Date and Venue: To determine the right date for a wedding is not as easy as it looks. Everything must be considered-the availability of the wedding hall, school holidays, the availability of the rombongan from both side, the prices for the flights, etc.

Being like other bride, I dreamt of 10.10.10 as my wedding date. But the date proposal has been rejected by my father as he wanted it to be done earlier. So, during Eidul Adha in Pontian, there was a small meeting between his families to decide on which date to go for our wedding.

At the first place, our wedding date is determine to be on 29 May 2010 at the bride’s side and 13 June 2009 for the groom’s side. However, as both my sister and brother was expected to have their registration (matrix) on the mid of May, we postponed our wedding to 6th June and 20th June. Last-last they registered on May 11 jugak. Takpe la, mesti ada hikmahnya.

But, something good can be learnt here. If you planned to hold your wedding during school holiday, please book the venue-(wedding hall) a year ahead. Or else, you’ll end like me. No available hall for the whole month of June! Not even ONE in Kuching! And there it goes again, it was postponed to a non school holiday season, which is on 4th of July. Venue will be at Exhibition Hall of PUSTAKA, State Library of Sarawak. 



Nak pilih tarikh pun bukan senang taw. Sekarang dah pilih tarikh pun tak tau lagi availability tok kadi. Haiseh, Eppa, do your job! Jangan tangguh2 dah. 

Sekian, Kamsahamida~  


I remember playing this game during my childhood time (6-8 years old), in DOS mode, mind you! Always woke up early in morning and fought with my siblings just to sit first in front of  the PC to play this game.  Upon hearing the movie will be filmed based on the game, I just can't get more excited! Today, I watched it with Kekasyfi Hati, one of my sister and my lil brother who came over from Changlun to spend their 3 days holiday in Penang. 

 
Welcome Persian, bye bye Shahir.

Princess Tamina


The role of Prince of Persia would have been perfectly filled by Jake Gyllenhaal, a charming rogue from Disney Club. As Prince Dastan, (he does look Persian) he generates pretty good chemistry  with Princess Tamina, a princess from Almut, who's the guardian of the mystical dagger that could bring back time.

The rest of the story, go watch at cinema, NOW. I couldn’t reveal it here as it will take  a week for me to write every bite of it. Every second in the story is something you'll regret if you blink your eyes. Better switch off your phone while watching this, and shut your partner with food.  Seriously, I could watch this movie over and over and over and over and over and over and again!  

 
Standing ovation for his crossing swords, swinging and leaping!


Prince Dastan, please, please please marry me!

Sekian, Kamsahamida~   

FurFLe NoTes:  Clap! Clap! Applause!  





Oh, tengok la alarm ticker saya tu, 1 month, 1 week and 1 day! OMG, rasanya belum apa-apa lagi yang sudah di prepare.  Ntah la, apa je yang kena prepare untuk majlis ni ye? Bila fikir balik memang macam banyak, tapi bila nak start buat tu, eh, apa yang kena buat? Sesungguhnya saya memang sangat tak orgazine. Sia-sia beli organizer, walaupun dalam tu penuh dengan macam-macam contengan.



Let's see checklist spontan for both day.

Akad Nikah 3rd July 2010:

Theme: Scarlet

Invitation cards:Done. Tapi additional card belum print lagi.
Mini dais: Deal with vendor, tapi belum finalize. Deposit dah bayar.

Baju berlulut: Oh, belum finalize lagi nak pakai baju negara mana.
Dress akad nikah: Done, perlu kurus kurus kurus to fit it perfectly. Tried it with corset bra, terlalu mantap terus rasa Pamela Anderson.
Veil: Pending. Should contact aunty and ask for it.
Tudung: Separuh dah beli. Beadings belum jahit, tapi dah jumpa potential person to do that.
Shoes: Done. My mum beli. Not my taste, but saya pakai je
Accessories: Perlu ke pakai tiara? KIV. Barang Kemas  pakai yang dalam peti besi kat rumah je.
Bunga tangan: Done.
Make Up artist: Booked.

