Catatat dari wad bersalin, nukilan seorang suami.

A surprise from Kekasyfi Hati. Tak sangka die sempat mencatat pengalaman ni sambil menemani I dalam labour room aritu. Even tak habis tulis ketika di dalam tu sebab critical mode sudah ON, dia sambung lagi lepas tu and sudah cukup mengharukan saya. Note: My husband bukan jenis yang romantik ye, langsung tidak. Birthday I ke ape ke xde nye nak surprise ke plan ke adiah ke..  So bila die buat catatan ni, sy terlebih terharu pulak. ;p Maafkan die kalau susunan ayat tunggang langgang, tatabahasa entah ke mana. Biasa la BM time SPM dapat B, kan dear? Haha. 

Catatan ini dari wad bersalin. (Serius) 

Bagi aku hari ini sgt panjang, bagaimana pula bg seorg ibu. Kawan2 mula memberikan komen mereka mengharapkan yang terbaik terima kasih; ely, mad zain dan len2. Induce pada pg td jam 8. Bukaan br 2 cm, jam 1.30 ptg br 4cm ada lg 6 jam lg untuk bukak 10cm kata doktor. 

***

Org sebelah td dh msk OR utk c sec. Eppa bleh tahan lg katanya. Mula terfikir dalam kepala time nk men nk seronok sama2, time cmnie kenapa sorg jer yg tanggung? Maybe mende cmnie slalu ada dlm kepala ibu2 di sana. Tgk monitor HR baby mcm tgk saham plak kjp naik kjp turun. 

Jam br kul 4, uik lamenyer. Selalunya waktu nie maybe aku masih dlm cubicle dah stat nk borak2 before start balik kje. Bkn balik kje tp kembali bekerja. 

Sesekali contraction dtg, dpt dilihat mcm mnr die mengeletar badan menahan sakit, tgnku digengam erat, mengigil biibir seolah mahu bertutur. Aku pernah tgk keadaan mcm nie tp tue time arwah nenek aku nk meninggal. Mcm peristiwa saat akhir hidup. Smpi begitu skali  tatkala contraction dtg air mata berlinangan seluruh badan mengigil. ape yg aku bleh wat just bg tgn utk digengam olehnya.  Dari skala 10 mungkin dh 6 aku rasa. Aku rase ulang blk ayat td. 



***

Keadaan tenang seketika kecuali bunyi HR baby. Time nie aku wat2 bz mcm aku lah doktor. Saja nk wat bini yang tgh sakit lupe kjp yg die sakit. Dia senyum, tp senyum dlm perit rase nye. Dalam kepala nurse mesti ada signboard penyibuk kt ats kpla nie..haha. Nasib ko lah nurse. Time xda contraction eppa lelap kjp, aku pon sama lelap lh kjp. Ngantuk mlm td berjaga kjp. 

Tgk jam br stgh jam rupenye. Lame nye hari nie. Solat asar kjp. Pe2 hal, xper nurse tue bleh dipercaya. Dalam solat aku doa mcm2 permudahkanlah segalanya, tp np lame sgt kene tanggung skt nie, bisik otak busuk aku, nie bkn mudah nie payah.  Nape tuhan xmau permudahkn np xmau tolong np x makbul doa masa nie. Astaghfirullah, lantas sebelum syaiton mula membisik kata2nya, hati berkata "sapa aku nk tentukan ini bkn yg terbaik, mungkin ini adalah yang terbaik utk eppa, mana aku tahu btl x? Mana tahu kalo senang sgt lahir baby xhidup ker ada masalah ker, xpon masa depan nnti akan ada prob len. Aku bkn tuhan, ini bantuanNya ini adalah yang terbaik utk baby dan eppa..semoga dipermudahkan segalanya Amin... 

Ape2 hal aku msk blk wad. Dah jam 7 br 5 cm bukak, eppa nmpk mcm dh x larat, muka pucat tgn berpeluh. Plan C perlu,  detik hatiku. dah lama sgt nie aku rasa. G wat air kurma jap lecek kurma ngan air zam2. Curi2 msk bg kt eppa. Dh dkt sehari lepas lempeng mc D pg td. Masih bleh gelak-gelak tp aku ragu2. Masa sakit pon nk layan aku gak. Doktor msk check bukaan dh bape, xbyk pon slow progress. Dh immune ngan ubat induce tu aku rasa. 

