Umi: Kalau dekat sarawak, memang makanan time pantang is ayam kacang ma, ikan bilis ditumbuk dengan halia, ikan stim dengan red dates, sup ayam. Itu sahaja, xboley menda lain. Sayur pon certain spesis je boley dimakan. Nasik memang x leh bertambah, kalau nak, ratah lauk je. Buah-buahan lak boley makan epal sahaja. Makan kena tepat pada waktunya, kul 9pg, 12 tgh hr dengan 6ptg. Wajib pakai bengkung sblm makan, kalau tak, xley makan. 

Mak: Dengan mak pulak lain sikit. Mula-mula die x kasi makan ayam dlu, so lauk mkn adalah ikan stim, ikan black pepper, sayur macam-macam, cendawan, tempe, tauhu dan sebagainya. I tot orang jawa bagi makan ikan kering or ikan bilis je, rupanya mak nye pantang xde la teruk sangat. Nasik die suruh makan lebih sebab kesiankan i penat breastfeeding, kalau boley pagi pon die nak suruh makan nasik. Hehe. Tp sebab i pakai bengkung, so nak makan bertambah pun tak larat sebab rasa kenyang je sentiasa. 

2. Minum 

Umi: Sebelum i bukak mata lagi ubat periuk dah siap dipanaskan untuk i minum. Sekali kena minum sampai 3 gelas paling kurang. Gelas besaaar ye, bukan cawan. Euw, kurg sedap. Ubat periuk hasil tangan orang jawa kat pontian, mak yang bawakan aritu. Tak tahu camne nak describe rasa die, rasa air tanah kot. I ngelat so letak madu setiap kali minum. Haha. 

Mak: Minum jamu jawa dengan madu bersama perahan limau setiap hari. Segelas kecik sehari, tapi kalau lebih pun boley. Sedaaap! Tapi air rebusan akar2 yang versi paket nye langsung tak sedap diminum. Minum time makan tgh hari. Yucks yucks, sungguh pahit!

3. Mandi

Umi: Kalau boley memang die tak bagi mandi langsung waima hot shower skalipun. Kalau lama sikit dalam toiley die bising suh cepat kluar. I kadang2 curi mandi kejap time tukar pad or time beyak. Huehue. 

Mak: Tiap kali nak mandi die rebus air mandian. Time kat kulim dulu mandi air rebusan limau, serai, daun pandan. Dah dekat pontian ni mandi air daun macam-macam yang i tak kenal. Campur jugak dengan uncang mandian yang mak beli kat langkawi, uncang mandian hiraq dan nona roguy. 

4. Bertungku

umi: Dia tungkukan saya dekat bahagian-bahagian badan. Seluruh badan kena sapu dengan minyak royan or minyak barut. Setiap kali badan kena air, wajib sapu minyak tu balik kat badan. Bertungku pagi dan petang. Semua kat bahagian2 urat saraf die tungkukan. 

Mak: Batu tungku dibalutnya dengan daun2 pandan kunyit dan sebagainya. Menungku diri sendiri sebelah petang sahaja. Kul 5 je mak hantarkan batu tungku yang panas2 dekat bilik.

5. Bertapal
ni kata org sarawak. Kalau kat smenanjung panggil ape ek? Berbarut ke? 

Umi: Tiap hari wajib bertapal. Kalau die jaga sampai hari ke 44, memang tiap hari die tapalkan agaknye. Time belum discharge pakai barut herba keluaran HPA dlu. Dah dirumah, hambik kau. Halia bara, temulawak diblend, dicampur dengan kapur, perahan limau dan herba tapal dari indon. Pastu disapu kat perut time kita baring then perut diikat dengan bengkung. Kotor bilik air pastu. Huhu. Umi ikatkan bengkung di badan, super ketat sampai nak bangun pun payah.

Mak: 3 hari pertama je dia suruh sapu kapur dengan limau tu. Hari selebihnya pakai krim barut nona roguy je. I je ngade2 letak param bersama minyak kelapa dara kat perut sebelum pakai bengkung. Apa motif pun tak tahu. Bengkung ikat sendiri. Mak ade sediakan bengkung 7m tu, tp x reti la nak pakai. Dh ikat kat tingkap tp still kurg ketat di badan. 

6. Berkaser dan berpilis

umi: Wajib letak setiap hari. Seluruh badan kena sapu dengan param tue. Sampai ke muka pon macam tepung dah. 