Hantaran for him: Yang melibatkan makanan belum beli lagi and kopiah. Yes, he demand for kopiah instead of songkok. Layan je Kekasyfi Hati tu. Deco will done by aunties.
Hantaran for me: All items done. Cake je belum. Secret Recipe kat Kuching tu ada fondant cake x anyone? Deco hantar kat bridal house.
Bunga pahar: Belum beli. Oh, lupa.
Pulut kuning: Belum cari siapa yang berpotensi untuk sponsor buatkan.

Bedroom set: 100% serah kat abah and my sis. Tak taw la apa jadi, tapi saya tak kisah, just wait and see.
Curtains: My mum handle jugak. Redha je.Belum tempah lagi.
Stairs deco: Materials dah beli, pending on deco and photos.
Canopy and tables: Booked, Tapi deposit belum bayar. Serah bulat-bulat kat bondaku.
Carpet: Pending jugak sebab my mum handle.

Food: Belum book caterer okay!!! sekian. *rasa nak meroyan atas lantai dah takat sini*
Door gift: Payah nak decide. Tak settle-settle lagi.
Bunga manggar and bendera: Yes, saya memang nak feeling zaman orang dulu-dulu kahwin, nak letak bendera sebagai penunjuk jalan. =D Bendera x done lagi, bunga manggar dah beli.

PA system: Done.
Song selection: Belum lagi untuk majlis di rumah.
Photographer: Booked and deposit paid.
Videographer: Booked. 

Wah, ini baru rough checklist. Belum tengok yang details nye. Belum tengok checklist untuk majlis resepsi lagi.

Oh, satu I tertinggal:
Borang nikah belah laki: Settle.
Borang nikah belah perempuan: Tak buat apa pun lagi! Tok kadi tak book lagi. Abah, sila gunakan kuasa anda!!

TIDAKKKKKKKK!. Feel like to fly my ass back to Kuching right now. Risau mengalahkan kucing hilang anak dah nie. apa lagi saya belum buat, apa lagi? tolong tanya ye, as reminder kepada diri sendiri jugak. 

Sekian, Kamsahamida.

FurFLe NoTes: Tak mampu nak teruskan dengan checklist majlis resepsi. *Aida, terpaksa engkah lagu tema k entry tok. 

*untuk Peminat Durian Sahaja

Pagi ahad lepas saya telah bangun seawal pukul 5 pagi semata-mata mahu menghantar adik kesayangan ke airport Penang. Her flight was at 7 so we must reach there earlier to get all my 7 boxes full of wedding stuffs checked in. Nasib baik naik MAS, so upon arrival the counter hampir tutup tapi they were kind enough to let her in. Maybe mereka faham kot flight pagi-pagi ni memang ramai kes sebegitu. 

After sending her at airport, I met a wedding cake vendor to discuss on my cake nanti. She is a very nice young lady and sangat petite and slim, tak macam ibu orang langsung. Kekasyfi Hati terus suruh I contohi dia lepas kahwin nanti. *unsur kejealousan sikit*

Right after meeting her and the superb breakfast dekat Restoran D Kayu Nasi Kandar, kami pun mencari arah tujuan nak ke mana pada pagi-pagi buta itu. Shopping mall pun tak bukak lagi, pasar pagi kat Penang payah nak jumpa, therefore kami kata, why not kita tawaf pusing satu Penang Island tu sambil cari durian. One best thing jalan-jalan di waktu pagi ni tersangat lah menenangkan plus less traffics on the road.

From Bayan Lepas, we headed to Balik Pulau, Teluk Bahang, Batu Feringgi, Georgetown and back to Bayan Lepas. Along the way, teramat banyak la tempat-tempat menarik yang wajar di snap tapi tak sempat sebab LX3 ku habis bateri. *Kecewa* 

Lomantik di pagi Ahad. Best nya jadi morning person for a day. 





Actually this is the first tapak penjualan durian di Balik Pulau yang kami jumpa. Rasanya memang popular kot sebab macam dah disedia cantik-cantik je. Ada tempat sight viewing jugak di sini maka kami singgah dan mengambil gambar. Gerai durian of course tak bukak lagi, what do you expect, at 9 dah jual durian? Pakcik tu baru nak kutip durian jatuh semalam agaknya sbb mlm before tu pakcik tengok Shahir AF.


