This explains why my blog has been abandoned for a longggg time since i started working.

My daily routine, workdays:

5.00 am: Woke up, Session 1 Pumping
6.00 am: Subuh Prayer and direct feed to lil Nasuha
7.30 am: Take a bath, start preparing for works. Sometimes start working at home, check emails, doing some updates.
8.00 am: Direct feed her again if she awakes.
8.45 am: Reach office, breakfast in cubical and start working.
11.30 am: Session 2 Pumping
12.00 noon: Lunch and then continue working
5.00 pm: Perform Asar prayer and Session 3 Pumping
6.30 pm: Back home and direct feed Nasuha
7.00 pm: Bath, Perform Maghrib and start cooking for dinner
8.30 pm: Direct feed Nasuha again
9.00 pm:  Dinner time
10.00 pm: Direct feed Nasuha, again and continue office work. (Pathetic, I know.)
12.00 midnight: Direct feed till she asleep, and myself, either sleep or continue working.

This only applies when i'm working in KM, sometimes when they required me to work in Penang, pukul 9 malam baru sampai rumah. Lagi pathetic.

A lot to be shared, but i just couldn't manage my time to do it so. Till then. Sekian, Kamsahamida~
During my pregnancy, i was ballooned up from 48kg up to 85kg!!! That was almost 40 kilos i naik. Gila banyak, sah-sah obessed. So much damaged dekat my body and need to be repaired during my confinement. My mum sangat risau takut i tak boley kurus balik, so macam2 pantang larang die buat and macam2 ubatan die suruh i telan. I had my first 10 days confinement with my mum while the rest with my mum in law sebab my mum kena balik kuching uruskan bisnes.Basically, these are the amalan-amalan that i've done during my pantang, i crita pengalaman with my own umi and my mak in law k.   

1. Makan

Umi: Kalau dekat sarawak, memang makanan time pantang is ayam kacang ma, ikan bilis ditumbuk dengan halia, ikan stim dengan red dates, sup ayam. Itu sahaja, xboley menda lain. Sayur pon certain spesis je boley dimakan. Nasik memang x leh bertambah, kalau nak, ratah lauk je. Buah-buahan lak boley makan epal sahaja. Makan kena tepat pada waktunya, kul 9pg, 12 tgh hr dengan 6ptg. Wajib pakai bengkung sblm makan, kalau tak, xley makan. 

Mak: Dengan mak pulak lain sikit. Mula-mula die x kasi makan ayam dlu, so lauk mkn adalah ikan stim, ikan black pepper, sayur macam-macam, cendawan, tempe, tauhu dan sebagainya. I tot orang jawa bagi makan ikan kering or ikan bilis je, rupanya mak nye pantang xde la teruk sangat. Nasik die suruh makan lebih sebab kesiankan i penat breastfeeding, kalau boley pagi pon die nak suruh makan nasik. Hehe. Tp sebab i pakai bengkung, so nak makan bertambah pun tak larat sebab rasa kenyang je sentiasa. 

2. Minum 

Umi: Sebelum i bukak mata lagi ubat periuk dah siap dipanaskan untuk i minum. Sekali kena minum sampai 3 gelas paling kurang. Gelas besaaar ye, bukan cawan. Euw, kurg sedap. Ubat periuk hasil tangan orang jawa kat pontian, mak yang bawakan aritu. Tak tahu camne nak describe rasa die, rasa air tanah kot. I ngelat so letak madu setiap kali minum. Haha. 

Mak: Minum jamu jawa dengan madu bersama perahan limau setiap hari. Segelas kecik sehari, tapi kalau lebih pun boley. Sedaaap! Tapi air rebusan akar2 yang versi paket nye langsung tak sedap diminum. Minum time makan tgh hari. Yucks yucks, sungguh pahit!

3. Mandi

Umi: Kalau boley memang die tak bagi mandi langsung waima hot shower skalipun. Kalau lama sikit dalam toiley die bising suh cepat kluar. I kadang2 curi mandi kejap time tukar pad or time beyak. Huehue. 

Mak: Tiap kali nak mandi die rebus air mandian. Time kat kulim dulu mandi air rebusan limau, serai, daun pandan. Dah dekat pontian ni mandi air daun macam-macam yang i tak kenal. Campur jugak dengan uncang mandian yang mak beli kat langkawi, uncang mandian hiraq dan nona roguy. 

4. Bertungku

umi: Dia tungkukan saya dekat bahagian-bahagian badan. Seluruh badan kena sapu dengan minyak royan or minyak barut. Setiap kali badan kena air, wajib sapu minyak tu balik kat badan. Bertungku pagi dan petang. Semua kat bahagian2 urat saraf die tungkukan. 

Mak: Batu tungku dibalutnya dengan daun2 pandan kunyit dan sebagainya. Menungku diri sendiri sebelah petang sahaja. Kul 5 je mak hantarkan batu tungku yang panas2 dekat bilik.

5. Bertapal
ni kata org sarawak. Kalau kat smenanjung panggil ape ek? Berbarut ke? 

Umi: Tiap hari wajib bertapal. Kalau die jaga sampai hari ke 44, memang tiap hari die tapalkan agaknye. Time belum discharge pakai barut herba keluaran HPA dlu. Dah dirumah, hambik kau. Halia bara, temulawak diblend, dicampur dengan kapur, perahan limau dan herba tapal dari indon. Pastu disapu kat perut time kita baring then perut diikat dengan bengkung. Kotor bilik air pastu. Huhu. Umi ikatkan bengkung di badan, super ketat sampai nak bangun pun payah.

Mak: 3 hari pertama je dia suruh sapu kapur dengan limau tu. Hari selebihnya pakai krim barut nona roguy je. I je ngade2 letak param bersama minyak kelapa dara kat perut sebelum pakai bengkung. Apa motif pun tak tahu. Bengkung ikat sendiri. Mak ade sediakan bengkung 7m tu, tp x reti la nak pakai. Dh ikat kat tingkap tp still kurg ketat di badan. 

6. Berkaser dan berpilis

umi: Wajib letak setiap hari. Seluruh badan kena sapu dengan param tue. Sampai ke muka pon macam tepung dah. 

