Yippie, tonight we’ll be heading to the south and balik kampong of Kekasyfi Hati. We’ll plan to survey on the bridal house available there, shop at Ayer Hitam and hunting all the wedding things around Pontian and JB. As a Pencinta Makanan, I always want to eat Johorian food-mee bandung, briyani gam, asam pedas etc. (I mean dekat famous warung yang selalu masuk Warung Kita and JJCM) but till now, I haven’t got the chance. Perhaps on this trip, he can shower me with the famous Johorian food. *Berangan*     


Source: Google. 

Nasi Briyani Gam 


Laksa Johor 




Asam Pedas Johor 




Mee Bandung Muar 


Rojak Singapore 




Otak-otak 


Goreng Pisang cicah Sambal Kicap Pedas


Tempe Goreng Cicah Sambal Kicap Pedas- I love this soooo much! 


Hope we’ll have a safe journey home too. Pray for us then.

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe Notes: Anything else I MUST eat? Suggestions please! 




I've been googling for bridal hand bouquets for days, but still couldn’t decide how's mine gonna be. Choosing the right one will be essential to the success of overall effect of our wedding day look. All flowers are so adorable, sweet and irresistible,  which how I want my own look on that day. The bouquet should be perfectly distilled version of our wedding theme whilst complementing my look too. Oh, Eppa. Jangan tamak! 

Source: Google.
 

















 

Kalau dah susah sangat, kang aku buat ni untuk hand bouquet!  



Raflesia-Bunga terbesar di dunia.


Sekian, Kamsahamida~


*Entri ni banyak gambar.* 

My favourite part of the KK's vacation is the Island Hopping. Sangat eager dan excited nak pergi melawat pulau-pulau di Sabah sambil mencintai keindahan alam so dah beli tiket siap-siap sehari before tue padahal orang lain semua beli on the spot.

 
Jeti indah di KK.  


 
Oh, feeling nak naik cruise plak bile tengok tmpat nie. 


 
Cik Anna and Cik Eppa. Spoil la ejaan Telefon tue. 


Pulau-pulau yang boleh dilawati ada 5, which are Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik, dan Pulau Suluk. Tapi Pulau Suluk tu jarang orang pergi sebab tempat tu agak sunyi and lebih kurang macam private island. Kalau nak berhoneymoon boleh la kot, luas pantai tu ko nak teroka. Haha.



So, kami bercadang nak jalan-jalan di 4 Pulau yang lain, alang-alang dah sampai ke Sabah katakan. Bayaran untuk 4 pulau adalah RM49 + RM15 snorkeling equipment+RM4 Jesselton Fee Tax+RM3 untuk masuk ke Pulau-pulau tersebut (sekali bayar je). So total yang kami bayar hanya RM70 je sorg sbb kami special.  

Take note on this. Before you depart, make sure bwk bekal air mineral dan makanan lain secukupnya sebab makanan yang dijual di pulau-pulau tersebut twice from the normal price.

Ok, Biarlah kamu dijamukan dengan gambar je. Tak larat nak cerita lebar-lebar sebab takut terasa nak pergi lagi sebab best sangat. Cantik woh tempat nie. Subhanallah!

 
On the way. Super clear air kat sini. Pantai bersih indah pasir bak kapas. 


 
Our first destination-Pulau Gaya a.k.a Point ape ntah. 


  
Woh, cantik tak? Subjek dan Background. 


 
Mengumumkan ketibaan... 


 
PurPLe LaDy! =D 


 
Ni pulau Sapi. Subhanallah lagi. 


 
Bersedia untuk hand and face tanning.  


 


 


 
Ikan duyung Shah Alam terdampar kat pantai Sabah. 


 
Nak tangkap obor-obor untuk bergambar. Kesian obor-obor tu mati pastu. 


 
Damai kau di sana Encik Obor-obor. 


 
Pulau Manukan ade chalet RM300+ semalam. Servant die sexy dan comey-lotey belaka woh! Pakai mini pario plak tue, paras pangkal peha. Haha.


 
Pulau Manukan paling banyakkk ikan, 


 
Reference nama ikan. 


 
Obor-obor Kaler PurPLe! 


 
Tapi PurPLe LaDy geli la pulak nak pegang. Kalau makan obor2, memang no 1.


Kami snorkeling kat 4-4 pulau. First time kami snorkel and rasa sangat kagum dengan keindahan dasar laut. Jumpa Nemo, starfish, gamat, coral, landak laut, ikan todak dan pelbagai jenis ikan-ikan lain yang I pon x tau nama mereka. Indah sangat! Pengalaman bercuti di KK bersama Cik Aanna pon sangat indahhhhhh and manis sangat. Tak sangka kami berjaya bercuti dengan seronoknya even berdua je. Hee~   


 
Cik Aanna melompat tanda dia gembira dengan percutian kali ni. Habisla student ko tengok lecturer mereka begini. 


Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe NoTes: Harap dapat pergi lagi bersama pasangan masing-masing pulak. 



