Our First anniversary is just around the corner. So far, no plan has been made, at least not by me. Kekasyfi Hati lagi la kompom xde, kalo ade tu, memang kena sujud syukur on the spot laaaa! =D


Dulu zaman awal-awal kawen, tak terfikir pun nak preggy in the first year of marriage. So we planned nak pegi kursus kawen yang menarik setiap kali anniversary, ni gara-gara ustaz ape ntah yang macam best je bagi kursus kawen kat area damansara. Konon boley refresh ilmu rumah tangga laaa every year. Dah plan-plan, tiba-tiba I terpreggy pulak dah nama pun rezeki, so kalau I pegi jugak kursus tu, haruslaaa org ingat  terlanjur, dengan boyotnye pegi kursus. So, cancel!

Jadi, what's for anniversary? Holiday; xmau  sebab another week nanti nak fly jugak dah, masak-masak di rumah and cuddle2 atas katil; tiap minggu kot buat, and last week I dah masak nasik minyak bersama lauk pengantin (feeling pengantin ok!); makan fancy-fancy; hmm tu je kot option left. Tengok wayang definitely NO sbb x larat nak duduk lama-lama dengan perut sebesar ini.

Paling grand pun agaknya check in dekat hotel area Batu Ferringhi yang ada bath tub. Kalau ada budget laaaaa. Haha. Kita tengok la nanti. 

Iklan: Sangat-sangat teringin makan rambutan yang baru dipetik dari pokok. Ke-juicy-an nyaaaaa menggodaaaaa and dah teringat-ingat lebih seminggu. =S





Sekian, Kamsahamida~
Tempting kan? The stocks will arrive in Malaysia around 23 June, so if you want it for your little one, grab it fast! Email Kay (bargainsfrenzy@gmail.com)  to buy. I guarantee she'll give you the most reasonable price compared to other local seller. 



And visit her site for other US items at great price. (Seriously!) Boley pre-order items dari sana jugak, then she'll shop for you, and ship to you. Tak lah super double mahal macam Vshub. Enjoy shopping!


Sekian, Kamsahamida~ 


I'm entering third trimester dah. So far alhamdulillah baby okay. Last check up during my 26 weeks, baby dah plus minus 1.4 kg, tapi still songsang lagi. Luckily uri berada kat atas so doctor kata baby still boley pusing pusing lagi. (anyone ada tips untuk suruh kepala baby engaged?)  Due date is during raya, 31st Ogos for the last check up, so saya dan suami akan berhari raya di Kulim tahun ini. Sob sob sedey gila. Siapa yang kat utara nanti jemput ye datang ke rumah!

Barang baby, yang mengarut-ngarut je dah beli, termasuk baju baby umur setahun. Haha, melampau mama ni kan? Yang penting macam pampers, cloths bagai, tunggu la nanti baru nak g beli. Rompers ada la jugak beli sikit-sikit, sekarang tengah nak mencarik jumpers. Mahalllll oi! Dah la nak carik kaler purple sume tak de. Oh, lampin baby pon dah beli, tapi both of us tak reti nak melipat lampin tu. Lama gila x menjaga baby, so memang tak hingat laaa step2 origami tu. Last-last try guna kertas and boley la kot, macam betol. Tak tahu la kalo pakaikan dekat baby nanti boley bocor. ;p Cloth diapers KIV lagi sebab mahal jugak. Haha.

My conditions. Hmm, sekarang suffer dengan sakit gusi yang sangat sangat sangat sangat sakit. I thought sebab gigi berlubang sebab rosak ke ape, rupanya sebab gigi bongsu tu tumbuh senget. I did asked the dentist, tengok apa option memandangkan I dah 7 bulan, she just said, kalau cabut memang tak boley, and actually in my case, kena minor surgery dekat gigi bongsu itu. Even surgery tu pon tak boley buat time pregnant, sebab azab sakit nya lebih berganda dari sakit gigi dicabut and need ubat yang extra kuat which will be harmful for my baby and the cost for it pon cecah ribu-ribu jugak. Sekarang ni memang kena banyak bersabar aje sebab tak boley nak buat apa. Anything pon kena buat after giving birth nanti and after kumpul duit. Teheee. Kepada ladies yang dah nak kawen tapi belum pregnant, better check with your dentist cepat-cepat. Jangan ada problem macam I pulak, seksa wei.

