Sausage Pulut di Kuala Perlis-Weekenders as Single Lady Part 3

Right after majlis kenduri Lan&Ama di Alor Setar haritu, we went to Changlun to meet my sister and settle a few things regarding my wedding. It was already 6pm so niat nak ke kenduri Zura memang tak terlaksana lah. Sorry again Zura! =( Then Cik Aanna pun pujuk la suruh tidur kat Perlis, as this will be the last hang out for us before I'm moving to the next chapter of life. Sebab kesihatan I yang tak berapa nak bekerjasama, I decided not to sleep over but agree to jalan-jalan makan dekat Perlis pulak. So, there you go, double date lagi and makan-makan again!

Sebab dah nak senja, we directly went to Kuala Perlis, hunting for Grilled Sausage yang tersangatlah sedap. Location-depan stesen/loji janakuasa di Kuala Perlis. Heaven gila! Mcam2 jenis sausage terdapat kat sini, tapi the most famous is Sosej Pulut!

Atas sebelah kiri. Nampak macam sosej biasa, siapa tahu bila digigit, lain rasanya. 


Yes, this is sosej pulut. 


Weird oo. It was my first time jumpa so I decided to give a try. Ya Allah, rasanyaaaaa. Sedappp gilaaaaaaaaaaaaaa! Dah la dipanggang, feeling piknik plak kat situ. Huish, memang terbaik la!

Satu-satunya yang tinggal is sosej berlada. 


Selain sosej pulut, terdapat juga sosej ayam belanda berlada& sosej tauhu. Tapi yang memberi rasa yang paling significant semestinya Sosej Pulut tue. Pergh, tuhan je taw kesedapan dia.

Sosej tauhu ditengah-tengah

Yang pink tu serious I takkan try sampai bila2. Geli.


After makan dalam 5 ketul seorang, kami pun buat la another pre-wedd photoshoot bersama couple setia double date kami. 

Bye-bye korang berdua. Teehee. T_T 


Kekasyfi Hati!  


Nak aku buat dialog ke untuk korang? =p 


Pak Mat neh, nak propose ke nak nge-paw? 


Echey! =] zip mulut, tak mau komen apa2. 


Me with my bestie and my lunchmate. 


Then, we headed over to Tok Wi Char Kuey Teow  dan juga udang goreng tepong sepinggan besar RM10. Sedapp wei, harus singgah!

Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe NoTes: Orang lain sebok nak diet, daku sebok makan makan makan. *Putus asa*

*Happy birthday to Azza tauke heavenlystunning.blogspot.com. =)


17 doll(s) whispering:

mysarah said...
June 24, 2010 at 11:39 AM

teringat zaman belajar dekat uum dulu. ada sorang pakcik ni jual sosej (pulut takde) n seafood yg macam yong tau foo tu. bila dh grill celup pulak dengan kuah dia yang manis2 pedas giler. wahhh memang nanges la sedap!! rindu pulak zaman dolu2 =)

Hazzy Ishak said...
June 24, 2010 at 11:39 AM

walaupun pernah belajar kat perlis, tak penah langsung dengar pasal sausage pulut tu

sausage tu buat sendiri ka?

cik selamah kundang said...
June 24, 2010 at 11:53 AM

masa untuk give a try since payat dah kt sana nanti.wit wit.back to that penjara tgk memory

PurPLe LaDy AiFA said...
June 24, 2010 at 12:12 PM

mysarah,
haaaa, betol! exactly mcm neh la cara makan sausage pulut neh. terbaek kan? hehe. terliur sendiri lak teringat kuah manis pedas tue.. uhhhh, sedap!

hazzy,
hazzy blaja perlis kat ne? hehe sm lah. org 4 taun stadi ssne skrg baru taw kewujudan sosej pulut tue.

xtaw la buat sndiri ke tak.. tp nampak cm elok je. mcm yg beli pon ade, tp tetibe ade pulut kat dlm.

