the Joy of Baking and Cooking

Hoi hoi Gumiho. Hopefully saya belum hilang ingatan lagi sebab sudah berhari-hari tidak memblog.

Minggu ini sungguh mencabar keimanan dan kesabaran dan segala-galanyaaa la. So bila kestressan melanda, I need a time for myself, duduk diam-diam, tamo cakap dengan sape2, and just senyap, tak perlu kata apa-apa. 

Tapi bila stress juga, BAKING would be my therapy. And COOKING as well. So seminggu ni Kekasyfi Hati bertambah lagi Kilo(s) sebab wifey extra rajin bila stress, busy melampau and tak boley tidur sebab terlalu penat.

Baked Bread Pudding, Cookies with extra chips, goreng Curry puff putar2 from Cik Aanna, Red Bean Pau and Spring Rolls with  Minced Beef with Potatoes filling. These are only the desserts. Main dishes?  Should be a longgggg list macam rambut Rapunzel. 

Baked Bread Pudding siap!



macam tikus jumpa cheese. 



Sambal popia buatan Kekasyfi Hati


This would be the next! Later k, later. 

Shepherd's Pie 


Meat Loaf 

And Red Velvet Cake. Sudah jumpa Buttermilk~! =)


I dunno you guys, but somehow for me, when I heard the sound of my mixer running, my oven alarming, and smell the scent of butter, sugar and eggs uniting in mixing bowl, the aroma of the cookies and cakes harden in the oven;  they just soothe me, really soothing…

Sekian, Kamsahamida~

11 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
November 12, 2010 at 2:57 PM

buttermilk tu macam mane rupanya? jenama ape?

story skit

iedayah said...
November 12, 2010 at 3:11 PM

rajinnye kamu aifa..=)untung ur husband..

Aida The Pink Goddess said...
November 12, 2010 at 3:21 PM

nang domestic goddess! plan to bake cake tis weekend.. bread pudding last week.

ezzati said...
November 12, 2010 at 3:57 PM

tak sabar nak kawen n buat cake... :p

cik selamah kundang said...
November 12, 2010 at 4:05 PM

boleh buka cooking class dah.takpun bakery.kikiki

syu_hada said...
November 12, 2010 at 4:14 PM

sedapnyaaaa...musim2 hujan nih mudah tersa lapar!!!

♥ sha ♥ said...
November 14, 2010 at 10:32 AM

so how's the red velvet? adakah btul2 sedap? or indah kabar dr rupa? =p

d.a.y.n.a^t..h.e^a.m.b.i.t.i.o.u.s^g.i.r.l said...
November 15, 2010 at 4:52 PM

kak eppa..red velvet cake ya ktk bakedik pun ka?mok order bleh?na

nanaruzana said...
November 17, 2010 at 12:48 PM

wah...i wish ttbe saye ade bakat kuking2 itu.....

lia said...
November 19, 2010 at 1:40 AM

sedapnyer.. nk mintak recipe Shepherd's Pie ngan meat loaf tu bleh..

PurPLe LaDy AiFA said...
November 19, 2010 at 3:52 PM

hazzy,
die macam susu, tapi masam2 sikit. mcm yogurt pun ade.. huhu

iedayah,
kalo stress je rajin membaking and mengooking neh.. hehe

aida,
hahha. teringat buku sophie kinsella! share resepi!

zati,
xpe, x lama lagi tu ha.. ;)

muney,
buat dpn rumah je boley? drive thru. huhu

kak syud,
hujan2 mmg best makan!

sha,
belum buat. ptg ni kot insya allah.

deana,
baruk nak molah.. hehe. order? kitak disney?

kak nana,
jgn2.. nnti gumuk mcm saya, payah!

lia,
wokey, nnti i share k~