Interesting ideas for Pre Wedding

When people asked me to input some ideas for their pre-wedding, I WILL ask back, what's your partner and you have in common? And paling penting, how's your personality?

For me, sangat-sangat important to ask these sebab kalau both of you memang dikenali sebagai pasangan Winter Sonata yang lemah lembut romantik giler hidup dalam dunia cinta kamu berdua sentiasa, weird kan kalau nak shooting fun-rock theme macam Blair and Chuck or Rahul and Anjali? Begitu juga sebaliknya. Kalau theme and personality kamu tak ada chemistry, your photos will come out fake and tak hidup.

So, here're some rough ideas for pre-wedd yang fun-mesra-romantic. Some tips here, You might pick on a few themes and ask people around, which one suits the best for you and your partner.

Sports lover
Kalau salah seorang daripada anda is a sport guy/ girl, why don’t buat pre-wedding bertemakan sukan? Contohnya soccer. It does not necessary for the guy to be a player and the girl to be a cheerleader. Boley jugak for pre-wedd kamu buat in vice versa, or together on the field.  Let's browse the photos so that you guys can be more clear.

*Photos from Google*


Cycling
Comey kan kalau boley cycling sama-sama. Teringat pulak cerita Full House. Tempat untuk cycling pun banyak di taman-taman, so senang je nak cari tempat. Additional props, you can add helium balloons dekat basikal tu, tulis I LOVE YOU ke, WILL you MARRY ME ke. But of course, kena spent some money on bicycle rental and paling penting, kamu mesti tahu cycling. =p


Pengaruh korea, siri WGM. =)



Camping
Sesuai untuk couple yang pengakap-pandu puteri nie. 



Jogging & Walking
Paling jimatttttttt kos. Buat dekat mana-mana tempat jogging, kalau hiking pon lagi menarik, just make sure  Cik Photographer telah di AWARE tentang theme kamu yang nak hiking tu. Takut dia pulak pengsan. 

Tema: Menuju destinasi cinta, Cheyy.




Basketball and Soccer
Tengok gambar dah muncul macam-macam idea kan? Tempat-tempat of course la soccer field and basketball court itself. 
Tiang Gol jadi props or location background.

Kuch Kuch Hotta Hai


Merry-go-round
Ni untuk pasangan yang romantic comey-comey sebab this theme ala-ala picnic, tapi ganas sikit, sesuai untuk couple yang happy go lucky. Location, pergi je dekat taman permainan kanak-kanak, funfair, Genting or kalau nak betul-betul FUN, tunggu PESTA PENANG on this upcoming December. Banyaaaaaakkkkkkkk segala wheels and merry-go round yang boleh di roundkan sampai pening. 





Semua pre-wedding of WGM Korea Series. 


Painting
This theme is great too for pre-wedd shooting, tp disadvantage nye you kena cari rumah untuk di paint, beli cat and sediakan baju comot yang kiut-kiut. Baju OVERALL paling kiut untuk shooting ni, waaa, dah lama tak pakai overall ni, windu zaman kecik tomboy dulu.  =_=  Heeee.

I can provide location kalau nak buat theme ni, which is our own Casa Prima lot. We didn’t charge you, tapi kamu beli la cat Nippon kaler favourite PuRPLe LaDy and lepas shooting tu, cat la satu dinding tu terus. Huhu. $_$







OR, if you plan to have bilik pengantin of (course kan?) apa lagi, buat la pre-wedd photo shooting sambil painting  dalam tu while bilik tu tengah di cat mengikut tema warna majlis kamu! =)

Some famous theme now are BACK to SCHOOL, 50's Malaya Union, Picnic, WHITE Studio and English Vintage Theme. You can always choose these themes and modify them, add some elements and use your creativity. I have another few themes yang nak di share, later ek. Minggu ni macam busy sikit, tapi I'll try to squeeze some time to write. *BUSY TAPI SEMPAT LAGI NAK UPDATE BLOG!*

Sekian, Kamsahamida~

FuRFLe NoTes: Entri ini juga untuk Contest Cik Selamah. =)

12 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
November 2, 2010 at 10:17 AM

kalau kedua2 sporting buat konsep apa pun menjadi kan kak?

MiYOKO TACHIBANA said...
November 2, 2010 at 10:28 AM

menariknye....

give me an idea for my pre-wed... :D

cik puan eLy said...
November 2, 2010 at 10:44 AM

i bleh bg rent utk basikal.. hehe

cik selamah kundang said...
November 2, 2010 at 11:38 AM

basikal kasyfi pun ada kt rumah kp4 tu hah.hehe.tq eppa join.dah ada idea dah topup ni

~lonelyna~ said...
November 2, 2010 at 11:47 AM

wow!!!informative!!:)

juz what i needed, ideas for my pre wed:)

PurPLe LaDy AiFA said...
November 2, 2010 at 3:27 PM

hazzy,
Yup! tu penting, kena cari mode~ hehe

miyoko,
buat tema jepon boley? ;p

kak ely,
hahha, suh yan ngan k-on sewa..

muni,
hahhaa, yg tu kalo nak buat pre wedd zaman usang boley ar.. dah karat2 dah..

no problemo.

lonelyna,
heee. nak kawen dah ek

ezzati said...
November 2, 2010 at 4:28 PM

eppa..banyaknyeeee idea..leh pinjam idea tak nnti kot2 nk amik gmbar pre-wed :p ..sme pon sukee..naik beskal tu comel je

PurPLe LaDy AiFA said...
November 2, 2010 at 4:30 PM

amik la zati.. mmg dishare utk bakal2 pengantin neh.. =p Heee.

ElyaElmo said...
November 2, 2010 at 5:52 PM

haaaa!!cycling and jogging to menarik..
since elya tgh pikir2 konsep ape tuk pre-wedding nnt...info PL ni bleh digunakan :)

Liza said...
November 2, 2010 at 11:23 PM

thanks for the idea, mmg tgh planning for a wedding

eyanne said...
November 3, 2010 at 8:20 AM

mcm idea de ni...pilih2 huhu

.s.o.f.i.a. said...
November 3, 2010 at 4:48 PM

wow!!! semua interesting..... suka!!!

GOOD LUCK!