***

Masa labour..(mode red alert) jam 9 lebih. Merah muka mcm br lepas kene lempang doblas kali. Adrenalin dlm bdn meningkt dgn byknye, nervous seram sejuk. Otot keras mcm roh dah kt ujung tanduk, Urat menjerkah mcm akar kayu pokok bakau. Nafas dalam2 mcm nk lemas. Sakit mcm????? Aku xdpt nk bayangkan. Air mata bercakap bg pihak lidah takkala itu aku rasa. Penat sakit. Lost for words this moment. Kali nie graph contraction dh mcm2 bentuk, selang 5 min, every time dtg contraction, eppa mengenggam, nurse kate mcm dh dekat. Kalo bleh push, push kuat2 sync skali dgn contranction tue. 

Dr chang dtg tgk, eppa is ok dia kata. Like hell i would say ok! I asked him everythinglah this time. "She is doing fine this time, quite slow at 1st but she already catch up. Dia gantung 2-2 kaki eppa kat penggantung sebelah katil. And suruh tarik handler tu time push instead of pegang tgn aku. 

***

Jam 10 sekarang, dr said, "it's the time!!! She need to do her work 1st b4 hand.", Masa nie drh dh byk kt bawah tue, nurse suh push kalo ada rase, dear push skali taw, aku try ajar eppa mcmlah aku ada pengalaman, eppa wat xtaw dh kali nie. Tapi die tak menjerit-jerit mcm org sbelah td. 

Ok time push sampai, "dear push dear mcm berak, ppush!!!! Cpt fokus!!!" Ngan aku2 skali push. Argh time nielah aku sakit perutlah nk kencinglah mcm2lah. Hangin btollah. Time2 push tue aku ada push angin skali terlepas kt punggung, ada bunyi plak tue, protttt! Tp xda sapa berani sebut sebab nurse ngan doktor tgh kalut. hahaaaha.. Lawak pulak bler pikirkn kembali. 

Nurse ckp ok dh nk nmpk dh. Aku try tgk time nie masa push dh nk abis. Ok rmbut dh nmpk. Darah jgn cite lah. Dr chang dh ready. This time now or nothing. Push dear skang graph cecah seratus. Aku nmpak dh. Dr suh push smbil die amek jarum, time push dtg die cpt suntik skit. Eppa konfirm xrasV e, sakit push tue lg sakit. This time gunting plak, time push die gunting cpt dinding vagina. Trust me, it's disturbing to take a look at it! Aku kemutkan punggung time tgk nie mcm aku punye kene gunting. Seriusly bayangkan kt sebelah antara vagina dgn lubang bontot tue terasa bilah gunting tgh hiris daging korg seraya tue darah terpancut smbil daging terkoyak sendiri akibat tolakan bayi tue..uishhh time type nie aku masih terbayang smbil mengemut punggung.. Aku sayang bini aku oi!!!! Darah menyembur dr tmpt gunting tue, tp bukaan dh besar. "Doktor, can you use vacuum, I dah tak larat, no energy". eppa ckp. Vakum kene gune sbb dh xlarat push. Last push, masa nie alat kecik dimskkn utk sedut rambut, bkn rambut tp kepala nasuha. Aku tgk time nie smbil suh eppa fokus. Final push, jgn ada bunyi eppa push and dr tarik alat td. Aku nmpk kepala, badan dan kaki. Nasuha dh kuar, suara baby, aku kelu seketika. Kucup dahi wife. Time nie kalo lagu raihan jd ost mesti best. 

Thing not finish yet, Doktor suh aku potong tali pusat, wut an honour. Baca selawat bismillah then aku potong. Maka lahirlah baby Suha ku ke dunia. Aku rush ke bilik amek air zam2 dilecek kurma, nie penting sbb mknn 1st baby kalo x susu ibu mesti kurma makanan nabi. Effect lepas lahir nanti kurang % kene kuning. Alhamdulillah setakat ni Nasuha tak de kena kuning. Azan dan iqamatkan Nasuha. 

Blom settle lagi. Kali nie kene teman eppa. Masih kt atas katil tmpt td nak kene jahit. Uri td tertinggal then doktor kene cekut skit2, bayangkan skit labour td xabis lg ditambah blk sakit kene cekut. Cekut tue cmner agaknye? Nk cite die mcm nie, doktor punye tgn tue kene seluk dlm rahim then tarik skit2,  aku tgk live aku x bohong kalian. Time tarik tue sakit mcm labour td. Aku raselah. Aku suh eppa fokus sambil tahan nafas. Sepanjang 20 min tue aku bleh tolong wat die fokus jer. Ape aku boleh wat selain dr tue??? Xda. 

