Coverage for my Majlis Bertandang in Pontian, Johor.

My reception in Johor is the most simplest or budget wedding I ever attend. For those yang tanya-tanya my gambar2 untuk majlis Pontian, dont expect too much k. We have no photographer, no videographer, no bridesmaids, no trial make up, no kereta pengantin, no  outfit choices, just an uncertain best man and Maid of Honor. Even on the program flow, just decided on the spot.  As long as there is a simple pelamin that match the theme color, a set of meja beradap and the marvelous food that could satisfy guest's stomach, then everything is Okay. Kami pun dah jadi pengantin lama, so no big deal on those things, as long as family gembira, ON saja semuanya. Rasa cam tengah berlakon teater pon ada perasaan time tue. You know, you put on something just for a show...


Pengantin lama kecoh dalam kereta 


Tidak ada sopan santun langsung. Macam kena kahwin paksa je. 

Driver tegar dari majlis bulan tujuh sampai bulan sembilan


My make up is done by mak andam from butik pengantin Sri Pengantin,  (yeke?)  located dekat Pusat Perdagangan Pontian. Honestly, the mak andam  touch is not that nice, she makes my face a little darker and what I hate the most is she trimmed my eyebrow sampai berlubang sebelah! Seriously I menyumpah after I removed all the make up, and nampak kening jadi cm gitu. Dah la x inform I apa2 semasa die tersilap trimmed tue. Tapi I adore on her way putting the fake eyelashes, as it enhanced my eyes! Heee. 

My baju pengantin pulak pilihan Mak and Kakak ipar gua. I don’t really like kebaya actually, sebab body I memang semulajadi x sesuai pakai kebaya (pinggang pendek, kaki panjang) that's why you never see me in Kebaya before.  I love the idea of wearing songket this time, tapi in Kebaya, oh, I nampak terpenyek. 

The arrival of the bride and groom. Macam the black parade pon ada.


Renjis-renjis dulu before masuk, oleh salah seorang saksi nikah kami. 

Pengapit pun selambaaaaaaaaaa last minute. Lukman Hakim the cousin and of course my bestie. Time kasih Cik Aanna, nanti untuk majlis engkau aku jadi pengapit walaupun ko tak mo lantik. Hee.

Duduk atas pelamin yang meriah

Kekasyfi Hati buang tebiat!

Fokus dekat kasut tu! Pink okay, and my vacation shoes! Tak sempat nak beli baru, and butik tu tak sediakan kasut jugak. See, memang tak prepare langsung for this majlis. Hee.

Asalkan ceria cukup kan? 

Mak, Ayah, Abah, Umi

Sister yang datang. Yang lain sibuk exam di Utara. Oh, saya gemuk ye, bukan pregnant. 

Tapi, despite all that, I loveeeeee the food in this kenduri. Semuanya dimasak sendiri oleh ketua chef rewang ni, and sedaaaaappppp semuanya. Makanan untuk makan beradab pulak was prepared by sis in law, and oh my god, sedap jugak sampai kami duduk makan kat situ sejam rasanya. Nasik briyani, udang sotong tepung, udang merah, ayam merah, daging masak ape ntah, kambing masak kari, truffles, cheese tart, dan pelbagai jenis makanan lain. Mak Ajib (Kekasyfi Hati's aunt) pon duk layan kami sampai kami lupa kepada tetamu-tetamu yang nak jmpe dengan pengantin. Maaaaaaf semua! 

Di meja beradap untuk makan berdamai

Setting kat sini cam best la pulak. 

Videographer import.


Jemput makan beradaaap ye.. Jangan jadi macam kami, makan tak hengat. 

Duduk kat sini dekat nak sejam sampaikan tetamu komplen nak kne tunggu pengantin lama sangat. Tak pasal-pasal kena cop makan biadap. 

Pulut kuning lagi, and again, tak sempat nak merasa. 


Sebab ni kerja kahwen yang tak pakai caterer tapi merewang, kendarat-kendarat yang datang menolong semuanya berpenat lelah dari awal dalam menyediakan majlis ini. Makcik-makcik, orang kampung, sedara mara semuanya datang menolong dan membawa makanan sedap-sedap untuk dihidangkan kepada sesiapa yang datang bertandang. Kek Sarang Semut sedap dari Kulai, Telur Pindang dari Tenggayun, Kuih Kasyfi Kaswi yang I selama ni sumpah tak makan terus makan bertambah-tambah sebab sedap, dodol ntah dari mana and banyaaakk lagi makanan-makanan sedap yang I tak tahu nama.

Lepas habis majlis, orang yang rewang kat sini terus balik and kerja-kerja pembersihan dilakukan oleh pengantin sendiri. Habis la jugak bekas-bekas buffet selamat dicuci and jug air segala, tapi tak seteruk Kekasyfi Hati yang terpaksa mencuci periuk sebesar bath tub tu sebanyak 8 bijik! 8 bijikkkkkk okay! Nasib baik tak demam. Syaabas hasben!

Settle everything, I pergi carik makanan lauk pauk kenduri yang menyelerakan itu especially kambing sedap, tapi agak kecewa kerana hanya menjumpai tulang kaki kambing di dalam periuk kecik. Apa yang tinggal, I rembat saja sebab lapaq kambing! Cicah ngan roti, nyum2 di dalam mulut.

