Confinement aka Berpantang Part 1

During my pregnancy, i was ballooned up from 48kg up to 85kg!!! That was almost 40 kilos i naik. Gila banyak, sah-sah obessed. So much damaged dekat my body and need to be repaired during my confinement. My mum sangat risau takut i tak boley kurus balik, so macam2 pantang larang die buat and macam2 ubatan die suruh i telan. I had my first 10 days confinement with my mum while the rest with my mum in law sebab my mum kena balik kuching uruskan bisnes.Basically, these are the amalan-amalan that i've done during my pantang, i crita pengalaman with my own umi and my mak in law k.   

1. Makan

Umi: Kalau dekat sarawak, memang makanan time pantang is ayam kacang ma, ikan bilis ditumbuk dengan halia, ikan stim dengan red dates, sup ayam. Itu sahaja, xboley menda lain. Sayur pon certain spesis je boley dimakan. Nasik memang x leh bertambah, kalau nak, ratah lauk je. Buah-buahan lak boley makan epal sahaja. Makan kena tepat pada waktunya, kul 9pg, 12 tgh hr dengan 6ptg. Wajib pakai bengkung sblm makan, kalau tak, xley makan. 

Mak: Dengan mak pulak lain sikit. Mula-mula die x kasi makan ayam dlu, so lauk mkn adalah ikan stim, ikan black pepper, sayur macam-macam, cendawan, tempe, tauhu dan sebagainya. I tot orang jawa bagi makan ikan kering or ikan bilis je, rupanya mak nye pantang xde la teruk sangat. Nasik die suruh makan lebih sebab kesiankan i penat breastfeeding, kalau boley pagi pon die nak suruh makan nasik. Hehe. Tp sebab i pakai bengkung, so nak makan bertambah pun tak larat sebab rasa kenyang je sentiasa. 

2. Minum 

Umi: Sebelum i bukak mata lagi ubat periuk dah siap dipanaskan untuk i minum. Sekali kena minum sampai 3 gelas paling kurang. Gelas besaaar ye, bukan cawan. Euw, kurg sedap. Ubat periuk hasil tangan orang jawa kat pontian, mak yang bawakan aritu. Tak tahu camne nak describe rasa die, rasa air tanah kot. I ngelat so letak madu setiap kali minum. Haha. 

Mak: Minum jamu jawa dengan madu bersama perahan limau setiap hari. Segelas kecik sehari, tapi kalau lebih pun boley. Sedaaap! Tapi air rebusan akar2 yang versi paket nye langsung tak sedap diminum. Minum time makan tgh hari. Yucks yucks, sungguh pahit!

3. Mandi

Umi: Kalau boley memang die tak bagi mandi langsung waima hot shower skalipun. Kalau lama sikit dalam toiley die bising suh cepat kluar. I kadang2 curi mandi kejap time tukar pad or time beyak. Huehue. 

Mak: Tiap kali nak mandi die rebus air mandian. Time kat kulim dulu mandi air rebusan limau, serai, daun pandan. Dah dekat pontian ni mandi air daun macam-macam yang i tak kenal. Campur jugak dengan uncang mandian yang mak beli kat langkawi, uncang mandian hiraq dan nona roguy. 

4. Bertungku

umi: Dia tungkukan saya dekat bahagian-bahagian badan. Seluruh badan kena sapu dengan minyak royan or minyak barut. Setiap kali badan kena air, wajib sapu minyak tu balik kat badan. Bertungku pagi dan petang. Semua kat bahagian2 urat saraf die tungkukan. 

Mak: Batu tungku dibalutnya dengan daun2 pandan kunyit dan sebagainya. Menungku diri sendiri sebelah petang sahaja. Kul 5 je mak hantarkan batu tungku yang panas2 dekat bilik.

5. Bertapal
ni kata org sarawak. Kalau kat smenanjung panggil ape ek? Berbarut ke? 

Umi: Tiap hari wajib bertapal. Kalau die jaga sampai hari ke 44, memang tiap hari die tapalkan agaknye. Time belum discharge pakai barut herba keluaran HPA dlu. Dah dirumah, hambik kau. Halia bara, temulawak diblend, dicampur dengan kapur, perahan limau dan herba tapal dari indon. Pastu disapu kat perut time kita baring then perut diikat dengan bengkung. Kotor bilik air pastu. Huhu. Umi ikatkan bengkung di badan, super ketat sampai nak bangun pun payah.