Mak: Pilis diwajibkan pakai. Die kata 'jgn jd mcm mak, malas nak pakai pilis, dah tua-tua ni effecnya. Senang pening, migrain bagai'. Ok mak, saya pakai. 

7. Berurut
penting okayyyy berurut ni! Dulu sblm pregnant, sy x suka dimassage. Geli. Lps tu time preggy yang sarat, kekasyfi hati dipaksa mengurut sy, kalau x urut, payah nak tdo. Time confinement br sibuk nak carik org yg boley mengurut org lps bersalin. Jumpe la akak sorg ni, best gila die urut. Lps mengurut baru nampak perut makin kempis, kaki x bengkak, betis makin kurus. Haha perasan. Tp serius, lepas 3 kali urut nampak gila beza nya kat badan sendiri. Ngeh ngeh. 

Amalan lain:
Kesan hitam2 kulit mati (melanin) di leher, celah paha, celah betis dan ketiak antara damage yang berlaku di badan saya semasa preggy. Mula2 dlu mmg xley trime, siap sental sluruh badan guna berus sabut tp x hilang2. Ketiak la paling sayang sebab penat jaga xmau shave selama ni sbb tkt ketiak hitam, skrg tgk time pregnant ko pluck ke, veet ke camne pon still itam jugak. Org kata time pantang die ilang sendiri, tp x brani amik risiko dgn x buat ape2. Sayang badan sendiri u! Sy guna minyak kelapa dara sapu kat bahagian badan tu and letak ubat gigi cengkudu. Alhamdulillah kwsn damage tu mula mencerah. Virgin coconut oil tu kalau boley sapu trus sluruh badan, kulit mmg nmpak lebih halus, cerah, tegang dan gebu2. Lulur mandi pon kne buat bile dah masuk hari 20 ke atas. Nak cantik bukan senang oi. Tapi demi laki kita, buat aje la. Seriously time pantang la masa sesuai utk cantikkan diri sbb suami xley nak dekat dgn kita. Kalau hari2 biasa badan pon berbau minyak kelapa dara tu kompeeem Kekasyfi Hati komplennn!

Pantang larang yang lain:

1. Kalau nampak cuaca mendung, cepat2 tutup pintu tingkap. Angin jahat kata umi. 
2. Jalan kena slow-slow, nanti luka koyak lg, kne jahit lagi sekali. Mak kata saya berjalan tak macam org baru lps beranak. Huehue. 
3. Pakai stokin, nanti sejuk. 
4. Jangan potong kuku semasa dlm hari, takut bentan, kata mak. Kalau nak potong jugak, sehari satu jari je boley. 
5. Jangan buat kerja rumah sampai 100 hari, kata mak. Biar bersepah rumah, peranakan perempuan tu kena jaga.  
6. Jgn ngade2 nak pakai losyen wangi2 ke, krim muka ke, serum ke, make up ke ape time pantang ni. Biar berlumur dengan rempah ratus, badan berbau minyak akar kayu, nanti cantik di kemudian hari- ni pesan umi saya. 
7. Jgn minum banyak air, nanti urat kembang, badan pon kembang.
8. Jangan mls pkai bra, nnti breast jatuh.
9. Ikut je ape orang kata, even tak setuju. Kena redhaaa aje. Huhu. 
10. Badan kita suami kita nak pakai lama, so kalau nak awet muda, pantang la minum ais sampai 100 hari. 

Ni version part 1, sebab last saya timbang berat 62kg, baru 23kg ilang. Ade lagi 17kg nak diturun kalo nak kurus keding cm lisa surihani, or 7kg aje kalo nk hot macam Kim Kardashian. Sekarang tak sure berapa sbb takut nak naik atas penimbang. Kekasyfi hati pon bg masa 6 bulan untuk kuruskan badan balik, kalau tak die nak kawen ngan julia woon blogger boy tu. Tengok la, kalau berjaya turun banyak kilo lagi saya sambung post ni taun dpn. Haha. 

Sekian, kamsahamida~ 



Nasuha paling latest, muka innocent kalau kne marah ngn mama garang. 
A surprise from Kekasyfi Hati. Tak sangka die sempat mencatat pengalaman ni sambil menemani I dalam labour room aritu. Even tak habis tulis ketika di dalam tu sebab critical mode sudah ON, dia sambung lagi lepas tu and sudah cukup mengharukan saya. Note: My husband bukan jenis yang romantik ye, langsung tidak. Birthday I ke ape ke xde nye nak surprise ke plan ke adiah ke..  So bila die buat catatan ni, sy terlebih terharu pulak. ;p Maafkan die kalau susunan ayat tunggang langgang, tatabahasa entah ke mana. Biasa la BM time SPM dapat B, kan dear? Haha. 

Catatan ini dari wad bersalin. (Serius) 

Bagi aku hari ini sgt panjang, bagaimana pula bg seorg ibu. Kawan2 mula memberikan komen mereka mengharapkan yang terbaik terima kasih; ely, mad zain dan len2. Induce pada pg td jam 8. Bukaan br 2 cm, jam 1.30 ptg br 4cm ada lg 6 jam lg untuk bukak 10cm kata doktor. 

***

Org sebelah td dh msk OR utk c sec. Eppa bleh tahan lg katanya. Mula terfikir dalam kepala time nk men nk seronok sama2, time cmnie kenapa sorg jer yg tanggung? Maybe mende cmnie slalu ada dlm kepala ibu2 di sana. Tgk monitor HR baby mcm tgk saham plak kjp naik kjp turun. 

Jam br kul 4, uik lamenyer. Selalunya waktu nie maybe aku masih dlm cubicle dah stat nk borak2 before start balik kje. Bkn balik kje tp kembali bekerja. 

Sesekali contraction dtg, dpt dilihat mcm mnr die mengeletar badan menahan sakit, tgnku digengam erat, mengigil biibir seolah mahu bertutur. Aku pernah tgk keadaan mcm nie tp tue time arwah nenek aku nk meninggal. Mcm peristiwa saat akhir hidup. Smpi begitu skali  tatkala contraction dtg air mata berlinangan seluruh badan mengigil. ape yg aku bleh wat just bg tgn utk digengam olehnya.  Dari skala 10 mungkin dh 6 aku rasa. Aku rase ulang blk ayat td. 



