Baby saya still songsang. =(

Selasa lepas buat check up 8 bulan dekat gynae. Actually minggu lepas dah kne datang buat, tapi tangguh punya tangguh, minggu ni baru buat.

BP ok, berat naik lagi sampai doktor dengan Kekasyfi bergelak sakan.  Air ketuban ok, uri pon dekat atas. Baby pun sihat, berat baby dah 2kg+. Ok la kot, xde besar sangat sebab penat I kurangkan makan dan skip dinner, kadang-kadang2.

So gynae scan and told me the bad news. Waaa, baby still x engaged. Kepala masih kat atas lagi. Ruang makin lama makin sempit, doctor bg masa lagi 2 minggu untuk baby pusing. Kalo x mo pusing jugak, kena consider csect la gamaknya. Sob sob.

I texted Umi and she said, time pregnant dengan saya pon saya begitu jugak ketika dalam perut. 8 bulan still songsang. Kalau dulu die bawak g jumpe bidan and ada pusing tapak tangan ke mende ntah kunun untuk bg baby pusing balik. Tapi kalau sekarang die just suruh doa and tawakal je dulu insya allah baby akan pusing sendiri. 

Mak pulak call pagi tadi and suruh ikutkan je cakap doktor. Kalau dah memang ditakdirkan untuk c-sect, just go for it la demi keselamatan mama and baby. Jangan memandai nak kluarkan jugak thru normal birth kalo the head position still x berubah. Tapi sementara tu, doa-doa la jugak and banyakkan solat hajat. Tapi it's not advisable untuk pergi mengurut dengan bidan-bidan bagai..

Hmm for me myself, at first rasa sedih la jugak, takut x boley deliver thru normal birth. Lagipun kalo berdepan dengan orang sekeliling yang skeptikal dengan csect ni, payah jugak. Kang org kata kalo x deliver normal ni ade banyak dosa kat husband la, x cukup amalan la time mengandung, berdosa ngan orang tu orang ni.. Mcam2  la.. Sume yang buruk2 la kunun nye. Sabo je la dengan mulut-mulut cenggitu.  I googled and found these tips dari orang2 yang pernah mengalami baby songsang dlm kandungan.

  1. Selalu cakap dengan baby suruh die pusing ke position yang betul.
  2. Suluh lampu dekat bahagian ari-ari so that baby reacts with the light and akan pusing ke arah tersebut.
  3. Letak pek ais dekat kepala baby. 

Tapi dekat forum mane ntah ade orang share pasal baby songsang ni jugak. Baby die pon songsang and die pon ade jugak suruh baby die pusing kepala ke bawah. So maybe baby die pon ikutkan jugak. At last baby die meninggal dalam perut sebab the baby paksa diri untuk berpusing even ruang dalam perut tu sungguh sempit, and unfortunately baby tu memang bersaiz panjang. So semasa baby try nak pusing tu, tulang die terpatah and caused him to death.


Lepas baca yang tu, I rasa I patut redha je dengan baby position macam mana. Still ade masa lagi until the birth time, normal or c-sect, it's okay for me now. Kang paksa baby pusing jugak, bahaya pulak dekat die. Sekarang kalau nak cakap ngan baby pon I akan cakap dengan specific, "Baby, kalo ade ruang lagi kat dalam perut mama and baby cukup tenaga nak berpusing, baby pusing letak kepala ke bawah ye. " Xmo die paksa diri sangat. Besides, Allah knows the best for us and everything happens, mesti ade hikmahnya.

Sekian, Kamsahamida~

18 doll(s) whispering:

hani apandi said...
July 21, 2011 at 3:37 PM

alaa..tedahnya kak.sikpa, doa jak byk2 k.insyaALLAH semuany akan dipermudahkan.hope ktk & baby sihat jak :)

SweetyMui2 said...
July 21, 2011 at 3:43 PM

insyaAllah everything is gonna be fine.tawakal jak ow :')

Xora said...
July 21, 2011 at 3:52 PM

Saya selalu cakap kat baby "Baby jangan main uri tu tau. Nanti terjerut" pasal takut sgt kes baby terjerut uri .. nauzubilllah..

skrng slalu gak cakap "Baby, nnt kuar jmp ummi dan babah lepas 9 bulan 10 hari tau" takut2 dia tak cukup bulan atau terlebih bulan, payah la pulak.

harap baby dengar cakap :P

dinashuz said...
July 21, 2011 at 4:03 PM

Aifa dear, sape yg ngarut ckp mcmtu psl mommy yg kena caesar? haishh sempit sungguh pemikiran drg... xpe dear, insyaAllah ada rezeki baby akan turn tp if caesar pun, doesnt make u a bad person.. semuanya ketentuan Allah, yg pntg baby sihat ya... good luck!

PurPLe LaDy AiFA said...
July 21, 2011 at 4:14 PM

hani,
thanks dear, yalah tek, hope both of us sihat dah cukup dah... =)

sweetymui2,
yalah tek.. tawakal jak kinek tok..

xora,
hee. betol jugak tu xora, ngeri gak dengan kes baby terjerut tali pusat..insya allah, nnti baby dgr ckp xora and hasben tue.. bila due nye xora?

dina,
huhu.. tu la. ramai lagi yg skeptikal dengan czer.. kesian ibu2 yang tak bersalah kne tuduh bukan2. kate tu balasan la ape la.. mandai je kan? thanks dear!