muney,
betol!!! nanti kalo beli nak pesan ek. kte kan jiran nnti.. hehe

Anonymous said...
June 24, 2010 at 12:14 PM

huh muney, mehla dtg perlis..daku blh bg penginapan percume...pastu blh jd geng mkn2 plk..kite kan single..sob sob..eppa dh nk kawen T_T huhu

ana

Sh@MytO iDi said...
June 24, 2010 at 12:57 PM

argh! tetibe windu perghlish..

aini said...
June 24, 2010 at 12:58 PM

wahhh..sedap ek..nnti balik umah future in law nak g beli la..aritu mkn sosage tahu tu je..tu pon FMIL yg belikan kat pasar..i telan jela..tp sedap gak..haha..

~nape tak g mkn laksa kuala??len kali g lg carik kedai laksa kaksu..sedap wooo...

Nurul Huda Jumri said...
June 24, 2010 at 1:18 PM

huuu...sgt lame dah tk mkn sausej itu...tkleh jadik ni..kene ajak incik TJ pegi jgk nnti...dh rindu kt sausej kola perlis..haha..

PurPLe LaDy AiFA said...
June 24, 2010 at 1:34 PM

ana,
T_T aku nak kawen dah.. sob sob..

shamyto,
hehe. ilek2 shamyto...dtg la ke perlis. bwk asben jalan2 sne plak.

aini,
owh.. asl semua tau pasal sosej ni tapi i yg duk perlis 4 taun x taw neh.. kecewa2.

aah, dh penah try. mmg sedap.. die guna belut ek?

kak huda,
laaa,k huda pon taw psl sosej neh.. waaaaa, rugi zaman blaja dulu x taw... kalo x mesti puas dh makan..

Anonymous said...
June 24, 2010 at 4:11 PM

pa..zaman kite belaja dl xde sosej pulut nie.. time tu glemer jagung baka sapu mayonis..pon menggiurkan..

wei..pic pakmat tu buat aku nk gelak giler mcm nk mintak duit jer..bukan mempropos..hahaha

ana

Nurul Huda Jumri said...
June 24, 2010 at 6:02 PM

laaa..eppa tktau ke...ade la..zaman muda2 bechenta ngn incik TJ dulu selalu petang2 lepak cni..mcm2 sosej kola dh kitorg rasa..plg kitorg suka, yg ade pulut ni n yg berlada tu..hoho...leleh air liur daa..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...
June 24, 2010 at 10:10 PM

mula2 kak lin baca title tu, mcm terbayang kat mana..pulut balut ngan sosej ke..ke mkn sosej macam makan pulut durian tuh!hahaha kat utara ni mcm2 makanan ade kan..untung kita berdagang ke sini!n harga pun boleh tahan la..skali dah tgk gamba tu, baru kak lin perasan..oo..nama nya sosej pulut ke..hahaha pasar malam kat tpt kak lin ni ada jual..my hubby love it..tp tekak kak lin x leh masuk..n my lil dotter also loving it!hehehe makan je aifa..bj dah siap pun kan!hehehe :)

Fathiyah said...
June 24, 2010 at 11:37 PM

adus....
terliur habes nih
kat kuala perlis je ke yg ada jual sosej pulut? teringinnya...

pijapepijat said...
August 1, 2010 at 6:43 PM

dulu study poli perlis..
selalu la mkn sosej tu..
tiba-tiba rindu pulak! huwaa...~T.T

PurPLe LaDy AiFA said...
August 2, 2010 at 9:54 AM

fathiyah,
aah kot.. perlis ade mnde ni. nyum2

pija,
tu laa.. lps mkn trus teringin sntiasa. so last week mmg ke perlis lg nk rs mkn mnde ni b4 puase menjelang.. hihi

Anonymous said...
August 3, 2011 at 7:17 AM

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/KesanDNAbabi/Article/index_html#.Tjh5PdDsjag.facebook

Anonymous said...
August 23, 2011 at 3:18 PM

isu terbaru julai 2011...sosej pulut yang dijual disekitar perlis terutama area kuala perlis tersebut mengandung DNA babi dik. semoga pasni kita x terkena lagi..