Mak: Pilis diwajibkan pakai. Die kata 'jgn jd mcm mak, malas nak pakai pilis, dah tua-tua ni effecnya. Senang pening, migrain bagai'. Ok mak, saya pakai. 

7. Berurut
penting okayyyy berurut ni! Dulu sblm pregnant, sy x suka dimassage. Geli. Lps tu time preggy yang sarat, kekasyfi hati dipaksa mengurut sy, kalau x urut, payah nak tdo. Time confinement br sibuk nak carik org yg boley mengurut org lps bersalin. Jumpe la akak sorg ni, best gila die urut. Lps mengurut baru nampak perut makin kempis, kaki x bengkak, betis makin kurus. Haha perasan. Tp serius, lepas 3 kali urut nampak gila beza nya kat badan sendiri. Ngeh ngeh. 

Amalan lain:
Kesan hitam2 kulit mati (melanin) di leher, celah paha, celah betis dan ketiak antara damage yang berlaku di badan saya semasa preggy. Mula2 dlu mmg xley trime, siap sental sluruh badan guna berus sabut tp x hilang2. Ketiak la paling sayang sebab penat jaga xmau shave selama ni sbb tkt ketiak hitam, skrg tgk time pregnant ko pluck ke, veet ke camne pon still itam jugak. Org kata time pantang die ilang sendiri, tp x brani amik risiko dgn x buat ape2. Sayang badan sendiri u! Sy guna minyak kelapa dara sapu kat bahagian badan tu and letak ubat gigi cengkudu. Alhamdulillah kwsn damage tu mula mencerah. Virgin coconut oil tu kalau boley sapu trus sluruh badan, kulit mmg nmpak lebih halus, cerah, tegang dan gebu2. Lulur mandi pon kne buat bile dah masuk hari 20 ke atas. Nak cantik bukan senang oi. Tapi demi laki kita, buat aje la. Seriously time pantang la masa sesuai utk cantikkan diri sbb suami xley nak dekat dgn kita. Kalau hari2 biasa badan pon berbau minyak kelapa dara tu kompeeem Kekasyfi Hati komplennn!

Pantang larang yang lain:

1. Kalau nampak cuaca mendung, cepat2 tutup pintu tingkap. Angin jahat kata umi. 
2. Jalan kena slow-slow, nanti luka koyak lg, kne jahit lagi sekali. Mak kata saya berjalan tak macam org baru lps beranak. Huehue. 
3. Pakai stokin, nanti sejuk. 
4. Jangan potong kuku semasa dlm hari, takut bentan, kata mak. Kalau nak potong jugak, sehari satu jari je boley. 
5. Jangan buat kerja rumah sampai 100 hari, kata mak. Biar bersepah rumah, peranakan perempuan tu kena jaga.  
6. Jgn ngade2 nak pakai losyen wangi2 ke, krim muka ke, serum ke, make up ke ape time pantang ni. Biar berlumur dengan rempah ratus, badan berbau minyak akar kayu, nanti cantik di kemudian hari- ni pesan umi saya. 
7. Jgn minum banyak air, nanti urat kembang, badan pon kembang.
8. Jangan mls pkai bra, nnti breast jatuh.
9. Ikut je ape orang kata, even tak setuju. Kena redhaaa aje. Huhu. 
10. Badan kita suami kita nak pakai lama, so kalau nak awet muda, pantang la minum ais sampai 100 hari. 

Ni version part 1, sebab last saya timbang berat 62kg, baru 23kg ilang. Ade lagi 17kg nak diturun kalo nak kurus keding cm lisa surihani, or 7kg aje kalo nk hot macam Kim Kardashian. Sekarang tak sure berapa sbb takut nak naik atas penimbang. Kekasyfi hati pon bg masa 6 bulan untuk kuruskan badan balik, kalau tak die nak kawen ngan julia woon blogger boy tu. Tengok la, kalau berjaya turun banyak kilo lagi saya sambung post ni taun dpn. Haha. 