Mak: 3 hari pertama je dia suruh sapu kapur dengan limau tu. Hari selebihnya pakai krim barut nona roguy je. I je ngade2 letak param bersama minyak kelapa dara kat perut sebelum pakai bengkung. Apa motif pun tak tahu. Bengkung ikat sendiri. Mak ade sediakan bengkung 7m tu, tp x reti la nak pakai. Dh ikat kat tingkap tp still kurg ketat di badan. 

6. Berkaser dan berpilis

umi: Wajib letak setiap hari. Seluruh badan kena sapu dengan param tue. Sampai ke muka pon macam tepung dah. 

Mak: Pilis diwajibkan pakai. Die kata 'jgn jd mcm mak, malas nak pakai pilis, dah tua-tua ni effecnya. Senang pening, migrain bagai'. Ok mak, saya pakai. 

7. Berurut
penting okayyyy berurut ni! Dulu sblm pregnant, sy x suka dimassage. Geli. Lps tu time preggy yang sarat, kekasyfi hati dipaksa mengurut sy, kalau x urut, payah nak tdo. Time confinement br sibuk nak carik org yg boley mengurut org lps bersalin. Jumpe la akak sorg ni, best gila die urut. Lps mengurut baru nampak perut makin kempis, kaki x bengkak, betis makin kurus. Haha perasan. Tp serius, lepas 3 kali urut nampak gila beza nya kat badan sendiri. Ngeh ngeh. 

Amalan lain:
Kesan hitam2 kulit mati (melanin) di leher, celah paha, celah betis dan ketiak antara damage yang berlaku di badan saya semasa preggy. Mula2 dlu mmg xley trime, siap sental sluruh badan guna berus sabut tp x hilang2. Ketiak la paling sayang sebab penat jaga xmau shave selama ni sbb tkt ketiak hitam, skrg tgk time pregnant ko pluck ke, veet ke camne pon still itam jugak. Org kata time pantang die ilang sendiri, tp x brani amik risiko dgn x buat ape2. Sayang badan sendiri u! Sy guna minyak kelapa dara sapu kat bahagian badan tu and letak ubat gigi cengkudu. Alhamdulillah kwsn damage tu mula mencerah. Virgin coconut oil tu kalau boley sapu trus sluruh badan, kulit mmg nmpak lebih halus, cerah, tegang dan gebu2. Lulur mandi pon kne buat bile dah masuk hari 20 ke atas. Nak cantik bukan senang oi. Tapi demi laki kita, buat aje la. Seriously time pantang la masa sesuai utk cantikkan diri sbb suami xley nak dekat dgn kita. Kalau hari2 biasa badan pon berbau minyak kelapa dara tu kompeeem Kekasyfi Hati komplennn!

Pantang larang yang lain:

1. Kalau nampak cuaca mendung, cepat2 tutup pintu tingkap. Angin jahat kata umi. 
2. Jalan kena slow-slow, nanti luka koyak lg, kne jahit lagi sekali. Mak kata saya berjalan tak macam org baru lps beranak. Huehue. 
3. Pakai stokin, nanti sejuk. 
4. Jangan potong kuku semasa dlm hari, takut bentan, kata mak. Kalau nak potong jugak, sehari satu jari je boley. 
5. Jangan buat kerja rumah sampai 100 hari, kata mak. Biar bersepah rumah, peranakan perempuan tu kena jaga.  
6. Jgn ngade2 nak pakai losyen wangi2 ke, krim muka ke, serum ke, make up ke ape time pantang ni. Biar berlumur dengan rempah ratus, badan berbau minyak akar kayu, nanti cantik di kemudian hari- ni pesan umi saya. 
7. Jgn minum banyak air, nanti urat kembang, badan pon kembang.
8. Jangan mls pkai bra, nnti breast jatuh.
9. Ikut je ape orang kata, even tak setuju. Kena redhaaa aje. Huhu. 
10. Badan kita suami kita nak pakai lama, so kalau nak awet muda, pantang la minum ais sampai 100 hari. 

