Elyana's Veil with Embellished Roses: DIY it!

Lepas je tengok Elyana's veil, teringat saat jatuh hati dengan baju potong kek kontroversi Umie Aida and suh tailor buat baju nikah yang ada roses macam tue. Tapi mereka salah paham and letak ribbon rose yang kaler oren striking. Kecewa, terus buat lagi satu baju nikah. Haha.

Kalau beaded Lace Roses macam tu I penah jumpa kat area Jalan TAR nun di KL sana, kedai mana memang tak ingat, tapi harga semeter time tu dalam MYR 92 ke atas kot, belum tawar. Dalam semeter tu pun ada beberapa kuntum je. Disebabkan budget constraint ketika itu, dengan kedekutnya berlalu pergi. Pahtu teringat-ingat sampai sekarang.





Dresses with Embellished Chiffon Roses


Kalau ada extra budget, boley la beli yang dah siap. Kalau tak, DIY saja. Material boley guna chiffon, (jangan chiffon silk!) or silk organza. Lepas dah siap berkuntum-kuntum, patch dekat baju. Insya allah cantik. 






Ada berbagai jenis roses. Pilih la, nak buat Rolled Roses ke, Concertina Roses ke, Gathered Roses ke, just check it out Here. Video di atas ni macam kita buat straw roses zaman kecik-kecik dulu, ingat tak? I opt for that, sebab senang and simple.  

 Click to Enlarge.


and this.  

and HERE

This post is dedicated to Aanna, my sister and ElyaElmo. =) 

Sekian, Kamsahamida~  


13 doll(s) whispering:

ElyaElmo said...
November 23, 2010 at 8:22 AM

aifaa..best bestttt!! nnt nk tumpang share bolehhh????suke entry niii...hihihi

Aida The Pink Goddess said...
November 23, 2010 at 8:27 AM

seriously maok veil elyana ya kaler pink, and veil mandy moore dlm a walk to remember pun kacak ..hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
November 23, 2010 at 9:36 AM

elya,
sila2. hehe. best kan roses tu!

aida,
awak nang! semestinya pink. yalah, nak mandy more ya,very traditional english veil.. suka!

Anonymous said...
November 23, 2010 at 9:53 AM

hehe..nmpk mcm susah jer pa..cemana nk DIY nie..huhu

♥ balkidz_hunny ♥ said...
November 23, 2010 at 10:03 AM

good job! research mantap! :)
veil elyana cantek gilosssss :)

♥ balkidz_hunny ♥ said...
November 23, 2010 at 10:03 AM

good job! research mantap! :)
veil elyana cantek gilosssss :)

syu_hada said...
November 23, 2010 at 10:33 AM

tu la...cantik betul baju elyana!!! dah tu dia lama gila xkuar TV tu yg nampak berseri gila!! =)

ezzati said...
November 23, 2010 at 12:05 PM

suka sgt tgk baju elyana msa dia kawen tu...tp, dh tmph baju nikah huhu..

~Ayu BnSyg~ said...
November 23, 2010 at 2:35 PM

Good info dear. Thanks :)

iedayah said...
November 23, 2010 at 3:26 PM

mmg superb kn aifa...

eyanne said...
November 24, 2010 at 9:45 AM

comey! klu rajin bleh wt haha veil elyana mmg cntik..kaler pn!

Anonymous said...
November 26, 2010 at 10:31 PM

kak aku tgh try blajar polah bunga ya..hahah...last2 baruk ku engkah kat bj ya...tiap2 hari lah polah,tp skg maseh blajar...maseh blom decide warna pa...tp aku rasa mcm warna pink purple soft pun...ok sik owh...?ha...mcm dress nak gambar 1st ya...

Anonymous said...
May 30, 2011 at 2:35 AM

tahu x kedai mana nk dpt chiffon roses yg da siap punya?jika tahu sms me at this no 012 2067369.(sue)

hopefully kedai tu area kl la.tq