Leonora Halim said...
July 21, 2011 at 4:16 PM

aifa... jgn runsing pasal mulut2 puaka tu, totop je telinga.. hishh.. tak ske la org camtu...

pasal baby songsang, pun jgn runsing.. insyaAllah, kuasa tuhan kita tak tau.. maybe dkt2 nanti dia pusing jugak... ada kes dkt SDMC, bersalin kembar, sorg songsang.. Dr Delaila pusingkan baby tu, selamat bersalin normal keduanya... :)

so in your case, ada possibility lagi utk bersalin normal.. tak mustahil kalo diizinkanNya.. and if kalo kena c-sect pun, tak salah.. janji apa yg terbaik utk mummy n baby kan? :)

in the mean time u bley bykkan exercise utk baby engage.. one of it is bykkan stay on your four and mcm sujud.. :) masa solat tu, sujud lama2 sket.. insyaAllah... semuanya selamat.. jgn runsing2 k... *hugs*

Mrs.aisheiteru said...
July 21, 2011 at 5:11 PM

Banyakkan baca Surah Maryam. Insyallah. Allah permudahkan segalanya.

♥S@R@♥ said...
July 22, 2011 at 9:30 AM

Salam singgah,

just share..

saya masa checkup 28week doktor kata baby breech, so doktor cadangkan buat senaman seperti sujud tapi lama sikit la.. or nak senang time kita solat terus buat..

hasil google lak..

ada yang cadangkan buat senaman seperti kedudukan merangkak tp jgn kita merangkak lak..buat dalam 5 minit..lepas tu baring mengiring..

lagi satu masa buat sujud lama n merangkak or bila2 masa.. baca ayat 74 dari surah Al-Hijr yg bermaksud : 'maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah' (awak refer al-quran lagi senang..saya nak eja dlm bahasa arab takut silap ejaan plak)tp ni ada link ayat dalam bahasa arab http://c.1asphost.com/sibin/Alquran_surah.asp?pageno=4&SuratKe=15#Top
**awak baca sampai safilaha (sorry klu silap eja)

saya amalkan macam ni alhamdulillah masa 32weeks checkup kepala baby dah kebawah..

insyaAllah..kita usaha selainnya tawakal je kepada Allah..

NaNaRuZaNa said...
July 22, 2011 at 9:31 AM

Eppa,jangan pk sangat la...sebulan lg..bg baby tu lame tu..die akan pusing2 jugak,jgn risau...just doa n ckp bby elok..ckp yg kite nak die kua ngan selamat,nnt leh main same2...just positif...kalo itu ketentuanNya,redha je..jgn pk la pape ckp org...at this moment,akak nak eppa bnyk2 doa n hepi2...

Sya said...
July 22, 2011 at 10:22 AM

pa xmo sedih2 k nnt baby pun sedih pa..byk lagi masa baby nak turning down..even if caesar pun maybe that one yg terbaik utk baby and eppa..Tuhan xzalim kn..abaikan lalat2 conservative tu pa at least ur going to have a cute baby girl! hihi

harzharun said...
July 24, 2011 at 12:19 PM

hi dear....
i rasa u xyah risau psl kenal c-sect...juz go with the flow..janji u selamat, baby sihat...

Amalina said...
July 25, 2011 at 9:38 AM

aifa..jgn risau sgt pasal songsang ke tak songsang..normal or c-zer..as long as u n ur baby selamat =)

in my case..eventho baby tak songsang..but i still cant exclude the chance of having c-zer..who knows kan?so rite now saye pon pasrah dan redha je dgn ape yg bakal berlaku bile labour nanti..hanya berdoa semuanya selamat sahaja =)

enjoy ur third trimester..and enjoy shopping! weekend ni ade parenthood expo kat midvalley..hehehe

saza said...
July 25, 2011 at 4:50 PM

eppa..tunggu je..n banyakkan berdoa..x kisahla dia nak kuar cara camana pon kan..asalkan baby n mommy dia selamat :)..x lama lg..xcited nak tgk baby eppa :)

saza said...
July 25, 2011 at 4:52 PM

eppa..byk baca kat forum2 kengkadang nak hampir2 bersalin tu bru baby berpusing..kalo x, cser je la eppa..x dosa pon yg penting baby selamat :)

amElyn said...
July 27, 2011 at 10:56 PM

alaaaa. sedihnya.
jangan paksa2 dia macam tu k.
kalau kena c-zer pun takpe, janji u n baby selamat.
apa2 pun, semoga semua dipermudahkan.
i pun baru masuk week 32.
semoga semua M2B selamat dalam segala hal.
i follow n linked u btw.
salam perkenalan yahhh! =)

thezaila said...
August 10, 2011 at 5:00 PM

lady aifa, will definitely pray the best for u and baby. be strong, k.. =)

anaztasias nora aira said...
August 20, 2011 at 9:51 AM

Insya Allah Allah tahu yang terbaik sis.

athirah said...
April 30, 2014 at 8:13 AM

Sy pn tgh alami masalah yg sama.. Lastly kena cser ke normal? Baby pusing x?

Risau sgt sbnrnya.. 😂