Review: Full Coverage on Solemnization Day Program Flow

Program Flow On Solemnization Day. 3rd July 2010, Saturday.

Location: Baitul Asza, Kuching.

Theme: Scarlet Red for family and deco, sweet peach for bride and groom.

8.00-10.00 am: -Bride bersiap di bilik pengantin di Baitul Asza



-Groom bersiap di Rizhan Homestay di Taman Farhana dan bersalaman dan memohon maaf dari setiap ahli keluarga sebelum menjadi suami. 

 
Salam dengan abang ipar 


 
Last minute touch up 


My father in law dengan bunga pahar nya.


9:30-10:00 am: Ketibaan Tetamu Jemputan

Candy boy yang serve candy. ;p 


Scarlet, sampai jiran pun pakai kaler tema. =) 

10.00 am: Ketibaan Kumpulan Marhaban Berbaju Oren. I LIKE! Semangat Holland pulak, family I semangat Spain. ;p 



10.10 am: Marhaban dan Zikir dimulakan



10.30 am: Ketibaan Rombongan Pengantin Lelaki Kekasyfi Hatiku.

His adorable cousin. Comey kan? 


Videographer ada di mana-mana. 


10.45 am:

-Bride dipanggil turun 

Nervous sikit. 


With my beloved bridesmaids di belakang.  


Tiba di ruang itu, and rasa blur-blur sikit. 


-Bersalaman dengan mak mentua and disarungkan cincin. (Tak paham kenapa ada part nie, actually silap flow di sini. Semua pun blur, tapi tak pe, lucu plak jadinya.) 



-Dipanggil ke atas pelamin dan penerangan pasal ijab qabul, khutbah nikah mengenai tanggungjawab suami isteri  daripada jurunikah dari Jabatan Agama Islam.

Khusyuk Kekasyfi Hati mendengar tazkirah 


-Sesi re-check saksi dan wali dijalankan

 





-Sesi Akad nikah dimulakan.

Bride yang tak sabar-sabar. Excuse my swing, i should have done with braces dari kecik! Urgh. 


 




"Aku nikahkan dikau, Mohd Noorkasyfi Md Shariff dengan anakku Siti Aifa Zafirah binti Ahmad dengan mas kahwinnya seutas gelang dan sebentuk cincin"

"Aku terima nikahnya dengan mas kahwin yang tersebut" 


-Disahkan oleh saksi-saksi. Alhamdullilah, hanya within satu lafaz, Kekasyfi Hati berjaya menjadi my husband. Terasa sekelip mata je semuanya and I tak sempat nak sebak pon. Tehee. =)



-Bacaan doa kesyukuran dan lafaz taklik dari groom untuk bride.



-I love this part! Amanat dari  my Abah for both of us and sesi penyerahan anak perempuannya kepada Kekasyfi Hati.  Sangaaaaattt sedeyyyyy! Wawaaaa, I believe ramai yang terasa sebak mendengar amanat dari my abah itu. Kalo ada replay video tu mesti I nanges tak hengat nye~

 
my Abah 


Sebak. =( 


See, abah pon tersekat-sekat nak bagi amanat sebab sebak jugak. 


My sis lagi sedey. 


My mum tak payah kata la.. pilu je rasa.  


-Penyerahan modal hidup from Abah to me. Actually it was tabung simpanan setiap bulan sejak I berumur sebulan sampai umur I 25 tahun. Thank you my dad. You're always the best dad in the world!

 
Dekat tangan ada buku Tabung Haji. Heee. 


Thank you abah! 


-Penyerahan mas kahwin daripada groom kepada  bride and upacara pembatalan air sembahyang.

 
Pakaikan gelang. 


Cium dahi, wajibkan?  


Malu la I. (*_*)


-Marhaban dan zikir lagi.

Oh, the marhaban guys je dapat doorgifts which is 10ml perfume. Other guests, I tak sempat nak buat. =( 


Pengantin duduk atas pelamin sementara menunggu marhaban habis.


