My reception in Johor is the most simplest or budget wedding I ever attend. For those yang tanya-tanya my gambar2 untuk majlis Pontian, dont expect too much k. We have no photographer, no videographer, no bridesmaids, no trial make up, no kereta pengantin, no  outfit choices, just an uncertain best man and Maid of Honor. Even on the program flow, just decided on the spot.  As long as there is a simple pelamin that match the theme color, a set of meja beradap and the marvelous food that could satisfy guest's stomach, then everything is Okay. Kami pun dah jadi pengantin lama, so no big deal on those things, as long as family gembira, ON saja semuanya. Rasa cam tengah berlakon teater pon ada perasaan time tue. You know, you put on something just for a show...


Pengantin lama kecoh dalam kereta 


Tidak ada sopan santun langsung. Macam kena kahwin paksa je. 

Driver tegar dari majlis bulan tujuh sampai bulan sembilan


My make up is done by mak andam from butik pengantin Sri Pengantin,  (yeke?)  located dekat Pusat Perdagangan Pontian. Honestly, the mak andam  touch is not that nice, she makes my face a little darker and what I hate the most is she trimmed my eyebrow sampai berlubang sebelah! Seriously I menyumpah after I removed all the make up, and nampak kening jadi cm gitu. Dah la x inform I apa2 semasa die tersilap trimmed tue. Tapi I adore on her way putting the fake eyelashes, as it enhanced my eyes! Heee. 

My baju pengantin pulak pilihan Mak and Kakak ipar gua. I don’t really like kebaya actually, sebab body I memang semulajadi x sesuai pakai kebaya (pinggang pendek, kaki panjang) that's why you never see me in Kebaya before.  I love the idea of wearing songket this time, tapi in Kebaya, oh, I nampak terpenyek. 

The arrival of the bride and groom. Macam the black parade pon ada.


Renjis-renjis dulu before masuk, oleh salah seorang saksi nikah kami. 

Pengapit pun selambaaaaaaaaaa last minute. Lukman Hakim the cousin and of course my bestie. Time kasih Cik Aanna, nanti untuk majlis engkau aku jadi pengapit walaupun ko tak mo lantik. Hee.

Duduk atas pelamin yang meriah

Kekasyfi Hati buang tebiat!

Fokus dekat kasut tu! Pink okay, and my vacation shoes! Tak sempat nak beli baru, and butik tu tak sediakan kasut jugak. See, memang tak prepare langsung for this majlis. Hee.

Asalkan ceria cukup kan? 

Mak, Ayah, Abah, Umi

Sister yang datang. Yang lain sibuk exam di Utara. Oh, saya gemuk ye, bukan pregnant. 

Tapi, despite all that, I loveeeeee the food in this kenduri. Semuanya dimasak sendiri oleh ketua chef rewang ni, and sedaaaaappppp semuanya. Makanan untuk makan beradab pulak was prepared by sis in law, and oh my god, sedap jugak sampai kami duduk makan kat situ sejam rasanya. Nasik briyani, udang sotong tepung, udang merah, ayam merah, daging masak ape ntah, kambing masak kari, truffles, cheese tart, dan pelbagai jenis makanan lain. Mak Ajib (Kekasyfi Hati's aunt) pon duk layan kami sampai kami lupa kepada tetamu-tetamu yang nak jmpe dengan pengantin. Maaaaaaf semua! 

Di meja beradap untuk makan berdamai

Setting kat sini cam best la pulak. 

Videographer import.


Jemput makan beradaaap ye.. Jangan jadi macam kami, makan tak hengat. 

Duduk kat sini dekat nak sejam sampaikan tetamu komplen nak kne tunggu pengantin lama sangat. Tak pasal-pasal kena cop makan biadap. 

Pulut kuning lagi, and again, tak sempat nak merasa. 


Sebab ni kerja kahwen yang tak pakai caterer tapi merewang, kendarat-kendarat yang datang menolong semuanya berpenat lelah dari awal dalam menyediakan majlis ini. Makcik-makcik, orang kampung, sedara mara semuanya datang menolong dan membawa makanan sedap-sedap untuk dihidangkan kepada sesiapa yang datang bertandang. Kek Sarang Semut sedap dari Kulai, Telur Pindang dari Tenggayun, Kuih Kasyfi Kaswi yang I selama ni sumpah tak makan terus makan bertambah-tambah sebab sedap, dodol ntah dari mana and banyaaakk lagi makanan-makanan sedap yang I tak tahu nama.