Tengok laa, tumbuh senget macam ni, Sakit gilaaaa woi, sedangkan tumbuh biasa pun dah sakit apatah lagi yang senget macam ni. 


Oh yes, hari tu masa balik kampung Kekasyfi Hati dekat Johor, my MIL ada buat upacara lenggang perut for me. =D Don't ask me the purpose because I pon tak tahu adat Jawa. Yang I tahu I dimandikan oleh 5 orang makcik, dengan air bunga dari 7 jenis warna, and ada bacaan-bacaan nya. Then semua yang mandikan I tu dapat kain batik sehelai. Selalunya dibuat untuk perempuan yang preggy anak first, kot. Tak sure sangat tapi thanks to MIL sebab susah payah buat macam-macam untuk saya. =)

Ok la, till the next update. Sekian, Kamsahamida~
This workshop was held on 22 May, but I only managed to write about it today. I received the email regarding the workshop from Baby Center and immediately register for it, as the registration fee is only MYR 20 per couple. (murah terus register!) The event was held at Evergreen Laurel Hotel at Gurney Drive, on Sunday, 22 May 2011, in collaboration with KPJ Healthcare Berhad.

Sunday morning, otw to Penang.


This workshop basically to teach the parents on the importance of infant massage and the technique of doing so.  Up until I joined the workshop, I never knew the important of infant massage to the baby growth.


"The loving connection between mother and child is truly magical. It's a bond that can be enhanced through the sense of touch. That's something your baby will thrive on. 

Studies have found that infant massage
  • can enhance your little one's immune system
  • increases a baby's bone mass by 15%.*
  • increases weight gain by 47%.*
  • aids with motor skill development when you massage arms and legs.
  • helps with emotional growth - helping your baby feel more secure, confident and independent.
  • will help calm your baby down, which in turn can improve sleep patterns and aid digestion.


Click here to read more. 


The goodie bag that was given upon arrival. Dalam ada baby oil size besar, lotion, powder and shower gel. So toiletries baby, CHECKED! Tehee. 

The pediatrician from KPJ, first spokeperson. 

The bakal bapak wo! 

For the second session, we have the demo massage from the trainer. Each of us were divided into 5 groups and we learnt the details on how to massage the baby, how to handle them during massage and those who came with babies can immediately try it on the spot. 



The crowd of the day. 

Our trainer from KPJ. 

From head to toe and then the back. 

My turn, and she showed me the right technique. (sebab saya buat salah. =p) 

Other mommies were struggling with their babies. Bukan senang rupanya. 

While i handled this dummy baby sebab baby I tak kluar lagi ye. 

And lastly, my favorite part, Light refreshments! Very simple and really light. 

Pastries and danishes. 

Bihun goreng Singapore. My favorite ever! 

Assorted Finger Sandwiches. 

Mine.. mine! 

and overload bihun of mine and Kekasyfi Hati's Black Coffee. =) 

Thanks Johnson's Baby for the workshop. I've grown up with Baby Johnson's toiletries-shampoo, milkbath, lotion, cream, baby oil, cologne, etc. Even sampai form 4 pon saya still pakai baby cream (slalu org letak kat bontot baby) tapi  I letak dekat muka for daily usage cum moisturizer and alhamdullillah, my skin complexion turns to be good.  Dah masuk form 5 baru betul-betul guna skin regime seperti Hazeline. =) 


Sekian, Kamsahamida~


Sekian, Kamsahamida~