Sekian, kamsahamida~ 



Nasuha paling latest, muka innocent kalau kne marah ngn mama garang. 
A surprise from Kekasyfi Hati. Tak sangka die sempat mencatat pengalaman ni sambil menemani I dalam labour room aritu. Even tak habis tulis ketika di dalam tu sebab critical mode sudah ON, dia sambung lagi lepas tu and sudah cukup mengharukan saya. Note: My husband bukan jenis yang romantik ye, langsung tidak. Birthday I ke ape ke xde nye nak surprise ke plan ke adiah ke..  So bila die buat catatan ni, sy terlebih terharu pulak. ;p Maafkan die kalau susunan ayat tunggang langgang, tatabahasa entah ke mana. Biasa la BM time SPM dapat B, kan dear? Haha. 

Catatan ini dari wad bersalin. (Serius) 

Bagi aku hari ini sgt panjang, bagaimana pula bg seorg ibu. Kawan2 mula memberikan komen mereka mengharapkan yang terbaik terima kasih; ely, mad zain dan len2. Induce pada pg td jam 8. Bukaan br 2 cm, jam 1.30 ptg br 4cm ada lg 6 jam lg untuk bukak 10cm kata doktor. 

***

Org sebelah td dh msk OR utk c sec. Eppa bleh tahan lg katanya. Mula terfikir dalam kepala time nk men nk seronok sama2, time cmnie kenapa sorg jer yg tanggung? Maybe mende cmnie slalu ada dlm kepala ibu2 di sana. Tgk monitor HR baby mcm tgk saham plak kjp naik kjp turun. 

Jam br kul 4, uik lamenyer. Selalunya waktu nie maybe aku masih dlm cubicle dah stat nk borak2 before start balik kje. Bkn balik kje tp kembali bekerja. 

Sesekali contraction dtg, dpt dilihat mcm mnr die mengeletar badan menahan sakit, tgnku digengam erat, mengigil biibir seolah mahu bertutur. Aku pernah tgk keadaan mcm nie tp tue time arwah nenek aku nk meninggal. Mcm peristiwa saat akhir hidup. Smpi begitu skali  tatkala contraction dtg air mata berlinangan seluruh badan mengigil. ape yg aku bleh wat just bg tgn utk digengam olehnya.  Dari skala 10 mungkin dh 6 aku rasa. Aku rase ulang blk ayat td. 



***

Keadaan tenang seketika kecuali bunyi HR baby. Time nie aku wat2 bz mcm aku lah doktor. Saja nk wat bini yang tgh sakit lupe kjp yg die sakit. Dia senyum, tp senyum dlm perit rase nye. Dalam kepala nurse mesti ada signboard penyibuk kt ats kpla nie..haha. Nasib ko lah nurse. Time xda contraction eppa lelap kjp, aku pon sama lelap lh kjp. Ngantuk mlm td berjaga kjp. 

Tgk jam br stgh jam rupenye. Lame nye hari nie. Solat asar kjp. Pe2 hal, xper nurse tue bleh dipercaya. Dalam solat aku doa mcm2 permudahkanlah segalanya, tp np lame sgt kene tanggung skt nie, bisik otak busuk aku, nie bkn mudah nie payah.  Nape tuhan xmau permudahkn np xmau tolong np x makbul doa masa nie. Astaghfirullah, lantas sebelum syaiton mula membisik kata2nya, hati berkata "sapa aku nk tentukan ini bkn yg terbaik, mungkin ini adalah yang terbaik utk eppa, mana aku tahu btl x? Mana tahu kalo senang sgt lahir baby xhidup ker ada masalah ker, xpon masa depan nnti akan ada prob len. Aku bkn tuhan, ini bantuanNya ini adalah yang terbaik utk baby dan eppa..semoga dipermudahkan segalanya Amin... 

Ape2 hal aku msk blk wad. Dah jam 7 br 5 cm bukak, eppa nmpk mcm dh x larat, muka pucat tgn berpeluh. Plan C perlu,  detik hatiku. dah lama sgt nie aku rasa. G wat air kurma jap lecek kurma ngan air zam2. Curi2 msk bg kt eppa. Dh dkt sehari lepas lempeng mc D pg td. Masih bleh gelak-gelak tp aku ragu2. Masa sakit pon nk layan aku gak. Doktor msk check bukaan dh bape, xbyk pon slow progress. Dh immune ngan ubat induce tu aku rasa. 

