Ramadhan Delights: Nasi Lemak Berderai-derai dan Sambal Udang Kering


First time of our sahur berdua-duaan, sejak dari zaman bercinta tak pernah buat. 1 day ramadhan pun tak as previously my bro and sister were here, spending their 5 days holiday together with us.  Sekarang dah sunyi dah rumah, hanya Zerro dan Mika. 

Nasi Lemak Berderai-derai dan Sambal Udang Kering


Ingredients untuk Sambal Udang Kering:
1 biji bawang merah untuk diblend
1biji bawang merah dipotong mayang
1-3 biji cili
10 biji cili api mengikut tahap ketebalan lidah anda
Segenggam udang kering untuk diblend
Sesudu besar udang kering bukan untuk diblend 
Sedikit belacan
3-4 sudu besar cili giling
Setengah cawan air 
Garam

Gula

Cara membuatnya:
1.Tumiskan bawang merah, cili, belacan yang sudah diblend tadi sehingga naik bau.

2.Masukkan bawang yang sudah dimayang dan udang kering yang sudah diblend. Kacau seminit-dua.

3.Masukkan sedikit air, cili giling, udang kering yang tidak dikisar, garam dan gula.

4.Kacau rata sehingga sambal menjadi pekat.

Ouhh, Encik Kacang tak ade. 

*Masak nasi lemak secara berderai-derai, rebus telur, goreng ikan bilis dan potong timun.

Kami makan nasik ni ketika bersahur sambil minum kopi O panas. Oh, classic.

Sekian, Kamsahamida~   


5 doll(s) whispering:

Nora a.k.a Aira said...
August 15, 2010 at 4:44 PM

waaah sedappppppp tul... nora memang peminat nasi lemak kipas susah mati hehe

Liza said...
August 15, 2010 at 6:08 PM

this is new, sambal udang kering, nak kena try nie

Cik Belle said...
August 15, 2010 at 10:03 PM

aifa!! sungguh menyelerakan okkkk! hehe

cik selamah kundang said...
August 16, 2010 at 8:55 AM

cam best beli nasi lemak abg lembut ptg ni

Amalina said...
August 16, 2010 at 12:19 PM

waaaahhhhh..nasi lemakk tu my fav dishh..tp since nak kawen ni..haruslah i berpantang tak makan nasik lemak..nak kurus katanya :D

btw, according to cikgu kimia saya, makan kacang dgn ikan bilis is not good..mengundang kepada batu karang due to checmical reaction between kacang ngan ikan bilis..wallahualam.

sy mmg tak suke kacang..so tak kesah sgt:D