Top reason why you should visit Penang in May and June

*untuk Peminat Durian Sahaja

Pagi ahad lepas saya telah bangun seawal pukul 5 pagi semata-mata mahu menghantar adik kesayangan ke airport Penang. Her flight was at 7 so we must reach there earlier to get all my 7 boxes full of wedding stuffs checked in. Nasib baik naik MAS, so upon arrival the counter hampir tutup tapi they were kind enough to let her in. Maybe mereka faham kot flight pagi-pagi ni memang ramai kes sebegitu. 

After sending her at airport, I met a wedding cake vendor to discuss on my cake nanti. She is a very nice young lady and sangat petite and slim, tak macam ibu orang langsung. Kekasyfi Hati terus suruh I contohi dia lepas kahwin nanti. *unsur kejealousan sikit*

Right after meeting her and the superb breakfast dekat Restoran D Kayu Nasi Kandar, kami pun mencari arah tujuan nak ke mana pada pagi-pagi buta itu. Shopping mall pun tak bukak lagi, pasar pagi kat Penang payah nak jumpa, therefore kami kata, why not kita tawaf pusing satu Penang Island tu sambil cari durian. One best thing jalan-jalan di waktu pagi ni tersangat lah menenangkan plus less traffics on the road.

From Bayan Lepas, we headed to Balik Pulau, Teluk Bahang, Batu Feringgi, Georgetown and back to Bayan Lepas. Along the way, teramat banyak la tempat-tempat menarik yang wajar di snap tapi tak sempat sebab LX3 ku habis bateri. *Kecewa* 

Lomantik di pagi Ahad. Best nya jadi morning person for a day. 





Actually this is the first tapak penjualan durian di Balik Pulau yang kami jumpa. Rasanya memang popular kot sebab macam dah disedia cantik-cantik je. Ada tempat sight viewing jugak di sini maka kami singgah dan mengambil gambar. Gerai durian of course tak bukak lagi, what do you expect, at 9 dah jual durian? Pakcik tu baru nak kutip durian jatuh semalam agaknya sbb mlm before tu pakcik tengok Shahir AF.


So kami meneruskan perjalanan yang indah ke destinasi seterusnya. Jalan kat sini agak berliku, maybe Penang drift kot nie. Kat tepi-tepi jalan memang penuhhhh dengan pokok durian yang banyakkkk sangat. After one point, kami pun jumpa gerai yang dah bukak and duriannya sedia untuk dimakan.

Uncle Durian 


Ikan yang tak ternilai harga nya. Good Feng shui katanya


At first kami plan nak tapau je, tapi sebab Uncle tu layan kami dengan baik, kami pun duduk di sana makan. Uncle tu kata, kalau durian tak sedap and tak kuning, dia bagi free je. So okay la, kami pilih durian yang RM15 sebijik.

Durian tu tersangat besar and isi pun berlambak-lambak, kuning lemak manis. Berbaloi laa. Uncle bagi air free lagi and isi-isi yang tak habis tu dia tapaukan for us. Isi durian tu tersangatttt la juicy, meaning sangat fresh from the tree.  


 


Juicy and creamy! 


 
Hambik kau. 

After makan-makan, kami pun jalan-jalan di sekitar sambil Uncle tu bercerita pasal durian. Then I realize this newspaper article hanging depan kedai dia.


 
Eh, macam kenal. 


Oh, rupanya memang Uncle nih. 


Rupanya beliau juga memenangi pertandingan best durian kat Malaysia neh. Kalau anda sangat arif pasal durian, sila cari Uncle ni sebab die jual dengan harga fresh dari ladang. Marvelous woh! 


Woh rupanya, uncle ni memang famous. Patut service tip top tapi dia tersangatlah humble. Rasanya orang Penang ni memang macam ni. Never under estimate them tau kalau kedai tu tak secantik macam dekat KL. Samalah macam brother kedai kasut  kat Georgetown tu yang ayahnya adalah sifu kepada Datuk Jimmy Choo. Siap ade gambar lama mereka lagi. Kesimpulannya, jangan pandang sebelah mata dekat kedai-kedai chikaii tepi jalan Penang nih.   

Call him to get a great deal! 

Btw, ada satu lagi orchard dekat Penang ni yang you boleh makan durian dan buah-buahan tempatan lain secara buffet. Only RM25 per pax. Visit www.durian.com.my ok.  


Marilah kita melawat Pulau Pinang. Sekian, Kamsahamida~





6 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
May 26, 2010 at 8:30 AM

Bestnya... makan durian yg sedap.hehee nyaman alu rupa durian ya.he

Hazzy Ishak said...
May 26, 2010 at 8:46 AM

cuba pegi kat bukit genting (kalau tak silap)

kat situ pun byk durian jugak, sepanjang jalan kita boleh tgk dusun buah2an

PurPLe LaDy AiFA said...
May 26, 2010 at 9:05 AM

aida,
aok.. nang nyaman! fresh gila.

hazzy,
bukit genting kt mne hazzy?

cik selamah kundang said...
May 26, 2010 at 9:09 AM

pergh pa.org yg tak suka durian pun tergoda dgn bau nya.sedap.dok tgh pikir bila nk pi terjah.tgk hujung minggu ni

Atiqah Adnan said...
May 26, 2010 at 9:30 AM

durian penang!! bestnye dorian.. kuning tu yang mantop tu.. bila dah kawen nie ai tetibe tertukar jadi 'morning person' hahaha redha~

PurPLe LaDy AiFA said...
May 26, 2010 at 11:13 AM

cik muni,
haha taw xpe.. bau harum semerbak smpai org tgh baring boleh bangun jalan g dapur. ;p haha

g la terjah.. bawak bakal encik tunang sekali ;)

tiqah,
tu ar.. kuning emas2 lemak. hehe. oo kne lps kawen br leh jd morning person ek? waaaa.... terpaksa la jd cmtu jugak nanti.. :s