Lepas habis majlis, orang yang rewang kat sini terus balik and kerja-kerja pembersihan dilakukan oleh pengantin sendiri. Habis la jugak bekas-bekas buffet selamat dicuci and jug air segala, tapi tak seteruk Kekasyfi Hati yang terpaksa mencuci periuk sebesar bath tub tu sebanyak 8 bijik! 8 bijikkkkkk okay! Nasib baik tak demam. Syaabas hasben!

Settle everything, I pergi carik makanan lauk pauk kenduri yang menyelerakan itu especially kambing sedap, tapi agak kecewa kerana hanya menjumpai tulang kaki kambing di dalam periuk kecik. Apa yang tinggal, I rembat saja sebab lapaq kambing! Cicah ngan roti, nyum2 di dalam mulut.

Pengantin jatuh tapi sempat give a pose to the camera. Yaaaah, very Fasha Sandha x?

Ok, itu sahaja yang boley diupdate kot. Like I said, super simple majlis ni. Tapi makanan memang superb! To all family yang datang jauh-jauh, kawan-kawan dr Perlis sampai la ke Johor including my primary schoolmate, makcik Normah and family dr Seremban, and semua yang bersusah payah, thanks a lot! Terharu sangat taw!

Sekian, Kamsahamida~

My July's inai has faded, therefore I need to put some inai again to my fingers for the September's wedding. My packed schedule after Raya holiday caused me no time to do the face facial, find a great inai maker in Penang here. I asked my mum in law, sisters-in law in Pontian as well, but they know  no one and no where to have the inai drawn there. Luckily the helpful anonymous left a response in this entry, so I called the person and booked her immediately.


Kak Lily Balkish was from JB, live there and willingly to come over to Pontian to draw my inai. We agreed to meet at my hotel room at 10pm on the 24th, but I was an hour late because I was stucked in majlis cukur jambul at my grandma IL's crib. She patiently waited for me to arrive, and asked me to remove my make up, changed to pyjamas and ready to sleep.  Oh my, kesian dia, lama gila menunggu I! Sorry akak! T_T


Then she started the drawing, and along the way to finish her work, she kept chit chatting, sangat ramah and tak kekok ok!



Her inai sangat merah, except on the lukisan atas tangan as I was so stubborn untuk menyapu losyen walaupun sudah ditegah. But overall, puas hati!

Anyone interested with her artwork, can contact her directly at 0127540074. The price is surely reasonable! =)

Sekian, Kamsahamida~

I knew about this book after watching the show in Oprah last year, or is it last last year? Since then, i just can't wait for the movie, not knowing the cast will lead by American's fav Julia Roberts. The movie will be in cinema tomorrow, ohhh, i loike! 

Book Summary: Source



Around the time Elizabeth Gilbert turned thirty, she went through an early-onslaught midlife crisis. She had everything an educated, ambitious American woman was supposed to want—a husband, a house, a successful career. But instead of feeling happy and fulfilled, she was consumed with panic, grief, and confusion. She went through a divorce, a crushing depression, another failed love, and the eradication of everything she ever thought she was supposed to be.

To recover from all this, Gilbert took a radical step. In order to give herself the time and space to find out who she really was and what she really wanted, she got rid of her belongings, quit her job, and undertook a yearlong journey around the world—all alone. Eat, Pray, Love is the absorbing chronicle of that year. Her aim was to visit three places where she could examine one aspect of her own nature set against the backdrop of a culture that has traditionally done that one thing very well. In Rome, she studied the art of pleasure, learning to speak Italian and gaining the twenty-three happiest pounds of her life. India was for the art of devotion, and with the help of a native guru and a surprisingly wise cowboy from Texas, she embarked on four uninterrupted months of spiritual exploration. In Bali, she studied the art of balance between worldly enjoyment and divine transcendence. She became the pupil of an elderly medicine man and also fell in love the best way—unexpectedly.

