I always love Malacca! During my two visits to Melaka last year, I did say to myself to spend at least two whole days exploring Malacca-the zoo, the garden, the historical places, the foods and the malls. So now, Kekasyfi Hati and I agree to stay away from work, take a few days off and spend our time on a vacation in Malacca. 

The problem that we face now is on the accommodation, I mean there're a lot of hotels there, too many choices till we don't know which one to be booked. We're looking for 3-4 star hotel with good service, ada bathtub, clean and TIDAK BERHANTU. Haha, penting tau! 

Please, recommendation needed! Kalau ada suggestion on tempat-tenpat WAJIB dilawati, sila bgtaw ye. I googled everything and there's a tons of place of interest to be visited. TEMPAT WAJIB MAKAN especially. =) =) =) Mustahil nak pegi semua since i only have two days (paling lama pun 3 hari) in Malacca. 

Btw, we'll be in Malacca in mid December.  

Sekian, Kamsahamida~ 

      
Dah kenyang-kenyang makan pie ni baru nak share recipe. Simple je pun, tu yang boley buat within 2 minggu berturut-turut. As usual, my recipe is not that details, sebab main campak-campak je ikut sesedap rasa. Here you go.  

Actually traditional Shepherd's Pie xdak guna cheese, and the filling is the leftover lamb, instead of beef. Kalau beef filling, (or chicken) it should be called cottage pie instead. This pie is also known as Poor's Man Pie, or Beggar Food. =)
  

Ingredients

Beef Filling
1 packet of minced beef
Shitake Mushrooms-soften and chopped
1 onion-chopped
1 carrot-chopped
1 cup of corn and peas
2 teaspoon of black pepper powder
2 tablespoon of butter
1 small can of tomato puree (Nak lagi sedap guna Prego sos spaghetti dalam tin tu)
3 slices of Kraft Cheddar Cheese
Salt

Potatoes Topping
2 medium size of potatoes
1 tablespoon of butter
1/4 cup of fresh milk
A pinch of Salt
A little bit of black pepper-grinded
Shredded Mozarella cheese 

Method

Beef Filling
1.Melt the butter for beef filling in frying pan.
2.Saute the onion and add the minced beef. Tossed it around till it get nicely browned.
3.Add in the carrot, corn and peas, mixed them well.  
4.Pour the tomato puree, and give the meat a fantastic seasoning of salt and pepper.
5.Spoon half of the beef into your baking foil and layered it with the slices of Cheddar Cheese. Then spoon another half of it. Level it with the back of the spoon to make it firm and tender.

Potatoes topping
1.Peel the potatoes, boiled until tender.
2.When it is done, drained off the water and add the butter, salt, black pepper and milk.
3.Mashed them together.
4.Spread the potatoes evenly on top of the beef.
5.Finally, sprinkle the cheese on top of it and baked in the oven until the top is crusty and golden.


Mine is Cottage Pie.


First attempt, i sliced the carrot. Wrong! It should be diced! 

Enjoy it with Creamy Mushroom Soup from Campbell

Hash Brown? 

My garlic bread a little bit cacat, silap potong

Curly fries from Giant, sedap!

Kekasyfi Hati's all time favorite vege- Butterhead! Eat it raw.

Garlic Bread Cacat. I bought the French Loaf at Giant for Rm1.90 and spread them with Garlic Spread and Butter.

The whole meal, fresh from my kitchen.

Ok dah. *Lapar*

Sekian, Kamsahamida~

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Source: Here. 




Sekian, Kamsahamida~


Lepas je tengok Elyana's veil, teringat saat jatuh hati dengan baju potong kek kontroversi Umie Aida and suh tailor buat baju nikah yang ada roses macam tue. Tapi mereka salah paham and letak ribbon rose yang kaler oren striking. Kecewa, terus buat lagi satu baju nikah. Haha.

Kalau beaded Lace Roses macam tu I penah jumpa kat area Jalan TAR nun di KL sana, kedai mana memang tak ingat, tapi harga semeter time tu dalam MYR 92 ke atas kot, belum tawar. Dalam semeter tu pun ada beberapa kuntum je. Disebabkan budget constraint ketika itu, dengan kedekutnya berlalu pergi. Pahtu teringat-ingat sampai sekarang.





Dresses with Embellished Chiffon Roses


Kalau ada extra budget, boley la beli yang dah siap. Kalau tak, DIY saja. Material boley guna chiffon, (jangan chiffon silk!) or silk organza. Lepas dah siap berkuntum-kuntum, patch dekat baju. Insya allah cantik. 