Umi tgh take care Suha dekat luar dengan nurse. Time jahit plak jam dh nak dekat kul 12, Doktor wat kemas tali jahitan. Aku tgk start dr 1st cangkuk yg Doktor tarik dgn tali smpi last die ikat. Time tarik darah menitik kt tali protein tue. Berbekalkan cahaya wad bedah luka td dijahit, jelujur halus aku rase. Rapat xnmpk tali tue. Sikit2 daging koyak tue merapat. 

***



Eppa aku tgk dh tertdo gamaknye. Jam 2pg takut ku pejamkn mata mengenang kembali detik td seraya melihat dia yang sedang tdo di sebelah kepenatan, tkt die pergi dahulu sebelum aku. Aku sayang dia, aku sayang wanita di dalam hidupku. 

Buat muka cam anak burung kalo nk mintak susu mama.


Sekian, Kamsahamida~


56 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
October 6, 2011 at 10:26 PM

awww so sweet, camtoklah mun rolaki yg sik romentik, sebenarnya tersgt syg, just cdak sik PDA, just like my daddy. hehe thaniah eppa!

Sh@MytO said...
October 7, 2011 at 12:16 AM

adeh kasyfi ni sempat wat ayat lawak..huhuhu tp mmg syahdu bace eppa...

Lala said...
October 7, 2011 at 7:58 AM

waa...
nangis gelak nangis gelak ja baca entry ni!

ily♥ said...
October 7, 2011 at 8:10 AM

salam...
catatan yg sgt jujur dr seorg suami..bergenang airmata bc..eventho' ayat simple, tp seriusly mmg touches my heart..
tapi sempat jugak terselit part "push angin" tu..tergelak jgk sekejap..

what a lucky lady..

nuraitul said...
October 7, 2011 at 8:22 AM

serius terharu sgt..ur hubby btul2 cerita detail setiap saat dia bsama effa mse effa nk delivered..he really loves u..congratz on ur new born..comel sgt kut gmbr last tue.. ;)

myatiqah said...
October 7, 2011 at 9:01 AM

cett kaspi..aku nanges lagi skali.sobsss...tisu2...
wohhh ngeri gileee...ngiluuuu,mcm aku plak xleh jalan nih.hjaahahahaha

Ani Inherown said...
October 7, 2011 at 9:10 AM

cute nya nasuha.... sik romentik tapi penyayang sangat husband kitak :)

Mrs Ariff said...
October 7, 2011 at 9:16 AM

aku xtau nk komen apa wei..yg pasti meremang bulu roma aku baca..betui!aku xtgk pun rasa insaf!!

eyanne said...
October 7, 2011 at 9:32 AM

wow xsangka kasyfi cmni huhu part lawak tu mmg cnfirm kasyfi lah hhaha K'on jgn hrp la nk tulis cm gni.. huuhu

Leonora Halim said...
October 7, 2011 at 10:04 AM

tang mcm anak burung tu comey! ahahhaha....

NaNaRuZaNa said...
October 7, 2011 at 10:25 AM

Ok..saye menanges bace...siot kasyfi!!tak gagah i hari ni...husband saye xdpt tgk sbb spital gomen je...tp mase da nak nyawa2 ikan tu,die sempat kis2 cam sy da nk mati...(mode ngeri nak besalin lgi)

PurPLe LaDy AiFA said...
October 7, 2011 at 12:05 PM

aida,
haha. nya nang. time2 genting baruk dapat merasa kasih sayang nya. hahaha


sha,
time macam ni br rasa kasih sayang laki i yg x romantik tu sha.. hehe

lala,
heee. enjoy reading! =)

ily,
hoho. yang part tu memang memalukan.. dah la nurse cantik dalam tue.. tu laki i kata laa.

nuraitul,
aah, die mmh nak detail2 die kata. sebab saat tu sgt2 precious.. hehe

tiqah,
entry ni khas untuk ko mengemutkan punggung jugak. wahaha untuk si aanna yang nak bersalin tu jugak. hihi

wani,
hee. nang sik romantik langsung i tell you! seriously sik! hihi

kcah,
aku insap jugak lps bersalin... insap sikit. hehe

yan,
haaaa. mne taw. time2 saat genting tu slalunye hasben yg x romantik pon boley bertukar.. try tgk nnti.. hehe

leo.
haha. nasuha mmg gitu tiap2 pagi.. hehe

kak nana,
eh, xboley ek? kalo ceritain ospital gomen boley rsnye mcm kat kulim. hehe. org lps rs bersalin ni rs nak bersalin lagi pulak. br dpt merasa kasih syg hasben yg x romantik itu. hauhaua

saliha said...
October 7, 2011 at 4:23 PM

nice story..hampir menitiskan airmata..luv ur blog very much!

