Confinement oh Confinement


I've been really bloated since I'm pregnant. My weight has increased more than it's supposed to be, almost 30kgs- and still counting. I guess it's in the gene as my cousins yang pregnant pon macam tu jugak, nang dah keturunan Haji Majidi agaknya!

I still haven't finalize my confinement plan yet. Seriously, it's more difficult than planning a wedding. Haha. My initial plan was to have my confinement in Kuching but then the in laws side advised me to avoid flight for new born baby, cause it could risk the health of the baby. (sebab memang dah ada kes at their side). Mak (MIL) willingly to take care of me during my confinement and she has ordered all the jamu(s) from people at the village. Really appreciate that. I think she worries about me gaining too much weight and takut her son nak kawen lain, payah kena buat lagi satu kenduri pulak. Hehe.

Tapi tu la, I never experience how it's like to be in confinement. Sakit nya macam mana, mood nya macam mana..Then when mak yang nak jaga, sampai hati ke nak suruh die picit2 kita, urut2 kita, mintak tolong cucikan baju baby and baju kita, amik itu amik ini kalau kita still sakit2. Tak sampai hati kot nak menyusahkan sampai macam tu sekali. T_T Kalau mak sendiri takpe pulak, xde la segan sangat. =p

Ok, that's one issue. Another thing is the confinement set. Too many choices sampai tak tahu nak beli yang mana. Mak suggest pakai Nona Roguy, while my husband pulak suruh pakai set bersalin Hiraq after dengar talk tu dekat IKIM. Umi pulak suruh pakai set HPA. Amik 3-3 skali boley?

Ok, enough of membebel. I think last-last nanti I just go with the flow.  Plan raya nye di Kulim saja tahun ni, kalau tak beranak time puasa la. Kalau dah terberanak awal, raya di Johor, kot. Resepi makanan for confinement dah siap didownload, for Kekasyfi Hati to prepare, in case mak and umi belum touch down ke Kulim.

Yang penting, kena enjoy during confinement. Tak boley stress2, kang meroyan satu hal pulak. 


Bunga Citra Lestari during pregnancy




And this is after strict confinement

Read it. The latest photo of her after strict diet. Thanks Aida for the photos. 

Inspiration! X sabar nak main badminton, angkut baby sekali ke badminton court.

Sekian, Kamsahamida~


10 doll(s) whispering:

Amalina said...
July 15, 2011 at 1:37 PM

dear..aper cer yg baby naik flight tu?i plan nak berpantang kat kltn..so bile dah 2 weeks nak balik kltn la..mind to share the story via email?lumieredamour@gmail.com thanks

ElyaElmo said...
July 15, 2011 at 3:39 PM

huish..x tau plak bunga naik gile badan die

Sh@MytO said...
July 15, 2011 at 5:08 PM

hehe..dun wori too much eppa..
pas bersalin jer bley hilang 10kg trus..mcm magik..
yg lebih2 tu..sila berpantang dgn gigih ok..yg pnting jgn curi2 minum air sejuk during ur confinement okie!

june said...
July 15, 2011 at 5:24 PM

baby dibenarkan naik flight after 3 hr kot. takut tekanan dlm flight klu xsalah. betol2.. akak pon klu bg option dok umah mentua ngan dok umah sendiri, akak pilih umah sendiri. sbb i jenis cepat nak nangis. kang malu kat umah mak mentua.. hehe xbrp nak tough. tu psal bila dengar org pantang umah mentua salute gak la.. bcos i hv no guts.. keh keh

NaNaRuZaNa said...
July 17, 2011 at 11:56 AM

akak3hari dok ngan MIL..memang segan..ngan mak sendre lainla...tp kalo nak kene naik flight segale,better don't la kot...sbb confinement dlm 2weeks mmg seriusly bdn cam hibernate je..xleh nk wat pape...nak kumpul blk darah2,air,tenage...soh la mak dtg kulim...pastu kalo yg set2 pntg tu..ape2 pn xkesah kot..cume jgn makan jamu/herbs tau....akak sedia memberi pendapat kalo ade pape yg runsing2...hehehe

Nina Isofea said...
July 17, 2011 at 9:31 PM

hai aifa! Nina dah folo u sayang.folo me back! =)

Nina Isofea said...
July 17, 2011 at 9:33 PM

opsss, lupe lak nk tinggal link.ni my link:

http://ninaisofeanina.blogspot.com/

saza said...
July 18, 2011 at 10:58 AM

yela kan..mesti perasaan segan dia lain..tak macam mak sendiri..huhu..takpe2 bila lagik dah terlebih2 manja ngan MIL :) ..Tak lama dah lagi ni eppa..hehe

ilaoptimacare said...
July 18, 2011 at 5:31 PM

untuk confinement lady dari bidan berpengalaman boleh rujuk di sini.
http://ilaoptimacare.blogspot.com/
bakal ibu x perlu susah payah dan risau2 lagi siapa yang akan membantu menguruskan bayi dan enjoy time confinement dilayan ibarat permaisuri...

PurPLe LaDy AiFA said...
July 28, 2011 at 1:42 PM

kembang pagi,
dun worry, i x ckp pon MIL skrg kejam ke ape.. i just risau nak susahkan die je.. hubby i x ikt skali balik kpg time pantang, so nak suh die urutkan ke ape ke mmg xley ar.. xpe la.. i figure out a way already.