Ada berbagai jenis roses. Pilih la, nak buat Rolled Roses ke, Concertina Roses ke, Gathered Roses ke, just check it out Here. Video di atas ni macam kita buat straw roses zaman kecik-kecik dulu, ingat tak? I opt for that, sebab senang and simple.  

 Click to Enlarge.


and this.  

and HERE

This post is dedicated to Aanna, my sister and ElyaElmo. =) 

Sekian, Kamsahamida~  


Since we didn't take any additional leave for this Raya Haji, we decided to enjoy it here, together with friends and my siblings yang belajar di northern region of Malaysia. I think i did mentioned to have an open house for this Raya, however due to work load, terus tak jadi nak open house se-open opennya. 

My health condition was really bad on the night of raya. Gila kau, bergulung dalam comforter 2 bungkus, sampai tak larat nak memasak. i just left all the cooking to Aanna and sister Asob, while Arin, Asraf and Kekasyfi to clean up the house. Nasib baik ada adik beradik ramai and kawan baik. Tehee. Nak list down tetamu pun tak larat, and Kekasyfi Hati did all the invitation, and that explains why the guests are all from his side. Sorry to those that we missed out, we'll do another makan-makan nanti, just for suka-suka. 

Simple setting, not so called open house. 

The food, nyum nyum!

Sambal Kacang outsource Cik Aanna

Sayur Campur untuk dimakan dengan Nasi tomato buatan saya. 


Kalau Raya according to Aifa WAJIB ada lemang!

Raya according to Kekasyfi Hati pulak WAJIB ada ketupat daun, bukan nasik himpit. 

Ketupat Palas menandakan kami tengah Raya di Utara, bukan Johor bukan Sarawak.

Kambing Black Pepper, lauk untuk Nasi Tomato.

Rendang Daging Cik Aanna

Ayam Madu Asob

Selamat Menjamu Selera! =D



Zerro pun jadi host. 



Guests yang datang selepas mereka, tak sempat nak amik gambar sebab Host sudah pengsan dalam bilik, Kekasyfi Hati je larat melayan. 


Host tiada bibik, tak sempat nak melawa. 

Hari tu dengar dekat HotFM, kalau Raya Puasa, orang pakai baju kurung and baju Melayu, kalau Raya Haji, orang pakai Jubah. Tengok kat facebook pun ramai yang letak gambar Raya Haji memakai jubah. =D

Sekian, Kamsahamida~

Source: Blog-blog hiburan di serata dunia blogspot

Cathedral Veil with Patched Beaded laces and roses

The roses, i LOIKE! Just like baju potong cake Umie Aida. 

Does anyone know the material? Is it chiffon silk or silk organza? Bukan silk tulle kan kan? 

Aanna, apa lagi, DIY la! =p 

Sekian, Kamsahamida~

Certain orang just tak boley nak tengok orang lain bahagia. Yang I tak paham, dah la kena dumped, lagiiii nak merayu meroyan segala untuk diterima balik. Dah tahu perempuan tu tinggalkan ko sebab tak tahan dengan perangai psiko ko, siap dah berubah hati bagai, lagi ko nak kejar dia. Pompuan tu dah bahagia dah move on segala, si ex-boyfriend psiko to mula lah nak mengeluarkan kisah-kisah lama bagai. Bila perempuan tu tak layan, dia g menabur fitnah dan mengadu domba kat family si perempuan pulak.

Mula-mula si family percaya la jugak dengan kisah-kisah yang dibawak, sebab kesian jugak dekat si boyfriend psiko tadi, tapi dah lama-lama jadi mengarut,  family si perempuan pon dah meragui dengan kesahihan cerita yang dibawa.  Maka, si ex boyfriend psiko tadi mula lah mengatur strategi lain.

Tak cukup sampai kat family, yang bakal nak jadi family pulak di attack nya. Tak pasal-pasal family perempuan tadi difitnah nya, dikatakan tak mahu menerima si bakal-bakal menantu tu jadi family. Jadi pengadu domba bagai, habis semua cerita nak dicanangnya. Pendek kata, profile facebook adik beradik perempuan yang dikempunan nya tadi, diselongkar bagai, and kalau ada yang letak in a relationship with … tu memang akan di-inbox  oleh ex-boyfriend psiko tadi, memwarning pasal family perempuan tadi. TAPI, kenapa ko x attack pasangan pompuan yang ko kempunan tadi ek? 

Lepas ni apa la pulak yang nak dibuatnya? Medium semua orang tahu paling cepat berkesan adalah facebook. Habis disalah guna semua, apa motif pon I tak paham. Pengadu domba terhebat wei. 



