Review: Berlulut atau Berinai


As I mentioned earlier, dekat Sarawak there is a adat called berlulut, and I'm not sure it was supposed to be held after the akad nikah or before the akad. Yang saya tahu, adat tu selalu orang buat malam, and it involves girls only.

Rasanya berlulut ni sama macam berinai kan? I'm not so clear bout that things and usually the youngsters will skip this part, tapi sebab my mum insist nak buat jugak, I pun rela je. Tujuan pun I tak tahu, yang I tau, just berposing macam model kat atas pelamin tue. Er, tak suka.

Tapi preparations apa pun tak buat even though mak andam dah pesan awal-awal suh cari tudung yang sesuai, inner and seluar slack hitam for guys. So time nak start berlulut tu, punya lah hectic di tingkat atas tu sebab nak kena cari sluar hitam, last-last pinjam seluar kerja abah saya. And sebab saya dah penat with upacara ijab qabul earlier, so I want this ceremony to be fast and easy.

There you go, my berlulut for 4 jenis baju, only within 1 and half hour. Kalau pengantin lain, memang 1 jam 1 baju!

Pakaian Traditional Jawa
Kunun nak bawak Jawa dari Pontian ke Kuching, so we decided to wear this baju during merenjis. I have a choice to choose between this baju or the modern Jawa  yang lace with sequins yang banyak yang jual kat Pasar Serikin tue. I prefer the modern one, sebab boley la nak pakai kaler Purple kan? Tapi  my mum insisted me to wear this sebab nampak klassic, kataaaanya la. Ikut je la, since she's the one who'll be paying. ;p  

 
Er, pimples timbul di kala majlis besar. Memang sinonim agaknya. Bulan-bulan time preparations takmo kluar, jahat! 

  
Jowo nya Kekasyfi Hati. hahahha. 



Baju itu sungguh tebal okey! Nasib baik pelamin directly depan aircond, kalo tak mesti dh mandi peluh. 


Pakaian Jepun
Wah, tercapai hajat nak pakai Kimono, merasa nak perasan Geisha kepada suami jap. ;) Both Kekasyfi Hati and I were taking Japanese Class back in University life, and we love Japanese food, watching Japanese Drama and he likes Anime too. Actually, my mak andam couldn't supply baju kimino for the guy, tapi Kekasyfi hati teringin gila nak pakai, so I pon cariii laaaaaaa dekat Bridal yang lain and cari Pedang samurai yang dia nak sangat tue. Budget nka jadi Kenshin Himuraaaaa laaaa, chey! 

Excited lak die pakai Baju nie. 



Kakashi Hati and Aiefffaaa, ada bunyi Jepon? 



Tak sempat nak cari tudung merah. =s  



Ni nak buat aksi wife hantar Samurai g berperang macam video klip Anuar Zain tue,  tapi tak menjadi sebab tak tahan gelak.


Pakaian Vietnam Ho Chin Min City
Tak ada cerita di sebaliknya, just this set adalah yang baru ada di supply mak andam saya. Fresh lagi. Love the this blue out of other blue. Blue elegant I panggil, kalo dipadankan dengan everything kaler gold cantik kan? 

 
Boley tiru design ni buat baju raya, guna kain sari Rm29.90 kat Kamdar. 



Euww, jangan komen. Geli lak.  



Fuhh, hambek kau. 


Pakaian India
And lastly, Sari mali… Ek, Pakai Sari kain macam nie nampak gemok. =S Nak g Kamdar la cari kain sari sendiri untuk sambut suami pulang ke rumah selepas keja overtime tiap2 malam. Ngeh ngeh ngeh. Aanna, jom!

 
Motif angkat tangan tunjuk gelang banyak2? 



dulu minat Karisma Kapoor sampai email pon karisma2147@hotmail.com. Nasib baik sekarang dah sedar diri.  



my Hritik Roshan boley? (Adood, jangan ngamok.) 

Okey, complete dah everything yang melibatkan adat for my majlis ijab qabul.

Ramai yang complain how hard their big day's preparations would be because of this adat thingy. Yup, I agree with that too, and once I pun pernah marah sebab my simple dream wedding menjadi tak simple sebab orang tua dan makcik-makcik yang nak sangat ikut adat. Malahan, sebab adat ni semakinnn banyak duit diperlukan sebab nak buat upacara kahwin mengikut adat nie bukan senang and bukan murah.  But 1 piece of advice that I can share with you guys, 

Tradition is supposed to be a guide, not a jailure
-quoted from buku 'The Perfect Wedding' given by Muney for my 25th birthday last March.



Sekian, Kamsahamida~ 



17 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
July 16, 2010 at 8:07 AM

nang kacak eppa tok, manis jelita semua ada, hehee... and i love the fact u berlulut selepas SAH jadi bini kasyfi and both of u yang berlulut! thumbs up.

