Incident ketika check up di Klinik Desa

I was having my bi-weekly check up at Klinik Desa Sg Ular yesterday when this incident happened. I arrived at 8.15 am and parked my car at the most corner parking space, headed to the waiting room and waiting waiting waiting for my turn. Around 930 am, there was a staff from KK asked a few car owners to move their car as they want to do the grass trimming, but my car was not mentioned to be moved. 

Half an hour later, he came again and said, "xxx 9800, cermin kereta sudah pecah…"  I was like, "Eh, that's my car." I calmly went to see the damage and then he said, "Nanti pegi Pejabat Kesihatan claim ye." OK fine, I pon sambung tunggu giliran tanpa fikir nak marah or the difficulties to deal with this things. Tak terfikir pun nak call Perodua to ask the estimation cost for repairing this things, and segala yang berkaitan, until I phoned Kekasyfi Hati and he asked me to do so.

So after the check up, I went to picked up my husband at the office and we went together to Pejabat Kesihatan Kulim.  I thought we can have the claim on the spot, rupanya kena isi borang aduan, then the person in charge will bring this matters to orang atasan for approval.  They will get back to us within a week time.

So today, I received a call from the person in charge and she informed that 'orang atasan' merangkap wakil Klinik Kesihatan Kulim willingly to pay HALF of the repair cost ONLY. Half sajeeeeee  ok, kalau total cost MYR 600, another MYR 300 kena bayar sendiri. Lagi tinggi cost, lagi tinggi duit melayang!

Alasan mereka adalah,

Inisatif telah diambil dengan mengarahkan pemilik kenderaan untuk mengalihlan kereta sebelum kejadian. - Yeah, you're right. Kereta lain ade la, my car you x suruh alihkan pon. I ingat lagi time ibu mengandung lain yang tanya, which car and orang tu jawab, yang kaler kelabu. My car kaler putih yeeeeee.  

When I told her bout this matters, she said, "Entah laaaa, doktor kata die sanggup bayar half saje, so puan nak terima ke tidak? Kalau tak terima, kena bawak ke mahkamah."  WTH.



The damage. Retak berjuta cermin Shiro-ku.


Sekarang saya tengah pissed off tapi tak tahu la nak redha or nak tuntut balik hak saya. My husband asked me to fight back, and he'll come with me. Tapi entah, pregnant lady nak marah-marah macam ... Hmmmmm, dugaan kot.

Sekian, Kamsahamida~ 


8 doll(s) whispering:

saza said...
May 25, 2011 at 2:15 PM

laaa..teruknyaaa..dah agak dah bukan susah2 durang nk kasi duet padahal duet gomen bkn byk keeee..ehhh..geram la pulak kan..

ezany said...
May 25, 2011 at 2:44 PM

sebaiknya lawan balik.. tp boleh mintak khidmat nasihat mane2 peguam dulu.. xpun kot ade member lawyer atau study law..

Aida The Pink Goddess said...
May 25, 2011 at 3:54 PM

EEEEE you should arghhh! if this happened to me, nang jadi blanca saya! eeeeeeeeeeee

cik selamah kundang said...
May 25, 2011 at 5:32 PM

pejadahnya nk bayar half ja.dahla reason yg kata sudah inform tu pun tak betul.btw,bukan patut claim cermin sj,tp tinted jugak ikutkan.sbb tu dah termasuk sbgai kerosakkan jugak

myatiqah said...
May 26, 2011 at 9:52 AM

cik selamah tu,over tauuu...sib xsuh ko claim kete baru tros...hahahaha
wehh claim jgn xclaim, fight jgn xfight,kami rkn2 ncs d blkg anda.
ckp die, ko nk claim pn duit income tax yg ko duk bayar bulan2 tu jgk..

Anonymous said...
May 26, 2011 at 10:28 AM

eppa..xsilap aku tribunal pengguna boleh klaim..tp aku xpasti klinik kerajaan msk dlm list ke x...try tanya..xsilap aku bgnn die kt sbrg jaya trafic lite nk gi hospital tu..diorg buat xsalah jer pulak..hak ko kan..bukan sengaja nk marah or bergaduh..

Leonora Halim said...
May 26, 2011 at 11:50 AM

alamak... sabar ya Aifa.. anggap saje rezeki takde.. nanti Tuhan bagi yg lain plak.. :) org KK yg silap tak mention keta u tu, ada lah balasan dia nanti...

nurul huda jumri said...
May 27, 2011 at 4:31 PM

eiii...teroknye diorg.
fight blk eppa!