***

Masa labour..(mode red alert) jam 9 lebih. Merah muka mcm br lepas kene lempang doblas kali. Adrenalin dlm bdn meningkt dgn byknye, nervous seram sejuk. Otot keras mcm roh dah kt ujung tanduk, Urat menjerkah mcm akar kayu pokok bakau. Nafas dalam2 mcm nk lemas. Sakit mcm????? Aku xdpt nk bayangkan. Air mata bercakap bg pihak lidah takkala itu aku rasa. Penat sakit. Lost for words this moment. Kali nie graph contraction dh mcm2 bentuk, selang 5 min, every time dtg contraction, eppa mengenggam, nurse kate mcm dh dekat. Kalo bleh push, push kuat2 sync skali dgn contranction tue. 

Dr chang dtg tgk, eppa is ok dia kata. Like hell i would say ok! I asked him everythinglah this time. "She is doing fine this time, quite slow at 1st but she already catch up. Dia gantung 2-2 kaki eppa kat penggantung sebelah katil. And suruh tarik handler tu time push instead of pegang tgn aku. 

***

Jam 10 sekarang, dr said, "it's the time!!! She need to do her work 1st b4 hand.", Masa nie drh dh byk kt bawah tue, nurse suh push kalo ada rase, dear push skali taw, aku try ajar eppa mcmlah aku ada pengalaman, eppa wat xtaw dh kali nie. Tapi die tak menjerit-jerit mcm org sbelah td. 

Ok time push sampai, "dear push dear mcm berak, ppush!!!! Cpt fokus!!!" Ngan aku2 skali push. Argh time nielah aku sakit perutlah nk kencinglah mcm2lah. Hangin btollah. Time2 push tue aku ada push angin skali terlepas kt punggung, ada bunyi plak tue, protttt! Tp xda sapa berani sebut sebab nurse ngan doktor tgh kalut. hahaaaha.. Lawak pulak bler pikirkn kembali. 

Nurse ckp ok dh nk nmpk dh. Aku try tgk time nie masa push dh nk abis. Ok rmbut dh nmpk. Darah jgn cite lah. Dr chang dh ready. This time now or nothing. Push dear skang graph cecah seratus. Aku nmpak dh. Dr suh push smbil die amek jarum, time push dtg die cpt suntik skit. Eppa konfirm xrasV e, sakit push tue lg sakit. This time gunting plak, time push die gunting cpt dinding vagina. Trust me, it's disturbing to take a look at it! Aku kemutkan punggung time tgk nie mcm aku punye kene gunting. Seriusly bayangkan kt sebelah antara vagina dgn lubang bontot tue terasa bilah gunting tgh hiris daging korg seraya tue darah terpancut smbil daging terkoyak sendiri akibat tolakan bayi tue..uishhh time type nie aku masih terbayang smbil mengemut punggung.. Aku sayang bini aku oi!!!! Darah menyembur dr tmpt gunting tue, tp bukaan dh besar. "Doktor, can you use vacuum, I dah tak larat, no energy". eppa ckp. Vakum kene gune sbb dh xlarat push. Last push, masa nie alat kecik dimskkn utk sedut rambut, bkn rambut tp kepala nasuha. Aku tgk time nie smbil suh eppa fokus. Final push, jgn ada bunyi eppa push and dr tarik alat td. Aku nmpk kepala, badan dan kaki. Nasuha dh kuar, suara baby, aku kelu seketika. Kucup dahi wife. Time nie kalo lagu raihan jd ost mesti best. 

Thing not finish yet, Doktor suh aku potong tali pusat, wut an honour. Baca selawat bismillah then aku potong. Maka lahirlah baby Suha ku ke dunia. Aku rush ke bilik amek air zam2 dilecek kurma, nie penting sbb mknn 1st baby kalo x susu ibu mesti kurma makanan nabi. Effect lepas lahir nanti kurang % kene kuning. Alhamdulillah setakat ni Nasuha tak de kena kuning. Azan dan iqamatkan Nasuha. 

Blom settle lagi. Kali nie kene teman eppa. Masih kt atas katil tmpt td nak kene jahit. Uri td tertinggal then doktor kene cekut skit2, bayangkan skit labour td xabis lg ditambah blk sakit kene cekut. Cekut tue cmner agaknye? Nk cite die mcm nie, doktor punye tgn tue kene seluk dlm rahim then tarik skit2,  aku tgk live aku x bohong kalian. Time tarik tue sakit mcm labour td. Aku raselah. Aku suh eppa fokus sambil tahan nafas. Sepanjang 20 min tue aku bleh tolong wat die fokus jer. Ape aku boleh wat selain dr tue??? Xda. 

