Behind the Scene: Our Reception, Bride's side.

Photos: Credit to Cousin's and Kak Biena's FB.

On Saturday itself after the majlis ijab qabul, tak sempat nak berehat, we got to prepare for the next day event which is the reception. Since the reception will be done in the gallery at the library, all the vendors need to gather there to start with the works.

Meanwhile, I dengan Kekasyfi Hati duduk dekat rumah settlekan and kemaskan apa-apa yang patut. Nasib baik with the help of aunties and cousins, kerja-kerja pembungkusan goodie bags dapat dilakukan dengan pantas dan cepat. Cupcakes and chocolate macarons just arrived at 3pm, that's why goodies kami tak settle-settle lagi. 

Then at night, kami adik beradik pergi bawak barang-barang ke Galeri itu. My abah and umi pulak kepenatan and kurang sihat so tak boley pergi even though malam tu supposed to be ada full rehearsal. Muka semua penat and banyak gila benda tak settle lg ok! So my abah duduk rumah merebus telur yang baru dibeli kul 830 malam sebab baru teringat and my mum jahit  beads dekat tudung untuk saya pakai keesokkan harinya and jahit beads kat baju sendiri yang tak siap2 lagi.

Sampai dekat dewan, spotted there were my stage manager aka my aunty, aunties and uncles yang lain, cousins and emcee yang dah tggu lama. Commited tak family I sempena wedding saya? Super terharu ok! Sampai sana, buat 3 kali rehearsal, I suruh mereka balik sebab kesian kat dieorg muka penat giler sebab datang menolong pada malam before akad tue. 

 
The stage, tak siap lagi.  


 
The deco, wayyyyy to go.


Oh, note that, kami sampai di Galeri dlm pukul  930 malam, and tengok galeri tu memang serabut tak macam ada kenduri pagi esoknya. Dengan walk-in song for bride and groom tak boley nak decidenya, lagu potong cake payah gila nak decide and songs to be played for entire majlis pon tak di burn dalam cd sebab kehilangan cd kosong di rumah. Lastly saya mintak boyfriend adik hantarkan cd kosong, tapi the problem pulak dengan songs yang di download tak boley nak ditransfer. Ntah nape ntah. Padan muka la sbb saya memang suka last minute, and resulted my wedding songs yang dah didownload berbulan2 before ni tak dimainkan during the majlis. =( 

 
Bekerjasama berganding bahu, tolong menolong bantu membantu. 


Oh, centerpieces sebanyak 35 bijik pon tak disusun lagi and tak stabil bila ditiup angin, welcoming photo to be placed at the easel pon tak memberi kerjasama sebab mula2 nak guna whiteboard nye stand, at last tak menjadi sebab stand tu berkaki 2, bukan 3. Chey! Nasib baik around 1130 my bridesmaids kesayangan datang bersama pasangan masing-masing and help me to sort the things out. Her husband boley pergi 'pinjam' easel kepunyaan library tu, but it was great and menyebabkan saya bersyukur sangatttt sebab dia jumpa stand tu. (Kak Biena, thankssss a lot to your hubby!) 

 
Caterer dah siap arrange tables, but deco belum siap apa pun. But i heard they stayed until Subuh to get the things done, kagum!

Oh ya, last minute plan, my father and I decide to reserve a few tables for her officemates and my schoolmates and colleagues. So nak buat label tu pon berjam2 sebab otak dah penat and blur giler. At last, Aida and Kak Biena offered themselves to settle it, and I'm glad to pass the task to them. 

Dalam pukul 12 lebih, kami adik beradik balik ke rumah and then I baru ingat bunga telur tak settle lagi. I was too tired and sangat tak da mood, and seeing me like that, my sisters paksa I tidur and they settled everything for me. Pukul brape ntah agaknya baru mereka tidur sebab nak ikat telur tu dalam bunga telur. Sebelum I tidur tu pon I sempat sms Aanna telling her yang I macam malas nak bersanding esoknya and rasa nak cancel everything jeee…! Sebab tak boley imagine camne rupa galeri tu esoknye, so tidur dengan mimpi bukan-bukan. Giler pasrah je. 

Sekian, Kamsahamida~ 


7 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
July 18, 2010 at 4:12 PM

mok pegi yg johor pun gik! hehe

Cik Belle said...
July 18, 2010 at 4:52 PM

baca ur entry ni, i takut plak tetiba.. i plan to have nikah jumaat malam tu, lepas tu esoknya nak buat reception kat putrajaya... ingat nak buat rehearsal malam nya.. risau betul majlis nikah ambil masa yang panjang dan kelam kabut esoknya. ahh pening!

cik selamah kundang said...
July 18, 2010 at 4:56 PM

memang tatahan kosong langsung dewan.fuh.sahih xlena mlm punya la kalau camtu

Durruz said...
July 18, 2010 at 5:09 PM

hye dear,

dah lama i x blog hopping.congratz on ur wedd. semoga bahagia selalu~

withthismaskahwin said...
July 18, 2010 at 9:46 PM

Macaroons? I have that idea too. But here it's too expensive. 1pc cost $1.80 :/ Where did u order them? Hehe.. If you don't mind telling.

Nora a.k.a Aira said...
July 19, 2010 at 12:28 AM

wah rasa takut bila baca, Alhamdullilah semua bagi kerjasama yang besh ! itu lg bermakna =)

PurPLe LaDy AiFA said...
July 19, 2010 at 11:48 AM

aida,
yah.. g la! tp azza madah nya sekpat cuti.. ;(

cik belle,
ohh, cm suntuk je mase nak wat nikah and rehearsal tue.. xley wat rehearsal siang before akad x? tp dont worry, everything will fall at the right place nnati.. =)

cik muney,
tu la pasal.. mmg xde mood. haha

durruz,
thankss alot! =)

withthismaskahwin,
ek? mahalnye. i can get that a dozen for RM11 from my fren in Kuching. She baked that herself. You want the contact number?

nora,
itu la.. kalo dieorg xde, mmg x menjadi la wedding saya.. hehe