Makanan Wajib Makan Di Sabah Part 1



At last…I managed to update on the great superb food that we've eaten in Sabah. 

Kalau dah singgah di Sabah nie, wajib sangat-sangat anda menyinggah di gerai Kelapa Salut di  pinggir bandar KK. Exact place, Jalan Tuaran rasanya. (yeke Ika?)  Sepanjang jalan tu ader gerai yang jual kelapa bakar dan lokan, berderet-deret kedainya. Singgah je mana-mana, kompom x bley tahan tengok lokan yang menggiurkan.


Yang wajib diorder ialah Kelapa Bakar, Puding Kelapa dan of course Lokan!

 

Kelapa Bakar: Ada dokumentari khas tentang khasiat kelapa bakar nie dulu. Mereka kata, kalau sesiapa yang ada masalah usus or bakteria perut, better minum kelapa bakar panas-panas rather than minum Yakult yang mahal tue. Nyah engkau bakteria sembelit. Haha. Seriously, memang terbukti sebab right after I hirup air kelapa bakar nie, terus mencari tandas. Malang lagi tu sebab tandas di gerai ni ade signboard  'Jangan berak, kencing sahaja.' !&(*W&!&*! Sejuk dah kaki time tue.  Ni baru dinamakan cuci usus! 

 
Kelapa bakar


 
Ice-ice babey


Puding Kelapa: Ya Allah, tuhan je tau betapa sedapnye puding kat sini. Memang super mabeles terhebat di dunia. Ni lah puding terbaik yang pernah I makan. Dah la dihidangkan penuh dalam sebijik kelapa, harga pon RM4.00 je. (kalau dlm cawan plastik rm2.00 tapi x feel la kan?)Tak henti-henti mulut I memuji time makan puding nie. Masya Allah, sedaaaaapppp sangat! *Teringin tiba-tiba*

Puas hati. 


Lembut sangat. Rasa pon masha allah, rasa nk menangis time describe neh. 


Cik Ika, pemandu pelancong bertauliah. Sangat baik hati! 




Lokan: Harga ikut saiz. setompok ade yang Rm7, RM10, dan RM12. Woh, rasa nak menangis dapat makan lokan! Cik Aanna kata kat Shah Alam menatang ni dah pupus. Pakcik tu panggang lokan nie after di marinate kot. Sebab rasa macam rempah yang sedap. Lokan rasa macam tiram pon ada. Konpius sebenarnya, lokan ni tiram ke? Alangkah bahagianya kalo jumpa mutiara dalam tue! Hee.

 


 
Nak? 


Later malam pulak kami singgah di Tanjung Lipat untuk makan sayap ayam paling sedap dalam dunia. Kalau dekat KK nie, merataaa je orang jual sayap ayam, harga dalam range RM1-1.50. Sayap ayam di Tanjung Lipat Corner nie memang terbaik woh! Kedai makan dia terletak kat hujungggg sekali, so on the way nak menuju ke kedai ni, anda akan digoda dengan pelbagai pujuk rayu owner kedai makan yang len. Semoga anda berjaya melepasi halangan itu dan sampai ke Tanjung Lipat Corner yang super sedap! Note to QueenWizza: Mesti Kak Long bahagia sebab semua ayam die jual adalah bahagian wing! Hehe.



 
Uihs, splendid! Tepuk tangan.




Oh, TLC ni diusahakan oleh 3 beradik. Aidathepinkgoddess kata yang abang jus(tukang buat air) tu super hensem maam Johnny Depp. Sayang sekali bukan rezeki kami nak berjumpa dengan beliau kerana beliau sibuk menjaga perusahaan yang baru dibukak di cawangan lain.  


Kepada student Matriks Labuan Batch 2003/2004, ingat lg x dengan kepak ayam yg dijual kat Café Siswi? Exactly the same taste. Cicah ngan sambal kicap yang ohh my god itu, sedappp nyeee!

Sekian, Kamsahamida~!

FurFLe Notes: Terliur sendirian.



