Kinabalu 2: Kundasang, Ranau dan UMS.

Warning: Entry ni ada 26 gambar.


Next destination mestilah symbolic negeri Sabah, which is Mount Kinabalu. Oh, kami tak mampu nak mendaki, so pergi ke lereng Gunung tu pun dah bersyukur dah. Destinasi adalah Kundasang, 2-3 hours drive from KK. 

 
Sebelum dilitupi awan sampai 


 
Hah, dah mula dah awan tu.


Kami singgah ke Kinabalu Park. Entrance Fee adalah RM 3 per person. Tempat ni agak sejuk especially time malam. For your record, Kinabalu Park adalah tempat pendaki-pendaki menginap before mendaki. Registration untuk mendaki dan sijil pengesahan berjaya menawan  gunung Kinabalu jugak akan dicollect di sini. Hostel for pendaki I tak sure sangat harga die, but Kinabalu Park provides exclusive chalet for nature lover, with the range of RM1k to 5k! Yang challet RM5k tu, disertakan dengan butler sekali woh!!! Fireplace untuk memanaskan badan juga disediakan.

  
Terima kasih Eliza kerana mengankut kami ke sini.



Ada mini muzium di Kinabalu Park 






Seronoknye minum teh panas sambil makan ice cream waffle di sini.  



Kalah preggy lady. Heh. 

Then, kami menuju ke Pasar Tani di Kundasang. Tempat ni macam Pasar Brinchang di Cameron Highland, only that Pasar ni bukak dari awal pagi sehingga 2.30 petang sahaja. Fresh roses, strawberry, sayur-sayur yang sedap, semua ada di sini and harga pon murah2. Kalau I duduk dekat, memang dah borong banyak2, then tiap hari makan broccoli, cauliflower  and capsicum! Nyum2.   

 
Sibuk makcik-makcik ni membeli belah. 









Flowers, flowers, flowers. Baru perasan tak amik gambar sayur. 




Just a few walk from pasar tu is Kundasang War Memorial. I tak sure kenapa hal ni tak dimasukkan dalam silibus buku sejarah coz the story quite interesting. Peristiwa Death March, where all the tawanan penjajah disuruh berjalaaaan kaki dari Sandakan ke Ranau dengan tangan dan kaki digari. Woh, KK-Sandakan pun dah dekat nak 10 jam naik bas, kalau berjalan kaki agaknya berapa lama ye?  Oh ya, entrance fee kat sini RM3 kot. (Ika yang bayar, so kami tak sure brape)


 
Poem ni macam best.  



The famous sign.



Feeling pre-wedding cket... 

 
Ala Cleopatra. 



Mengong mamat ni. Die plak feeling Cleopatra terlebih. 

Gambar di Memorial ni dah banyak diupload dalam previous entry. 

Dah puas duduk di tempat sejuk, kami beredar ke bawah menuju ke Ranau where the famous Kolam Air Panas Poring located. At first I sangat pelik kenapa tempat ni bukak time malam sahaja? (sebab I dah used dengan kolam air panas baling yang bukak malam sahaja). Later baru paham sebab this place berkonsepkan tempat mandi awam di Jepun dan Korea. Bayaran masuk RM 3, tapi kalau kamu dah bayar untuk ke Kinabalu Park tadi, masuk adalah percuma. Yey! 

 

Tempat ni ada kolam-kolam yang dah dipartitionkan and berkonsepkan first come first serve basis. Ada dua pili air disediakan untuk satu ruang, depends korang lah nak mandi air panas ke air swimming pool biase. For those yang datang for honeymoon and need super-privacy pool untuk berendam naked, don’t worry, anda boley menyewa private pool yang dilindungi chalet for 2 or for 4 with the Rm15 per hour per pax.  Locker simpanan barang juga ada disediakan di dalam chalet itu.

 
Ni muat untuk 1 family kot. 



Private chalet yang ada kolam air panas tertutup.  






Kami tak bawak baju renang sebab tak plan nak mandi. Nasib baik ada tempat celup kaki untuk buat therapy. 

Our next destinantion is UMS yang memang diiktiraf as Universiti tercantik di Asia Tenggara. Tak sempat nak bergambar di sana as we directly headed to the ODEC (pantai UMS sendiri) to watch the sunset. Ada aquarium ala-ala aquaria di KLCC dekat sini, tapi kami tak sempat nak masuk sebab dah tutup. 

 
Best gila jadi student UMS. 



Ish perempuan nih. Main buaian dekat pokok Cina sembayang halau hantu time nak maghrib pulak tue. Jangan tengok gambar ni lama-lama, nanti terjumpa sesuatu. 



Portrait of the day woh! Haha.


Woh, penat mengingat balik moment di KK. Continue di next entry. 

Sekian, Kamsahamida~!

FurFLe Notes: Cuba teka Poring itu apa? 


3 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
April 18, 2010 at 12:16 AM

eliza baby, i miss her! huhuhu...

sy pun sik pernah sampey poring! grr..eehe

that 1st flower pic, bunga ya sik pandey mati.hhe kedak bunga plastic..

LoctorMayat said...
April 18, 2010 at 7:23 AM

Camera put to good use!!

Anonymous said...
November 10, 2010 at 8:51 PM

sori ya..kk-sandakan xsmpi 10 jam..dlm 5 jam ja...10 jam tuh kk-tawau...