Ni version part 1, sebab last saya timbang berat 62kg, baru 23kg ilang. Ade lagi 17kg nak diturun kalo nak kurus keding cm lisa surihani, or 7kg aje kalo nk hot macam Kim Kardashian. Sekarang tak sure berapa sbb takut nak naik atas penimbang. Kekasyfi hati pon bg masa 6 bulan untuk kuruskan badan balik, kalau tak die nak kawen ngan julia woon blogger boy tu. Tengok la, kalau berjaya turun banyak kilo lagi saya sambung post ni taun dpn. Haha. 

Sekian, kamsahamida~ 



Nasuha paling latest, muka innocent kalau kne marah ngn mama garang. 

14 doll(s) whispering:

myatiqah said...
October 24, 2011 at 9:57 AM

pehhh dah 62....kamon eppa cayok2...cepat kurus pa sbb nanti muni nak guda laki ko.ahahahah...

Aida The Pink Goddess said...
October 24, 2011 at 10:28 AM

best2!! more updates plis..

NaNaRuZaNa said...
October 25, 2011 at 12:56 AM

Eppa...kalo bf kene minum air bnyk..tp air suam...minum segelas mase bf bb...jgn plak melantak sampai 1jug skali harung...kalo x,nnt susu xdek...perot kembong kalo minum skali bnyk n airsejuk...pilis tu mmg kene pakai...pnh gak ngelat..tu dia...dunia terase spt berputar...so far,same je mase2 pntg kite...besnye berurut...jgn lupe urut mase hari ke 44/60...time tu nikmat x terhingga...betolkan peranakan dan masukkan blk tulang...besssssss...sedap gile...

Amalina said...
October 25, 2011 at 6:28 AM

hi baby nasuha..comelll je..very innocent look =)

org kate bf requires about 500 kalori..so gigihlah bf dan pump untuk kuruskan badan..hihi

Anonymous said...
October 25, 2011 at 10:07 AM

aku suka part mandi air daun2 tu..syoknya ada mak mertua org jawa..ok aku jeles..


-ana-

nurul huda jumri said...
October 25, 2011 at 11:42 AM

tersenyum2 kt huda bace entry ni..tatau la ape motip nk tersenyum sorg2..well,tkde experience la katekan...tp sukaa!!! eppa ade great confinement experience with both moms..=)

Atiqah Adnan said...
October 29, 2011 at 10:11 PM

Bestnye baca! Err qah pantang pun x ikut sgt mlas nk ikat bengkung n mkn ubat... Bdn still xkurus mcm dulu stress!! Nk pki blk jeans duluu T__T

farhanna said...
October 30, 2011 at 6:10 PM

banyak nyer pantang larang..huhuhuhuhu

Fathiyah said...
November 5, 2011 at 11:15 AM

aifa,i yg dh 6bln deliver ni ada 1.5kg lemak degil blm mau hilang. huhu. geram

saza said...
November 10, 2011 at 8:48 AM

wahh..ini memang betul2 pantang ni..kita dok umah makin susah nak turunkan berat..mak masak biasa2 pon makan banyak (tapi samala takleh menambah..huhu)

saza said...
November 10, 2011 at 8:50 AM

wahh..ini memang betul2 pantang ni..kita dok umah makin susah nak turunkan berat..mak masak biasa2 pon makan banyak (tapi samala takleh menambah..huhu). Tapi air memang minum banyak sebab bf..Lagipon bf memang cepat kehausan

armouris said...
November 18, 2011 at 7:54 PM

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

sepol kenshu said...
December 4, 2011 at 2:00 PM

berpantang = tak leh makan sedap2...hahha..nasib la badannnn

dinashuz said...
December 24, 2011 at 10:32 AM

masyaAllah... banyaknya u dah turun!!! i nak turun 17 kg pun amik masa 4 months.. masa pantang turun 10 kg je...