Ramadhan Delights: Asam Pedas Ayam


I've never heard of Asam Pedas Ayam before, but as what Kekasyfi Hati said, this dish is famous in southern region and he loves it more than asam pedas ikan. So I decided to give it a try. Excuse me for the inaccurate amount of ingredients in my recipes as I cook ikut naluri, so no specific amount of onions or salt or chillies or etc.

Ingredients:
Minyak masak
Bawang merah
Bawang putih seulas je
Lengkuas sebesar kuku ibu jari tangan
Halia sebesar kuku ibu jari tangan
Serai sehelai-dua
Belacan sebesar kuku ibu jari kaki
Cili merah 2-3 helai
Cili padi sebanyak yang lidah boleh tahan pedasnya
Cili Giling
Asam jawa sesudu besar-ambik airnya
Serbuk kunyit
Gula
Garam
Bunga kantan
Daun kesum

Ayam yang dibasuh dengan tepung gandum sebersih-bersihnya

Cara membuatnya:

1.Bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, belacan, cili besar, cili padi dan separuh serai di tumbuk bersama. Blend pon boley.
2.Panaskan minyak, dan tumiskan bahan-bahan tadi sampai naik bau. Masukkan cili giling dan gaulkan hingga rata.
3.Masukkan air asam jawa, dan lebihan serai tadi.
4.Setelah mendidih, masukkan gula, garam dan serbuk kunyit secukup rasa. Masukkan bunga kantan dan daun kesum mengikut suka.
5.Masukkan ayam, dan tutup periuk dengan penutupnya. Kecikkan api dan tunggu sehingga masak dan kuah menjadi sederhana pekat.
6.Siap sedia untuk dihidang bersama nasi panas2.


Presenting my asam pedas ayam 




Side dish: Sambal belacan diulam dengan tomato dan daun pegaga. Tidak lupa telur dadar rangup ditepi.

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: Thanks to Kak Eli for the asam pedas melaka recipe. This dish is modified from it. =) 


16 doll(s) whispering:

mysarah said...
August 12, 2010 at 12:50 PM

awak.. awak tau tak saya ni puasa ?? T____T (mcm aku sorang jer. haha)

Hazzy Ishak said...
August 12, 2010 at 1:10 PM

my favourite dish.
mak tolong buatkan!!!

hana yoriee said...
August 12, 2010 at 1:12 PM

hehe..ni pun favourite dish saya!! hehe..selalu mama masak..tp haritu test masak dish ni for the first time without any guide n assistance..n guess what? licin wooo masakan saya itu..hehe..hana rasa u punya pun mesti sedap! =)

Shiba Hisham said...
August 12, 2010 at 1:13 PM

asam pedas ayam mmg my fav. rupanya dia popular kat area selatan saje?? Baru tau..

LyNn HaMzAh said...
August 12, 2010 at 1:40 PM

menu nie memang arr top kat johor...kak lynn suka sangat makan...sedap kan...

Nurul Huda Jumri said...
August 12, 2010 at 1:54 PM

kak huda penah try dulu sekali...mmg mcm pelik kan, sbb kt cni selalunye asam pedas ikan je..hee..

n0r !Lyan@ said...
August 12, 2010 at 2:03 PM

hehe.. nape x post kat 246 Tmn Mewah? haha.. nnt nk try jgk la.. tukar ikan kpd ayam..
neway, tahniah eppa..

cik selamah kundang said...
August 12, 2010 at 2:56 PM

aku nk masak gk.tp masak kt kedai.alahai.bila nk hantar kp4.hahaha

PurPLe LaDy AiFA said...
August 12, 2010 at 3:12 PM

mysarah,
heeee... xtaw nak share ape dah time bulan pose ni, so kite share resepi je skrg.. huhu

hazzy,
balik penang la.. meh meh.. hehe

hana,
sm la.. first time gak neh and tak taw rs die cmne.. hana leh share resepi hana lak.. jom2, kte share2..

shiba,
yup.. johor kan suke modified resepi.. sedangkan spaghetti pon leh dijadikan lksa johor, asam pedas ikan pon boleh dijadikan ayam.. hehe

kak lynn,
mmg layannn... dap nye makan ngan telur panas2.

kak huda,
tu la pasal..1st time masak and rasa neh.. hehe

kak ely,
heh... posmen cuti smlm.. tu yg xley nak pos.. xpe2, kalo masak mee bandung ke ape2 ke, insya allah pos ke sana lak.

muney,
haha ciet. len kali kami hantar ye.. ni x special.. tggu masak special leh kot nak hntar.. huhu

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...
August 12, 2010 at 3:51 PM

kak lin asam pedas too...any asam pedas pun ok!especially asam pedas ikan parang and terubuk!mmg terangkat~ hehehe resepi kak lin, ikut mak akak..asam pedas melaka..hehehe lebih krg je bahan mcm aifa buat tu..tp kak lin tambah penumis (biji2 halus kaler hitam, brown, putih tu..)..mm..wangi~ :)

tere la dia masak!nanti kak lin gi raya rumah aifa ek.. :):):)

Kak Biena said...
August 12, 2010 at 5:41 PM

Oh my my fav! Campur sayur jeruk nyaman juak Epa.

Ms. Omey said...
August 12, 2010 at 6:37 PM

have u tried asam pedas daging? kat melaka pun ada banyak. serius mmg lagi sedap dr ikan i rasa. my fav!

Liza said...
August 12, 2010 at 8:54 PM

tak pernah rasa asam pedas ayam, slalu asam pedas ikan jer

Nora a.k.a Aira said...
August 12, 2010 at 10:05 PM

saya suka lauk ini hehe dan cicah dengan sambal belacan ~ fuh sedap !!!!

PurPLe LaDy AiFA said...
August 13, 2010 at 12:04 PM

kak lin: oh, gitu plak ek... nnti nak try la masak guna biji2an tu.. actually aifa x brape bijak nak pakai rempah2 tu, tkt kalo termasuk sesuka hati nnti jd pahit or rs plek.. kak lin post la resepi kak lin lak.. nak try gak.. hehe

kak biena: oh, sayur jeruk ya sayur apa? mek tauk bendi jak di engkah dlm tok..

ms omey: really? bolley try neh.. daging tu die potong kecik2 or nipis2 tp besar? hee x pernah makan so x taw.. T_T

liza: sy pon 1st time try neh.. hehe

nora: aah, betol2, makan ngan sambal belacan mmg terbaik!

Cik Belle said...
August 13, 2010 at 10:35 PM

hui, nampak sedap sangat!!!