our Rules of Engagements: Selagi belum tertunai, tak boleh nikah.

Mengikut adat Melayu Sarawak, ketika majlis pertunangan dilangsungkan, kedua-dua pihak harus mengemukakan seorang saksi dan mendatangani watikah pertunangan or MOU sebagai bukti sah pertunangan tersebut. Here you go, my engagement's MOU yang tak dipenuhi lagi sampai sekarang.. T_T

Dengan ini, sebagai memenuhi adat Melayu Sarawak pihak lelaki bersetuju untuk memenuhi syarat berikut.

Tanda bertunang-RM80
Tanda Adat-RM120
Buka mulut-RM50
Duit Hantaran Majlis Perkahwinan – akan ditetapkan kemudian

Sebagai cenderahati MOHD NOORKASYFI juga menghadiahkan barang-barang hantaran yang merupakan sebentuk cincin pertunangan, senaskah tafsir Al-Quran dan beberapa barangan yang lain.

Mereka berdua juga berhasrat melansungkan akad nikah setelah SITI AIFA ZAFIRAH khatam Al-Quran yang telah dihadiahkan.  

WAAA~ Sekarang dah Juzuk 29 setengah. Kene tunggu sampai 1-2 hari before akad baru boley sambung baca balik... Mane taw balik Kuching nanti stress sgt so period kali ni boley nak tersekat-sekat pulak. (ade ke macam tue?) *Worried* 

 
Saksi 1 


 
Saksi 2. 


 
=) 

Petang ni balik Kuching. Esok ada pengilan (kenduri) yang perlu dihadiri. Tiba-tiba nervous tahap tidur tak boley nak lena. 

Sekian, Kamsahamida~ 




17 doll(s) whispering:

Nurul Huda Jumri said...
June 25, 2010 at 10:30 AM

tkpe eppa, bertenang..bertenang..jgn stress...nnti sempat la hbskan tu..insyaAllah.

Hazzy Ishak said...
June 25, 2010 at 10:44 AM

oh mcam tu ka adat sarawak, baru tahu. chillax okayy

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...
June 25, 2010 at 11:23 AM

sikit je lagi nak habes..tp period tak dtg sbb stress, kdg2 je jadik!hehehe kak lin masa risik n bertunang adat pepatih..kak lin org melaka..byk sgt adat, pening kepala..end up, kak lin buat majlis kawen kat sini je!simple..hahaha lagipun, masa kak lin kawen, my parents were here..ayah kak lin keje kat sini.. :):):) anyway, dah nak balik kuching ek..selamat pengantin baru dear! :)

cik selamah kundang said...
June 25, 2010 at 11:35 AM

see u in sarawak later.tenang~~~~~

Amalina said...
June 25, 2010 at 12:28 PM

dear, by reading ur blog, i baru tau tradisi pertunangan org sarawak is a bit diff from org semenanjung.. thanks for sharing with us the info

and i do like the agreement!..ianya membuatkan pinangan dr pihak lelaki itu menjadi sgt meaningful!..mmg kesungguhan utk meminang anak gadis org..and i like janji yg u akan abiskan khatam al-Quran =)

no worry dear, u will finish it on time..juzuk2 akhir tu tinggal surah2 kecik je =)

selamat pengantin baru in advance!

eNaSaN said...
June 25, 2010 at 2:45 PM

wah adat melayu srwak..


lain dr yg lain..kira info yg bgus...bru tahu..hik3


just relax2 k don't neves2...llalalalla

PurPLe LaDy AiFA said...
June 25, 2010 at 3:31 PM

k huda,
hehe. baekkkk. mlm ni smpai d rumah baru taw kne stress ke tak.. hehe

hazzy,
hehe. yup, mmg kne ade perjanjian..
thanks hazzy.

kak lin,
huhu tu la. penah bulan b4 ni period lmbat seminggu sbb stress. tu yg bulan ni mengawal stress sbb xmo period time akad nikah. nsb baik berjaya, tp quran lak x abis bc lagi. hehe. thanks kak lin. kne byk dptkan petua rumah tgga dr kak lin dh psnie.