An intensely articulate and moving memoir of self-discovery, Eat, Pray, Love is about what can happen when you claim responsibility for your own contentment and stop trying to live in imitation of society’s ideals. It is certain to touch anyone who has ever woken up to the unrelenting need for change.

video
My favorite quotes from the book: 

"In desperate love, we always invent the characters of our partners, demanding they be what we need of them, and then feeling devastated when they refuse to perform the role we created in the first place."




and this quote is for me to ask myself, 

"Having a baby is like getting a tattoo on your face. You really need to be certain it's what you want before you commit."
— 
Elizabeth Gilbert (Eat, Pray, Love)

Go girls, and women out there. Grab the book or watch the movie! 

Sekian, Kamsahamida~


Wah, finally blogger.com sudah boley di access dan sesi komen sudah tidak diblock ketika di opis. Hah, tunggu kedatangan saya mengomen post2 yang geram nak dikomen selama ini. Baru sampai dari Johor malam tadi, mood kerja pon slowwwwww aje. Capek okay! Inai kat jari terangf lagi, rasa nak scrub2 je sebab sampai opis semua org tgk2. Ye, ye, nnti saya bagi bunga telur pindang itu.

Sekian, Kamsahamida~

*This is a sticky entry. Please scroll down for a new update. *




Details direction from the north 



Another one: from JB. 

Google Map: Check it here.

See you there! 

Sekian, Kamsahamida~ 


Ade sesape tahu kat mane nak lukis inai cantik-cantik kat area JB or Pontian sane? Kalau ade no contact sekali, tolong bagi sekali ye.. Lupa lak nak jadi pengantin kena pakai inai. Haiyo, last minute giler. 

Thanks in advanced. And sesape duk dekat Johor and Pontian sane, anda memang dialu-alukan untuk ke majlis sabtu ini. Looking forward to see you guys. =) 
1. I've gained weight and i'm FAT darab 10.

2. No time to do my facial, my skin is at its worst condition ever.

3. I never know how the wedding outfit gonna look like .I'm gonna wear it this Saturday, and have not done any fitting to it yet.

4. Serious sleeping problem lately. Insomnia!

5. I didn’t remember how to smile when every eyes looking at me.

6. I'm not ready to 're-bride'. 


First raya photo together as husband and wife.-9 Syawal.


Photos credit to Nizam Curigelap. Food credit to Kak Ely Coret Ceritaku.

Sekian, Kamsahamida~



10 Syawal kan hari ni? And of course I'll always remember my 10 Syawal last year, when Allah opened my heart to marriage life as I wrote in this entry.  Happy bukak-hati anniversary to me! =D


First time raya as a wifey, sepatutnya sedondon la kan, baru pengantin, plus ada gambar cium tangan habibi mintak ampun segala, and bergambar berdua ke mana-mana. Tapi tahun ni memang tak sempat nak merakamkan aksi-aksi tersebut, baju raya pon tak sedondon langsung.

Kekasyfi Hati decided to wear baju melayu silver and kain songket that I gave to him for hantaran engagement last year. Me at the same time pun berniat nak pakai kaler yang sama, sebab memang dah ada baju kaler tue tahun lepas khas untuk Aida's engagement.



Subuh-subuh lagi saya dah iron siap-siap pakaian sedondon kami, bersama satu baju kurung extra for me with simple tudung ekin murah.

Nampak baju melayu silver kat tengah-tengah tu? That's it!



And this is supposed to wrap my body on 1st Syawal this year.

Tiba saat nak menyarungkan baju, tet! Ketat macam penyanyi kabaret pakai. Sungguh tak selesa apatah lagi ketika berniat nak makan banyak-banyak di hari raya sambil nak buat-buat sopan depan mak dan ayah. Kecewaaaaa.

 
Sekian, Kamsahamida~

Seronok sebab beraye di kampung as memang first time dalam hidup beraye di desa ala-ala dalam lagu raya tue. Kami sampai kat kampung Kekasyfi Hati a day before raye, so banyak la persiapan raya nak kena buatnye. Persiapan raya kat sini sederhana je, tapi meriah itu pasti ada. Hari paling sibuk haruslah hari sebelum raya tu, di mana mak sibuk membuat lepat, ketupat, masak rendang, sambal goreng, kuah kacang dan beraneka lauk lagi. Saya tolong kupas bawang and ikat berasak je. (korang tahu ke berasak tu ape? Haha)


Ini la berasak ye. Nyum nyum!


