Selasa lepas buat check up 8 bulan dekat gynae. Actually minggu lepas dah kne datang buat, tapi tangguh punya tangguh, minggu ni baru buat.

BP ok, berat naik lagi sampai doktor dengan Kekasyfi bergelak sakan.  Air ketuban ok, uri pon dekat atas. Baby pun sihat, berat baby dah 2kg+. Ok la kot, xde besar sangat sebab penat I kurangkan makan dan skip dinner, kadang-kadang2.

So gynae scan and told me the bad news. Waaa, baby still x engaged. Kepala masih kat atas lagi. Ruang makin lama makin sempit, doctor bg masa lagi 2 minggu untuk baby pusing. Kalo x mo pusing jugak, kena consider csect la gamaknya. Sob sob.

I texted Umi and she said, time pregnant dengan saya pon saya begitu jugak ketika dalam perut. 8 bulan still songsang. Kalau dulu die bawak g jumpe bidan and ada pusing tapak tangan ke mende ntah kunun untuk bg baby pusing balik. Tapi kalau sekarang die just suruh doa and tawakal je dulu insya allah baby akan pusing sendiri. 

Mak pulak call pagi tadi and suruh ikutkan je cakap doktor. Kalau dah memang ditakdirkan untuk c-sect, just go for it la demi keselamatan mama and baby. Jangan memandai nak kluarkan jugak thru normal birth kalo the head position still x berubah. Tapi sementara tu, doa-doa la jugak and banyakkan solat hajat. Tapi it's not advisable untuk pergi mengurut dengan bidan-bidan bagai..

Hmm for me myself, at first rasa sedih la jugak, takut x boley deliver thru normal birth. Lagipun kalo berdepan dengan orang sekeliling yang skeptikal dengan csect ni, payah jugak. Kang org kata kalo x deliver normal ni ade banyak dosa kat husband la, x cukup amalan la time mengandung, berdosa ngan orang tu orang ni.. Mcam2  la.. Sume yang buruk2 la kunun nye. Sabo je la dengan mulut-mulut cenggitu.  I googled and found these tips dari orang2 yang pernah mengalami baby songsang dlm kandungan.

  1. Selalu cakap dengan baby suruh die pusing ke position yang betul.
  2. Suluh lampu dekat bahagian ari-ari so that baby reacts with the light and akan pusing ke arah tersebut.
  3. Letak pek ais dekat kepala baby. 

Tapi dekat forum mane ntah ade orang share pasal baby songsang ni jugak. Baby die pon songsang and die pon ade jugak suruh baby die pusing kepala ke bawah. So maybe baby die pon ikutkan jugak. At last baby die meninggal dalam perut sebab the baby paksa diri untuk berpusing even ruang dalam perut tu sungguh sempit, and unfortunately baby tu memang bersaiz panjang. So semasa baby try nak pusing tu, tulang die terpatah and caused him to death.


Lepas baca yang tu, I rasa I patut redha je dengan baby position macam mana. Still ade masa lagi until the birth time, normal or c-sect, it's okay for me now. Kang paksa baby pusing jugak, bahaya pulak dekat die. Sekarang kalau nak cakap ngan baby pon I akan cakap dengan specific, "Baby, kalo ade ruang lagi kat dalam perut mama and baby cukup tenaga nak berpusing, baby pusing letak kepala ke bawah ye. " Xmo die paksa diri sangat. Besides, Allah knows the best for us and everything happens, mesti ade hikmahnya.

Sekian, Kamsahamida~

I've been really bloated since I'm pregnant. My weight has increased more than it's supposed to be, almost 30kgs- and still counting. I guess it's in the gene as my cousins yang pregnant pon macam tu jugak, nang dah keturunan Haji Majidi agaknya!

I still haven't finalize my confinement plan yet. Seriously, it's more difficult than planning a wedding. Haha. My initial plan was to have my confinement in Kuching but then the in laws side advised me to avoid flight for new born baby, cause it could risk the health of the baby. (sebab memang dah ada kes at their side). Mak (MIL) willingly to take care of me during my confinement and she has ordered all the jamu(s) from people at the village. Really appreciate that. I think she worries about me gaining too much weight and takut her son nak kawen lain, payah kena buat lagi satu kenduri pulak. Hehe.