***

Keadaan tenang seketika kecuali bunyi HR baby. Time nie aku wat2 bz mcm aku lah doktor. Saja nk wat bini yang tgh sakit lupe kjp yg die sakit. Dia senyum, tp senyum dlm perit rase nye. Dalam kepala nurse mesti ada signboard penyibuk kt ats kpla nie..haha. Nasib ko lah nurse. Time xda contraction eppa lelap kjp, aku pon sama lelap lh kjp. Ngantuk mlm td berjaga kjp. 

Tgk jam br stgh jam rupenye. Lame nye hari nie. Solat asar kjp. Pe2 hal, xper nurse tue bleh dipercaya. Dalam solat aku doa mcm2 permudahkanlah segalanya, tp np lame sgt kene tanggung skt nie, bisik otak busuk aku, nie bkn mudah nie payah.  Nape tuhan xmau permudahkn np xmau tolong np x makbul doa masa nie. Astaghfirullah, lantas sebelum syaiton mula membisik kata2nya, hati berkata "sapa aku nk tentukan ini bkn yg terbaik, mungkin ini adalah yang terbaik utk eppa, mana aku tahu btl x? Mana tahu kalo senang sgt lahir baby xhidup ker ada masalah ker, xpon masa depan nnti akan ada prob len. Aku bkn tuhan, ini bantuanNya ini adalah yang terbaik utk baby dan eppa..semoga dipermudahkan segalanya Amin... 

Ape2 hal aku msk blk wad. Dah jam 7 br 5 cm bukak, eppa nmpk mcm dh x larat, muka pucat tgn berpeluh. Plan C perlu,  detik hatiku. dah lama sgt nie aku rasa. G wat air kurma jap lecek kurma ngan air zam2. Curi2 msk bg kt eppa. Dh dkt sehari lepas lempeng mc D pg td. Masih bleh gelak-gelak tp aku ragu2. Masa sakit pon nk layan aku gak. Doktor msk check bukaan dh bape, xbyk pon slow progress. Dh immune ngan ubat induce tu aku rasa. 

***

Masa labour..(mode red alert) jam 9 lebih. Merah muka mcm br lepas kene lempang doblas kali. Adrenalin dlm bdn meningkt dgn byknye, nervous seram sejuk. Otot keras mcm roh dah kt ujung tanduk, Urat menjerkah mcm akar kayu pokok bakau. Nafas dalam2 mcm nk lemas. Sakit mcm????? Aku xdpt nk bayangkan. Air mata bercakap bg pihak lidah takkala itu aku rasa. Penat sakit. Lost for words this moment. Kali nie graph contraction dh mcm2 bentuk, selang 5 min, every time dtg contraction, eppa mengenggam, nurse kate mcm dh dekat. Kalo bleh push, push kuat2 sync skali dgn contranction tue. 

Dr chang dtg tgk, eppa is ok dia kata. Like hell i would say ok! I asked him everythinglah this time. "She is doing fine this time, quite slow at 1st but she already catch up. Dia gantung 2-2 kaki eppa kat penggantung sebelah katil. And suruh tarik handler tu time push instead of pegang tgn aku. 

***

Jam 10 sekarang, dr said, "it's the time!!! She need to do her work 1st b4 hand.", Masa nie drh dh byk kt bawah tue, nurse suh push kalo ada rase, dear push skali taw, aku try ajar eppa mcmlah aku ada pengalaman, eppa wat xtaw dh kali nie. Tapi die tak menjerit-jerit mcm org sbelah td. 

Ok time push sampai, "dear push dear mcm berak, ppush!!!! Cpt fokus!!!" Ngan aku2 skali push. Argh time nielah aku sakit perutlah nk kencinglah mcm2lah. Hangin btollah. Time2 push tue aku ada push angin skali terlepas kt punggung, ada bunyi plak tue, protttt! Tp xda sapa berani sebut sebab nurse ngan doktor tgh kalut. hahaaaha.. Lawak pulak bler pikirkn kembali. 

Nurse ckp ok dh nk nmpk dh. Aku try tgk time nie masa push dh nk abis. Ok rmbut dh nmpk. Darah jgn cite lah. Dr chang dh ready. This time now or nothing. Push dear skang graph cecah seratus. Aku nmpak dh. Dr suh push smbil die amek jarum, time push dtg die cpt suntik skit. Eppa konfirm xrasV e, sakit push tue lg sakit. This time gunting plak, time push die gunting cpt dinding vagina. Trust me, it's disturbing to take a look at it! Aku kemutkan punggung time tgk nie mcm aku punye kene gunting. Seriusly bayangkan kt sebelah antara vagina dgn lubang bontot tue terasa bilah gunting tgh hiris daging korg seraya tue darah terpancut smbil daging terkoyak sendiri akibat tolakan bayi tue..uishhh time type nie aku masih terbayang smbil mengemut punggung.. Aku sayang bini aku oi!!!! Darah menyembur dr tmpt gunting tue, tp bukaan dh besar. "Doktor, can you use vacuum, I dah tak larat, no energy". eppa ckp. Vakum kene gune sbb dh xlarat push. Last push, masa nie alat kecik dimskkn utk sedut rambut, bkn rambut tp kepala nasuha. Aku tgk time nie smbil suh eppa fokus. Final push, jgn ada bunyi eppa push and dr tarik alat td. Aku nmpk kepala, badan dan kaki. Nasuha dh kuar, suara baby, aku kelu seketika. Kucup dahi wife. Time nie kalo lagu raihan jd ost mesti best. 

Thing not finish yet, Doktor suh aku potong tali pusat, wut an honour. Baca selawat bismillah then aku potong. Maka lahirlah baby Suha ku ke dunia. Aku rush ke bilik amek air zam2 dilecek kurma, nie penting sbb mknn 1st baby kalo x susu ibu mesti kurma makanan nabi. Effect lepas lahir nanti kurang % kene kuning. Alhamdulillah setakat ni Nasuha tak de kena kuning. Azan dan iqamatkan Nasuha. 

Blom settle lagi. Kali nie kene teman eppa. Masih kt atas katil tmpt td nak kene jahit. Uri td tertinggal then doktor kene cekut skit2, bayangkan skit labour td xabis lg ditambah blk sakit kene cekut. Cekut tue cmner agaknye? Nk cite die mcm nie, doktor punye tgn tue kene seluk dlm rahim then tarik skit2,  aku tgk live aku x bohong kalian. Time tarik tue sakit mcm labour td. Aku raselah. Aku suh eppa fokus sambil tahan nafas. Sepanjang 20 min tue aku bleh tolong wat die fokus jer. Ape aku boleh wat selain dr tue??? Xda. 