-Bersalaman dengan mentua masing-masing dan penyerahan wang hantaran daripada parents Kekasyfi Hati kepada parents I.  

Serah wang hantaran. 


Yey, I have two moms! 

-Bersalaman dengan semua tetamu, families, nenek sedara atuk sedara, makcik-makcik, pakcik-pakcik, kawan-kawan and semua yang patut.



my Eppi Dear with his sister  

 -Sesi bersanding kecil. 




 

-Makan nasi temuan. Sesi penerangan mengenai upacara ni telah diterangkan oleh emcee dengan begitu details. Actually, kalo ikut adat, nasi temuan ni adalah the first meal of bride and groom have together. Caranya macam nie, at first round, masing-masing kena berlumba suapkan nasi ke dalam mulut masing-masing. Begitu juga on the second round. But on the 3rd round, bride and groom kena suapkan nasik tu ke dalam mulut pasangan. Symboliknya, kalo groom yang menang for all 3 rounds, anak yang 1st nanti insya allah lelaki and begitu juga sebaliknya. But for my case, seri la pulak. Kembar perhaps? ;p

Dengar explaination from emcee. 


1...2...3! 


It's a draw! =) 


-Potong pulut kuning. Saje je, takde pon adat sarawak macam nie. Thanks to my aunties yang tolong tanakkan pulut dan hias pulut nie. Simple but yet, nice. Sedap pon sedap! Sukaaaa~

Simple kan deco pulut kuning I? 


-Lastly bergambar dengan rakan-rakan before majlis berlulut.

My BFF! We are the Powerpuff Girls~


Friends all the way from Semenanjung. 


Girlfriends! 


Girls in ASZA family.


 
Siblings-my brothers and sisters. Heart them! 




Additional man in ASZA. Love! 


We're finally a husband and wife. 
(Love this shot. Ntah bile OP amik gambar di belakang kami.) 

As I mentioned beribu kali, kalau tiada saudara mara yang begitu sporting membantu, adik beradik yang banyak berkerah tenaga, parents yang settlekan segala hal, best friends yang super membantu, vendors yang best and keberkatan dan keizinan dari Allah,  tak mungkin majlis I berjalan seperti yang I impikan. Millionssss thanks to all people yang loving me. I love you guys too! 


Sekian, Kamsahamida~


25 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
July 15, 2010 at 8:20 AM

tahniah! syoknya tengok org kawin...

~dARlee zURiS~ said...
July 15, 2010 at 8:56 AM

marvelous!
ehh..pengantin laki sebut camtu je ek?kitorang dulu,full sentence sharil kena sebut balik.nasib baik berjaya sekali gak :)

Anonymous said...
July 15, 2010 at 10:05 AM

terharu aku tgk ko dh selamat kahwen eppa...seb baik xjd drama queen..

-ana-

Aida The Pink Goddess said...
July 15, 2010 at 10:26 AM

the most perfect wedding execution ever! and you are the most beautiful bride ever, just a flawless combination!

Cik Belle said...
July 15, 2010 at 10:45 AM

tahniah! majlis yang perfect i would say. =) semuanya cantik!

Nora a.k.a Aira said...
July 15, 2010 at 10:59 AM

tahniah..cantek sangat. alhamdullilah semua berjalan lancar =) sukanya pulut kuning tu..comey !!

Ani Inherown said...
July 15, 2010 at 11:11 AM

ktk molah mek sik sabar nak kawen juak dah kak eppa aie :|

Lala said...
July 15, 2010 at 11:25 AM

cik aifa, eh pn aifa!
congrats on your wedding.

sweetest entry!