Tu la, orang dah kata, kalo nak mencintai pasangan tu, jangan cinta mati sampai hati tak ada sikit ruang untuk membenci pon, nanti jadi gila. Suh cintakan tuhan tak mau


Eee, psiko ok. Very very uncle seekers!

Sekian, Kamsahamida~ 
Sejak kerja di Penang nih, suami asyik balik awal dari si isteri je. Balik-balik dah gelap, pastu "muka nampak bertambah tua satu tahun". =(

Kekasyfi Hati:  Dear training lagi ke petang ni? Balik ble?

PL: Training xde, tapi ade keje kena buat.. Nape?

Kekasyfi Hati: Tadi orang tengok ayam-ayam jual kat tepi-tepi tu dah nak abis.

PL: Laa yeke, pagi tadi banyak lagi jeee. Lembu pon banyakk pagi tadi… :s

Bla bla bla.. 

Oh, husband I memang tak berani beli ayam-ayam daging-daging untuk dimasak, takut dia kalo tersilap kuantiti membeli.

Esok beraya sendiri bersama adik-adik dan kawan-kawan. Parents kan jauh, sorang kat Johor, sorang kat Sarawak. Padan muka sapa suh duduk kat Kedah. So semua pon kena masak sendiri malam ni dengan pertolongan Aanna Mak Tom KFC buat kuah kacang dan rendang daging.

Selamat Hari Raya Aidiladha to all Muslimin dan Muslimat di serata dunia. Siape yang duk Penang or Kedah Selatan tu, jemput datang rumah taw, lepas Zohor. Betul-betul nie, sape nak datang bagi email. Nak bagi map. =)

Sekian, Kamsahamida~



Picnic dekat Penang National Park, diterangi cahaya matahari yang indah selepas beberapa hari kehujanan. Penang National Park located dekat after Teluk Bahang, boley hiking, picnic, camping2. Selama beberapa tahun duduk belah Kulim and Penang ni, memang tak pernah lagi smpai ke situ. 

Kami picnic kat Monkey Beach, to get there, you can either hiking or naik bot dan sampai. Satu bot 100 MYR untuk pergi balik, boley muat 10 penumpang tak termasuk pengemudi. Mula-mula nak lepaskan gian dengan berhiking, tapi kalau dah sampai di tempat kejadian pun pukul 12, lupakan saja niat itu. Huhu. 

Thanks to penganjur sebab mengadakan aktiviti sihat sebegini. Sila buat lagi lain kali. Gambar-gambar dibawah adalah ihsan Muney sebab PL pandai sangat bawak kamera tanpa bateri. Bijak, bijak. T_T 

Sejak second bridge dimulakan, susah nak jumpa air jerinih macam ni dekat Penang. 

Half of the team. First batch budak-budak bawah umur dah naik bot awal-awal. 

Naik bot bawah bumbung.

Monkey Beach! 


Selipar Giant saya. Tehee

Rumah zaman Francis Light agaknya. 

Lapar giler, upon arrival terus membaham.

Spaghetti bukan saya buat. 

Budak Johor

Skodeng-skodeng. Huhu. Tolong betulkan tudung je pon. 


 
Yours truly membaham makanan. Muka pale, tapi lepas bermandi manda terus ada blusher semulajadi~


Dulu zaman skolah suka duduk atas meja cikgu. Selalu kena marah smpai dah besar pon buat lagi. Isk2.

Yey mandi! Lama kot tak jumpa pantai sambil boley bermandi-manda! 

Kekasyfi Hati dan abang bob dah lama duk dalam air. Menyerbu~

Orang arab. nak pakai macam ni la lain kali. =p

S Club 7? Eyanne sexy, auww. ;p



Tengok Cik aanna tu ha.. kecoh sentiasa! Sesuai ganti Norlia Ghani jadi Thom dalam iklan radio KFC! =D

Ni memang aksi wajib Kekasyfi Hati tak kira di pantai atau di hutan.

Tuhan jangan dilupa. Ajal boley sampai bila-bila. 

Tapi ini bukan saya, ini makcik kecoh kat atas tadi. Hee

Sila tengok video ini

Aktiviti selain berenang I. 


Tak senonoh tau! Haha

Aktiviti selain berenang II-Mengutip kepah ke nama mende tu?

Thom! haha 

Hasil tangkapan.

Beramai-ramai sampai satu pengunjung pantai duk mengorek.




Yey, boley dimasak dan dimakan. 


Best! Lepas bermandi-manda sampai petang muka merah macam udang kena grill. Pedih sebab sunburn~ 

Sekian, Kamsahamida~