Pengalaman bersalin saya: 14 jam dalam labour room.

Warning, Ini entry yang panjang. 

11 September 2011
Check up at gynae. Sepatutnya pagi-pagi dah kena g check up tapi pegi open house dulu sebab takut kena tahan.  Petang baru check up, and mula-mula doctor suruh tunggu another week before induce. That was BEFORE dia buat scan. So after scanning, the expected weight of the baby is already 3.93kg, so dia pon tukar fikiran and kata,  "I think we need to induce you awal, kalau tunggu lagi lama, baby akan jadi lagi besar. Tomorrow you datang pukul 9 ok, terus check in dekat level atas."

12 September 2011

9.30 am: Had a light breakfast, and Kekasyfi Hati and my mum send me to the clinic. Doctor suruh masuk dalam labour room, and check bukaan. Woo, first time kne seluk, and rasa nak tendang doktor ngan nurse kat situ. "dont worry, doctor very gentle, doctor very gentle and i'll do it fast" tu ayat doktor pujuk tue. Masih 0 cm lagi, so Dr masukkan ubat bagi lembutkan vagina. Then dia suruh rehat dekat bilik, makan-makan macam biasa and tengok tv memanjang. Nothing happened.

1230pm: Nurse dtg check CTG, nak tgk ada contraction ke tidak. Dia kata ada, and tp still mild contaction.

6.30 pm: Nurse dtg lagi check CTG lagi. Baby's heartbeat normal.

7.30 pm: Rasa macam ada basah dekat kain, but I thought peluh biasa je. So abaikan, tp start pakai pad untuk kepastian. Solat maghrib, mengaji and tunggu masa nak solat Isyak.

8.30 pm: Masuk waktu Isyak untuk kawasan Kulim, I dah nak solat then Kekasyfi Hati suruh check pad, mana taw kalau ada lagi air keluar, so takut terbatal wudhu'nya. I checked and nampak dah turun air and darah sekali. Panic jap, wahaha. Called mak and umi bagitaw, panggil nurse she just asked me to calm down, sbb tu semua normal. Huhu. I even asked her, akan kena check bukaan lagi ke? (Huhu, sakittt, tak suka!) Nasib baik die kata, tak, doctor takkan check selalu. Selamat.

10.00 pm: Dr datang buat round check up,  and dia kata tunggu besok pagi baru masuk labour room. Contraction xda rasa lagi and I asked him lagi, tak perlu check bukaan kan? Nasib baik dia x check and he said, it's not good to check selalu, nanti kuman, kena jangkitan pulak. He expected me to give birth petang hari Selasa. Ok, fine. Tidur macam biasa.


12 mlm: Check CTG. Graph tunjuk ada contraction, tp alhamdulillah, saya tak rasa sakit lagi. 

13 September 2011

6.00 am: Bangun awal, mandi and solat Subuh. Lapar sangat so Kekasyfi Hati belikan Mc'D Breakfast. Pancake and Sausage Mc' Muffin. Tapi tepat-tepat habiskan pancake and minum the setengah cawan, nurse panggil suruh masuk labour room.  Ingatkan nanti boleh sambung makan, haha.

7.30 am: Nurse suruh kencing siap and tukar baju labour. Duduk atas tue, and tunggu doktor datang.

7.55 am: Doktor sampai dengan pakai baju tidurnya, (haha klinik die, sukati la die nk pakai mcm mne) and check bukaan. Oh, sudah bukak 2cm. So die pecahkan waterbag and tu diaaaaa, mencurah-curah air keluar. Baby dah berak sikit dalam perut, but he said, it's okay, still boley bersalin normal. Confident je Dr Chang neh..

Doctor masukkan pitocin, untuk kuatkan contraction. Duduk terbaring atas tu je, sampai tertidur-tidur. Contraction tak rasa lagi, even dekat CTG machine tu dah detect. Nurse tnye, tak rasa sakit ape ke, die pelik kenapa la tak rasa ape sedangkan dekat machine detect bukan main lagi.