Hamzah Ian said...
July 15, 2010 at 11:51 AM

tahniah.. cun2.. semua gambar

harzharun said...
July 15, 2010 at 12:18 PM

helo dear...my silent readers ke?...u tegur kat my latest entry br i pasan....congrate for ur wedding...masih br nih...welcome to the club tau...btw, baju akad nikah u sgt cantek la...sgt2!..suke la...

dyra said...
July 15, 2010 at 12:35 PM

hi there
first time i read ur blog ni
congratz ya!!!!!
u have such a wonderful nikah day ;)

Atiqah Adnan said...
July 15, 2010 at 2:38 PM

actually simple sangat lafaz nikah yang disambut pengantin lelaki kat sane ye.. hihii mcam melaka panjang gile.. nasib baik cukup sekali nafas.. ^^


cantik.. tahniah!!

fia said...
July 15, 2010 at 3:27 PM

salam lady cantiknya awak...nice blog

fia said...
July 15, 2010 at 3:27 PM

salam lady cantiknya awak...nice blog

fia said...
July 15, 2010 at 3:27 PM

salam lady cantiknya awak...nice blog

sk said...
July 15, 2010 at 4:55 PM

bestnya tgk gambar2 nih.. nak lagiii!~ :D

congrats again!! hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
July 15, 2010 at 7:20 PM

hazzy,
tak sabar tggu turn hazzy, serious!

zuris,
aaah, mmg pendek cmtu je. kteog pon baru taw. die ikut mcm i do, i do je kot. hahaha

ana,
haha.. jgn nk bwk perangai drama queen di atas pelamin ek.. sume sorokkan bwh katil pengantin. ;p

aida,
cant wait for your turn!!!!! yours will turn to be perfect insya allah.

cik belle,
tq cik belle, tak la perfect sgt, ade gak minor error nye, tp boley digelakkan je bile ingat balik.. hehe

nora,
tq. teringat pulut kuning tu sampai skrg ok...terliur2. hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
July 15, 2010 at 7:24 PM

wanie,
aih, cpt2 la kitak! dah smpei seru bah ya.. ;p

cik lala,
thanks ek.. tak lama lagi cik lala kan? hehe

hamzah,
tq.. hehe

harz,
yup, selama ni baca aje.. hehe. baju ni murah je.. kain chiffon bwh rm10 semeter.. hihi.

dyra,
tq dear.. keep reading. =)

tqah,
aah, mmg simple giler. baik die suh cakap i do je.. haha.

fia,
hahhaa. tak de laa.. make up je tue..awk pon sweet ape..

sk,
mmg nak letak, tp terrlaluuuu banyak. kat facebook je letak banyak sket.. hehe

Anonymous said...
July 15, 2010 at 8:11 PM

Penyerahan modal hidup? adat sarawakian ke?

QueenWizza said...
July 15, 2010 at 9:04 PM

bestnya! scarlet mmg cantek la tema tu.. what a beautiful wedding! congratss puan epa!hehe..majlis kt johor after raya ke??

slmt mnjadi isteri.. x sbr nk tgk bersanding pulak..

Amalina said...
July 16, 2010 at 9:40 AM

dear..i suke sgt ur baju akad nikah ni! =)

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 10:51 AM

anon,
xlah.. tu my dad saje nak bg.. sbb dh slamat jd isteri, br leh pass duit simpanan tue.

wizza,
eh, dh boley bertenet smbil tgk gmbar? hehe aah, lps raye.. nnti i hntar kad ek.. dtg taw..bawak zara skali..

amalina,
thankss.. baju murah je tue.. hehe

si kecil said...
July 16, 2010 at 12:28 PM

dear, baru first time jump to ur blog. baca entry ni. tiba2 saya sebak ms part penyerahan wali tu.... sgt rasa moment tu. everything seem so beautiful. congrats.

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 5:43 PM

sikecil,
kannnnn??? part tu mmg serious sebak.. kalo spe yang betul2 paham mmg boley menanges skali.. =S

thanks dear fro dropping by..

NoRr said...
July 20, 2010 at 1:04 PM

interesting la yg nasik temuan tu! also, aifa..i think ur wedding is a beautiful one...congrats again! ehem..syoknya dapat kembar! huhuu