Umi tgh take care Suha dekat luar dengan nurse. Time jahit plak jam dh nak dekat kul 12, Doktor wat kemas tali jahitan. Aku tgk start dr 1st cangkuk yg Doktor tarik dgn tali smpi last die ikat. Time tarik darah menitik kt tali protein tue. Berbekalkan cahaya wad bedah luka td dijahit, jelujur halus aku rase. Rapat xnmpk tali tue. Sikit2 daging koyak tue merapat. 

***



Eppa aku tgk dh tertdo gamaknye. Jam 2pg takut ku pejamkn mata mengenang kembali detik td seraya melihat dia yang sedang tdo di sebelah kepenatan, tkt die pergi dahulu sebelum aku. Aku sayang dia, aku sayang wanita di dalam hidupku. 

Buat muka cam anak burung kalo nk mintak susu mama.


Sekian, Kamsahamida~


Warning, Ini entry yang panjang. 

11 September 2011
Check up at gynae. Sepatutnya pagi-pagi dah kena g check up tapi pegi open house dulu sebab takut kena tahan.  Petang baru check up, and mula-mula doctor suruh tunggu another week before induce. That was BEFORE dia buat scan. So after scanning, the expected weight of the baby is already 3.93kg, so dia pon tukar fikiran and kata,  "I think we need to induce you awal, kalau tunggu lagi lama, baby akan jadi lagi besar. Tomorrow you datang pukul 9 ok, terus check in dekat level atas."

12 September 2011

9.30 am: Had a light breakfast, and Kekasyfi Hati and my mum send me to the clinic. Doctor suruh masuk dalam labour room, and check bukaan. Woo, first time kne seluk, and rasa nak tendang doktor ngan nurse kat situ. "dont worry, doctor very gentle, doctor very gentle and i'll do it fast" tu ayat doktor pujuk tue. Masih 0 cm lagi, so Dr masukkan ubat bagi lembutkan vagina. Then dia suruh rehat dekat bilik, makan-makan macam biasa and tengok tv memanjang. Nothing happened.

1230pm: Nurse dtg check CTG, nak tgk ada contraction ke tidak. Dia kata ada, and tp still mild contaction.

6.30 pm: Nurse dtg lagi check CTG lagi. Baby's heartbeat normal.

7.30 pm: Rasa macam ada basah dekat kain, but I thought peluh biasa je. So abaikan, tp start pakai pad untuk kepastian. Solat maghrib, mengaji and tunggu masa nak solat Isyak.

8.30 pm: Masuk waktu Isyak untuk kawasan Kulim, I dah nak solat then Kekasyfi Hati suruh check pad, mana taw kalau ada lagi air keluar, so takut terbatal wudhu'nya. I checked and nampak dah turun air and darah sekali. Panic jap, wahaha. Called mak and umi bagitaw, panggil nurse she just asked me to calm down, sbb tu semua normal. Huhu. I even asked her, akan kena check bukaan lagi ke? (Huhu, sakittt, tak suka!) Nasib baik die kata, tak, doctor takkan check selalu. Selamat.

10.00 pm: Dr datang buat round check up,  and dia kata tunggu besok pagi baru masuk labour room. Contraction xda rasa lagi and I asked him lagi, tak perlu check bukaan kan? Nasib baik dia x check and he said, it's not good to check selalu, nanti kuman, kena jangkitan pulak. He expected me to give birth petang hari Selasa. Ok, fine. Tidur macam biasa.


12 mlm: Check CTG. Graph tunjuk ada contraction, tp alhamdulillah, saya tak rasa sakit lagi. 

13 September 2011

6.00 am: Bangun awal, mandi and solat Subuh. Lapar sangat so Kekasyfi Hati belikan Mc'D Breakfast. Pancake and Sausage Mc' Muffin. Tapi tepat-tepat habiskan pancake and minum the setengah cawan, nurse panggil suruh masuk labour room.  Ingatkan nanti boleh sambung makan, haha.

7.30 am: Nurse suruh kencing siap and tukar baju labour. Duduk atas tue, and tunggu doktor datang.