11.00 am: Nurse check bukaan, baru 3 cm. Lambat nye bukaan nak bukak, sebab tak de rasa sakit, that's y bukaan tak bukak. Lapar gila dah, tp tak boley makan apa pun, minum air kosong je boley. Air glukose pon tak boley.. Waaaaaa.

2.00 pm: Doktor datang, check bukaan baru 4 cm. Die tanya, "you tak rasa sakit ke" I just jawab belum lagi. Die suruh amik jugak one shot of ape ntah, suruh I tidur. Bagi rehat katanya, sebab kalau I tak rehat, nanti stress, and bukaan akan jadi lebih lambat.

Tidur kurang nyenyak sebab nurse kecoh-kecoh nak amik gambar dengan Faezah Elai yang dtg melawat adik iparnye kat room sebelah. Wahaha, sempat pulak haku terjaga and dengar mereka bergosip.

4.00 pm: Terjaga sebab contraction semakin lama semakin kuat. Memang sakit tahap menggigil and air mata keluar. Kekasyfi Hati pulak yang risau sebab die kata macam tengok org tgh mengadap sakaratul maut. Dia bacakan doa-doa, surah-surah, tangan die pulak yang sejuk and I sempat tnye, "eh, kenapa tangan dear sejuk?" huhuhu. Nurse check, masih 4 cm, tak berubah. Kecewa.

5.00 pm: Contraction slow balik. Relax relax je dalam labour room. Tapi perut dah kosong tahap maksima. Tenaga dah xde sebab x makan. Patient yang induce pukul 11 pg tadi dekat labour room sebelah dah kena czer. Semangat nak bersalin normal semakin pudar.

7.00 pm: Energy level super low. Cakap ngan Kekasyfi Hati, kalau sat g doktor check and bukaan xde lagi, boley ke I go for czer? Die kesian and kata, ok boley. Tapi my mum pulak kata suruh bertahan dulu, tengok macam mana.

7.30 pm: Nurse check bukaan lg. Dia kata, baru 5cm.  Ya Tuhan. Terus berputus asa  dah. She informed the doctor, update and I heard macam dioerg disuruh ready untuk menyembelih daku.  So sekarang tunggu doktor datang pulak nak confirm everything.

7.55 pm: Doktor sampai. Dia checked bukaan, and miracle, 7 cm dah! He said, "Ok, I think you can make it! Tunggu lagi ye, sabar sikit lagi. You're strong! Ada gas untuk kurangkan pain you kat sebelah tu, you boley sedut bagi kurangkan rasa sakit." Tapi I refused. Still cabar diri untuk tahan lagi. Saya nak rasa sakit bersalin tu betul-betul, saya nak hapuskan dosa-dosa yang banyak ini. 

9.00 pm: Contraction datang lagi. Kali ni setiap 5 minit dapat rasa. Tapi in between the contraction, I sempat terlelap sebab terlalu penat.  Sakit gila kat bahagian pinggul tu time contraction.   

9.55 pm: Doctor dtg check, baru 8cm tapi dah boley push bila contraction datang and timbul rasa meneran. Sebab the contraction is still 5 min sekali, so I pun push 5 minit sekali. I tanya doctor, can you help me with the vacuum? Dia pon kata, "yes, tapi you must do your part first..    You push sampai kepala nampak, then I can help you"

10.05 pm: Nurse panggil Kekasyfi and tunjuk rambut baby dah nampak. I pon push lagi, push lagi push lagi sampai kepala keluar.  Terlelap kejap bila xda contraction, pastu sambung balik. Sempat lagi suruh nurse off acond sebab tetibe rase sejuk. Then doctor vacuum sikit untuk tarik and there, kluar dah my baby.

