This is the moment when I should turn into Bridezilla

Or Bride-Gila. But I choose to let it go.

Here you go, about my wedding card. This is my mum’s choice; she always wants something that is exclusive and elegant for her daughter. I, in other hand prefer something simple, cheap , cute overload, and Malaysian made sebab senang nak deal. When she went for her first trip to Bandung, she paid the advance deposit (half of the total price) for these cards and I couldn’t say NO anymore because she had everything done. My part is only to send the details and pre-wedding photos for the vendor to print. I’m okay with it as my mum yang bayar semua, dah janji awal-awal if she wanted to do it her way.

Dealing with the vendor is not that easy due to language differs. Saya jugak enggak pandai berbahasa Indonesia dong, makanya enggak senang urusannya. So after tons tons tons of email, they finally get the design setting that I want. After amending the final setting, I asked them to send me the printed version but they refused to, alasannya, ‘biar surprise!’ (Btw, the vendor find me as funny after looking at my pre-wed photos, that’s why he/she kept joking through our dealing). I pun jenis tak kesah, so just Okay with it.

Dealing with the penghantaran juga not easy sebab kena cari the best and cheapest way to get all those cards from Bandung to Kuching. Nasib baik Sarawak dekat dengan Kalimantan, so penghantaran from Bandung to Pontianak still charged as local rate, murah je for 24kgs boxes and 3 hari dah sampai! Pontianak-Kuching jugak only 8 hours drive so my mum got help from her friend yang duduk di sana to get those cards sent by bus, tak sampai RM20 je cost dia ok.

Yesterday, the cards arrived in Kuching and my sis emailed me the photos. memang Surprise! Sebab… Mari kita tengok sama-sama. Oh, gambar camera handphone je ye. Sebab tu kurang jelas. 

Our wedding card- not the right purple. But I love the gold stamping. Hee.




First page dah salah. Those should be in the last page. Mane ada orang letak Sekian, Kamsahamida at the front page.




Yang 25 September=9 Syawal tu memang saya salah, supposed to be 16 Syawal. Saya mengaku salah sebab lupa nak tukar after Kekasyfi Hati cakap nak tukar tarikh from 18 Sept to 25 Sept.


 Last page-The final draft yang mereka hantar dekat I.

This photo sepatutnya dekat depan tadi. I guess mereka tertukar kot. Ke miscommunication jugak?

But again, I adore the gold stamping everywhere. =D


Actually I tak kesah pun sebab duit saya tak keluar kekaguman saya terhadap Gold stamping yang banyak tu boleh melupakan page arrangement yang salah tu. My abah pulak yang emo terlebih and marah sebab he always want something perfect. Memang perfectionist maybe sebab graduan accountancy kot. Don’t worry la abah, takkan la sebab page arrangement ni, tetamu tak nak datang majlis or your daughter mengamuk tak jadi kahwin. Small matter je nih…Susah payah my mum ke Bandung berusaha cari potential vendor from 1 kedai ke kedai yang lain, and mendengar bebelan I lepas dia tempah kad over budget lagi tak ternilai kan? =D Chill out B2B. 


Sekian, Kamsahamida~

FurFLe NoTes: Dalam hati ada syaitan, jangan biarkan mereka menguasai kita.  



17 doll(s) whispering:

prettyrain said...
May 21, 2010 at 2:57 PM

eppa! cantik je kad tu. walaupun tk dpt attend, tp nk gk kad tu. nk buat reference. bole tk pa? hehee.

Cik Belle said...
May 21, 2010 at 3:07 PM

gold stamping tu mmg cantek! kemas aje eyh..

aDieyZa said...
May 21, 2010 at 3:30 PM

dear, kad tu nmpk exclusive!! mmg ur mom dh buat yg terbaik utk u dear..

hrga pun mestilah gempak kan since design mmg dh cntk!!

cik selamah kundang said...
May 21, 2010 at 3:35 PM

cun!cuma sususan silap.i know u might frust a little bit.tp susunan doesnt matter.dah cun tuh.