Pengantin jatuh tapi sempat give a pose to the camera. Yaaaah, very Fasha Sandha x?

Ok, itu sahaja yang boley diupdate kot. Like I said, super simple majlis ni. Tapi makanan memang superb! To all family yang datang jauh-jauh, kawan-kawan dr Perlis sampai la ke Johor including my primary schoolmate, makcik Normah and family dr Seremban, and semua yang bersusah payah, thanks a lot! Terharu sangat taw!

Sekian, Kamsahamida~

14 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
October 1, 2010 at 1:14 PM

eppa! both of u look so carefree!! nang santai la, selalunya mesti camya belah laki.hehe

psst, kekasyfi nang melaya la berkaca mata.hehehe

i love that songket terengganu!!!

Wizza said...
October 1, 2010 at 1:43 PM

hehe lucu yg part last tu. betul ke terjatuh tu epa? ahaaha fasha sandha gitu. tp nape fasha sandha? haha xphm :p

mcm i ritu la belah farul tu.bunga tgn lupa.pastu rembat je bunga hiasan kt bilik hahaaha bila fikir balik.alahai nyesal.

cik selamah kundang said...
October 1, 2010 at 2:16 PM

so fasha sanda.hahaha.dah dengar ana cerita part kasyfi xbuang spek tu.kami semua pecah perut kt umah dgr.dalam rumah pun jadi

LyNn HaMzAh said...
October 1, 2010 at 2:23 PM

aifa...
kak lynn minta maaf sebab x dapat attend majlis aifa di kukup...
sorry sangat2 yer dik...
kak lynn doakan aifa dan suami kekal bahagia hingga ke akhir hayat...
cepat2 preggy yer dik...

Missess eLy said...
October 1, 2010 at 3:01 PM

haha.. kelakar sbb epa kata penyek..

PurPLe LaDy AiFA said...
October 1, 2010 at 3:37 PM

aida,
yalahhh, santai gila sbb xda menda mok dipikir! ya relax and selamba jak ya..

haha. nya nang melaya!

wizza,
sbb fasha sandha sentiasa control ayu.. die buat ape pon gambar die mesti cantik. haha

waa tu la psl. sm gak x terpikir segala psl bunga tangan tudung kasut and segala2 tue.. haish.

muney,
hahaha. anna citer ape wei????? nak kne korek neh..

kak lynn,
xpe kak lynn. belum ade rezeki nak berjumpe. len kali insya allah. preggy? hihihi.

kak ely,
haaaha. kan? mcm penyu lak jdnye..

mysarah said...
October 1, 2010 at 4:11 PM

sempoi giler. yg penting enjoy kan!

ezzati said...
October 2, 2010 at 12:23 AM

tingin nak g kenduri johor ni tp clash lakkk..huhuhu..selamat pengantin tak berapa nk baru eppa!!W'pun simple tp ceria... :)

p/s:carikla gado ngn pasha sandahh..sok kuar kt twitter :p

Aleq yang poyo said...
October 2, 2010 at 12:59 AM

Yes..saya memang sangat setuju..makanan pada majlis tersebut adalah sangat tip top..sedap bangat....i like..hehehe

~dARlee zURiS~ said...
October 2, 2010 at 11:43 AM

memang sempoi habis
full of memories.ok apa.

meh sini nak tengok rupa kening berlubang tu.boleh?ngegee

Biena said...
October 2, 2010 at 7:53 PM

Kmk lok di AS camya juak, even inai pun main cap2 polkadot jak, sik bulak...
Sigek la best wedding di AS lok, less protocol, semua org sik control2, semua enjoy sampei lah malam! Dah makanan nyamannnnnn...
Oh, congrats again pengantin lamak!

PS: Aok, part makei sunnies nang sikpat bulak ktk nikah ngen org melaya Pa, hihiiiee...

Nurul Huda Jumri said...
October 2, 2010 at 9:04 PM

ceria!! hehe..
gamba last mmg fasha sandha.haha..

PurPLe LaDy AiFA said...
October 5, 2010 at 5:56 PM

mysarah,
tu la. yg penting enjoyyyy betol2. haha selalu majlis belah laki la kita boley enjoy sebab xde mende nak pikir. hihi

zati,
thanks zati.. xpe2, tp kami insya allah ke kenduri zati.. jmput x?
mls la nak gaduh ngan pasha tue.. die psiko mcm skandal muney. huhu

aleq,
ade tapau x aritu? huhu

zuris,
hahaha. malu la nak tunjuk. mcm ape je rupe.. huhu

kak biena,
kan??? nnag less protocol wedding time bertandang tok.. and boley enjoy2 and makan sampei bila2. haha yalah tek, kasyfi ya melaya ori! haha

kak huda,
nnti turn kak huda kne ceria2 jugak taw! huhu. pasha kontrol ayu sentiasa! wahah

nanaruzana said...
October 13, 2010 at 11:20 AM

sib bek la sempat gak jumpe kamu...tp tu la..da dlm kete baru husband tanye "la...yg tak amik gmbr napenye?"..act,kesian tgk kamu cam tkocoh2..anyway mknn mmg sdp...siap ade org yg entertain..siap tnye kat husband "org mekap grand sgt ke smpai makcik ni siap hantar bubur??ke muke lapa sgt?"...