Umi tgh take care Suha dekat luar dengan nurse. Time jahit plak jam dh nak dekat kul 12, Doktor wat kemas tali jahitan. Aku tgk start dr 1st cangkuk yg Doktor tarik dgn tali smpi last die ikat. Time tarik darah menitik kt tali protein tue. Berbekalkan cahaya wad bedah luka td dijahit, jelujur halus aku rase. Rapat xnmpk tali tue. Sikit2 daging koyak tue merapat. 

***



Eppa aku tgk dh tertdo gamaknye. Jam 2pg takut ku pejamkn mata mengenang kembali detik td seraya melihat dia yang sedang tdo di sebelah kepenatan, tkt die pergi dahulu sebelum aku. Aku sayang dia, aku sayang wanita di dalam hidupku. 

Buat muka cam anak burung kalo nk mintak susu mama.


Sekian, Kamsahamida~


Warning, Ini entry yang panjang. 

11 September 2011
Check up at gynae. Sepatutnya pagi-pagi dah kena g check up tapi pegi open house dulu sebab takut kena tahan.  Petang baru check up, and mula-mula doctor suruh tunggu another week before induce. That was BEFORE dia buat scan. So after scanning, the expected weight of the baby is already 3.93kg, so dia pon tukar fikiran and kata,  "I think we need to induce you awal, kalau tunggu lagi lama, baby akan jadi lagi besar. Tomorrow you datang pukul 9 ok, terus check in dekat level atas."

12 September 2011

9.30 am: Had a light breakfast, and Kekasyfi Hati and my mum send me to the clinic. Doctor suruh masuk dalam labour room, and check bukaan. Woo, first time kne seluk, and rasa nak tendang doktor ngan nurse kat situ. "dont worry, doctor very gentle, doctor very gentle and i'll do it fast" tu ayat doktor pujuk tue. Masih 0 cm lagi, so Dr masukkan ubat bagi lembutkan vagina. Then dia suruh rehat dekat bilik, makan-makan macam biasa and tengok tv memanjang. Nothing happened.

1230pm: Nurse dtg check CTG, nak tgk ada contraction ke tidak. Dia kata ada, and tp still mild contaction.

6.30 pm: Nurse dtg lagi check CTG lagi. Baby's heartbeat normal.

7.30 pm: Rasa macam ada basah dekat kain, but I thought peluh biasa je. So abaikan, tp start pakai pad untuk kepastian. Solat maghrib, mengaji and tunggu masa nak solat Isyak.

8.30 pm: Masuk waktu Isyak untuk kawasan Kulim, I dah nak solat then Kekasyfi Hati suruh check pad, mana taw kalau ada lagi air keluar, so takut terbatal wudhu'nya. I checked and nampak dah turun air and darah sekali. Panic jap, wahaha. Called mak and umi bagitaw, panggil nurse she just asked me to calm down, sbb tu semua normal. Huhu. I even asked her, akan kena check bukaan lagi ke? (Huhu, sakittt, tak suka!) Nasib baik die kata, tak, doctor takkan check selalu. Selamat.

10.00 pm: Dr datang buat round check up,  and dia kata tunggu besok pagi baru masuk labour room. Contraction xda rasa lagi and I asked him lagi, tak perlu check bukaan kan? Nasib baik dia x check and he said, it's not good to check selalu, nanti kuman, kena jangkitan pulak. He expected me to give birth petang hari Selasa. Ok, fine. Tidur macam biasa.


12 mlm: Check CTG. Graph tunjuk ada contraction, tp alhamdulillah, saya tak rasa sakit lagi. 

13 September 2011

6.00 am: Bangun awal, mandi and solat Subuh. Lapar sangat so Kekasyfi Hati belikan Mc'D Breakfast. Pancake and Sausage Mc' Muffin. Tapi tepat-tepat habiskan pancake and minum the setengah cawan, nurse panggil suruh masuk labour room.  Ingatkan nanti boleh sambung makan, haha.

7.30 am: Nurse suruh kencing siap and tukar baju labour. Duduk atas tue, and tunggu doktor datang.

7.55 am: Doktor sampai dengan pakai baju tidurnya, (haha klinik die, sukati la die nk pakai mcm mne) and check bukaan. Oh, sudah bukak 2cm. So die pecahkan waterbag and tu diaaaaa, mencurah-curah air keluar. Baby dah berak sikit dalam perut, but he said, it's okay, still boley bersalin normal. Confident je Dr Chang neh..

Doctor masukkan pitocin, untuk kuatkan contraction. Duduk terbaring atas tu je, sampai tertidur-tidur. Contraction tak rasa lagi, even dekat CTG machine tu dah detect. Nurse tnye, tak rasa sakit ape ke, die pelik kenapa la tak rasa ape sedangkan dekat machine detect bukan main lagi.


11.00 am: Nurse check bukaan, baru 3 cm. Lambat nye bukaan nak bukak, sebab tak de rasa sakit, that's y bukaan tak bukak. Lapar gila dah, tp tak boley makan apa pun, minum air kosong je boley. Air glukose pon tak boley.. Waaaaaa.

2.00 pm: Doktor datang, check bukaan baru 4 cm. Die tanya, "you tak rasa sakit ke" I just jawab belum lagi. Die suruh amik jugak one shot of ape ntah, suruh I tidur. Bagi rehat katanya, sebab kalau I tak rehat, nanti stress, and bukaan akan jadi lebih lambat.

Tidur kurang nyenyak sebab nurse kecoh-kecoh nak amik gambar dengan Faezah Elai yang dtg melawat adik iparnye kat room sebelah. Wahaha, sempat pulak haku terjaga and dengar mereka bergosip.

4.00 pm: Terjaga sebab contraction semakin lama semakin kuat. Memang sakit tahap menggigil and air mata keluar. Kekasyfi Hati pulak yang risau sebab die kata macam tengok org tgh mengadap sakaratul maut. Dia bacakan doa-doa, surah-surah, tangan die pulak yang sejuk and I sempat tnye, "eh, kenapa tangan dear sejuk?" huhuhu. Nurse check, masih 4 cm, tak berubah. Kecewa.