PurPLe LaDy AiFA said...
June 25, 2010 at 3:35 PM

muney,
yup yup. see you. tiket penang-kl dh settle?

amalina,
hehe. thanks! tp agreement ni mmg kontroversi bile bertunang dgn org bukan luar swak. mmg kne explain gler2 sbb dieorg tkt kne aggreement tu menyebelahi 1 side only. huhu. lucu lak teringat time bertunang aritu.

hehe. sbb dah keje ni kurg baca quran berbnding zmn blaja. thats y kne buat agreement cmtu, tkt sia2 al quran yg di bg jarang di baca. =)

enasan,
aah, cmgitu la die. thanks dear!

Anonymous said...
June 25, 2010 at 3:41 PM

telah ku ajarkan dan perturunkan ilmu utk habiskn khatam quran dgn cepat.. tp xmau gune nk wat cmner...sigh...~

kasyfi

PurPLe LaDy AiFA said...
June 25, 2010 at 3:47 PM

dear men tipu. mne boley!

Stilla said...
June 25, 2010 at 3:51 PM

seminggu gik ya..ni sik neves..huhuhu..=)

youmie said...
June 25, 2010 at 8:32 PM

good luck epa.. hope everything fine.. see u there I.Allah... ;)

Shiba Hisham said...
June 25, 2010 at 8:41 PM

aifa, ur engagement rules sangat unik. terasa blessed sangat once u dah khatam baru menikah. best of luck ya! congratz

PurPLe LaDy AiFA said...
June 26, 2010 at 12:03 AM

stilla,
yalah tek. hehe. sampey rumah nangga rumah kedak rebak anyut jak!

youmie,
tq mieee.. x sbr jumpe kawan2! oooohh still mood single and berjoli lagi neh.. =S

shiba,
the purpose of that is to make sure al quran yg di bg bkn stakat perhiasan. hehe. lgpon mmg sejak kerja ni, dah x ngaji tiap2 mlm, sbb tu buat agreement cmnie. =)

FatCat said...
June 26, 2010 at 8:27 AM

eppa. i really can use some advice on adat bertunang. macam complicated jak. like hantaran mesti berberik bena-bena time bertunang & sikda hantaran time nikah kecuali cincin jak nak. i'm freaking out a bit coz byk orang merik info yang berbeza-beza ngan aku. i'd love to know about berapa banyak & apakah jenis hantaran tunang & nikah (mun ada...i heard hantaran waktu nikah only if sik bertunang). and what other things we need to do during tunang. your advice is highly appreciated girl xx

PurPLe LaDy AiFA said...
June 26, 2010 at 7:07 PM

om,
wah wah wah. ada aura2 bertunang dtg dr doktor om eh! suka2. hehe.

actually adat bertunang swak nang super complicated. nang perlu ada berwatikah kedak tok segala, and tanda adat, tanda bertunang ya nang diberik time bertunang. just buka mulut rm50 ya urg merik time risik, sbb aku sik dirisik secara official riya, thats ya rm50 ya diberik time bertunang. dlm watikah ya juak ko knak madah tempoh brapa lamak mok bertunang.

yes, nang berberik byk2 gila time bertunang. urg jiran2 segala slalu akan merik mcm2 k ngkah atas dulang. so berderet2 dulang kita ya. hehe. pasya time nikah nang sekda berhantaran lagik, just mas kawen ngan cincin. tp for my case lak, ada berhantar lagik, sbb adat johor dimbak ke swak gik. tp sik la semeriah hntran time bertunang riya.

tanyak jak om... i'm glad to help. sukaaa nyaaaaa ada urg nak bertunang juak. sik sba ngga kau om! hehe

FatCat said...
June 27, 2010 at 5:56 PM

ahaha. thanks a million. pk tek boleh simple jak berhantar manisan, buah etc & time nikah bok berhantar bebenar. entahlah. my mum pun hasn't got a clue.

sorry xpat ngagak kau kelak oy aku balit kuching aher kit. hope everything goes to plan.