PurPLe LaDy AiFA said...
May 21, 2010 at 4:58 PM

meza,
heee.. tp ade cacatnye. boleyy, email kat org alamat ek. haritu nye alamat dah x simpan dan. bulan 6 nnti br start nak pos. hee

cik belle,
kagum jugak dengan gold stamping yg byk itu. kalo kat msia mau harga smpai berbelas ringgit agaknye

adieyza,
tu la mak i.. mmg die nak yg exclusive saje. tp wedding i nnti biase2 je.. xde la exclusive mane pon kot. huhu. harga takde la gempak sgt dear. rm3.50 je.

muney,
huhu. tu la psl. dh terbayang2 mulut2 org yang akan mengata kesalahan kat kad tu nnti.. biase la.. mesti adenye nnti.

Aida The Pink Goddess said...
May 21, 2010 at 5:10 PM

nice, if u didnt tell us salah2 it s the perfect card eppa. dun worry, people wont know! hehehe

I HAVE THE THING FOR GOLDEN STAMPING ALSO!!!EHHEE

P/S:I AM SOOO WAITING FOR MINEEE..!!

Ms. Omey said...
May 21, 2010 at 6:47 PM

rm3.50 is quite cheap coz kad tu nampak ekslusif tak macam hard cover kad biasa and ur kad tu ada layer pages eh? kalau kat msia sure dah berbelas ke berpuluh ringgit tu..

QueenWizza said...
May 21, 2010 at 7:26 PM

wah, nang kacak. berbaloi.. purple plak tu.. tp tarikh yg salah tu cemane? jgn lupa send kad tu utk i gk..hihi ;p

PurPLe LaDy AiFA said...
May 21, 2010 at 11:46 PM

aida,
hee. there's a rule bout this. sebelum org lain klaka dolok, better saya announce salah ya first.:p

kad ya rah kuching dood, lom sampei rah tgn sy gik. bulan 6 lak sy pos. huhu

omey,
that's the bright side of it, murah. tapi mmg risky sebab salah2 mcm nie. :(

wizza,
oh sure. nnati i pos jugak. tu la, tarikh salah utk yg belah kasyfi, tarikh bulan hujrah. utk kad belah kasyfi yg betul2 nnti i pos kemudian ek.

Nurul Huda Jumri said...
May 22, 2010 at 12:22 PM

OMG eppa!! cantek sgt2!! so exclusive taw...ur mom mmg dh buat yg the best la fe u dear...jgn lupe pos ye nnti..haha! nk jgk~ =p

Shiba Hisham said...
May 23, 2010 at 1:33 PM

aifa, masa 1st tengok dah rasa cantik sangat. exclusive + sweet :)

PurPLe LaDy AiFA said...
May 23, 2010 at 3:48 PM

kak huda,
thanks. my mum high taste, my dad hi expectation. org je xde ciri2 tue. huhu orite, nnti nak address taw! =)

shiba,
oh.. thank you for comforting me. =) lega sikit sebab nice words from korg. hope my dad pon boley trime. hee

arrizz said...
May 23, 2010 at 7:21 PM

waa really nice looking wedding card..hehe..smoga sgalanye bjlan ngn lancar dan tnpa ksulitan..amin..

SoMuI @_@ said...
May 24, 2010 at 10:06 PM

wah.. very nice yOO.... i want too... :D

Anonymous said...
May 31, 2010 at 6:47 PM

xceli the printers tak salah sebab the layout that they gave you [the final draft] is the printing layout, so the page that they showed you is actually page 2 and 7 instead of page 6 and 7.. sebab dia akan print as page 1-8, 2-7, 3-6.. if you get what I mean..

tapi takpe lah.. kad cantik kan.be happy :)

PurPLe LaDy AiFA said...
June 1, 2010 at 10:34 AM

ohh yakah? i got you!! no wonder! so miscommunication la neh.. I sendiri pon x expert bab-bab nie kan? hahaha. very funny rupanye... =D