a Post with no Title

My umi texted all her ASZA's daughters and son yang di perantauan on the first day of Ramadhan;

"salam anak2ku, menjelang ramadhan hari ini rindu rasanya berbuka puasa bersama2. teringat dgn masa2 yang lalu terutama masa kamu semua kanak2, berebut2 jak makan..hehe..sedihla 3 orang je kat rumah ni.."

T_T Sedey okay, kalau Kuching tu dekat macam Penang-Perlis, memang setiap Jumaat balik untuk berbuka temankan parents di sana.

Terasa wah.! Sudah besar dah kami sekarang dan cepatnya masa berlalu. Adik beradik ade 6 orang, tapi 4 orang semuanya di Utara ni-Perlis-Kedah-Penang. 2 orang je tinggal kat rumah, a brother and a sister. Adik perempuan tu travel memanjang je keje je dek kerna tuntutan kerja.

Yes, dulu kecik-kecik memang selalu berebut makanan especially time berbuka puasa ni. Kalau beli kuih perahu, apam ayu, kuih tako, celorot, mahupun kebab, memang kena beli 6 bijik. Selalu jadi masalah sebab zamam dulu kan kalo beli 5 RM1. So tak cukup 1 dan itu akan jadi isu, kena lah beli RM2 bagi cukup sorang satu termasuk umi dan abah. Pinggan akan siap2 diletakkan atas meja dan makanan dibahagikan dengan adil. Sape yang makan extra memang kene lah dengan muka tak puas hati adik beradik yang lain. Heh.

Kalau beli jelly, air vitagen or junk food yang lain pun sama. Siap kena label lagi siapa punya bila masuk dalam peti ais. Kalau makan potato chips tu kena tunggu semua ada baru bungkusan tu boley dibukak, just to ensure semua merasa even pon sedikit. Pastu akan bergaduh bila dah habis and tuduh menuduh sape ntah yang makan paling banyak. Sejak itu memang tanam dalam hati, nak earn duit banyak-banyak and beli banyak-banyak potato chips bila dah besar nanti supaya boley makan puas-puas sorang.

Sekarang duit dah banyak and mampu beli lebih dari tu, tp nikmat makan potato chips or kuih muih or jelly or air vitagen tu dah tak sama macam dulu. Sebungkus tu memang tak larat nak abis sorang-sorang, sampai 2 minggu terbiar. Kalau check rumah di Kuching sana pun makanan super banyak memang sampai ke sudah tak de sape nak sentuh sebab semua tak de. Umi dan abah pun bukan nya makan sangat benda2 mengarut tu, just nak mengharap anak-anak balik rumah memeriahkan Baitul Asza. Tunggu cuti sem je la baru ramai2 ade, tapi yang dh bekerja memang tak leh nak berjumpa dah macam selalu. Oh, sedih dan sungguh rindu zaman kecik-kecik.

Kalau korang rindukan saat bersama adik beradik, parents anda berjuta kali ganda rindunya dengan korang. Sape yang rumah dekat tu, baliklah teman mereka berbuka. Siapa yang duduk jauh2, time Airasia buat promo RM1 tu, sila-sila lah beli tiket balik puasa untuk tahun depan. =)) Maybe dieorg tak cakap diaorg rindu, tapi sebagai anak, pahamilah hati mereka. Bagi yang duduk dengan parents pulak, jangan sibuk nak berbuka di luar dengan rakan-rakan, germbirakanlah mak bapak anda dulu. Family comes first ok?

Imam Ahmad, Muslim dan al-Nasaie meriwayatkan daripada Abi Hurairah dan Abi Sa’id sesungguhnya Allah berfirman: “Sesungguhnya puasa bagi-Ku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira."


Kalau mak ayah kita terasa pilu bila berbuka sebabb terkenangkan kita, tak rasa bersalah ke bila kita sibuk berbuka dan bergembira makan buffet mahal-mahal, terutama di hujung minggu?

Sekian, Kamsahamida~


18 doll(s) whispering:

syu_hada said...
August 18, 2010 at 10:45 AM

sob3x...tetiba teringat kat umh..nak balik ker tak minggu nih ek??? ;)

Aida The Pink Goddess said...
August 18, 2010 at 10:46 AM

piluk ati maca pos tok as kamek org nektok pun jaoh2 merata2, especially my dad sorang2.. T_T

Anonymous said...
August 18, 2010 at 10:48 AM

touching nar jak maca last part ya...huwa2..sedey..nye

Lala said...
August 18, 2010 at 10:59 AM

waa..terasa nk balik ipoh cepat2 next week!!

cik selamah kundang said...
August 18, 2010 at 11:20 AM

sebijik mcm kisah kecik2.nampaknya,balik gurun minggu ni confirm.