5.00 pm: Contraction slow balik. Relax relax je dalam labour room. Tapi perut dah kosong tahap maksima. Tenaga dah xde sebab x makan. Patient yang induce pukul 11 pg tadi dekat labour room sebelah dah kena czer. Semangat nak bersalin normal semakin pudar.

7.00 pm: Energy level super low. Cakap ngan Kekasyfi Hati, kalau sat g doktor check and bukaan xde lagi, boley ke I go for czer? Die kesian and kata, ok boley. Tapi my mum pulak kata suruh bertahan dulu, tengok macam mana.

7.30 pm: Nurse check bukaan lg. Dia kata, baru 5cm.  Ya Tuhan. Terus berputus asa  dah. She informed the doctor, update and I heard macam dioerg disuruh ready untuk menyembelih daku.  So sekarang tunggu doktor datang pulak nak confirm everything.

7.55 pm: Doktor sampai. Dia checked bukaan, and miracle, 7 cm dah! He said, "Ok, I think you can make it! Tunggu lagi ye, sabar sikit lagi. You're strong! Ada gas untuk kurangkan pain you kat sebelah tu, you boley sedut bagi kurangkan rasa sakit." Tapi I refused. Still cabar diri untuk tahan lagi. Saya nak rasa sakit bersalin tu betul-betul, saya nak hapuskan dosa-dosa yang banyak ini. 

9.00 pm: Contraction datang lagi. Kali ni setiap 5 minit dapat rasa. Tapi in between the contraction, I sempat terlelap sebab terlalu penat.  Sakit gila kat bahagian pinggul tu time contraction.   

9.55 pm: Doctor dtg check, baru 8cm tapi dah boley push bila contraction datang and timbul rasa meneran. Sebab the contraction is still 5 min sekali, so I pun push 5 minit sekali. I tanya doctor, can you help me with the vacuum? Dia pon kata, "yes, tapi you must do your part first..    You push sampai kepala nampak, then I can help you"

10.05 pm: Nurse panggil Kekasyfi and tunjuk rambut baby dah nampak. I pon push lagi, push lagi push lagi sampai kepala keluar.  Terlelap kejap bila xda contraction, pastu sambung balik. Sempat lagi suruh nurse off acond sebab tetibe rase sejuk. Then doctor vacuum sikit untuk tarik and there, kluar dah my baby.

10.20 pm: Baby Nasuha lahir, doktor suruh Kekasyfi Hati potongkan tali pusat tu. Baca bismillah, selawat and there, terputus dah Nasuha dari tali pusatnya. Kekasyfi Hati terharu, kiss me dekat dahi and said, Tq sayang! Doktor amik baby and letak atas my dada and snap photos of us sekeluarga. Gambar sgt meaningful tapi xley nk publish sebab ada kaki tergantung termasuk dalam gamba. Haha. tak habis lg kje doktor rupanya.


Credit to my mum sebab jadi photographer of the day. Sejak baby kluar, dia capture semua gambar and proses. 



10.30 pm: While baby dibersihkan, mama nya dijahit. Tapi before tu nk keluarkan uri tetibe ade komplikasi. Tali pusat terlalu nipis and lembut and uri melekat kat atas. So doktor  pun seluk separuh lengan nak kluarkan segala yang patut. Dah berjaya dikeluarkan, dia masukkan sekali lagi just to make sure tak ada sisa yang tertinggal lagi.  Horror nye bunyi, tapi time tu dah tak rasa apa dah pon. Redha je. Kalau kepala doktor masuk dalam rahim pon tak rasa sakit dah kot. Haha.

Uri baby dah tak cantik sebab lekat kat atas. Memang sesuai la pepatah "alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan" hambik kau, kena seluk seperti kata pepatah. 

11.30 pm: settle aktiviti menjahit, I pon dibersihkan. Tapi kena stay atas tu lg sejam  b4 kne pindah masuk bilik sebab takut komplikasi lain. Mama sangat lemah, and baby super lapar sebab tak makan bersama mamanya. 

Moment dengan babah nye. Eh, POK nye. Haha. Kekasyfi Hati azan kuat-kuat sampai satu level tu dengar.  

Tak mampu nak suakan susu badan as her first food, so I demand Kekasyfi Hati suapkan air zam-zam digaul kurma, before susu formula disumbat masuk. Ni I dah pesan siap-siap sejak pregnant lagi, takut apa-apa jadi dekat saya semasa labour. 


12.30 tgh malam: Nurse tolak wheelchair masuk bilik. Singgah tengok nasuha kejap dekat baby's room then baru masuk bilik. Makannnn nasik bersama kacang ma, (16 jam x makan kot!) then tdo. Still lupa diri sendiri dah jadi ibu.  

Penat, tapi pengalaman ni memang cukup berharga for both my husband and I and my mum yang nak masuk tp x jd sbb tkt tgk darah memercik. Sangat-sangat indah even sakit. Duduk sangat lama dalam tu, i tak sure how differ it is dengan hospital punya prosedur, memang kalo dah masuk situ x ley kuar2 dah ek? Ke klinik ni je yang buat camtue? 

Alhamdulillah, even it was a long labour, tapi Allah still permudahkan segalanya dengan kurangkan sakit yang dialami. Masih boley senyum-senyum and gelak dengan nurse yang jaga di situ. Siap borak pasal income Dr Chang tu, kereta brapa bijik, rumah kat mana, cuti brapa hari setahun, bini keje mana, anak brapa orang and etc2. Dr pon sangat gentle and sanggup bersabar menunggu saya dan tak mahu terburu-buru menyembelih saya.  Syukur sangat, sungguh indah pengalaman bersalin anak pertama.  Alhamdulillah.



Muah! Pout belajar dari Aunty Aida.

Permata mama&babah. 

Next entry, catatan pengalaman seorang lelaki yang menemani isterinya bersalin. 

