Island Hopping in KK- Pulau Gaya, Sapi, Manukan, Mamutik.

*Entri ni banyak gambar.* 

My favourite part of the KK's vacation is the Island Hopping. Sangat eager dan excited nak pergi melawat pulau-pulau di Sabah sambil mencintai keindahan alam so dah beli tiket siap-siap sehari before tue padahal orang lain semua beli on the spot.

 
Jeti indah di KK.  


 
Oh, feeling nak naik cruise plak bile tengok tmpat nie. 


 
Cik Anna and Cik Eppa. Spoil la ejaan Telefon tue. 


Pulau-pulau yang boleh dilawati ada 5, which are Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik, dan Pulau Suluk. Tapi Pulau Suluk tu jarang orang pergi sebab tempat tu agak sunyi and lebih kurang macam private island. Kalau nak berhoneymoon boleh la kot, luas pantai tu ko nak teroka. Haha.



So, kami bercadang nak jalan-jalan di 4 Pulau yang lain, alang-alang dah sampai ke Sabah katakan. Bayaran untuk 4 pulau adalah RM49 + RM15 snorkeling equipment+RM4 Jesselton Fee Tax+RM3 untuk masuk ke Pulau-pulau tersebut (sekali bayar je). So total yang kami bayar hanya RM70 je sorg sbb kami special.  

Take note on this. Before you depart, make sure bwk bekal air mineral dan makanan lain secukupnya sebab makanan yang dijual di pulau-pulau tersebut twice from the normal price.

Ok, Biarlah kamu dijamukan dengan gambar je. Tak larat nak cerita lebar-lebar sebab takut terasa nak pergi lagi sebab best sangat. Cantik woh tempat nie. Subhanallah!

 
On the way. Super clear air kat sini. Pantai bersih indah pasir bak kapas. 


 
Our first destination-Pulau Gaya a.k.a Point ape ntah. 


  
Woh, cantik tak? Subjek dan Background. 


 
Mengumumkan ketibaan... 


 
PurPLe LaDy! =D 


 
Ni pulau Sapi. Subhanallah lagi. 


 
Bersedia untuk hand and face tanning.  


 


 


 
Ikan duyung Shah Alam terdampar kat pantai Sabah. 


 
Nak tangkap obor-obor untuk bergambar. Kesian obor-obor tu mati pastu. 


 
Damai kau di sana Encik Obor-obor. 


 
Pulau Manukan ade chalet RM300+ semalam. Servant die sexy dan comey-lotey belaka woh! Pakai mini pario plak tue, paras pangkal peha. Haha.


 
Pulau Manukan paling banyakkk ikan, 


 
Reference nama ikan. 


 
Obor-obor Kaler PurPLe! 


 
Tapi PurPLe LaDy geli la pulak nak pegang. Kalau makan obor2, memang no 1.


Kami snorkeling kat 4-4 pulau. First time kami snorkel and rasa sangat kagum dengan keindahan dasar laut. Jumpa Nemo, starfish, gamat, coral, landak laut, ikan todak dan pelbagai jenis ikan-ikan lain yang I pon x tau nama mereka. Indah sangat! Pengalaman bercuti di KK bersama Cik Aanna pon sangat indahhhhhh and manis sangat. Tak sangka kami berjaya bercuti dengan seronoknya even berdua je. Hee~   


 
Cik Aanna melompat tanda dia gembira dengan percutian kali ni. Habisla student ko tengok lecturer mereka begini. 


Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe NoTes: Harap dapat pergi lagi bersama pasangan masing-masing pulak. 



7 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
April 27, 2010 at 8:57 AM

wow!! best nye tengok laut, pantai pun bersih...

PurPLe LaDy AiFA said...
April 27, 2010 at 9:06 AM

mmg bersih!!! sumpah i mmg x edit lngsung. huhu

QueenWizza said...
April 27, 2010 at 9:21 AM

mmg jernih air laut tu..bestnye mandi manda..lama x mandi laut..

PurPLe LaDy AiFA said...
April 27, 2010 at 9:35 AM

wizza,
sgt jernih, x cm penang. hee. tu la.. besh giler mandi laut.. nnti kak long buat la baby shower kat tepi pantai. hehe

ezzati said...
April 27, 2010 at 1:26 PM

best kan :) ...x bagi makan roti ke kat ikan2 tu?

Amy said...
December 7, 2012 at 11:08 AM

Hi,
I was looking for information on Island Hopping n came across your blog.

I enquired about Island Hopping package with companies and it turned out to be RM130 per person for only 2 islands.

May i know how/where u booked your 4 island hopping package from?

Thanks! =)

PurPLe LaDy AiFA said...
December 7, 2012 at 11:14 AM

hi,
Island hopping package available dekat jeti. just go there and take the package on the spot. much cheaper! =)