Naty said...
October 7, 2011 at 4:53 PM

tu diaa pnjang lebar kasyfi mencurah prasaann.. tak sia-sia aku kenenkan korg.. haha.. kalo soh yazed wat camni, 3 ari 3 malam pun baru 1 perenggan agaknye.. kuikuikui..

eppa, siyes ke rase nk bsalin lagi? lom sebulan lagik ni paa.. cpt btoi recover ko nye 'fobia'.. tabik spring la! huhu..

akmabolhan said...
October 7, 2011 at 5:21 PM

omg kasyfi nangga kau berjait? if dekat kch sik disuruh dah... haha. btw, a really honest and touching entry.. best ada jak. best juak nya molah lawak hahaha

PurPLe LaDy AiFA said...
October 7, 2011 at 6:02 PM

saliha,
tq so much. hehe. keep reading ya. ;)

nat,
hahhahaa, tengkiu kat korg la sbb kenenkan kami. hihihi. tu la.. aku rs nak bersalin lg, tp aku ragu2 kasyfi nak bg ke tidak lps die yg fobia tgk mende bukan2 dlm labour room. huhu

ima,
aok ma, nya nangga semua proses dr awal sampei abis. oo sik boley ditangga ka? takut hasben fobia ka?

cik selamah kundang said...
October 8, 2011 at 2:46 PM

boleh tak.masa baca ni nangis!tak ingt apa,ingat mak.harap satu hari nasuha dpt bc ni....tahniah eppa eppi

NaNaRuZaNa said...
October 10, 2011 at 2:29 PM

dulu bleh..pastu katenye ade husband yg tumbuk doktor sbb bini die da tejerit2,tp doktor sgt lemah lembut..ye la..doktor tau la keje die kan???huhuhu....tatau a..so far mmg xdek rase nak menambah la...smggu pas besalin kene sembelit yg mmbuatkan jahitan cam nak tertetas..owh..mmg tak laaaaaa...tggu la Aqil genap 2tahun,baru pk balik...

Aida The Pink Goddess said...
October 11, 2011 at 3:05 PM

aifa: FINALLY, someone is with me! YES isteri nang sepatutnya di sisi suami, call me conventional but for me PJJ marriage is ridiculous and a big BS. anyways, abu ng nyuroh saya quit, but the horror of being unemployed and menghabiskan beras umah mak mentua still haunting me. u know when u are not earning you'll feel so helpless ? so that's why am still holding on now until there's a confirmation of my relocation appeal. Sy sikmok yg dikejar x dpt yg dikendong berciciran. YA YOU ARE SO TRUE i pity myself for going through this as for the past 26 years am always dreaming of having a normal, classic family life with my husband around.

oh u r my idol!Like i said easier said than borne.
TQ eppa!

Norhanita said...
October 19, 2011 at 2:20 PM
This comment has been removed by the author.
Norhanita said...
October 19, 2011 at 2:22 PM

salam ziarah.

tahniah atas kelahiran. sesungguhnya bukan mudah utk melahirkan anak ke dunia ni...
Jemput ke blog saya ye

norhanita
~Independent Shaklee distributor

harzharun said...
October 19, 2011 at 3:01 PM

dear...sgt manis!...

my hubby pun push sama2 dgn i..sampai dia pun sama2 bpeluh2 dan penat..tp xtau la dia kentut ke x..hahahaha!!!..

dia pun ckp, bila doc gunting,xsamggup nak tgk..gerun sgt..tp kita masa tu mmg x rasa pun kan...

semoga kelahiran ni, menebalkan lg cinta antara suami isteri..amin amin...

sarahsayangjiman said...
October 20, 2011 at 10:09 AM

aifa...sayu gila sarah baca! anyway congrattttttulations!

hani apandi said...
January 31, 2012 at 6:32 PM

melileh air mata mek baca catatan husband ktk tok kak.huu.

