Self Plucking Strawberry @ Cameron Highlands.

Our weekend was fulfilled with the unplanned trip to Cameron Highlands. The idea was actually Syasta's and suddenly Kekasyfi Hati yang teruja and agree to join the trip. Packing pon last minute, done on the morning itself. Tak booking mana-mana hotel or apartment as we know tempat banyakk kot atas tu, just pilih je nak duduk mana.
  
The main purpose to climb to Cameron Highlands  is to experience the self plucking strawberry. Not mine, actually it was Syasta's as well. Dia yang mengidam, I just go with the flow. *wink*

We browsed through Google, (thanks to iPhonese) looking for the best Strawberry town in farm. From the review, everyone agree to go to BIG RED STRAWBERRY FARM, run by an Indian family, who used to be the worker of  BOH Tea Farm. Dari pekerja ladang the dah jadi orang kaya Highlands you!



The vegetables! Salad and butterhead. menyesal tak membeli. T_T 

Cheap hydrangea. yg ni Yan nyesal tak beli. Heee. 

Butterhead juice. Nyum2, super refreshing! 

This farm located on top of SUPER STEEP hill in Brinchang, together with hydrophonic agriculture farm, Cactus Valley and it's café. However, the strawberry of the farm tak cukup jitu, (bak kata abang Bobby) plus mahal-MYR 40 per kg plus strawberry tak banyak, so we decided to go for another one. Perhaps it is a well known farm so ramai dah petik strawberry di situ, kot la. Tapi sayur-sayur memang terbaik and menyesaaaalll nya tak membeli sayuran hijau. ;(

At last, our choice was a humble looking Ladang Strawberry Soon Cheong. Only MYR 25 per kg, berbaloi sebab uncle and aunty siap ajar camne nak pilih strawberry manis and ranum. English basket and gunting also provided demi menjaga tangan-tangan yang ditatang penuh dengan losyen setiap hari itu.

Humble looking je. Tak perlu fancy-fancy. 

Self plucking Strawberry. Menariks dan harus try! 

Warming up. The basket is still empty. 

Gadis yang mengidam nak petik strawberry. 

Inspector Gadget petik strawberry sambil ada paparazzi. 

Strawberry masak ranum. 

Seronok melepaskan gian, yang diidamkan sudah dapat. Tehee. 

Strawberry ranum tapi peliks. 

Tak puas-puas memetik strawberry. Gerammm ok. 

with Half of hasil petikan. 

Aunty owner of the farm. I pay for MYR26 saja, dapat 2 big packs. 1 pack makan on the spot sebab sedap sangat. Cuci pon tak sempat. 


Harusssss ke Cameron dan petik sendiri buah strawberry. What a nice experience, rasa cam Red Riding Hood pon ada. This is my second trip to Cameron, and betul kata orang, kalau nak makan strawberry manis, kena makan fresh from the tree! Kalau dah bawak turun and biar 2 hari, masam dah kot. (Sebab pg td try still manis lagi). Another thing, datang time March, April, May sebab strawberry yang terhasil adalah dari musim panas, so lebih jituuu and manis! =D

Sekian, Kamsahamida~



3 doll(s) whispering:

saza said...
April 11, 2011 at 4:46 PM

syoknyeee!!stroberi nmpknye memang nmpk cantik n ranum..yumm

eyanne said...
April 11, 2011 at 5:16 PM

haha..semua dh dpt..ngidam kalah org pregnant wahaha

mRs mysarah said...
April 12, 2011 at 9:21 AM

sedih baca entry u. buleh? hahaha

bila i boleh pegi ni......... huhu. i pown turut sama mengidam nak petik strawberry!!! T__T