7 months pregnancy update

I'm entering third trimester dah. So far alhamdulillah baby okay. Last check up during my 26 weeks, baby dah plus minus 1.4 kg, tapi still songsang lagi. Luckily uri berada kat atas so doctor kata baby still boley pusing pusing lagi. (anyone ada tips untuk suruh kepala baby engaged?)  Due date is during raya, 31st Ogos for the last check up, so saya dan suami akan berhari raya di Kulim tahun ini. Sob sob sedey gila. Siapa yang kat utara nanti jemput ye datang ke rumah!

Barang baby, yang mengarut-ngarut je dah beli, termasuk baju baby umur setahun. Haha, melampau mama ni kan? Yang penting macam pampers, cloths bagai, tunggu la nanti baru nak g beli. Rompers ada la jugak beli sikit-sikit, sekarang tengah nak mencarik jumpers. Mahalllll oi! Dah la nak carik kaler purple sume tak de. Oh, lampin baby pon dah beli, tapi both of us tak reti nak melipat lampin tu. Lama gila x menjaga baby, so memang tak hingat laaa step2 origami tu. Last-last try guna kertas and boley la kot, macam betol. Tak tahu la kalo pakaikan dekat baby nanti boley bocor. ;p Cloth diapers KIV lagi sebab mahal jugak. Haha.

My conditions. Hmm, sekarang suffer dengan sakit gusi yang sangat sangat sangat sangat sakit. I thought sebab gigi berlubang sebab rosak ke ape, rupanya sebab gigi bongsu tu tumbuh senget. I did asked the dentist, tengok apa option memandangkan I dah 7 bulan, she just said, kalau cabut memang tak boley, and actually in my case, kena minor surgery dekat gigi bongsu itu. Even surgery tu pon tak boley buat time pregnant, sebab azab sakit nya lebih berganda dari sakit gigi dicabut and need ubat yang extra kuat which will be harmful for my baby and the cost for it pon cecah ribu-ribu jugak. Sekarang ni memang kena banyak bersabar aje sebab tak boley nak buat apa. Anything pon kena buat after giving birth nanti and after kumpul duit. Teheee. Kepada ladies yang dah nak kawen tapi belum pregnant, better check with your dentist cepat-cepat. Jangan ada problem macam I pulak, seksa wei.

Tengok laa, tumbuh senget macam ni, Sakit gilaaaa woi, sedangkan tumbuh biasa pun dah sakit apatah lagi yang senget macam ni. 


Oh yes, hari tu masa balik kampung Kekasyfi Hati dekat Johor, my MIL ada buat upacara lenggang perut for me. =D Don't ask me the purpose because I pon tak tahu adat Jawa. Yang I tahu I dimandikan oleh 5 orang makcik, dengan air bunga dari 7 jenis warna, and ada bacaan-bacaan nya. Then semua yang mandikan I tu dapat kain batik sehelai. Selalunya dibuat untuk perempuan yang preggy anak first, kot. Tak sure sangat tapi thanks to MIL sebab susah payah buat macam-macam untuk saya. =)

Ok la, till the next update. Sekian, Kamsahamida~

6 doll(s) whispering:

Leonora Halim said...
June 21, 2011 at 8:53 AM

Aifa.. all da best! :) 3rd trimester is the part i enjoyed the most... makan sedapppppppp jek.. ahhaha.. :) baby lom engage? no worries... byk masa lagi...

Amalina said...
June 21, 2011 at 9:01 AM

gigi bongsu baru naik?ouuchhh..sakitnyee..dah le tak bleh berubat..sian nye

nevertheless, enjoy ur third trimester..n enjoy shopping! =)

PurPLe LaDy AiFA said...
June 21, 2011 at 10:13 AM

leo,
yeke? i lenguh bawak perut skrg. hehe. ok2, i pon harap nnti die pandai2 pusing balik.. huhu

amalina,
tu la.. lambat pulak nak naik nye... thanks amalina. mmg tgh shopping gila2 skrg. sume online! hahaha

saza said...
June 21, 2011 at 5:03 PM

rasanya 2nd trimester je yg enjoy ni..skrg ni dh terasa perut berat n cpt letih..huhu..

p/s: CD mmg mhl kan!!!kt pon nk beli konon tp tak terbeli
p/s/s: auchhh gigi bongsu tu mmg sakit..even x pegnen pon sakit gila!!!tatau bilala gigi bongsu ni nk benti tumbuh...dia mmg ada time akan berkembang lg..

nurul huda jumri said...
June 24, 2011 at 11:57 AM

kak huda yg umo dh dkt2 angka 3 ni pon tktau gigi bongsu dh naik ke lom..ahaha..lawak kan? sbb tk pnh rase saket gigi pon..huu~

nway, take care dear..hope tk lama lg baby will engage k..

MissB said...
June 24, 2011 at 9:47 PM

Our due date lebih kurang sama je. Dpt baby time raya la nanti :)