Chronology Kehilangan Zerro & Penemuan ...Xerra

*untuk entry yang lepas, i'll update with stories after i manage to settle it aa. Too much bad news lately. =( 


Last week, Monday malam was the last time we saw him. Kami suruh die keluar dari rumah kira-kira pukul 1030 malam. Pagi esoknya, sebab rushing nak ke opis, kami tak nampak Zerro tunggu depan pintu rumah seperti kebiasaan. Ingatkan dia g main jalan-jalan, so kami tak syak apa-apa. Tapi bila petang Zerro tak balik, malam tak balik, pagi soknya tak balik, kami pun risau, tapi still tunggu lagi dia balik tiap-tiap hari. Hari Sabtu lepas kami jalan satu taman nak cari kot-kot la dia sesat ke, kena culik ke, ape ke kan..Tapi still tak jumpa jugak.

Sweet like a baby. 

Kalau kami balik time lunch, dia akan tunggu depan pintu sebab nak masuk tidur dalam rumah dekat kipas. 

Hidung Clown sebab resdung. 

Hari Ahad kami call the only vet dekat Kulim ni, tanye ade orang hantar Zerro pegi klinik for check up or not. (Zerro mengalami masalah resdung yang serious sampai hidung merah macam badut.) Doktor and assistant kat situ yang memang kenal sangat ngan Zerro, and jawapan mereka jugak tiada.

Hari Isnin kami pegi every pet shop dekat Kulim to check whether Zerro ada dijual kat sana or tidak. There's one pet shop yang tempat kami beli Zerro ada pamerkan the exact color, figure, and face of Zerro. Time Kekasyfi tunjuk, hati I memang berdebar-debar sebab ingatkan tu my Zerro. Alih-alih, tu rupanya BAPAK Zerro, and the size is twice of my Zerro.

And Selasa.

Pagi: Yana, our unimate asked me the color of my cat and she said she found a Grey Persian Cat sesat dalam pagar rumah dia, which is dekat lorong belakang rumah kami.

Lunch time: Kami balik rumah kejap and keep looking dekat rumah Yana and kawasan sekitarnya. Tapi, x jumpa apa-apa. Balik rumah, makan nasik putih panas-panas lembik dengan telur ikan terubuk masak lemak cili api. (Perlu ke mention?)

Malam:

1.Around 1045pm, after balik dari office, Kekasyfi pun kata, "Jom try lalu lorong belakang tu lagi, mane taw jumpe.

2. Kekasyfi stopped the car and kata, "Tu..haaaa. Sambil tunjuk. Saya tengok and nampak a grey persian cat tengah gaduh dengan Tom, samseng Kulim Perdana neh, and musuh ketat Zerro. Kami panggil Zerro, Zerro.. tapi the cat macam tak kenal kami. Try check hidung dia, nampak cam ada resdung tapi sebab gelap, susah nak pastikan. And rantai merah yang Zerro selalu pakai pun tak ada, maybe sebab ada orang lain dah tanggalkan.

3. Bawak masuk kereta and kucing tu mengiau-ngiau. Kami pelik sebab Zerro tak pernah nak mengiau, then suara kucing tu memang suara kucing while our Zerro suaranye serak-serak basah (actually suara lekat kat kerongkong macam tercekik makanan). Tapi the cat then lepak dekat Zerro's favorite port, which is atas dashboard, so kami bawak dia balik rumah and bagi makan.

4. Another thing to  make sure it is our Zerro is by giving him chocolate. But this cat refused! Erm, kami dah pelik and decided to make a report at the guardhouse in case ada orang hilang kucing and cari kat sana, boleh directly come and see us.

5.Balik rumah and decided to check the cat gender. Cetss, it's a female cat! No wonder xdak yang in common except the fur! Dunno what should we do, so we keep the cat first, feed her and wait until the owner to come and get her.