10.20 pm: Baby Nasuha lahir, doktor suruh Kekasyfi Hati potongkan tali pusat tu. Baca bismillah, selawat and there, terputus dah Nasuha dari tali pusatnya. Kekasyfi Hati terharu, kiss me dekat dahi and said, Tq sayang! Doktor amik baby and letak atas my dada and snap photos of us sekeluarga. Gambar sgt meaningful tapi xley nk publish sebab ada kaki tergantung termasuk dalam gamba. Haha. tak habis lg kje doktor rupanya.


Credit to my mum sebab jadi photographer of the day. Sejak baby kluar, dia capture semua gambar and proses. 



10.30 pm: While baby dibersihkan, mama nya dijahit. Tapi before tu nk keluarkan uri tetibe ade komplikasi. Tali pusat terlalu nipis and lembut and uri melekat kat atas. So doktor  pun seluk separuh lengan nak kluarkan segala yang patut. Dah berjaya dikeluarkan, dia masukkan sekali lagi just to make sure tak ada sisa yang tertinggal lagi.  Horror nye bunyi, tapi time tu dah tak rasa apa dah pon. Redha je. Kalau kepala doktor masuk dalam rahim pon tak rasa sakit dah kot. Haha.

Uri baby dah tak cantik sebab lekat kat atas. Memang sesuai la pepatah "alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan" hambik kau, kena seluk seperti kata pepatah. 

11.30 pm: settle aktiviti menjahit, I pon dibersihkan. Tapi kena stay atas tu lg sejam  b4 kne pindah masuk bilik sebab takut komplikasi lain. Mama sangat lemah, and baby super lapar sebab tak makan bersama mamanya. 

Moment dengan babah nye. Eh, POK nye. Haha. Kekasyfi Hati azan kuat-kuat sampai satu level tu dengar.  

Tak mampu nak suakan susu badan as her first food, so I demand Kekasyfi Hati suapkan air zam-zam digaul kurma, before susu formula disumbat masuk. Ni I dah pesan siap-siap sejak pregnant lagi, takut apa-apa jadi dekat saya semasa labour. 


12.30 tgh malam: Nurse tolak wheelchair masuk bilik. Singgah tengok nasuha kejap dekat baby's room then baru masuk bilik. Makannnn nasik bersama kacang ma, (16 jam x makan kot!) then tdo. Still lupa diri sendiri dah jadi ibu.  

Penat, tapi pengalaman ni memang cukup berharga for both my husband and I and my mum yang nak masuk tp x jd sbb tkt tgk darah memercik. Sangat-sangat indah even sakit. Duduk sangat lama dalam tu, i tak sure how differ it is dengan hospital punya prosedur, memang kalo dah masuk situ x ley kuar2 dah ek? Ke klinik ni je yang buat camtue? 

Alhamdulillah, even it was a long labour, tapi Allah still permudahkan segalanya dengan kurangkan sakit yang dialami. Masih boley senyum-senyum and gelak dengan nurse yang jaga di situ. Siap borak pasal income Dr Chang tu, kereta brapa bijik, rumah kat mana, cuti brapa hari setahun, bini keje mana, anak brapa orang and etc2. Dr pon sangat gentle and sanggup bersabar menunggu saya dan tak mahu terburu-buru menyembelih saya.  Syukur sangat, sungguh indah pengalaman bersalin anak pertama.  Alhamdulillah.



Muah! Pout belajar dari Aunty Aida.

Permata mama&babah. 

Next entry, catatan pengalaman seorang lelaki yang menemani isterinya bersalin. 

Sekian, Kamsahamida~


18 doll(s) whispering:

fa-aja-aja said...
October 3, 2011 at 11:57 PM

tahniah kak...baby sangat comel dan putehhh :)

Ammolicious said...
October 4, 2011 at 12:28 AM

Banyak nye dugaan yg u hadapi Aifa. Tapi Alhadulillah semua selamat. ^_^ Congrats on your bundle of joy. ^_^

Ammolicious said...
October 4, 2011 at 12:29 AM

ops...salah account lg.. T_T this is Liyana SCR tau! >,<

http://squarecutring.blogspot.com

Sh@MytO said...
October 4, 2011 at 9:05 AM

eppa...nyaris x nangis bace entry nih..coz it remind me wif mine experience gak..indahnya jd ibu kan..

pasni wat entry berpantang gak tau!

