Ramadhan Delights: 5-course Meal for Iftar

Asyik makan nasik lauk setiap hari pun buhsan jugak. Tukang masak ni pun macam dah tak tahu nak masak ape. So dengan tidak semena-mena terus rasa nak makan western and so I decided to prepare a 5 course meal for our iftar.  

The set consists of: 

 Fried Spaghetti


Grilled Salmon with Black Pepper sauce 

Spicy Fried Chicken 

Mashed Potatoes 
&
Grilled Beef Steak with Black Pepper sauce (argh, i forgot to take the photo!)



I planned to have 7 course meal at the first place,-cheesy macaroni and boiled cheesy sausage have to be removed from the list; To prepare this is not that easy especially when you only have 1 hour to cook everything from unpeeled onions, every weekdays!   

Recipe? Too easy kot nak buat, tapi leceh la sebab kena masak satu-satu and gravy tu kne hidang panas-panas baru mantap. And banyak kuali and periuk kena basuh. So i just share my mashed potatoes nye recipe ye? 

Ingredients: 

For the potatoes: 
Potatoes
Evaporated Milk/Fresh Milk 
Butter 
Salt 

Gravy 
Corn Flour 
Chicken Paste (Cube) 
Grinded Black Pepper  
Plain Water  

Cara membuatnya: 

1.Potatoes direbus sampai empuk. 

2.Toskan di luar dan panaskan periuk tadi 

3.Cairkan butter dan masukkan potatoes yang sudah direbus tadi. 

4.Lenyekkan macam lepaskan geram dekat kucing kesayangan dan masukkan susu sikit demi sedikit dan garam. 

5.Apabila kentang sudah sebu dan melekat kental macam dough biskut raya, tutup api dapur dan mulalah memasak gravynya. 

6.Gravy tu masak je macam buat sup jagung.   

K, dah gemuk laki bini. Macam mane lah nak pakai baju bersanding kahwin lagi sekali lps raya nanti ye? Hmmmmm. 


Sekian, Kamsahamida~


5 doll(s) whispering:

nanaruzana said...
August 21, 2010 at 10:27 AM

wah....western...husband saye kureng sket...smlm msk daging dendeng...hahaha...1st time tau mende alah tu name dendeng...sile kongsi2ni lg ye resepi....

Liza said...
August 21, 2010 at 10:19 PM

i love mashed potato, smua menu yg dihidang nie mmg best!

LyNn HaMzAh said...
August 23, 2010 at 11:00 AM

menu western plak kali nie...erm nampak menyelerakan...

Hazzy Ishak said...
August 23, 2010 at 11:42 AM

fuhh mashed potato tu...sedapnye

hana yoriee said...
August 25, 2010 at 3:05 PM

huishh..dahsatnye meal dia..hahaha..terliur nengoknye..=)