~Am said...
August 18, 2010 at 12:22 PM

hence, mbakla parents makan buffet sekali.. ;P

mysarah said...
August 18, 2010 at 12:27 PM

sayu la i baca u. takpe2, minggu depan i balik kampong! :')

LyNn HaMzAh said...
August 18, 2010 at 1:12 PM

mula2 baca entry nie kak lynn tersengih...dah nak habis rasa sebak plak...syukur, kak lynn dah berbuka dengan parents di rawang last weekend...insyaallah minggu nie atau minggu depan akan balik ke rumah mak mertua plak...aifa tak balik pontian ker?

Nurul Huda Jumri said...
August 18, 2010 at 1:33 PM

sedey nye bace...;(
kak huda br je balik berbuka n bersahur ngn family...
tp still tk cukup ahli..adik2 tkde...=(

NoRr said...
August 18, 2010 at 1:55 PM

aifa, sayu baca entry cemni...my mak pun dok sorang2 jugak kat penang tu. so tiap2 hari dia buka posa sorang2... ;( i pon sorang2 kat perlis ni..hari2 makan sorang2...uwaaa!~

Kak Biena said...
August 18, 2010 at 3:13 PM

Piluk juak hati mek maca tok ngenang bapak mek di KK sorang2 sungkey...

Nora a.k.a Aira said...
August 18, 2010 at 3:50 PM

touching baca entry ni.. waaa nk minta semua adik beradik balik weeeknd ni. xkira !! =)

Amni said...
August 18, 2010 at 4:01 PM

tolonggggg.... sedih aiee.... mek jauh juak dari umah... daha la mak mek salu sikda urang neman bukak posa... aie.. sa nak nangis lu kmk..

jap2! mak kitak kelar melaye ka anta msg ngan tak orang? heee.. =P

PurPLe LaDy AiFA said...
August 18, 2010 at 4:25 PM

kak syud,
huhu balik2. teman mereka2 di rumah sana.. =)

aida,
yalah, ngenang parents bukak posa sorg ya sedey gilak jdnya oo.. dpt sy imagine prasaan ya..

anon,
huhu. hargailah sidak sementara sidak maseh ada.

lala,
balik2! kadang2 kne temankan dierorg gak..

cik muney,
sila balik! gurun dekat je kot ngan kulim! wajib balik tuee

am,
hee. baca entry kitak.. kmkorg prefer makan di rumah.. senang nak semyg apa indah, sik senggaut..=)

mysarah,
hehe. bgs la.. balik jenguk mereka.. hehe

lynn,
dah balik dh minggu2 lps..minggu ni balik swak pulak. =)

kak huda,
kumpul mereka ramai2 baru best.. sbb time raye payah sket nak kumpul..nnti ade yg nak beraye ngan kawan la, ape la.. hehe.calling2 la ngan mereka berjanji balik same2.

norr,
wah, norr kt perlis ek? oh, sedeynye dengar biler terkenangkan mak makan sorg2 kan? minggu ni balik ek, teman die... =)

PurPLe LaDy AiFA said...
August 18, 2010 at 4:27 PM

kak biena,
yalah oo.. kmk nengar kitak madah gya pun kamek dah piluk.. calling2 jak nya time sungkei pun jd lah.. =)

nora,
yup2, suh mereka balik bg ckp korum.. hehe

amni,
oo tedah.. kmk pernah bukak posa sorg2 time first time keja.. worst experience ever sbb sedey jakk..

hee. aok, nya klaka baku, and ayat skema sbb sik biasa nulis dlm bhs swak..

Liza said...
August 18, 2010 at 9:04 PM

sedih...knowing one day akan rasa what my parents tgh rasa skrg...sunyi....

noreen.farisha said...
August 19, 2010 at 12:31 AM

sedeh nya post tok! tp mena la sementara cdak msh sihat, teman la cdak salu mun bekesempatan =)

nanaruzana said...
August 19, 2010 at 10:27 AM

Alhamdulillah....parents in law saye dkt...tiap2 mggu buke sane,Insyaallah...smlm baru buke ngan family saye...sume mknn terase seperti sdp..walhal lately mkn seciput je...dlu kami kecik2 pon cam kamu Pa...ade pape,sume kene tggu reramai,bahagi same rate...rindu kan....