Mak sangat concern and siap tanye, nak masak ape-ape tak untuk raye? Selalu umi awak masak ape? Dia nak saya tak rasa sedih, tu yang die berusaha nak masak macam-macam. Last-last kari kambing and kuah kacang adalah extra juadah di raya ini sebab tahun sebelumnye idak adenye mende2 cenggini di rumah Kekasyfi Hati. Lemang je tak jumpe kali ni. T_T


Malam before raya kami buat party bbq kat laman and berjaya membakar arnab-arnab, kambing-kambing, ayam-ayam dan lembu-lembu. Saya tolong tengok sahaja sebab kakak ipar yang memeng hebat dalam part2 mcm ni yang tolong segala. Saya just tolong masukkan kuih-kuih raya dalam balang, potong kek-kek lapis yang saya buat khas untuk family mentua dan lepas tu masuk tidur untuk kesegaran muka di pagi raya.


Raya Pertama

Bangun awal dari biase sebab nak berjemaah subuh dan bermaafan dengan tuan kekasyfi hati. Kalau bermaafan dalam bilik syok skit(atas nasihat kak biena), leh drama-drama lebih-lebih. Kemudian, bersiap untuk raye pagi tue, bermaafan dengan semua ahli keluarga, then sarapan. Tak lama kemudian, rumah di kampung itu pun dibanjiri dengan sanak saudara dan bermulalah tugas menantu menolong apa yang patut. Lepas reda sikit, dalam lepas zohor baru berkesempatan nak pergi beraye di rumah sanak saudara di Pontian tu.


Raya Kedua

Bangun pun lambat sebab tak tahu plan family hari tue. Rupanya family besan mak nak datang, so kakak bertungkus lumus menyiapkan juadah segala. Dah petang tibe-tibe tak jadi datang pulak, maka kami dirumah pin berhempas pulas menghabiskan makanan yang banyak tadi. Ada sup tulang woh, super favorite saya tuh!


Raya Ketiga

Hari ni barulah tetamu yang tak jadi datang semalam tu datang berkunjung. Tolong ape yang patut and lepas mereka beredar, dah desak tuan Kekasyfi Hati bawak saya pergi beraya. Finally, berjaya jugak beraye and first time la ni kami beraye berdua. Singgah kat Batu Pahat kat rumah makcik-makcik dia and plan nk ke Yong Peng tidak jadi sebab tersesat dan tersesak dalam jammed yang teruk kat Ayer Hitam. Kecewa, maka terus balik Pontian dan mencari hotel untuk penginapan family saya untuk majlis kahwin minggu depan.

 
Raya Keempat

Masa untuk bergerak balik ke Kulim. Singgah beraye di Yong Peng jap kat rumah makcik Kekasyfi Hati, makan kenyang-kenyang and sedap, then baru bergerak balik menuju ke Kulim.

 
Dah, itu sahaja cerita raya saya. Hidangan hari raya di Johor memang terbaek la! Sedap and pedas segala. Baru je dapat berat badan ideal before ke Johor aritue, lepas raya terusssssssss haih!


1 Syawal


Dengan Nek Paet


Syawal 2


Syawal 3


Syawal 4


Syawal 4, itu Nana adik bawah I.


Syawal 5


Syawal 6

Ok, semua gambar raya tahun lepas.




Gambar raya tahun ni memang sekeping pun tak amik sebab busy jadi menantu menolong apa yang patut. Cet! Kalau cousin-cousin ade gambar saya yang terselit-selit, boley la kot nak share. Tolong ye. =D


Eh lupa lak nak bangga, saya tak nangis langsung woi. So, no Air Mata Syawal even tak raya di Kuching. Heee.



Sekian, Kamsahamida~
 

Wah, selamat hari raya ketujuh! Dah seminggu raya and dah seminggu jugak saya malas hendak mengupdate apa2. Ok, minus 5 days di kampung Kekasyfi Hati sebab ketiadaan line internet. Penyakit malas menjadi-jadi sampai rumah pon mls giler nk kemas. Bersepah giler macam lepas taufan! 