19 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
April 22, 2010 at 4:55 PM

OMG. terliurnye..
bukan ke kelapa bakar tu ada jual kat kedah...

tu pun kalau ikut jalan lama, tak guna highway
he he he

Aida The Pink Goddess said...
April 22, 2010 at 4:56 PM

mai gosh i miss all of these..

adoh, femes kejap abg ayam di blog purple lady tok.. hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
April 22, 2010 at 5:10 PM

hazzy,
eh yeke? aha. x jmpe lak. k, k nnti i try cari. hehe. kalo rs perlu cuci perut je trus cr kelapa bakar tue. hehe

aida,
nyamaaan! hehe, lak awk polah entry khas k abg ayam, so lebih pemes nya, hhe. dood bila awk di KK? sy nak mesan sumthing.

Aida The Pink Goddess said...
April 22, 2010 at 5:16 PM

26april-8 may. boleh, iboh pesan lokan bakar indah.hehe

PurPLe LaDy AiFA said...
April 22, 2010 at 5:18 PM

hahaa.. sik2. sy nak mesan brg rah kaisan. lak sy bank in duit.

Aida The Pink Goddess said...
April 22, 2010 at 5:23 PM

ooh, ok, no prob, just text me. me myself never been to kaisan.hehe

♥ Fuchsia ♥ said...
April 22, 2010 at 9:40 PM

ai gi sana aritu x nampak pun gerai2 nih. gaknye sbb sibuk bersoping kat pasar mlm tu kot. sgt heaven kan soping kerongsang kat situ ;p

Asob Sobrina said...
April 23, 2010 at 10:15 AM

haha.. ku t'imagine coconut shake msa nangga kelapa ya. haha.

QueenWizza said...
April 23, 2010 at 10:38 AM

terliur gk tgk sayap ayam bakar tu.. huhu~

PurPLe LaDy AiFA said...
April 23, 2010 at 11:26 AM

aida,
ok then..i'll text you kelak! hehe

fushia,
haaa, betol2. i suka makan kot. tu yg xleh terlepas tpt2 mknn neh. hehe. i pon borong keronsang yg byk kat sn. utk bg souvenir kat rakan2. hehe

asob,
juh, g minum gik.

wizza,
sedapppppp sgt. time tgk byk kepak2 ayam dijual kat sn trus teringat kak long. hehe

LeEz EnTerPrlSe said...
April 26, 2010 at 10:00 AM

ingat222...kafe siswi...wing2...haha..dkat2 k0l 6 ada la d0k tepi kafe nggu man0k panggang...

PurPLe LaDy AiFA said...
April 26, 2010 at 10:24 AM

nyalah za ooo.. nyaman li jk. teringt2 jk sy smpei nek tok. huhu

~zuera~ said...
May 28, 2010 at 12:25 PM

aih..dak kml paduhal ehs...
sama lah batch kita...kmk di penang juak tok..ktk cney pok?
dolok kmk matriks sains fizikal...

PurPLe LaDy AiFA said...
May 28, 2010 at 11:48 PM

zuera,
aih, kitak kml? and diam penang????
siapa ooo. and you'll know how to speak sarawak? are you a swakian too???

~zuera~ said...
May 29, 2010 at 1:42 PM

pjg citanya pok...hehehe
kmk xla swkian ;(...
tapi dolok kmk diam kuching dari tadika sampey lah abis matriks..ya mek boleh klaka swak...
ktk diam cney? kmk keja rah BM near jucso perda...
cam x cayak jak kmk ehs..ada dak kml rah ctok..sama batch gik ya...

PurPLe LaDy AiFA said...
May 29, 2010 at 10:32 PM

aok lah ooo.. yalah tek.sk sangka da jak. kitak tadika siney dolok? and skolah?

kmk diam rah kulim actually. bulan 7 lak brk pindah seberang prai.. hee

~zuera~ said...
May 30, 2010 at 11:32 AM

mntk emel..sak pat ktk emel jak..alu lah bercrita ctok terus..hahaha...ktk keja cney? bpk mek askar lok..mek sekolah area kuching..

PurPLe LaDy AiFA said...
May 30, 2010 at 8:47 PM

ohhh.. email me. miftahulaifa@gmail.com. =) lucu jak alu bercerita sitok tek owh.. hee

Anonymous said...
May 15, 2013 at 3:43 PM

sedap ke?