Sekian, Kamsahamida~


Sejak ada anak, nak menaip pon tak da masa. Padahal banyak menda nak cerita. Sekarang saya di Pontian, Johor berpantang di rumah mentua. Nasuha pulak jenis baby yang suka bergayut dekat breast, kalau I dodoikan die xnak tido, kalau Paknye (sebut PAK dalam slang utara yang pekat!) dodoikan br die senang tido. Minggu lepas dah terpaksa bagi pacifier, tapi minggu ni die dah bijak nak bezakan pacifier dengan breast mama, so tak sampai 3 second.. terpelanting jauh pacifier tu ditolaknya dengan lidah. Memang buang jauh-jauh la dia buat. Ok, die dah bunyi 'eh, eh..' tu. Taw-taw je mak nye (Sebut MAK dalam slang utara jugak ye, haha) tengah mengumpat die. 

Sekian, Kamsahamida~   
Lama dah tak update, tak sempat nak cite pasal raya, tetibe cerita pasal baby pulak. Dah selamat bersalin seminggu yang lepas, hari Selasa, 13 September 2011, 15 Syawal, pukul 10.20 malam. Alhamdulillah, Tuhan kurniakan kami baby girl seberat 3.6kg dan Allah takdirkan saya bersalin secara normal. And she just got her name yesterday, Anis Kaisah an-Nasuha. Panjang sikit sebab kedua belah keluarga suggest nama, and Nasuha is the name given by her both babah and mama. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. 

Selepas 5 minit, my lil Nasuha.

Dah di clean up. 

Anis Kaisah an-Nasuha


Balik rumah after discharge. 

Sekian, Kamsahamida~

Sorry for the idle. I've so much to tell tapi tak de masa lak nak menaipnye. This week will be my last week working before 2 months maternity leaves. Tak sabarrr nak cuti! 

By the way, during my 36 weeks check up, baby dah pusing kepala ke bawah. Alhamdulillah, and thanks to you guys yang bagi tips bagai. Tq2! So entering the 37 weeks now, let see what will happen at the check up later. Tak tahu pulak kalau kepala baby dah engage ke belum, and i want to know her weight supaya ready mentally and physically untuk berjuang di labor room nanti. 

About puasa. I don't have any problem untuk berpuasa even i'm at my third trimester and menunggu hari. Heartburn, dahaga terlampau pun ada, but still boleh tahan lagi.  However, sejak Ramadhan 20 haritu, MIL and husband dah larang berpuasa sebab takut tak de energy untuk menge-push bila tiba saat labor tu. I ikutkan saje sebab ada betulnya. Lagipun time puasa aritu baby kurang bergerak and doktor tengok pun risau. Demi baby, terpaksa la tinggalkan puasa and bayar fidyah nanti. 

Oh ye, my friend yang skali due dengan I pun dh bersalin. She shared her experience and I pun cuak la jugak dengar. haha. That's all for now. Till i'm writing again. Salam Ramadhan! 

Sekian, Kamsahamida~ 

Selasa lepas buat check up 8 bulan dekat gynae. Actually minggu lepas dah kne datang buat, tapi tangguh punya tangguh, minggu ni baru buat.

BP ok, berat naik lagi sampai doktor dengan Kekasyfi bergelak sakan.  Air ketuban ok, uri pon dekat atas. Baby pun sihat, berat baby dah 2kg+. Ok la kot, xde besar sangat sebab penat I kurangkan makan dan skip dinner, kadang-kadang2.

So gynae scan and told me the bad news. Waaa, baby still x engaged. Kepala masih kat atas lagi. Ruang makin lama makin sempit, doctor bg masa lagi 2 minggu untuk baby pusing. Kalo x mo pusing jugak, kena consider csect la gamaknya. Sob sob.

I texted Umi and she said, time pregnant dengan saya pon saya begitu jugak ketika dalam perut. 8 bulan still songsang. Kalau dulu die bawak g jumpe bidan and ada pusing tapak tangan ke mende ntah kunun untuk bg baby pusing balik. Tapi kalau sekarang die just suruh doa and tawakal je dulu insya allah baby akan pusing sendiri. 

Mak pulak call pagi tadi and suruh ikutkan je cakap doktor. Kalau dah memang ditakdirkan untuk c-sect, just go for it la demi keselamatan mama and baby. Jangan memandai nak kluarkan jugak thru normal birth kalo the head position still x berubah. Tapi sementara tu, doa-doa la jugak and banyakkan solat hajat. Tapi it's not advisable untuk pergi mengurut dengan bidan-bidan bagai..

Hmm for me myself, at first rasa sedih la jugak, takut x boley deliver thru normal birth. Lagipun kalo berdepan dengan orang sekeliling yang skeptikal dengan csect ni, payah jugak. Kang org kata kalo x deliver normal ni ade banyak dosa kat husband la, x cukup amalan la time mengandung, berdosa ngan orang tu orang ni.. Mcam2  la.. Sume yang buruk2 la kunun nye. Sabo je la dengan mulut-mulut cenggitu.  I googled and found these tips dari orang2 yang pernah mengalami baby songsang dlm kandungan.

  1. Selalu cakap dengan baby suruh die pusing ke position yang betul.
  2. Suluh lampu dekat bahagian ari-ari so that baby reacts with the light and akan pusing ke arah tersebut.
  3. Letak pek ais dekat kepala baby. 

Tapi dekat forum mane ntah ade orang share pasal baby songsang ni jugak. Baby die pon songsang and die pon ade jugak suruh baby die pusing kepala ke bawah. So maybe baby die pon ikutkan jugak. At last baby die meninggal dalam perut sebab the baby paksa diri untuk berpusing even ruang dalam perut tu sungguh sempit, and unfortunately baby tu memang bersaiz panjang. So semasa baby try nak pusing tu, tulang die terpatah and caused him to death.


Lepas baca yang tu, I rasa I patut redha je dengan baby position macam mana. Still ade masa lagi until the birth time, normal or c-sect, it's okay for me now. Kang paksa baby pusing jugak, bahaya pulak dekat die. Sekarang kalau nak cakap ngan baby pon I akan cakap dengan specific, "Baby, kalo ade ruang lagi kat dalam perut mama and baby cukup tenaga nak berpusing, baby pusing letak kepala ke bawah ye. " Xmo die paksa diri sangat. Besides, Allah knows the best for us and everything happens, mesti ade hikmahnya.