Semalam membrowse facebook dan melihat open house sedara mara di hari raya nun di Kuching! Sangat jeles dan merindui kampung halaman. Maka hari ini nekad beli flight tiket dan balik immediately memasak juadah open house wajib tiap-tiap tahun iaitu Mee Kari versi Sarawak. Berdebar-debar masak and alhamdulillah menjadi. Nanti gambar akan diupdate kemudian~

Sekarang tengah menanti kepulangan Kekasyfi Hati balik bekerja, sungguh lama, dah azan isyak pun tak balik-balik lagi.

Sekian, Kamsahamida~
Selamat Hari Raya everyone! Mintak maaf kalau ada entri-entri dan komen2 yang menyinggung perasaan anda-anda sekalian. Maaf ye semua. Have a great Raya!


  Ni hasil daripada meletakkan gambar di facebook. Nasib baik dah diizinkan. =) 

Sekian, Kamsahamida~ 




[Alicia]-Hey yo B
[Beyonce]-What up A
[Alicia]-What we want?
[Beyonce]-Want them to say

Say you love me, Say you love me
Then put it in a love song (Put it in a love song)
Say you need me, Say you need me
Then write it in a letter for me (Oh oh oh)
Say you want me, Say you want me
Then text me on the cell phone (Text me on my cell phone)
Say you love me, Say you love me
Then put me in a love song (Oh)

Ooh, sebenarnya ini entri emosi lagi. Haih, minggu ni memang minggu emosi agaknya. Hari ini dipaksa pergi interview and me being me, sangat terkejut and terkejung sebab tak tahu nak start study apa, kul 9 dapat call, petang nanti terus interview. Tak tau nak buat apa, terus download lagu rayaa LAGI sebab nak ilangkan tekanan. Oh, stress. 

Disable comment sebab entry merapu. 

Sekian, Kamsahamida~

Seriously, saya masih boley terima kalau bangsa dikutuk or dihina, sebab memang sedikit ada betulnya, tapi kalau dah Tuhan pun nak dikutuk dan disekutu,hmm, speechless.

Can we just live in harmony, RESPECT each others and not being over sensitive? This matters macam dah menjadi-jadi lately and seriously, I'm SICK of it! Semua pun ada salah masing-masing and please la bertolak ansur sikit. Melayu tu, kalau yang ditegur tu ada betulnya, terima je la walaupun pahit. Jangan pulak menegakkan benang yang basah or berdolak dalih. While other races, if the issues involve races, don’t ever mencampur adukkan dengan religion segala. It's not cool at all. 

Please, isu agama jangan buat main-main, isu bangsa jangan pula nak diperbesarkan.

Sekian, Kamsahamida~
Blame Blair Waldorf for my reflective action entering accessories stores at the mall and my impulsive purchases of headbands. Cute oh?

Bow Headbands from Forever 21 










Princess style Headband 




A simple one. Still gorgeous, no? 


Aaaaaah, Cute!


I’m glad that I’m married and the excuse of ‘berhias untuk suami’ can be used whenever I buy these unnecessary items. \(",)/

Sekian, Kamsahamida~

I've never been to MATTA Fair before, even it happened to be at PISA or Queensbay Mall, Penang for several times. I've no idea on the destinations offered and how great the deal that they have there. So anyone who has been to any MATTA Fair before might help me with these questions.

1.Is there any package tour to IRAN offered there?
2.Is the price really cheap compare to normal package?

One of my colleague has been to Korea before with her wife and they get the package tour at MATTA Fair. However, the cost per person is RM8000 including meals, air tickets and hotels, for a week there. Mahal gila! And another friend pay certain amount for Langkawi trip and planned to go a few months later. However when the time comes, he tried to call the agency but it happened that the agency is a fraud. (-_-)" Haih.

My point here is, just beware to the 'great' offer and please help me with the questions. I've checked the Air Asia flight to Iran, but there's no flight for next year.  The flights valid till December  2010 only. Btw, sejak bila Air Asia ada flight ke Iran, direct KL-Tehran pulak tu? Kenapa saya baru tahu?



Sekian, Kamsahamda~