7.55 am: Doktor sampai dengan pakai baju tidurnya, (haha klinik die, sukati la die nk pakai mcm mne) and check bukaan. Oh, sudah bukak 2cm. So die pecahkan waterbag and tu diaaaaa, mencurah-curah air keluar. Baby dah berak sikit dalam perut, but he said, it's okay, still boley bersalin normal. Confident je Dr Chang neh..

Doctor masukkan pitocin, untuk kuatkan contraction. Duduk terbaring atas tu je, sampai tertidur-tidur. Contraction tak rasa lagi, even dekat CTG machine tu dah detect. Nurse tnye, tak rasa sakit ape ke, die pelik kenapa la tak rasa ape sedangkan dekat machine detect bukan main lagi.


11.00 am: Nurse check bukaan, baru 3 cm. Lambat nye bukaan nak bukak, sebab tak de rasa sakit, that's y bukaan tak bukak. Lapar gila dah, tp tak boley makan apa pun, minum air kosong je boley. Air glukose pon tak boley.. Waaaaaa.

2.00 pm: Doktor datang, check bukaan baru 4 cm. Die tanya, "you tak rasa sakit ke" I just jawab belum lagi. Die suruh amik jugak one shot of ape ntah, suruh I tidur. Bagi rehat katanya, sebab kalau I tak rehat, nanti stress, and bukaan akan jadi lebih lambat.

Tidur kurang nyenyak sebab nurse kecoh-kecoh nak amik gambar dengan Faezah Elai yang dtg melawat adik iparnye kat room sebelah. Wahaha, sempat pulak haku terjaga and dengar mereka bergosip.

4.00 pm: Terjaga sebab contraction semakin lama semakin kuat. Memang sakit tahap menggigil and air mata keluar. Kekasyfi Hati pulak yang risau sebab die kata macam tengok org tgh mengadap sakaratul maut. Dia bacakan doa-doa, surah-surah, tangan die pulak yang sejuk and I sempat tnye, "eh, kenapa tangan dear sejuk?" huhuhu. Nurse check, masih 4 cm, tak berubah. Kecewa.

5.00 pm: Contraction slow balik. Relax relax je dalam labour room. Tapi perut dah kosong tahap maksima. Tenaga dah xde sebab x makan. Patient yang induce pukul 11 pg tadi dekat labour room sebelah dah kena czer. Semangat nak bersalin normal semakin pudar.

7.00 pm: Energy level super low. Cakap ngan Kekasyfi Hati, kalau sat g doktor check and bukaan xde lagi, boley ke I go for czer? Die kesian and kata, ok boley. Tapi my mum pulak kata suruh bertahan dulu, tengok macam mana.

7.30 pm: Nurse check bukaan lg. Dia kata, baru 5cm.  Ya Tuhan. Terus berputus asa  dah. She informed the doctor, update and I heard macam dioerg disuruh ready untuk menyembelih daku.  So sekarang tunggu doktor datang pulak nak confirm everything.

7.55 pm: Doktor sampai. Dia checked bukaan, and miracle, 7 cm dah! He said, "Ok, I think you can make it! Tunggu lagi ye, sabar sikit lagi. You're strong! Ada gas untuk kurangkan pain you kat sebelah tu, you boley sedut bagi kurangkan rasa sakit." Tapi I refused. Still cabar diri untuk tahan lagi. Saya nak rasa sakit bersalin tu betul-betul, saya nak hapuskan dosa-dosa yang banyak ini. 

9.00 pm: Contraction datang lagi. Kali ni setiap 5 minit dapat rasa. Tapi in between the contraction, I sempat terlelap sebab terlalu penat.  Sakit gila kat bahagian pinggul tu time contraction.   

9.55 pm: Doctor dtg check, baru 8cm tapi dah boley push bila contraction datang and timbul rasa meneran. Sebab the contraction is still 5 min sekali, so I pun push 5 minit sekali. I tanya doctor, can you help me with the vacuum? Dia pon kata, "yes, tapi you must do your part first..    You push sampai kepala nampak, then I can help you"

10.05 pm: Nurse panggil Kekasyfi and tunjuk rambut baby dah nampak. I pon push lagi, push lagi push lagi sampai kepala keluar.  Terlelap kejap bila xda contraction, pastu sambung balik. Sempat lagi suruh nurse off acond sebab tetibe rase sejuk. Then doctor vacuum sikit untuk tarik and there, kluar dah my baby.

