Ramadhan Delights: Buttermilk Prawn @ Latte burro di gamberetti

 

Disclaimer: PurPLe Lady tidak akan bertanggungjawab ke atas kenaikan kolestrol dan berat badan anda terutamanya kesan dish ini. 

*Not for weight watchers and those who're in diet program.

Latte burro di gamberetti


Ingredients:
Udang  sekilo dua
Minyak masak untuk menggoreng udang
2-3 sudu besar butter
1 biji Bawang putih (lebih pun takpe)
1/2 ulas Bawang merah
Daun Kari
Susu cair dalam 2 cawan
Susu tepung 3-4 sudu besar 
1 atau 2  biji Telur


Dihidangkan bersama sayur paku, kek belacan@cadbury di belakang sana.


Cara membuatnya: 

1.Panaskan minyak dan goreng udang tersebut secara deep-fried. Sesudah masak, angkat dan toskan hingga kering.

2.Panaskan butter, dan tumis bawang yang sudah diblend dan daun kari sehingga naik bau.

3.Masukkan susu cair dan susu tepung dan gaul sehingga rata.

4.Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam dan gaul hingga rata. 

5.Akhir sekali, masukkan udang yang sudah digoreng tadi, ratakan sampai gravy menjadi pekat dan siap untuk dihidang.

This is my personal favorite sebab rasa yang lemak berkrim nyum-nyum. Even saya allergic dengan udang, saya akan nyot-nyot dekat kepala udang semata2 nak makan gravy tadi. 

Wajib try sekali jeeee. Kekasyfi Hati request masak ni hari-hari tapi MIL tak bagi dah masak ni, takut kolestrol infiniti. =/



Sekian, Kamsahamida~

    

15 doll(s) whispering:

nanaruzana said...
August 17, 2010 at 12:02 PM

aitu akak buat..mebi susu tak ckup kot....jd udang besalut telur...ahahhaa

Cik Puan ieza said...
August 17, 2010 at 12:31 PM

mmmm mcm besh jek recipy nih!
wajib try nih =) thanks for d recipy dear...

Hazzy Ishak said...
August 17, 2010 at 12:38 PM

susu tepung ape?
hehe

♥ sha ♥ said...
August 17, 2010 at 12:45 PM

seriesly ai terliur okeh. tapi susu tepung? kalo ganti susu pekat ke jadik tak eh. mana lak nak carik susu tepung nih. anmum bole ke =p

noreen.farisha said...
August 17, 2010 at 12:50 PM

ngee.. lapa! aku mun udang msk papa pun xksh! lapaaaa!

fa-aja-aja said...
August 17, 2010 at 1:02 PM

butter ganti planta ok x?
susu tepung ibu2 atau baby2 tuh ke?
:)

syida_spears said...
August 17, 2010 at 2:01 PM

sukeeeenye blog nih. byk resipi best2. tentiuuu =)

n0r !Lyan@ said...
August 17, 2010 at 2:43 PM

bg nizam mkn ni alamatnye esok x g keje la.. hahaha

PurPLe LaDy AiFA said...
August 17, 2010 at 2:50 PM

kak nana,
heee. org try buat guna ikan salmon pon tak cukup susu gak aritue.. hehe

cik puan ieza,
try la.. mmg wajib try! hehe

hazzy,
susu tepung x kesah susu ape.. jgn gn susu baby sudah.. hehe

sha,
anmum boley aje.. asalkan susu tepung. susu pekat tak leyyyyy! haha. sha mmg jenis x minum susu ek?

noreen,
haha posa oi posa

fa aja2,
boley.. planta lagi menyihatkan.. hehe. susu tepung ape2 pon boley, asalkan susu yg boley dibancuh..

syida,
hee, xde la.kalo rajin je. kalo mls masak simple xde nye nak tulis resepi neh.. hehe

Asob Sobrina said...
August 17, 2010 at 5:32 PM

no wayyy. my recipe ! huhh. hahahhahaa

aCik GeE cHoMeY said...
August 17, 2010 at 7:00 PM

peh...sedap 2.,..nak cuba la...

Liza said...
August 17, 2010 at 8:52 PM

yg best tu siap ada disclaimer not for those on diet, sgt prihatin...

Fathiyah said...
August 17, 2010 at 11:42 PM

rajin u post mcm2 resepi. insyallah i'll post entry recipe asap ya. bizik. hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
August 18, 2010 at 10:56 AM

aida,
padahal udang masak mentega susu jak ya.. haha

sob,
G.A.G.O! haha

acik gee,
hehe, harus!

liza,
kasi warning siap2 sbb dish ni mmg berlemak krim disukai semua. huhu


fathiyah,
xsemua pon i post.. ada skip2 jugak.. hehe