Kyra Hizrina said...
March 2, 2012 at 3:21 AM

so sweet coretan frm your husband. so lucky you as a wife ada husband yg syg sgt2 and so romantic hihi :)

Anonymous said...
February 27, 2013 at 2:21 PM

Alhamdulillah.. At least si suami boleh tahu bagaimana sakit dan peritnya melahirkan seorang zuriat. Harap jodohku begitu juga nanti.. ;')

Anonymous said...
February 14, 2014 at 1:44 PM

Dah 3 ank n suami rasa pengalaman berbeza

MamaImanBrothers said...
February 14, 2014 at 1:47 PM

Seriously nangis.....semoga kita para ibu mendapat banyak pahala syurga...aminnn

MamaImanBrothers said...
February 14, 2014 at 1:47 PM

Seriously nangis....semoga kita paranibu ni mendapat pahala syurga yg banyak yerr...

ieza ashaari said...
February 14, 2014 at 2:36 PM

Nak nangis baca..tetiba teringat time bersalinkn darwish..ntah mcmmana perasaan suami msa teman tu.klu r dia pn tau nk menulis cmni,ntah apa rasanya za bc.. T__T

Cik Puan Ac said...
February 14, 2014 at 3:41 PM

Alhamdulillah congratsss dear. Seronok baca dari presepective lelaki hihi

aisya imaan said...
February 14, 2014 at 4:28 PM

Alaaa sweeetnyee..
Memang sepatutnye SUAMI temankan isteri ketika bersalin..
Baru suami2 menghargai isteri yang 9-10bulan bawak zuriat.. tido tak lena, bejalan pon mengah.. hehe
Alhamdulillah 2x dah merasai pengalaman nie.. Syukur..

Jemput jenguk blog saya ye

aisyaimaan.blogspot.com

aisya imaan said...
February 14, 2014 at 4:31 PM

sweetnyee..
Alhamdulillah 2x merasai pengalaman nie..
Sepatutnya SUAMI WAJIB masuk utk teman isteri ketika nak bersalin..
Bia nampak macam mane payah isteri nak melahirkan zuriat..

jemput jenguk blog saya :-
aisyaimaan.blogspot.com

aroma perfume said...
February 14, 2014 at 4:51 PM

so sweet.. itula pengorbanan seorang ibu... tidak dpt di balas..


jom tengok2 koleksi perfume

http://aromaperfume2u.com/dropship

hanz said...
February 14, 2014 at 7:01 PM

finally.... i found your site.. i have found what i want....thank you bos... feel free to visit back my page...

http://www.milesavers.com

Hanni Hanafi said...
February 14, 2014 at 7:19 PM

Sedih nya... teringat masa bersalin dulu.. =') sakit nya.. jahitan nya.. Allah... no word can describe..

Nur Mukkaromah said...
February 14, 2014 at 8:51 PM

waa..memang menyentuh hati..baca entry sampai menangis rasa :')

Teena Tna said...
February 14, 2014 at 9:27 PM

Masya Allah, peritnya seorang ibu untuk melahirkan anak memang tidak dapat digambarkan. Alhamdulillah sis dikurniakan seorang suami yg sangat penyayang. Semoga keluarga sis bahagia hingga ke syurga :)

Entri ini sedikit sebanyak memberi saya gambaran ketika bersalin :)

Anonymous said...
February 14, 2014 at 10:40 PM

part yg nk last tu,aku bace smbil tekemut..huwaaa,i luv my mum n my wife!! T_T

Anonymous said...
February 14, 2014 at 11:57 PM

Nk bergenang air mata baca..lucky u sbb suami dpt peluang teman awk bertarung.. mmg syg lebih la pasni..

CXopportunities said...
February 15, 2014 at 12:50 AM

how sweet dear. :) cx doakan Allah bg kesihatan, umur yg pjg dan murah rezeki melimpah ruah :) cx baru preggy. sgt baru. hopefully husband dpt teman time delivery baby :) doakan cx ya :) anyway, nasuha msti da 3thn skrg kan :) be a muslimah my dear nasuha. :)

CXopportunities said...
February 15, 2014 at 12:50 AM

how sweet dear. :) cx doakan Allah bg kesihatan, umur yg pjg dan murah rezeki melimpah ruah :) cx baru preggy. sgt baru. hopefully husband dpt teman time delivery baby :) doakan cx ya :) anyway, nasuha msti da 3thn skrg kan :) be a muslimah my dear nasuha. :)

sue said...
February 15, 2014 at 7:07 AM

Berlinang air mata bc entry ni.
Kepada semua yg b’gelar suami, hargailah isteri anda.
Sesungguhnya tiada apa yg > b’harga kpd seorang isteri melainkan k/syg & p’hargaan dr seorang insan b’glr suami.