Lala said...
July 16, 2010 at 8:13 AM

waa.. best giler acara ni!

tapi part plng kelakar bila acara nk buat gaya geisha dan aifa tak tahan gelak! hehe

thezaila said...
July 16, 2010 at 9:04 AM

sungguh jeles kepada kamoo yg boleh buat acara tukar2 baju.. sungguh mahu... tp sbb majlis buat kt dewan dan xmahu spend utk pelamin di rmh.. maka impian tinggal impian.. =(

nanaruzana said...
July 16, 2010 at 9:06 AM

saye dpt melarikan diri dari acara berinai pakai baju mcm2 tu..hmmm...saye kan keras pale..keras ati..dan sgt tadek kompromi...sbb ntah...xske amik gmbr...xske jd tumpuan....rs muke burok...tp sgt suke tgk kamu dan baju2 itu...kiut2...

Sh@MytO iDi said...
July 16, 2010 at 9:09 AM

"dulu minat Karisma Kapoor sampai email pon karisma2147@hotmail.com. Nasib baik sekarang dah sedar diri."

hehe..funny! =)

neway, congratz eppa..

sonok kan biler tingat sume preparation kawen kiter..
especially biler kiter plan n jd..x jd mcm d plan pun still rase epy..
ye dok?

gain..conGratz =D

Aida The Pink Goddess said...
July 16, 2010 at 9:14 AM

hhahahha bok sedaar hrithik roshan ya..! hehehehe ngamok eh

cik selamah kundang said...
July 16, 2010 at 9:34 AM

tak boleh tahan gambar hantar samurai g berperang.mcm suka je nk hantar.siap gelak2.hehehe

Nurul Huda Jumri said...
July 16, 2010 at 9:51 AM

so sweet sme nye eppa...moga bahagia2 selalu ye dear...

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 10:21 AM

aida,
haha lucu. tauk jak la bapak sy, sekda berlulut2 or pre-wedd yg boley holding hands.. hehe

lala,
heeee, jd best sbb semua jd rushing. kalo lama2 kompom buhsan giler acara nie..

lucu lak tgk gambar tue.. mmg failed lah!

zaila,
ohh, plan asal saya pon sepatutnya begitu.. langsung tak ada majlis di rumah tp semua kat dewan..tp sbb anak sulung and kalo boley semua adat abah and ummi nak buat, tu yg jd mcm nie..

leh buat DIY mini pelamin kat umh zaila.. ;)

kak nana,
haaa, tahniah! bgs nye dapat lari.. sgt jeles ngan kak nana sbb tegas. org xley, smeua org ckp org ikut.. =(

dialicious said...
July 16, 2010 at 10:26 AM

comeynyeee..dh kawin ye?congratsss!!!!mcm2 baju pakai ye..tp xper..cantik semuanya..semoga berbahagia.saba menempuhi dugaan alam rumahtangga k!:)

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 10:28 AM

shamyto,
hahha.. zmaan muda2, buruk perangai sy. persan artis. hehehe

tq shamyto, tu la.. sronok bile mende nak buat menjadi... tp to be honest, yang org nakkkk sgt is just the video from jantayu tu.. yg lain mmg x care sgt sebenrnye.. hehe

aida,
yahhh! abis la, kareena ngamok.

cik muney,
hahahha betol gak.. spttnye tu aksi romantik, tp bertukar menjadi sebegitu.. hahahha

kak huda,
tq.. wish you all the best jugak! chaiyok2 taw!

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 10:36 AM

cik diah,
ohh thank you so much! wah, x sngka anda singgah di sini. hehe

Cik Belle said...
July 16, 2010 at 11:31 AM

i suke la tukar-tukar baju ni. uhu.. bile lagi nak merasa kan? i tak tau la sempat adakan ke tak nanti. uhuhu..

AngahSayang2314 said...
July 16, 2010 at 3:44 PM

terasa macam nak sanding balik hahhaa.. tapi dah ada anak auuwww...


angah datang singgah sini i follow uuu

PurPLe LaDy AiFA said...
July 16, 2010 at 5:45 PM

cik belle,
of course sempat! cik belle rancang betul2, and buat cpt2 sesi neh.. kalo buat lm sgt, tukar baju lama, touch up make up lama, serious tetamu pon boley menyampah sbb tggu..


angah,
thanks angah for reading! hehe, sanding la balik, wat for your anniversary celebration ke.. hehe

Leonora Halim said...
July 16, 2010 at 6:42 PM

hola! found you!! :D waahhhhh.... sgt meriah acara tukar baju... sgt kagum utk brides yg buat acara ni... saya give-up awal2 lagi... ahahhah.....

ezzati said...
July 16, 2010 at 9:08 PM

eppa..paling suka baju kuch kuch hota hai tu..cantik bangat..