Behind the Scene: Our Solemnization

Alhamdulillah, selesai semuanya. Sekarang I sendiri tak taw nak story start dari mana, yang penting, memang terharu giler dengan everyone yang membantu dalam menjayakan my dream purple wedding and my dream scarlet solemnization. 



A week before majlis memang sangat chaos bagi I sebab terkejar ke sana-sini menyetel and mengconfirmkan everything. Pelamin dari bridal house tu pun I tak sure macam mana rupa, I just berserah after Abang Awang aka Pak Obek from Petra Bridal melakar pelamin yang die nak buat for both dekat rumah and dewan. Last minute change ok, sebab at first I nak exclusive dunlop dais macam Anne Hot FM punya solemnization dais, then change to Roman Pillars nye pelamin, then lastly tukar jadi final pelamin yang akan dipersembahkan kemudian.  Then pergi vendor2 lain nak confirm everything, caterers, khemah, baju berlulut, etc and my mum pergi cari barang-barang untuk hiasan hantaran, hiasan bilik and saje2 gedik nak beli bunga untuk bridesmaid. Hari Jumaat pagi pulak baru nak settlekan borang nikah segala, nasib baikla prosedur nikah kat sini senang je, just isi borang, bagi photocopy IC both bride and groom and wali, gambar sekeping sorang and sign! Senang sangat, and my abah yang buatkan semua.  

Oh, everyday was a busy and hectic day!

Semuaaaa memang kelam kabut sampaikan nak pergi ke spa buat treatment pengantin pun tak sempat. Hari khamis petang I sempat buat lulur badan, steambath, hair treatment and kunun nak buat waxing. Ingatkan sekejap buat waxing tu alih-alih, terlama la pulak. Then sebab I terkejar2 nak balik rumah I and nak g ambik family Kekasyfi Hati di airport sambil shooting video nie, I pun cakap dengan beautician tue, waxing sebelah lagi kaki nak sambung hari jumaat la, which mean a day before akad.

On Friday itself, I sibuk mengemas bilik pengantin, agihkan kerja dekat bridesmaids kesayangan and pergi berinai sorang-sorang. Tak tau pulak kalo inai lukis2 tu, kene lukis kat tempat tu and bawak balik umah suh dier kering. Hambikk kau, pengantin nie berinai kaki and tangan, drive kereta sorang-sorang balik rumah. Sampai rumah, of course smear la inai di kaki ku yang berukir2 tue. Redha je time tue.

Lepas tu sibuk di rumah sampai ke petang. Aunties and uncles semua ada di rumah datang menolong menggubah bunga and hantaran, tolong mengemas and segala-galanya. Dah dekat nak maghrib baru dieorg pulang kejap and my mum pon tarik I ke spa beliau dan bagi I mandi pengantin. Kesimpulannya, kaki sebelah tadi memang tak sempat nak di Wax. So sebelah licin, sebelah berbulu, sampai sekarang.  

Malam pulak I pergi sambut kawan-kawan di airport sebab ada satu vendor kereta sewa tu buat hal tiba-tiba. I skip la crite pasal die, sebab yang lain alhamdulillah okay and  kecuali die sorang je I sempat tinggikan suara sikit dan menghilangkan kesabaran I selama ni. Sikit je laa sebab lepas tu I gelak2 balik… Macam ada something kata, sabar-sabar, ini semua hasutan syaitan. 


After hantar rombongan kawan-kawan dari Semenanjung ke tempat makan, I g ambil hantaran yang Kekasyfi Hati nak bagi dekat bridal house and hantar dekat Kekasyfi Hati, then menuju ke homestay rombongan kawan-kawan untuk pastikan everything okay dan selesa untuk meraka. Selamat semua, I balik rumah tengok match world cup sampai habis, layan tetamu aka uncles and aunties yang still menolong hiaskan pulut kuning and touch up hantaran I sikit-sikit and baru nak habiskan al quran yang dijanjikan wajib khatam before akad nikah esoknya. Mind you, mlm tu I tak habis lagi, pagi sebelum akad nikah lepas subuh baru I khatam okay! Terlama pulak period kali nie.    


 
Chaos di dalam bilik. Tapi kerja-kerja kat bawah semua orang lain settlekan. 


 
See what my bridesmaid did! She prepared everything ok, sangat terharu! -Pic from Kak Biena


 
 Pedang Samurai in the car. Nasib baik tak kena tahan polis woh! -Pic from Kak Biena too. 


Pagi tue, I just berserah for everything. Apa yang jadi kat bawah I memang percaya 100% to all my parents, siblings, aunties, uncles and best friends to settlekan. Sumpah I tak sangka mereka handle everything perfectly sampai I rasa tak percaya my majlis akad sangat berjalan dengan lancar dibawah pengurusan mereka. Photographers, videographers, caterer, wedding planner, emcee aka stage manager, MUA, bridesmaids, grandpa,  families, bridesmaids, cousins and everyone sangat membantu sampaikan I tertanya-tanya, apa yang I buat sendiri ek. Tak perlu bagi arahan, mereka taw sendiri ape yang patut dibuat. Good job everyone. Serious terharu! 



I'll post on program flow on solemnization day later. =)

Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe NoTes: Tengah di Kuala Terengganu airport, waiting for the flight to KL, sambil blogging sambil makang kepok lekor. Uuoh, sedap! 




3 doll(s) whispering:

ms syaz said...
July 10, 2010 at 3:01 PM

congratulations!! selamat pengantin baru.. :))

ElyaElmo said...
July 10, 2010 at 7:46 PM

lagi lagiii..nk updateeee....:D

.:Mrs. Engineer:. said...
July 12, 2010 at 4:45 PM

nk lg...nk lg...he3... anyway, congrates tau