So kami meneruskan perjalanan yang indah ke destinasi seterusnya. Jalan kat sini agak berliku, maybe Penang drift kot nie. Kat tepi-tepi jalan memang penuhhhh dengan pokok durian yang banyakkkk sangat. After one point, kami pun jumpa gerai yang dah bukak and duriannya sedia untuk dimakan.

Uncle Durian 


Ikan yang tak ternilai harga nya. Good Feng shui katanya


At first kami plan nak tapau je, tapi sebab Uncle tu layan kami dengan baik, kami pun duduk di sana makan. Uncle tu kata, kalau durian tak sedap and tak kuning, dia bagi free je. So okay la, kami pilih durian yang RM15 sebijik.

Durian tu tersangat besar and isi pun berlambak-lambak, kuning lemak manis. Berbaloi laa. Uncle bagi air free lagi and isi-isi yang tak habis tu dia tapaukan for us. Isi durian tu tersangatttt la juicy, meaning sangat fresh from the tree.  


 


Juicy and creamy! 


 
Hambik kau. 

After makan-makan, kami pun jalan-jalan di sekitar sambil Uncle tu bercerita pasal durian. Then I realize this newspaper article hanging depan kedai dia.


 
Eh, macam kenal. 


Oh, rupanya memang Uncle nih. 


Rupanya beliau juga memenangi pertandingan best durian kat Malaysia neh. Kalau anda sangat arif pasal durian, sila cari Uncle ni sebab die jual dengan harga fresh dari ladang. Marvelous woh! 


Woh rupanya, uncle ni memang famous. Patut service tip top tapi dia tersangatlah humble. Rasanya orang Penang ni memang macam ni. Never under estimate them tau kalau kedai tu tak secantik macam dekat KL. Samalah macam brother kedai kasut  kat Georgetown tu yang ayahnya adalah sifu kepada Datuk Jimmy Choo. Siap ade gambar lama mereka lagi. Kesimpulannya, jangan pandang sebelah mata dekat kedai-kedai chikaii tepi jalan Penang nih.   

Call him to get a great deal! 

Btw, ada satu lagi orchard dekat Penang ni yang you boleh makan durian dan buah-buahan tempatan lain secara buffet. Only RM25 per pax. Visit www.durian.com.my ok.  


Marilah kita melawat Pulau Pinang. Sekian, Kamsahamida~





Here you go. Sebab beautifulnara.com update pasal Shahir tak abis belajar matriks, saya terus emotional dan meninggalkan jejak komen di situ konon nak defend Shahir (echey!). Pergh, tak sangka diri sendiri berani meninggalkan jejak di situ walaupun menggunakan nama samaran. Sekarang teka-tekinya adalah, yang mana satu diantara pengomen itu adalah saya? =D 



Siapa betul dapat hadiah Voucher Jusco RM10.  

Sekian, Kamsahamida~  

Today will be his very first day of his new career. His transition was not easy as he received a lot of defiance even from his very own family. But it's okay dear, I'm sure they can see the brightside later, just pray for the best for yourself and your career. 

Tempting Lemon Cheese Cake from Bread History. A small celebration on welcoming him, from me. 



Royale Moist Chocolate Cake. 



Farewell and Welcome. 


Last Friday was his last day working with the previous employee. This email was forwarded by his friend, AleqPoyo to all his colleague informing his leaving.