yayana88 said...
February 15, 2014 at 8:21 AM

alhamdulillah... ttbe teringat saya bersalin dulu... 7.30pg induce, keesokkan hari kul 6pg baru buka 8cm.. kemudian.. 10 pagi baru beranak... bayangkan.... kalian lebih mudah daripada saya.. syukur alhamdulillah

Anonymous said...
February 15, 2014 at 8:52 AM

Bertuahnya u..suami sudi bersama2 utk bertarung. Suami i...nama je kerja menyelamat..tp penakut y amat. Bila time melahirkan Mintak dia masuk..mohon Share kekuatan utk bertarung..tp ht panas dengan jaw dia y tak mau turut serta... Apakah itu tandanya dia sangat mementingkan diri sendiri...

fiezafz said...
February 15, 2014 at 8:52 AM

Ur daughter punya muka sama la mcm sy punya anak masa nak susu. Tetiba bertukar jadi burung. Hehe sy pon lalui benda sama mcm ni. Tp sakit lagi cepat n menyakitkn sbb doc tmbhkan dos ubat induce every 15min. Dlm mada xsmp 3 jam jalan bukak 7cm. My husband sempat tgk masa kepala bby dah half. Takut katanya plus sebelum teran tu terlampau sakit. Dia yg tolong hulur ubat tahan sakit n suruh istighfar. Tp xsmpt nk istighfar sbb terlalu sakit n mengantuk. Hehe experience yg takkan dilupakan sampai akhir hayat. :)

fiezafz said...
February 15, 2014 at 8:53 AM

Ur daughter punya muka sama la mcm sy punya anak masa nak susu. Tetiba bertukar jadi burung. Hehe sy pon lalui benda sama mcm ni. Tp sakit lagi cepat n menyakitkn sbb doc tmbhkan dos ubat induce every 15min. Dlm mada xsmp 3 jam jalan bukak 7cm. My husband sempat tgk masa kepala bby dah half. Takut katanya plus sebelum teran tu terlampau sakit. Dia yg tolong hulur ubat tahan sakit n suruh istighfar. Tp xsmpt nk istighfar sbb terlalu sakit n mengantuk. Hehe experience yg takkan dilupakan sampai akhir hayat. :)

Aya Zuki said...
February 15, 2014 at 9:53 AM

ya Allah saya rasa takot sangat..takotnya nak beranak nanti..besar pengorbanan seorang isteri dan seorang ibu :'(

Sheila Salim said...
February 15, 2014 at 10:20 AM

Assalamualaikum... Allahurabbi. kejap saya tergelak, kejap tu nak nangis. nak mengalir dah air mata baca entri ni... Taktahulah camne part saya nanti... comelnya suha... salam perkenalan, saya singgah dan follow sini (",)

gajahsenyum said...
February 15, 2014 at 3:46 PM

terima kasih.. sangat terharu baca.. miss my mom.. kalau lah anak tahu mcm mana sakitnya bersalin, mesti anak tak sanggup nk melukakan hati ibu bapa

Anonymous said...
February 15, 2014 at 8:44 PM

menitik air mata baca..teringat pengalaman bersalin..walaupun x lama mcm eppa,tp sakit yg dirasai selama 5 jam dlm labour room,masih teringat2 hingga kini..untuk menambah lagi,terpikir 2,3 kali..mungkin tidak utk masa skrg...

MaMa Chantique said...
February 17, 2014 at 12:18 AM

Pengalaman bersalin setiap individu mmg berbeza,saya bersalin dua2 anak hubby tak berkesempatan nak teman,hubby di offshore..memang berjuang sorang2 jer dalam labour room..huhu..bila kenangkan balik masa tu sedih rasanya.

Jemput Ke Blog saya;
www.mahligaivitamin.com

Anonymous said...
February 17, 2014 at 1:47 PM

sama plak situasi dgn ms 1st baby..
terlalu panjang rsnya ms nak bersalin..dr pg spai ke mlm..tp segalanya hilang bila dgr tangisan baby..
kebetulan nama pun sama..nasuha..

Azie Suhaimi said...
February 17, 2014 at 7:27 PM

terharu baca entry ni..sy x dpt rasai pengalaman bersalin normal, sb kena czer emergency....semoga kita sebagai ibu menjadi lebih kuat untuk familytersayang :).
i dah follow..jemput ke blog sy

www.aziesuhaimi.blogspot.com

Ayu Zan said...
March 20, 2014 at 2:00 PM

satu hr nanti akan lalui fasa ni.
salam kenal..