Sekian, Kamsahamida~

I've been really bloated since I'm pregnant. My weight has increased more than it's supposed to be, almost 30kgs- and still counting. I guess it's in the gene as my cousins yang pregnant pon macam tu jugak, nang dah keturunan Haji Majidi agaknya!

I still haven't finalize my confinement plan yet. Seriously, it's more difficult than planning a wedding. Haha. My initial plan was to have my confinement in Kuching but then the in laws side advised me to avoid flight for new born baby, cause it could risk the health of the baby. (sebab memang dah ada kes at their side). Mak (MIL) willingly to take care of me during my confinement and she has ordered all the jamu(s) from people at the village. Really appreciate that. I think she worries about me gaining too much weight and takut her son nak kawen lain, payah kena buat lagi satu kenduri pulak. Hehe.

Tapi tu la, I never experience how it's like to be in confinement. Sakit nya macam mana, mood nya macam mana..Then when mak yang nak jaga, sampai hati ke nak suruh die picit2 kita, urut2 kita, mintak tolong cucikan baju baby and baju kita, amik itu amik ini kalau kita still sakit2. Tak sampai hati kot nak menyusahkan sampai macam tu sekali. T_T Kalau mak sendiri takpe pulak, xde la segan sangat. =p

Ok, that's one issue. Another thing is the confinement set. Too many choices sampai tak tahu nak beli yang mana. Mak suggest pakai Nona Roguy, while my husband pulak suruh pakai set bersalin Hiraq after dengar talk tu dekat IKIM. Umi pulak suruh pakai set HPA. Amik 3-3 skali boley?

Ok, enough of membebel. I think last-last nanti I just go with the flow.  Plan raya nye di Kulim saja tahun ni, kalau tak beranak time puasa la. Kalau dah terberanak awal, raya di Johor, kot. Resepi makanan for confinement dah siap didownload, for Kekasyfi Hati to prepare, in case mak and umi belum touch down ke Kulim.

Yang penting, kena enjoy during confinement. Tak boley stress2, kang meroyan satu hal pulak. 


Bunga Citra Lestari during pregnancy




And this is after strict confinement

Read it. The latest photo of her after strict diet. Thanks Aida for the photos. 

Inspiration! X sabar nak main badminton, angkut baby sekali ke badminton court.

Sekian, Kamsahamida~


Exclusive from Azza's lens. Feast your eyes, guys! 

The sweet dais. Sangat fairy tales!

The arrival of bride and groom. 

The beautiful couple.


Table 5- Dr Ima and Dr Iwa. 

Baun and Boy, they've been together since our matric time. Next to be married. ;)

Table 5 makan nang sik pandang sekeliling. 

Table 5- Eppi and Eppa

Table 5- Bubbles and Buttercup. Za, tema tudung kita terbalit mun ekot PPG. 

Sama cantik sama padan bagai pinang dibelah dua mengikut paksi simetri yang betul. 

Another bestie, Ika. Singing Abu & Aida's love songs!

Sweet pengantin!

Thank you speech from the bride. 

Next bride, according to the bouquet toss. Lucky Dr. Ima! Hehe 

Buttercup and Blossoms. 

Bubbles and Blossoms. 

Sempat berporet. Last gossiping session before she migrates to KK. =( 


Hollywood-theme-photo booth. Terserlah ke-vain-an Abu & Aida! 

Playing around at the booth. 

Mr and Mrs Kasyfi?

After a year and a week being married. Pengantin lama. 


and this is pengantin baru. Congrats both!!! 

Sekian, Kamsahamida~

09072011, it was not only the historical date for Malaysian due to BERSIH, but also a wedding of my best friend, AidathePinkgoddess. Her solemnization was held in the morning of 9th July at her house in Tabuan Laru, and the reception was held in Sarawak Club, in a private and intimate ceremony with close family and friends only. 

I witnessed the akad and was crying like a child after she was officially hitched. Teresak-esak sampai boley menimbulkan salah paham agaknya. haha.  Being with her since the last 11 years, sharing every little secrets, watching her fall in love with Abu, and finally marrying her dream guy, siapa tak sebak? In this 11 years, many things happened and now she finally found her happiness! Abu if you're reading this, please take care of Aida, just like you take care of yourself. She deserves to be happy and a princess treat, especially from you!

Blame me for not bringing my LX3 back to Kuching to capture the historical moment of my best friend being taken! I borrowed my Mum's camera but the photo quality is just not up to my level, chewah plus I lupa nak transfer before flying back to KL. Taboo! Let's wait for the official photo from Aida je la. But I promised you, she's the most beautiful bride I've ever witnessed, plus her fairy tales deco, what a beautiful wedding!!!

Aida, I'm so happy for you even you'll be moving to KK (seriously sedey!!!), Azza in Kuching and me in Kulim. ;( Mun datang Penang, make sure awak contact saya! Congrats on your wedding, be a good wife and can't wait for the mini you! Giney2 pun, husband is your number 1 priority now.

Sekian, Kamsahamida~
Our First anniversary is just around the corner. So far, no plan has been made, at least not by me. Kekasyfi Hati lagi la kompom xde, kalo ade tu, memang kena sujud syukur on the spot laaaa! =D


Dulu zaman awal-awal kawen, tak terfikir pun nak preggy in the first year of marriage. So we planned nak pegi kursus kawen yang menarik setiap kali anniversary, ni gara-gara ustaz ape ntah yang macam best je bagi kursus kawen kat area damansara. Konon boley refresh ilmu rumah tangga laaa every year. Dah plan-plan, tiba-tiba I terpreggy pulak dah nama pun rezeki, so kalau I pegi jugak kursus tu, haruslaaa org ingat  terlanjur, dengan boyotnye pegi kursus. So, cancel!

Jadi, what's for anniversary? Holiday; xmau  sebab another week nanti nak fly jugak dah, masak-masak di rumah and cuddle2 atas katil; tiap minggu kot buat, and last week I dah masak nasik minyak bersama lauk pengantin (feeling pengantin ok!); makan fancy-fancy; hmm tu je kot option left. Tengok wayang definitely NO sbb x larat nak duduk lama-lama dengan perut sebesar ini.

Paling grand pun agaknya check in dekat hotel area Batu Ferringhi yang ada bath tub. Kalau ada budget laaaaa. Haha. Kita tengok la nanti. 