Subject: Pemergian Ke-Kasyfi Hati

Assalamualaikum,

Dukacita dimaklumkan bahawa seorang lagi sahabat kita akan pergi meninggalkan kita di Altera..Tarikh akhir beliau adalah pada 21 Mei 2010. Beliau merupakan seorang pekerja, sahabat dan pemandu yang amat berjasa kepada semua. Sepanjang perlibatan beliau selama 2 tahun di Altera, seribu satu kenangan yang tidak dapat dilupakan telah ditinggalkan buat tatapan kita semua. Kerja keras beliau terhadap “salinan keras”, salah satu produk altera, telah memberi sumbangan yang tidak terharga buat manusia sejagat. Pemergian beliau dari Altera pastinya merupakan satu kehilangan yang besar buat Altera dan industri FPGA seantero dunia. Ini juga bermaksud akan berkuranglah ”kereta kebal” yang menjadi kebanggaan Altera. Peninggalan beliau dari Altera membawa sekali kenangan-kenangan pahit dan manis kita bersama namun  ini bukan bererti perjuangan beliau di altera tamat begitu sahaja, setiap semangat, cita-cita dan impian beliau akan terus diteruskan oleh setiap kita yang masih kekal di Altera ini. Setiap satu yang berlaku pasti ada hikmahnya. Marilah kita sama-sama berdoa agar beliau dapat berjumpa dengan apa yang diimpikan. Beliau yang saya maksudkan ialah:MOHD NOORKASYFI BIN MD SHARIFF

Cet. Bikin nervous saja. Lucky Kekasyfi for having a great working environment in his previous company, and yes, I miss those moments back in last year with my ex-colleagues too. Now it's just not the same.  Too much changes. =( *sedey* 

 
Bye bye his friends 



eh, Spotted: the workaholic Zati from Mytruelife. ;p  


Enjoy the last day. 


Now: transition to 2nd job after graduation 


2 years and 3 months's cave


So for Kekasyfi Hati, Good Luck on your new career. May you achieve the best time of working life and pursuit the working satisfactions. Bear in mind that I'll give my full support to you regardless how your decision is. Welcome to us!   

Sekian, Kamsahamida~ 



Jangan kahwin dengan Rozita Che' Wan.  


  
Seindah-indah ciptaan Tuhan. Subhanallah. 

Sekian, Kamsahamida~






Morning ols. Kejap lagi saya akan keluar menguruskan beberapa hal perkahwinan. 1st thing mau jumpa vendor kad kahwin for Kekasyfi Hati's side and extra cards for my side, then beli barang hantaran yang tak berapa nak settle and beli kain bermeter-meter for the deco. Tomorrow pulak nak discuss dengan vendor wedding cake. Oh, my weekend bakal dipenuhkan dengan aktiviti sebegini dah. 

I'm so not myself lately. Semalam hampir kehilangan handphone sebab keterujaan membeli kek di Secret Recipe. Nasib baik staff Klinik Haiwan tu sungguh jujur menyimpankan handphone saya. Malam-malam before ni kerap jugak saya tinggalkan kunci rumah and kereta di luar halaman, selalunya pagi2 nak pergi kerja baru jumpa kunci tu di luar. Macam free-free nak bagi orang masuk. Tapi alhamdulillah setakat ni tak ada apa2. Sebab itu saya percayakan rakyat Malaysia! =) 

Ok, i'm going now. Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe NoTes: Bakal didelete sebab merapu dan tidak bermanfaat. 

Or Bride-Gila. But I choose to let it go.

Here you go, about my wedding card. This is my mum’s choice; she always wants something that is exclusive and elegant for her daughter. I, in other hand prefer something simple, cheap , cute overload, and Malaysian made sebab senang nak deal. When she went for her first trip to Bandung, she paid the advance deposit (half of the total price) for these cards and I couldn’t say NO anymore because she had everything done. My part is only to send the details and pre-wedding photos for the vendor to print. I’m okay with it as my mum yang bayar semua, dah janji awal-awal if she wanted to do it her way.

Dealing with the vendor is not that easy due to language differs. Saya jugak enggak pandai berbahasa Indonesia dong, makanya enggak senang urusannya. So after tons tons tons of email, they finally get the design setting that I want. After amending the final setting, I asked them to send me the printed version but they refused to, alasannya, ‘biar surprise!’ (Btw, the vendor find me as funny after looking at my pre-wed photos, that’s why he/she kept joking through our dealing). I pun jenis tak kesah, so just Okay with it.