Zerro, 2 tahun lepas. Sekarang tuan die lak yang pandang luar tingkap buat muka macam ni sambil jerit, Zerro.. oo Zerro.. dengan sayu. T_T

Kebarangkalian I :
Xerra mungkin terlepas dari jagaan owner nya. Mereka mencari Xerra tapi tak jumpa, instead they jumpa Zerro. Sebab Zerro kucing pondan, they ingat he's a female cat and their Xerra, so they took Zerro back and simpan. Kiranya tertukar la neh..

Kebarangkalian II:
Tak mahu ada kebarangkalian negative lain. Sedih tahu Zerro tak ade di depan mata. =(

Mari doa Zerro selamat pulang. ;(

Sekian, Kamsahamida~

12 doll(s) whispering:

june said...
October 14, 2010 at 9:22 AM

siannye. sedih plak bace cerita ni

cik selamah kundang said...
October 14, 2010 at 9:23 AM

korang hentam nama seniri ke tu Tom tu?cemana tau dia samseng kulim perdana?lawak plak part tu.btw,kitaorang doa zerro balik.weh semalam call nk bg bege.dah tido ke?(perlu ke mentioned kt komen?)

PurPLe LaDy AiFA said...
October 14, 2010 at 9:57 AM

kak june,
wooooo. cm ilang anak lak.. ;(

muney,
haha aah. sbb kaler die itam puteh gitu. bg je nama Tom. Memang samseng KP, sb semua kucing die nak rogol. tq2, doa2 je zerro balik. hikhik

aah, dah tido. hp tinggal dlm kete. alaa. rugi begerrrrr!

kasyfi said...
October 14, 2010 at 10:00 AM

xper muney mlm nie ader lg hehehe...

cik puan eLy said...
October 14, 2010 at 10:06 AM

sedihnye..

To Zerro - pulanglah ke pangkuan keluargamu.. (mcm zerro tu org plak.. huhu)

Kak Biena said...
October 14, 2010 at 10:19 AM

Jgn sedih, yakin Zerro akan pulang!
Donutt was missing 1 1/2 mth! akhir nya ditemui juak...Jgn putus asa, keep on calling him mun ktk duak di luar esp time pulang dr kerja...
Have faith k, Eppa & Epi.

curigelap said...
October 14, 2010 at 11:09 AM

err.. err.. isi yg lain tak besh.. tapi isi nieh musykil..
"Kami suruh die keluar dari rumah kira-kira pukul 1030 malam." ..
nape tuan rumah soh kuau lewat malam..? takut kacau line ekk.. hehehe

Nurul Huda Jumri said...
October 14, 2010 at 11:25 AM

sedey nye..isk (T_T)

kak huda pon rindu kt Nina, kucing oren kami tuu..(T_T) siyesly rasa mcm ilang anak je...huu..asik2 tgk gamba die n layan klip vid dia yg lelama..

PurPLe LaDy AiFA said...
October 14, 2010 at 11:33 AM

k ely,
hahha. time kasih, insya allah zerro leh dengar

kak biena,
o yeah! kmk pon still berharap lagik lepas dengar cita donut kitak.. ya mek nunggu2 juak tok..

nizam,
wahhahahhaa. kantoi2. ada jugak yang perasan neh. cet!

kak huda,
kan?? tu la.. rs cm ilang anak.. sedey giler. waaa

cik selamah kundang said...
October 14, 2010 at 3:18 PM

aku dah perasan sejak2 call tak dpt.dok heran tanpa henti dgn ty

Wizza said...
October 15, 2010 at 2:20 PM

mmg sedih la kalo kite da bela kucen tu lama kn tetiba ilang huhu..

kucing kt umah kitorg , i mean ank kpd memey tu da 2 ekor mati kena langgar.hu sedih.

mane muka xerra?nk tgk hihi

btw, came across this:

http://babybedazzled.blogspot.com/2010/04/suga-n-spice-range-hairbands.html

iedayah said...
October 15, 2010 at 3:24 PM

igtkn zerro..skali bapak zerro da..zerro mgkin xjauh dr umah u kot aifa..mest die blk nnt