I super heart her wedding dress. Pastel pink  chiffon with patched beaded lace looks simple and lovely yet elegant. With the flawless make up that suit her pinkish-white skin as well. Oh, cantiknya!


Photos from beautifulnara.com. Sorry for the bad quality. Rasanya guna kamera handphone kot nie.

Sweet and lovely. My MU, please make my face lovely on my akad day. 




This dress is also from Jovian Mandagie, kan?

Sekian, Kamsahamida~

* Except gelembung udara di tangan yang dah nampak macam cotton candy which I think sangat overdone. Jovian, you might consider a finishing of simple corsry button with patched lace instead. 

Fuh, kesian entry KK tak habis-habis lagi ditulis. Aidathepinkgoddess dah nak sampai ke KK dah pun tapi my story tak habis-habis lagi kan? Mari kita bercerita tentang makanan lagi. I think everyone yang nak ke KK akan diinform tentang tempat nie sebab sangat famous dengan seafoods yang murah dah sedap sangat. Here you go, I'm now presenting you with the famous Pasar Filipin. Bukak time malam je ye. 

 
Budak nih comel, so kami makan di gerai dia. 


 

Pasar ni adalah deretan gerai makanan yang menjual seafood di tengah-tengahnya while dikelilingi dengan penjual sayap ayam panggang . Heaven gila tempat ni bagi sesiapa yang tak memilih tempat makan. Tapi, kalau kamu jenis yang penggeli and tak makan di gerai-gerai, abaikan saja post ini. 

 
Ikan besar-besar. Ikan kat sini memang murah, semua bawah Rm20.  



Udang sebelah kiri satu cucuk RM5. Yang lobster super besar tu tak berani nak tanya harga. 


Konsep makan di sini adalah, pilih seafood yang kamu nak, suruh dia kira, order nasi, mintak sambal belacan yang sudah siap sedia, kalau kurang kaw, buat sendiri sambal air asam di situ dan makann sampai berpeluh. Kalau makan kat sini toksah la make up lawo2, cair nanti dengan bahang panas malam dan bahang tempat bakar tue.

 
Cik Ika yang lovely ni tolong kami buat sambal air asam yang sangat sedap.  



Pengunjung di malam hari. 



Bersungguh pakcik tu makan. Nampak sangat sah-sah sedap! =)

Oh, ada dark notes jugak actually untuk pencinta makanan sekalian. Ada certain gerai yang re-heat ikan-ikan yang dah tak berapa nak laku during the previous nite, sometimes memang tak fresh gila ikan. Yang dah berulat pon ada. Tapi tak selalu la. Just depend on your luck too. Kalau dah terkena tu, anggap saja bukan rezeki kamu. Sila cuba gerai lain.   

By the way, mari kita menjamu mata makanan kami sambil menengok harga.   

 
Ini saya punya.  



Pembuka selera: Mangga cicah garam. RM1.  


 
Ikan susu: RM 12. 
Recommended sangat! Saiz-besar tapak kaki lelaki saiz 9.  Sangat fresh, lemak berkrim semua cukup. 

Udang besar gerai sebelah: RM25. 
Gerai adik comel nie tak da udang besar.  I insist dia mintak kat makcik gerai sebelah. Lain kali jangan mintak macam tue. Dieorg akan bagi harga mahal. Tak fresh. Tak sedap. Not recommended. 



Air asam buatan ika. Meleleh! 



Ikan Kerapu Bintik-Bintik: RM18 
Saiz besar kasut lelaki saiz 11. Sedap juga. Murah pulak tue. Isi tak berapa lemak sangat berbanding siakap. Tapi still fresh dah rasa semua ada. Kami tak berjaya habiskan sekor sebab terlalu kenyang. Kesian ikan. 



Sotong bakar: RM15 
Saiz: Pangjang dari hujung jari sampai ke siku. Fuh, sedap and murah. Lembut sangat, tak liat langsung. Bebaloi gilaaak makan kat sini.   



Rumpai Laut: RM1, 2 or 3 hinggit sepinggan. Depends on your request. 

Untuk sesiapa yang tak pernah makan, this food sangaaat lah sedap. Rasa obor-obor or telur ikan yang atas sushi tue. Take note that rumpai laut memang basah-basah tapi tidak berlendir macam bendi. Actually kami haritu makan rumpai yang berlendir  tanpa menyedari rumpai tersebut sudah tercemar. Padan muka esok malamnya keracunan sampai kena g toilet 10 minit sekali. Terima kasih banyak-banyak buat ika dan nana & family sebab jaga kami samapi tengah malam.   

Total kami makan that nite is RM74 for 2 ekor ikan, 1 udang, 1 sotong, sepinggan rumpai laut or Latok, 1 bekas mangga, 2 botol air mineral, 3 pinggan nasik. Murah la jugak, tak taw dia kira mcm mana.  

Oh.. Terliur sendirian tatkala menulis entry nie. Eleyh, semua entry makanan pon I terliur. Pantang tengok makanan, patut pon baju akad tak muat.

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: Sedang menjalani proses penjagaan makanan yang tak berapa nak strict.