Dealing with the penghantaran juga not easy sebab kena cari the best and cheapest way to get all those cards from Bandung to Kuching. Nasib baik Sarawak dekat dengan Kalimantan, so penghantaran from Bandung to Pontianak still charged as local rate, murah je for 24kgs boxes and 3 hari dah sampai! Pontianak-Kuching jugak only 8 hours drive so my mum got help from her friend yang duduk di sana to get those cards sent by bus, tak sampai RM20 je cost dia ok.

Yesterday, the cards arrived in Kuching and my sis emailed me the photos. memang Surprise! Sebab… Mari kita tengok sama-sama. Oh, gambar camera handphone je ye. Sebab tu kurang jelas. 

Our wedding card- not the right purple. But I love the gold stamping. Hee.




First page dah salah. Those should be in the last page. Mane ada orang letak Sekian, Kamsahamida at the front page.




Yang 25 September=9 Syawal tu memang saya salah, supposed to be 16 Syawal. Saya mengaku salah sebab lupa nak tukar after Kekasyfi Hati cakap nak tukar tarikh from 18 Sept to 25 Sept.


 Last page-The final draft yang mereka hantar dekat I.

This photo sepatutnya dekat depan tadi. I guess mereka tertukar kot. Ke miscommunication jugak?

But again, I adore the gold stamping everywhere. =D


Actually I tak kesah pun sebab duit saya tak keluar kekaguman saya terhadap Gold stamping yang banyak tu boleh melupakan page arrangement yang salah tu. My abah pulak yang emo terlebih and marah sebab he always want something perfect. Memang perfectionist maybe sebab graduan accountancy kot. Don’t worry la abah, takkan la sebab page arrangement ni, tetamu tak nak datang majlis or your daughter mengamuk tak jadi kahwin. Small matter je nih…Susah payah my mum ke Bandung berusaha cari potential vendor from 1 kedai ke kedai yang lain, and mendengar bebelan I lepas dia tempah kad over budget lagi tak ternilai kan? =D Chill out B2B. 


Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: Dalam hati ada syaitan, jangan biarkan mereka menguasai kita.  




This is what they called-beyond cuteness.

What a pose! 


Naughty  


Ouh, how could we not love them? 


My mum got these kittens from her friend who decided to migrate back to Peninsular. Lucky us to have these kawaaaiiiii creatures.

Me myself have added another kitten to PurPLe LaDy’s keluarga bahagia. So now, I have Zerro, Aidil, *Shahir and Mika in my hand. Love them~!

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: Shahir is an OKU cat. He needs more attention than others. 


Day 2-Kulim-Penang-Shah Alam

Last Friday I amik half day sebab konon nak gerak ke Shah Alam awal sikit  to catch up Chong Wei-LinDan's match help my bestie, Cik Aanna with her engagement preparation, tapi sebab Cik Najah ada kerja and tak boley nak lari dari komitmen, kami bertolak dari Penang pukul 4.30 petang. Drive laju-laju sebab nak berhenti dekat RnR Tapah cari tv. Alih-alih, jumpa TV tanpa siaran, so sangat kecewaaa dan mendrive laju-laju ke Shah Alam sambil diupdate dengan point2 Thomas Cup oleh sahabat-sahabat yang lain terutamanya AidathePinkgoddess.  Sampai Shah Alam dalam pukul 9, and I went to met an old friend to pass him his things and pergi makan Char Kuey Teow yang tukang buat tu masak sambil tengok Thomas Cup so tak berapa nak sedap sambil ditunjuk jalan ke rumah Cik Aanna. Pukul 11 baru sampai di rumah makcik Cik Aanna untuk menolong. Time nie dah jadi zombie so tolong komen saje sambil baring di sofa buat macam rumah sendiri. Tapi serius kagum, mini dais yang DIY plus masak sendiri yang super sedap plus kerjasama between her families sangat mengagumkan! I mean mereka tolong bagi komen membina and hormat dengan pilihan tuan punya majlis. I love that!


Day 2: Shah Alam-KL

 
Lokasi tempat kejadian yang penyaksikan talian pertunangan mereka diikat. Amboiii ayat! 


Make up-make up 

HantaranS from her to him. Theme: Scarlet and White 

 
Bunga Sirih junjung 


  
Teka ape ni? 


