Harum Manis Perlis

Day 1: Changlun-Perlis-Padang Besar

I was on leave for the whole day sebab nak hantar my sister pegi register for matriculation. Settle everything, I ke Perlis menapaukan Harum Manis yang memang dah musim sekarang. Then baru menuju ke Padang Besar pulak sebab my aunty pesan LV grade AAA  dan juga niat nak cari barang-barang for wedding kelak. Tapi x pasal-pasal satu Padang Besar black out so sungguh kecewa sebab tak sempat nak bershopping. =S

Layan gambar harum manis Perlis yang memang terkenal ni lah ek. I beli dekat depan ladang die directly, tp still mahal which is RM11 per kg. Nak makan harum manis ni memang kena tunggu die masak sepenuhnya, if not rugi sebab tak cukup nikmat. Kalau die masak ranum, masuk sikit dlm mulut terus cair lemak-lemak manis. Fuh.. Sedap.

They got their own office dekat ladang mereka. 



Ladang harum manis. Awas, kamu jangan sanpai tertipu. 



Jus Harum Manis pun ada jual. Sedappp sangat. Pure gile rasa. 



Buah dijual ikut gred dan saiz. 



Contact la pakcik ni ye kalau berminat. Cepat, sebelum musim nak habis, better g Perlis awal2. 

Okay, nak balik la sebab dah terbayang-bayang harum manis yang masak ranum di dalam peti ais.Giler sedap!

Sekian, Kamsahamida~ 

13 doll(s) whispering:

.:Mrs. Engineer:. said...
May 18, 2010 at 8:54 AM

harum manis ni ape?mangga eh?

cik selamah kundang said...
May 18, 2010 at 9:11 AM

kecur liur.dulu kini slmanya rasa harga dia mhl.tp worth it la.sbb sedap dia....aiseh.susah nk ckp

kasyfi said...
May 18, 2010 at 9:36 AM

nk gak, simpan utk org, minggu dpn org dtg mkn..

PurPLe LaDy AiFA said...
May 18, 2010 at 9:41 AM

mrs engineer,
yup.. mangga paling sedap dlm dunia..

cik muney,
aah.. mmg mahal.. tp berbaloi setiap sen duit tu..

kasyfi,
xsmpat.. nnti buruk. kalo dear trn kulim khamis nie sempat ar kot..

Cik Belle said...
May 18, 2010 at 9:56 AM

tak pernah rasa harum manis.. lain eyh rasa dgn mangga? huhu

Aida The Pink Goddess said...
May 18, 2010 at 10:11 AM

waaa namanya harum manis? is it mango's cousin?

Hazzy Ishak said...
May 18, 2010 at 10:27 AM

dapat bau sampai ke sini
nikmatnya dapat makan, waktu study kat perlis boleh la melantak banyak2
ha ha ha

Nurul Huda Jumri said...
May 18, 2010 at 3:47 PM

dap nyerr~~~ terliur trus..kne blk gk ni..leh g perlis beli harum manis..

PurPLe LaDy AiFA said...
May 18, 2010 at 4:54 PM

cik belle,
aah. yg ni lebih lemak manis berkrim juicy! hihihi

aida,
aok, kazen mango. nyamann. mak sy mun musim tok mesti mintak pos.

hazzy,
wangi kan kalo dah ranum? sedap woh

k huda,
cpt2, sblum abes musim nye.. hihi

Aida The Pink Goddess said...
May 18, 2010 at 7:14 PM

waaaaaaaaaa, u make me want oso, possible ah post? how?

judinmat said...
June 8, 2011 at 1:11 PM

Sedap sungguh buah mempelam harumanis perlis.Minggu lepas 4/6/2011 pi beli lagi 10 kilo.Ini kali ke-3 pi beli harumanis dalam bulan mei dan jun ini.Sungguh enak.Kalau makan harumanis tak mau makan mempelam lain dah.Pada hari isnin 6/6/2011 saya sedekah dekat kawan saya 2 biji.Hari ini 8/6/2011 saya tanya dia elok ke buah tu?.Elok semua, kemudian dia cerita kata anak dia makan habis 2 biji.Habis tu mennagis minta lagi.Ayah dia kata nak ambil mana .Ayah pun kawan bagi saja.Dia menangis nak lagi, akhirnya pi beli buah konen sbelah rumah.balik koyak bagi makan dia tak mau tak sedap. Itulah nak cerita sedapnya buah harumanis perlis.Kalau sapa makan kata tak sedap itu tanda nak mati...
TK .

judinmat said...
May 4, 2012 at 11:45 PM

Hi peminat harumanis perlis,
Musim harumanis mai pula, saya dah beli masa cuti 1/5 baru ni.tapi harga tahun nimahai sikit rm 18 sekilo.Beli dekat gerai buah depan taman guru jaya, kangar. Tang lain cari x dak.Buahnya gred A, 2 biji sekilo lebih.ok

judinmat said...
May 4, 2012 at 11:46 PM

Hi peminat harumanis perlis,
Musim harumanis mai pula, saya dah beli masa cuti 1/5 baru ni.tapi harga tahun nimahai sikit rm 18 sekilo.Beli dekat gerai buah depan taman guru jaya, kangar. Tang lain cari x dak.Buahnya gred A, 2 biji sekilo lebih.ok