10.20 pm: Baby Nasuha lahir, doktor suruh Kekasyfi Hati potongkan tali pusat tu. Baca bismillah, selawat and there, terputus dah Nasuha dari tali pusatnya. Kekasyfi Hati terharu, kiss me dekat dahi and said, Tq sayang! Doktor amik baby and letak atas my dada and snap photos of us sekeluarga. Gambar sgt meaningful tapi xley nk publish sebab ada kaki tergantung termasuk dalam gamba. Haha. tak habis lg kje doktor rupanya.


Credit to my mum sebab jadi photographer of the day. Sejak baby kluar, dia capture semua gambar and proses. 



10.30 pm: While baby dibersihkan, mama nya dijahit. Tapi before tu nk keluarkan uri tetibe ade komplikasi. Tali pusat terlalu nipis and lembut and uri melekat kat atas. So doktor  pun seluk separuh lengan nak kluarkan segala yang patut. Dah berjaya dikeluarkan, dia masukkan sekali lagi just to make sure tak ada sisa yang tertinggal lagi.  Horror nye bunyi, tapi time tu dah tak rasa apa dah pon. Redha je. Kalau kepala doktor masuk dalam rahim pon tak rasa sakit dah kot. Haha.

Uri baby dah tak cantik sebab lekat kat atas. Memang sesuai la pepatah "alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan" hambik kau, kena seluk seperti kata pepatah. 

11.30 pm: settle aktiviti menjahit, I pon dibersihkan. Tapi kena stay atas tu lg sejam  b4 kne pindah masuk bilik sebab takut komplikasi lain. Mama sangat lemah, and baby super lapar sebab tak makan bersama mamanya. 

Moment dengan babah nye. Eh, POK nye. Haha. Kekasyfi Hati azan kuat-kuat sampai satu level tu dengar.  

Tak mampu nak suakan susu badan as her first food, so I demand Kekasyfi Hati suapkan air zam-zam digaul kurma, before susu formula disumbat masuk. Ni I dah pesan siap-siap sejak pregnant lagi, takut apa-apa jadi dekat saya semasa labour. 


12.30 tgh malam: Nurse tolak wheelchair masuk bilik. Singgah tengok nasuha kejap dekat baby's room then baru masuk bilik. Makannnn nasik bersama kacang ma, (16 jam x makan kot!) then tdo. Still lupa diri sendiri dah jadi ibu.  

Penat, tapi pengalaman ni memang cukup berharga for both my husband and I and my mum yang nak masuk tp x jd sbb tkt tgk darah memercik. Sangat-sangat indah even sakit. Duduk sangat lama dalam tu, i tak sure how differ it is dengan hospital punya prosedur, memang kalo dah masuk situ x ley kuar2 dah ek? Ke klinik ni je yang buat camtue? 

Alhamdulillah, even it was a long labour, tapi Allah still permudahkan segalanya dengan kurangkan sakit yang dialami. Masih boley senyum-senyum and gelak dengan nurse yang jaga di situ. Siap borak pasal income Dr Chang tu, kereta brapa bijik, rumah kat mana, cuti brapa hari setahun, bini keje mana, anak brapa orang and etc2. Dr pon sangat gentle and sanggup bersabar menunggu saya dan tak mahu terburu-buru menyembelih saya.  Syukur sangat, sungguh indah pengalaman bersalin anak pertama.  Alhamdulillah.



Muah! Pout belajar dari Aunty Aida.

Permata mama&babah. 

Next entry, catatan pengalaman seorang lelaki yang menemani isterinya bersalin. 

Sekian, Kamsahamida~


Sejak ada anak, nak menaip pon tak da masa. Padahal banyak menda nak cerita. Sekarang saya di Pontian, Johor berpantang di rumah mentua. Nasuha pulak jenis baby yang suka bergayut dekat breast, kalau I dodoikan die xnak tido, kalau Paknye (sebut PAK dalam slang utara yang pekat!) dodoikan br die senang tido. Minggu lepas dah terpaksa bagi pacifier, tapi minggu ni die dah bijak nak bezakan pacifier dengan breast mama, so tak sampai 3 second.. terpelanting jauh pacifier tu ditolaknya dengan lidah. Memang buang jauh-jauh la dia buat. Ok, die dah bunyi 'eh, eh..' tu. Taw-taw je mak nye (Sebut MAK dalam slang utara jugak ye, haha) tengah mengumpat die. 

Sekian, Kamsahamida~