Sehari di Batu Pahat, Semalam di JB

Sehari sebelum majlis bertandang, saya berpeluang membawa keluarga saya berjalan-jalan di Johor. Disebabkan my grandpa dah berkali-kali turun JB, maka saya membawa mereka berjalan-jalan ke Ayer Itam dan Batu Pahat instead of JB and Singapore. Percutian budget katakan, and shopping murah compared to JB sana. 

Destinasi Pertama: Ayer Hitam.

My mum and aunt la paling excited sebab boley borong bunga, pasu and segala macam benda kat ayer hitam sana. Tapi abah dah bising-bising sebab takut kereta tak muat, maka kami spent masa sekejap je di sana. Kesian my mum, so dia paksa saya ke sana lagi kalau saya balik Johor.

PurpLe LaDy macam orang tua pulak sebab penatttttttt. 

Pasu banyak-banyak jenis bermacam gaya

Ok fine. My mum terus borong balik Kuching.

Dan ini. Phewwww. Paham kenapa abah saya bising then? ;p


Destinasi Kedua: Kerepek Parit Jawa

Harusssss borong kerepek kalau ke Batu Pahat ni. Thanks to my uni-mate, Puan Serry sebab guide perjalanan kami secara sms. ;p Berjaya jumpa Salleh Food ni and kerepek(s) mereka sedap-sedap belaka. Kami sampai kat sana dalam pukul 1230 kot, so kilang kerepek ni tutp untyuk rehat solat jumaat. Tapi tauke die baek hati membukak balik sebab kami datang dari Sarawak nak beli kerepek. Heee.

Sila ke sini yee. Dapat diskaun banyak-banyak. 

Umi 

My favorite sampai bila-bila!

Abah check ada tanda halal ke? ;p 

Heaven!

Lagi Heaven!

Lagi-Lagi Heaven

Melobi bini tauke mintak nak rasa kerepek banyak-banyak.


Sagu warna warni. Cicah pisang dan durian sedap nie. 

Check la abah oi.

Saya tengok je, takmo hulur duit. ;p 


Eh, Kek lapis pun ada hoi!


Suka lak tengok sagu warna warni nie

Rombongan nak ke Solat Jumaat

Nampah mahligai kat Parit Kemang. 

Zoom lagi. Wah wah. 


Destinasi Ketiga: Medan Selera Asam Pedas, depan maybank Batu Pahat.

Kami sampai agak lambat, which is around 2.30pm so makanan kebanyakkan habis. Tapi ader satu gerai je yang ade Kepala Ikan merah and Ikan Pari, kami bantai jugak sebab lapar. Sedappppp wei asam pedas die, makan lagi dengan telur dadar panas2. Terbaik! 


Waiting rombongan lelaki yang semayang Jumaat




Asam Pedas Kepala Ikan Merah. Terbaik! 

Nek Pait! 


Lepas tu jalan-jalan dekat Carrefour, shopping beli baju kerja baru untuk kerja baru, and balik ke Pontian semula.

Ni pulak my bro and sis pergi berjalan-jalan di Danga Bay after my majlis. Nek Pait yang kuat berjalann macam orang muda pon ikut skali, layannn je mereka. 

Sista

Brother


Breakfast di Hotel Pontian


Habis Cerita.



Sekian, Kamsahamida~


12 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
October 3, 2010 at 11:50 PM

i love kerepek, am a kerepek lover, shoudl go there!

i love the one your mom bought, english pun perhiasan ya!!

mysarah said...
October 4, 2010 at 12:14 AM

dear can u do me a favor? u ada contact number kedai kerepek tu tak coz i memang nak beli banyak2. email me k

my_smyles85@yahoo.com

thanx in advance dear!

cik selamah kundang said...
October 4, 2010 at 8:38 AM

akhirnya kedanga bay pa?hehehe.mana your atok?

Amni said...
October 4, 2010 at 10:22 AM

lamak sik g batu pahat.. dolok nang tempat k singgah mun cuti.. sebab kwan kmk urang sia.. hoho

PurPLe LaDy AiFA said...
October 4, 2010 at 11:35 AM

aida,
harus! boley testing2 smpei kenyang.. hehe

mysarah,
ohh nnti i try cr balik ek.. haritu ade gak call die, nnti i email you ok dear?

muney,
x g gak.. abu ngan nana ngan atok tu je yg g...

akmabolhan said...
October 4, 2010 at 11:46 AM

rasa mok pegi ayer hitam juak, borong perabot nak ada english design ya! arrrghhh

wani said...
October 4, 2010 at 12:11 PM

kalau ke tangkak, leh borong kain baju laks.
kiki.

Nurul Huda Jumri said...
October 4, 2010 at 1:00 PM

tingin nye nk gi jln2 sana..

LyNn HaMzAh said...
October 4, 2010 at 2:14 PM

tentu seronok kan family aifa berjalan...asam pedas kat batu pahat memang arr terbaek...kak lynn memang suka sangat...

next time kalau family dtg lagi bawa la diorang gie makan briyani poer kat taman soga...memang la best...

PurPLe LaDy AiFA said...
October 5, 2010 at 6:01 PM

ima,
g la ma! murah2. tp aku nengar rah KL ada juak.. tp sik sure rega hya gney.. hehe

wani,
itu la psal.. tp x tahu jalan nak ke sana.. ;(

kak huda,
g la jalan2.. sronok! huhu

kak lynn,
taman soga tu kat ne kak lynn? batu pahat ek? aritu nak g makan2 di johor, tp x taw kdai mne nak g,sbb slalu kalo balik sn, mesti makan kat umah mentua sahaja..

Anonymous said...
November 26, 2010 at 12:35 PM

Dear,travelled a long way to find dkt the place and cannot find.google pun x jumpa website.email kat I gak culexx@yahoo.com.nanti I banje u milo ais dkt mcd k ;p

Anonymous said...
November 26, 2010 at 12:39 PM

Dear,I travelled a long way to find the place tempted with the choices on ur blog.email to me jugak ye at Culexx@yahoo.com .I owe u milo ais dkt mcd ;p