Review: DIY Deco Bilik Pengantin

This entry was requested by Cik Aanna, longggggg time ago. She asked me on how to hang the DIY board behind the head of the bed to get the lighting effect ala-ala romantic Eric Leong. Time ni baru rajin sikit-sikit nak menyambung entri wedding review yang tertangguh dulu. 

Our RED Bedroom

So, when I was back in Kuching last Ramadhan, I get the details from my abah, who did the bedroom make up. He just used papan yang murah itu, wrapped it with wallpaper yang berbagai design di pasaran, drill lubang and sangkut. Lampu dekat belakang tu pulak just a cheap lampu kalimantang kaler putih yang di attached dekat atas papan lapis biasa untuk kestabilan. Super simple, and I love the effect yang macam shadow dimmed light dekat bed header tu.

 
Papan besar, penyangkut dekat kedai hardware banyak jual and lampu kalimantang.


I bet you guys can do better and lebih kemas. Tehee.

Simple curtain for the windows. Langsir kontot, kalau panjang better kot. 

And lampu kuning for the main lighting. 


My bedside table sangat kosong so my mum and I decided to decorate a simple vase with bunga hantaran leftover. We cut the stem, isi balang ikan tu dengan batu putih ni banyak-banyak and cucuk bunga-bunga smpai nampak penuh. Taa, siap. 


Ni mini pumpkin tray for hantaran haritu. Jadi hiasan je kat bilik tu. Ada yang nak sewa? 

Tak guna fresh flower pon sebab dah ada candle wangi bau strawberry yang boley dibeli dekat kedai bunga jugak.  

 
Fokus dekat scented candle dekat sudut kanan gambar ye. Sangat wangi!


Wooh, kalau terhidu that scented candle, mesti teringat zaman 1 hingga 3 hari berkahwin, time stay di Kuching sementara menunggu the day nak g honeymoon. Time tulis ni pun masih segar lagi bau tu even candle tu ditinggalkan dekat Kuching =D  

Sekian, Kamsahamida~ 


12 doll(s) whispering:

Lala said...
November 3, 2010 at 8:05 AM

aifa dearie..

maner nak cari scented candle tu eh?

cik selamah kundang said...
November 3, 2010 at 8:35 AM

wohoh.the effect is lawa sedangkan prep dia simple je.xsangka.suh your dad ganti eric.kami suka bilik tu siap landing secara tidak senonoh atas katil kalah pengantin

Hazzy Ishak said...
November 3, 2010 at 9:06 AM

kalau warna ungu mesti cantik gila kan kak

misz_atiey said...
November 3, 2010 at 11:11 AM

red 4 love :) kacak eyh :)

LanaBusyBee said...
November 3, 2010 at 11:34 AM

rajinnya la abah aifa ni...abah lana, dia tukang2 gril letak kipas je, dah berhabuk dibiarkan je, terkedek2 la anak dia kena vacum lagi...cantik bilik aifa, untungkan buat sendiri, sure bilik tu dok mcm tu je smpi sekarang ni kan, besh ^^ rasa pengantin baru je...

kadang2 bauan tuh ada sentimental value tersendiri ^^

harzharun said...
November 3, 2010 at 1:17 PM

i suke DIY2 bilik pengantin ni...thanx 4 the info dear!

ezzati said...
November 3, 2010 at 3:40 PM

u'r dad memang kretipsss la eppa..cantek sangat idea letak lampu blakang papan tu..

iedayah said...
November 3, 2010 at 4:50 PM

deco blik aifa mmg superb r..bertungkus lumus sungguh ur parent kn..btw,ayah u blh ganti eric leong i rs..super duper creative..=p

Cik Belle said...
November 3, 2010 at 11:27 PM

cantik lah blik perantin aifa! =) bestnya ur bapak! =)

anaztasias einz said...
November 4, 2010 at 12:13 PM

merah putih.. i likeeeeeeeeeeee ! psss aifa, plss join group yang farah fatihah wat dear =)hehe visit her blog to know more =)

PurPLe LaDy AiFA said...
November 4, 2010 at 12:45 PM

lala,
selalu ade dekat kedai home deco yang jual bunga2 tak idup tp cantik2.. kl byk kot.. hehe

muni,
tu la.. actually my sister and abah yang buat semua nya. kteorg tidur saje. haha. ade bukti korg landing2 atas tue! =p

hazzy,
tu la! bilik adik kat sebelah yg kaler purple lak.. =(

misz atiey,
hee. simple jak deco tok..

lana,
abah yg nak sgt bilik2 pengantin tu yg buat jugak.. hehe. aah, still ade cmni gak and gambar2 kat atas ni is 2 months ofter marriage. hehe.

betul tu! bau sgt memberi sentimental value yg mendalam!

harz,
mesti harz rajin deco2 neh. i malas sket, so nak hrpkan org lain je buatkan.. ehe

ezzatti,
abah kreatip, anak nye tidak.. =| hehe

iedayah
i xley imagine rp abah i kalo masuk tv mengacara mcm si eric tu! haha

cik belle,
haha. simple je bilik i ni cik belle. nak tgk bilik perantin cik belle nnti!

nora,
memembara semangat waja! chewah. aha. ek? group ape? okies, i'll check it out~

CikSyafa said...
November 4, 2010 at 10:17 PM

Puna Aifa:hehe hye hye...jalan2 jumpa entry ni..Syafa tengah fikir nak mekap bilik..idea ni mmg terbaik laa..sharing ya ^__^

btw Syafa link Pn Aifa ya.