Iklan: Sangat-sangat teringin makan rambutan yang baru dipetik dari pokok. Ke-juicy-an nyaaaaa menggodaaaaa and dah teringat-ingat lebih seminggu. =S





Sekian, Kamsahamida~
Tempting kan? The stocks will arrive in Malaysia around 23 June, so if you want it for your little one, grab it fast! Email Kay (bargainsfrenzy@gmail.com)  to buy. I guarantee she'll give you the most reasonable price compared to other local seller. 



And visit her site for other US items at great price. (Seriously!) Boley pre-order items dari sana jugak, then she'll shop for you, and ship to you. Tak lah super double mahal macam Vshub. Enjoy shopping!


Sekian, Kamsahamida~ 


I'm entering third trimester dah. So far alhamdulillah baby okay. Last check up during my 26 weeks, baby dah plus minus 1.4 kg, tapi still songsang lagi. Luckily uri berada kat atas so doctor kata baby still boley pusing pusing lagi. (anyone ada tips untuk suruh kepala baby engaged?)  Due date is during raya, 31st Ogos for the last check up, so saya dan suami akan berhari raya di Kulim tahun ini. Sob sob sedey gila. Siapa yang kat utara nanti jemput ye datang ke rumah!

Barang baby, yang mengarut-ngarut je dah beli, termasuk baju baby umur setahun. Haha, melampau mama ni kan? Yang penting macam pampers, cloths bagai, tunggu la nanti baru nak g beli. Rompers ada la jugak beli sikit-sikit, sekarang tengah nak mencarik jumpers. Mahalllll oi! Dah la nak carik kaler purple sume tak de. Oh, lampin baby pon dah beli, tapi both of us tak reti nak melipat lampin tu. Lama gila x menjaga baby, so memang tak hingat laaa step2 origami tu. Last-last try guna kertas and boley la kot, macam betol. Tak tahu la kalo pakaikan dekat baby nanti boley bocor. ;p Cloth diapers KIV lagi sebab mahal jugak. Haha.

My conditions. Hmm, sekarang suffer dengan sakit gusi yang sangat sangat sangat sangat sakit. I thought sebab gigi berlubang sebab rosak ke ape, rupanya sebab gigi bongsu tu tumbuh senget. I did asked the dentist, tengok apa option memandangkan I dah 7 bulan, she just said, kalau cabut memang tak boley, and actually in my case, kena minor surgery dekat gigi bongsu itu. Even surgery tu pon tak boley buat time pregnant, sebab azab sakit nya lebih berganda dari sakit gigi dicabut and need ubat yang extra kuat which will be harmful for my baby and the cost for it pon cecah ribu-ribu jugak. Sekarang ni memang kena banyak bersabar aje sebab tak boley nak buat apa. Anything pon kena buat after giving birth nanti and after kumpul duit. Teheee. Kepada ladies yang dah nak kawen tapi belum pregnant, better check with your dentist cepat-cepat. Jangan ada problem macam I pulak, seksa wei.

Tengok laa, tumbuh senget macam ni, Sakit gilaaaa woi, sedangkan tumbuh biasa pun dah sakit apatah lagi yang senget macam ni. 


Oh yes, hari tu masa balik kampung Kekasyfi Hati dekat Johor, my MIL ada buat upacara lenggang perut for me. =D Don't ask me the purpose because I pon tak tahu adat Jawa. Yang I tahu I dimandikan oleh 5 orang makcik, dengan air bunga dari 7 jenis warna, and ada bacaan-bacaan nya. Then semua yang mandikan I tu dapat kain batik sehelai. Selalunya dibuat untuk perempuan yang preggy anak first, kot. Tak sure sangat tapi thanks to MIL sebab susah payah buat macam-macam untuk saya. =)

Ok la, till the next update. Sekian, Kamsahamida~
This workshop was held on 22 May, but I only managed to write about it today. I received the email regarding the workshop from Baby Center and immediately register for it, as the registration fee is only MYR 20 per couple. (murah terus register!) The event was held at Evergreen Laurel Hotel at Gurney Drive, on Sunday, 22 May 2011, in collaboration with KPJ Healthcare Berhad.

Sunday morning, otw to Penang.


This workshop basically to teach the parents on the importance of infant massage and the technique of doing so.  Up until I joined the workshop, I never knew the important of infant massage to the baby growth.


"The loving connection between mother and child is truly magical. It's a bond that can be enhanced through the sense of touch. That's something your baby will thrive on. 

Studies have found that infant massage
  • can enhance your little one's immune system
  • increases a baby's bone mass by 15%.*
  • increases weight gain by 47%.*
  • aids with motor skill development when you massage arms and legs.
  • helps with emotional growth - helping your baby feel more secure, confident and independent.
  • will help calm your baby down, which in turn can improve sleep patterns and aid digestion.


Click here to read more. 


The goodie bag that was given upon arrival. Dalam ada baby oil size besar, lotion, powder and shower gel. So toiletries baby, CHECKED! Tehee. 

The pediatrician from KPJ, first spokeperson. 

The bakal bapak wo! 

For the second session, we have the demo massage from the trainer. Each of us were divided into 5 groups and we learnt the details on how to massage the baby, how to handle them during massage and those who came with babies can immediately try it on the spot. 



The crowd of the day. 

Our trainer from KPJ. 

From head to toe and then the back. 

My turn, and she showed me the right technique. (sebab saya buat salah. =p) 

Other mommies were struggling with their babies. Bukan senang rupanya. 

While i handled this dummy baby sebab baby I tak kluar lagi ye. 

And lastly, my favorite part, Light refreshments! Very simple and really light. 

Pastries and danishes. 

Bihun goreng Singapore. My favorite ever! 

Assorted Finger Sandwiches. 

Mine.. mine! 

and overload bihun of mine and Kekasyfi Hati's Black Coffee. =) 

Thanks Johnson's Baby for the workshop. I've grown up with Baby Johnson's toiletries-shampoo, milkbath, lotion, cream, baby oil, cologne, etc. Even sampai form 4 pon saya still pakai baby cream (slalu org letak kat bontot baby) tapi  I letak dekat muka for daily usage cum moisturizer and alhamdullillah, my skin complexion turns to be good.  Dah masuk form 5 baru betul-betul guna skin regime seperti Hazeline. =) 


Sekian, Kamsahamida~