Tapi tu la, I never experience how it's like to be in confinement. Sakit nya macam mana, mood nya macam mana..Then when mak yang nak jaga, sampai hati ke nak suruh die picit2 kita, urut2 kita, mintak tolong cucikan baju baby and baju kita, amik itu amik ini kalau kita still sakit2. Tak sampai hati kot nak menyusahkan sampai macam tu sekali. T_T Kalau mak sendiri takpe pulak, xde la segan sangat. =p

Ok, that's one issue. Another thing is the confinement set. Too many choices sampai tak tahu nak beli yang mana. Mak suggest pakai Nona Roguy, while my husband pulak suruh pakai set bersalin Hiraq after dengar talk tu dekat IKIM. Umi pulak suruh pakai set HPA. Amik 3-3 skali boley?

Ok, enough of membebel. I think last-last nanti I just go with the flow.  Plan raya nye di Kulim saja tahun ni, kalau tak beranak time puasa la. Kalau dah terberanak awal, raya di Johor, kot. Resepi makanan for confinement dah siap didownload, for Kekasyfi Hati to prepare, in case mak and umi belum touch down ke Kulim.

Yang penting, kena enjoy during confinement. Tak boley stress2, kang meroyan satu hal pulak. 


Bunga Citra Lestari during pregnancy




And this is after strict confinement

Read it. The latest photo of her after strict diet. Thanks Aida for the photos. 

Inspiration! X sabar nak main badminton, angkut baby sekali ke badminton court.

Sekian, Kamsahamida~


Exclusive from Azza's lens. Feast your eyes, guys! 

The sweet dais. Sangat fairy tales!

The arrival of bride and groom. 

The beautiful couple.


Table 5- Dr Ima and Dr Iwa. 

Baun and Boy, they've been together since our matric time. Next to be married. ;)

Table 5 makan nang sik pandang sekeliling. 

Table 5- Eppi and Eppa

Table 5- Bubbles and Buttercup. Za, tema tudung kita terbalit mun ekot PPG. 

Sama cantik sama padan bagai pinang dibelah dua mengikut paksi simetri yang betul. 

Another bestie, Ika. Singing Abu & Aida's love songs!

Sweet pengantin!

Thank you speech from the bride. 

Next bride, according to the bouquet toss. Lucky Dr. Ima! Hehe 

Buttercup and Blossoms. 

Bubbles and Blossoms. 

Sempat berporet. Last gossiping session before she migrates to KK. =( 


Hollywood-theme-photo booth. Terserlah ke-vain-an Abu & Aida! 

Playing around at the booth. 

Mr and Mrs Kasyfi?

After a year and a week being married. Pengantin lama. 


and this is pengantin baru. Congrats both!!! 

Sekian, Kamsahamida~

09072011, it was not only the historical date for Malaysian due to BERSIH, but also a wedding of my best friend, AidathePinkgoddess. Her solemnization was held in the morning of 9th July at her house in Tabuan Laru, and the reception was held in Sarawak Club, in a private and intimate ceremony with close family and friends only. 

I witnessed the akad and was crying like a child after she was officially hitched. Teresak-esak sampai boley menimbulkan salah paham agaknya. haha.  Being with her since the last 11 years, sharing every little secrets, watching her fall in love with Abu, and finally marrying her dream guy, siapa tak sebak? In this 11 years, many things happened and now she finally found her happiness! Abu if you're reading this, please take care of Aida, just like you take care of yourself. She deserves to be happy and a princess treat, especially from you!

Blame me for not bringing my LX3 back to Kuching to capture the historical moment of my best friend being taken! I borrowed my Mum's camera but the photo quality is just not up to my level, chewah plus I lupa nak transfer before flying back to KL. Taboo! Let's wait for the official photo from Aida je la. But I promised you, she's the most beautiful bride I've ever witnessed, plus her fairy tales deco, what a beautiful wedding!!!

Aida, I'm so happy for you even you'll be moving to KK (seriously sedey!!!), Azza in Kuching and me in Kulim. ;( Mun datang Penang, make sure awak contact saya! Congrats on your wedding, be a good wife and can't wait for the mini you! Giney2 pun, husband is your number 1 priority now.

Sekian, Kamsahamida~