  
NEXT body care and wallet, brought to her from UK


FCUK men set, also sent from UK


 
Pink Fondant Cake yang I kempunan nak rasa =( 

HantaranS from Him to Her: Theme: PurPLe

 
Sirih Junjung 


 
Bamboo Palm from Clarks 


 
Fondant and Cupcakes yang sangat sedap! Saya dah rasa sebijik. 


 
Of course: 916 Diamond Ring From Tomei. Okay, Tomei je ada 916 with diamond kan? 


 
All the hantarans 

So tomorrow nya, berlangsunglah majlis pertunangan Cik Aanna and Pak Mat Hafeedz. Everything went smoothly and nampak macam majlis yang diberkati, alhamdulillah. Saya yakin ini adalah berkat kesabaran Cik Aanna menghadapi pelbagai dugaan besar2 yang berlaku before majlis nie. Salute her for that sebab sangat tabah and layankann je dugaan-dugaan tersebut, tak mengeluh langsung macam orang lain sambil kata, "Kita kan nak buat baik, yakin mesti Tuhan akan tolong" Betul pegangan Cik itu! Saya akan gunakan untuk majlis saya pulak. 


DIY Dais. Simple and dalam gambar nampak cantik. 

roZiana Zain 


Berdebar-debar menanti orang yang dicintai datang meminang. 





Rombongan lelaki dari Teluk Intan sampai lepas Zohor and datang meminang Cik Anna kita. Ikut adat Jawa Selangor, half duit hantaran dah dibagi masa ni, maka alhamdullialh, semuanya sudah diserahkan. Perkahwinan dijangka akan berlangsung tahun depan bulan x insya allah.

Check deposit hantaran 




The crowds 


 


Aaminn. Selesai bincang. 


Aaminnnn!


Nervous di luar.  


Membebel. Buat rumah makcik Aanna macam rumah sendiri pulak.

After selesai semua, aktiviti menyarung cincin berlaku and bergambar bersama rakan-rakan and family. Saya selaku bride-to-be's maid juga tidak ketinggalan untuk makan 2 kali tambah walaupun before majlis sy dah makan sepinggan. Semua salah CikMah (makcik Aanna) sebab masak sedap sampai sekarang daku teringat! (oh, dia buat catering, so orang Shah alam boley panggil die especially untuk masak makanan VIP) 


PurPLe LaDy in action! +D 

 
Alhamdulillah. 


 
Sonok makcik dapat bakal menantu. 


Cium tangan mak mentua.


 
The ring! 


Patah hati lelaki-lelaki di luar sana melihat posing ko nih na.. 


Cantik kan? Berseri-seri je. 


Bila si tunang dah masuk 


 


Uohh, suka Cik Aifa tengok Cik Anna dah diikat.  

 
Yey, rakan-rakan micro-e Unimap 





Menu makanan hari tu adalah:
Nasi Jagung oh sedapnya
Daging masak lemak oh lembutnya
Ikan Masin goreng oh Garingnya
Ayam goreng rempah oh enaknya
Babat (perut lembu) masak merah oh paling terliurnya
Sayur goreng pun sedap jugak. 

 
Oh, pencuri makanan  


 
Yang belum diikat 


After majlis. Saya stay sampai habis majlis tapi tak tolong cuci periuk pun. +_+ 


Her cousin pun nama Eppa jugak woh! 


Congrats Girl! You look gorgeous as always. 

To Cik Aanna and Pak Mat Hafeedz, Congratulations on your engagement! Sangat suka tengok korang bertunang  akhirnya after pelbagai dugaan. Lepas ni lagi besar dugaannya especially nak kahwin nie sebab sentiasa dalam hati ada syaitan. Nauzubillah. Tunggu aku dah kahwin nanti aku tolong ko bunuhkan syaitan. ;p Love you girl, jadi tunangan orang baik2 ye.
  
Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: After majlis, saya, Cik Najah, Cik Youmie, dan Cik Yana berfoya-foya ke The Mines. Suka sangat sebab dapat jumpe corset bra  dah lama tak lepak dengan mereka and tak tau lepas ni boleh lagi tak ber-vacay sebegitu. =(