Aida The Pink Goddess said...
October 4, 2011 at 9:17 AM

i am moved..nebes eh, congrats aifa, sjok ati nangga nasuha oh,,,

myatiqah said...
October 4, 2011 at 9:47 AM

ok aku nanges...sobs hati tisu...
tapi ko dah mencuakkn gua.hahaha

hai baby nasuha, cantiknye anugerah tuhan.selamat jadi ibu pa..xleh kutuk2 org dah.hahaha

PurPLe LaDy AiFA said...
October 4, 2011 at 11:55 AM

fa,
tq2. huhu. sume baby lahir mmg comey2..

liyana,
hihi tq2. nx will be ur turn pulak..

sha,
terharu kn bile dh semuanya selamat. that's y kne tulis experience ni so that kita ingat smpi bila2.. hehe

entry berpAntang? huhu tgk nnti cmne. kne jg hati byk pihak jugak tu. huhu

aida,
tq aida! sik lmk gik awk merasa juak.. hoho.

tqah,
ko nanges pulak pehal? hahah. ok2, xde kutuk org dh, kutuk muney ngn ecah je.. ngan pendy. hihi

Leonora Halim said...
October 4, 2011 at 12:20 PM

alhamdulillahhh... :)

SweetyMui2 said...
October 4, 2011 at 2:07 PM

waaaaaa seronoknya baca :')
tahniah sis
baby gebu :)

NaNaRuZaNa said...
October 4, 2011 at 2:48 PM

beze btol ngan akak yg sgt pnts ceritenye...9.30 masuk LR,2.30ptg da setel..akak pon cume sedut gas bile nurse kate bukaan 9cm..sbb takot pnt sgt thn saket...BTW,well done n jage diri k...(tak tersangke plak eppa mudah give up juge orgnye...tp demi anak,kan...??)

Ani Inherown said...
October 4, 2011 at 3:11 PM

tahniah kak epa... nang terasa kmk setiap apa yang ditulis... tahniah sekali lagi ngn ktk duak husband. nasuha so pretty :)

PurPLe LaDy AiFA said...
October 4, 2011 at 4:35 PM

leo and sweety mui2,
thanks girls! hehe

kak nana: haha tu la pasal. kasyfi kata org nmpk keras di luar tp hati tisu sbnrnye..hihi. give up sebab lamaaaaaa sgt kot, ngan lapar. x confident dengan kemampuan diri bila energy low level mcm tue.

wani,
hehe. tq2. iboh tkt nak beranak indah lps bc entry kmk. hihi

akmabolhan said...
October 4, 2011 at 6:09 PM

congrats pa! dah lamak aku sik nangga benda uri ya (placenta). rupa2nya kau vacuum.. hehe. cute baby ya!

Anonymous said...
October 4, 2011 at 11:29 PM

She's so beautiful... :) tahniah lg skali aifa! Alamakkk...i dh cuak pulak igt turn i nk push2 ni...

Anonymous said...
October 4, 2011 at 11:32 PM

Halamakkk,apasal name i kuaq annonymous ni, this norr
Yourstruly-norr.blogspot.com

Naty said...
October 5, 2011 at 4:21 PM

aww.. gmbo 2nd last tu sexy ohh! huhu.. syukurla.. walopon lame dlm labour room, tp xdela all da time rase saket kn.. aku ni, awl2 dh saket walopon dlm labour room tu 4jam jek.. alhamdulillah.. mase bby dh kuar tu, best sgt rase kn? ilang sume saket.. =)

farhanna said...
October 21, 2011 at 6:40 PM

anak u comell la .. congrats dpt baby