Review: Make Up Artist for Ijab Kabul & Resepsi.

Make up artist done by Kak Tini, the same lady that did the trial on my face in this entry.






I love her painting as it didn’t cracked, smooth and flawless. Makin lama makin absorbed and blend dengan kulit. Yang penting, tak nampak puro. (Puro=Sarawakian words. I don’t know what is puro in Malay or English)

Kak Tini and her assistant. 

















For my ijab kabul's make up, I opt for more natural look with brownish effect for the eyes. So she did a great job for not cukur my kening, just ratakan guna eyebrow brush and make up. And for lipstick color and blusher, I asked her to use mine, sebab I rasa color lain tak sesuai dengan kaler kulit I. Same goes to the fake eyelashes, I beli sendiri because I tak suka pakai yang MUA punya which is bulunya sikit and tak tebal sangat macam Rozita Che Wan.

MAC Lady Gaga's Pink limited edition for lipstick






With almond chestnut lens color 



Elianto Blusher 


While for reception make up, I opt for something extra compared to the akad's. But something happened terus menyebabkan my make up sedikit disaster. On the ijab qabul's day, my MUA and her assistant rushed for another make up session. She need to make up another 8 models for event apa ntah. Sebab my berlulut thingy finished at 2.00pm, so mereka tergesa-gesa and on that time, she forgot to lock her make up box. Bila turun tangga, terus make up box tue terjatuh and some of alat-alat kosmetik di dalam tu pon tak dapat nak diselamatkan. Nak beli memang tak sempat la sebab nak rushing and my wedding on Sunday tu die kena start make up at 7am. 

That makes my face nampak 'macam tu' during the reception. Kak Tini herself pon nampak kecewa sebab some of the important highlight shadow kehabisan. And dia pun cukur my kening which menampakkan muka  I macam pondan garang. Rindu kening asal. =(

Highlight yang eye-friendly-color tu dah pecah akibat incident tersebut, so color silver digunakan. Terlalu highlight macam spotlight la pulak. 



Kening garang, tak suka, x suka. =S 



Tapi eyeshadow color purple memang terbaik, suka! with Elianto fake eyelashes, pun suka!



Cak! Misty Grey color lens enlarge my eyes. Haha. 



She did insisted me to wear color lens for both event tapi mula-mula I mati2 menolak sebab wearing lens macam nightmare for me. Tak pernah pakai and saaaangatttt takut! Tapi at last I mengalah jugak and thanks to BFF Aida sebab tolong ke hulu ke hilir mencari the perfect contact lens for me.

Time pakai pun dah amik masa 15 minutes sebab I takut, even Kak Tini yang tolong pakaikan. Bukak lens lagi nightmare, gila sampai setengah jam tak boley bukak. I mintak tolong my sis tolong bukakkan sebab kalo sendiri buat, memang sebulan tak tanggal lens tu dr mata. (-_-)" Haish.


Tapi overall, Kak Tini did a great job la. Her talent could not be denied and I love her make up! Punctual on time and sentiasa berada di sana sampai habis majlis, which mean she will sustain your make up whenever needed. So, Kuching folks, you might consider having her to be your MUA. Rate pon affordable!

Contact her: Kak Tini-0163641655

Sekian, Kamsahamida~

13 doll(s) whispering:

nuraitul said...
August 6, 2010 at 8:17 AM

walau pape pun jd..u still look beautiful at that day based on ur pictue above.. :)

Nora a.k.a Aira said...
August 6, 2010 at 8:49 AM

Gojes n beautiful =)

Aida The Pink Goddess said...
August 6, 2010 at 9:08 AM

i superlove your akad and berlulut make up, flawless, and ur kening kacak berbentuk! gorgeous bride u are Aifa, so far sikda org dpt celen! :)

PurPLe LaDy AiFA said...
August 6, 2010 at 9:29 AM

nuraitul,
tq..tp still sedey dengan kegarangan muka.. tambah2 lagi mmg xde mood nak bersanding sbb penat sgt on the akad day..

nora,
tq..huhu tp kecewa sikit on the 2nd day..

aida,
natural color kali, ya nya nmpak flawless. tp 2nd day muka sy mcm pondan oo... =S

cik selamah kundang said...
August 6, 2010 at 9:39 AM

xpa.adalah nmpk garang sikit but yet still lawa make up nya.hehe.weh.kasi upload pic blog profile kt n3 nenanti ye.nk tgk full image.cam cun plak posing tu

mysarah said...
August 6, 2010 at 9:58 AM

makeup nikah u sweet jer. suka i la tgk ;)

ElyaElmo said...
August 6, 2010 at 1:05 PM

dear nk tnyee..baju nikah u ni kalerr ape yeeee...mind to sharee??
cantikk jeee

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...
August 7, 2010 at 4:48 PM

cantek la dear..baju cantik..org dah sweet..semua pun jadik cantik..
nway, kak lin suka lens misty grey jugak..sbb tak nampak sgt mcm pakai lens..nak beli, raya dah dekat~~ hihi

LyNn HaMzAh said...
August 9, 2010 at 10:12 AM

walau apa pun awak tetap nampak cantik...suka sangat...

Nadia said...
August 9, 2010 at 10:47 PM

misty grey tu,lens colour jenama ape yea?kte ade beli kaler honey jnama fresh look..xlawa..xpnah pkai lense jgk..sbb xreti,,aritu pun,susah nk pkai..ni nk pkai for wedding jgk..btw,nice makeup..

nanaruzana said...
August 10, 2010 at 8:42 AM

ala...xpe..kalo kite dpt ubah balik pon..surely ade jugak yg xpuas ati....pendek kate....kamu da terlalu cantik da....

aCik GeE cHoMeY said...
August 10, 2010 at 2:58 PM

cantik....serius u gojes..:-)