Nak kahwin, tapi sanggup berhutang sampai ke tua

Untuk sesiapa yang nak buat majlis kahwin tapi belum cukup duit dan tak nak berhutang.

"Buat majlis kahwin time bulan puasa, jamuan tu time sahur. Siapa lambat datang tu tak boley makan dah, so jimat duit disitu"

Ada pendengar yang hantar cadangan macam ni dekat Kiran and AG semalam. Better, rather than berhutang bank berpuluh ribu raban. Kadang-kadang tu hutang bank nak buat majlis kahwin lebih banyak dari hutang bank beli kereta. Padahal hutang PTPTN pun tak start bayar lagi.

Islam tu memudahkan pernikahan, manusia yang selalu merumitkan perkahwinan.

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe Notes: Duit kahwin hasil ikat perut mengumpul lebih bermakna daripada loan bank. Trust me, Kekasyfi Hati and I baru merasa dan memahami perasaan terharu itu setelah melihat hasil kutipan selama nie. =)

9 doll(s) whispering:

Hazzy Ishak said...
March 5, 2010 at 9:54 AM

haz plan
bertunang seminit pastu terus nikah
jimat kat situ
xpayah buat byk majlis

cik selamah kundang said...
March 5, 2010 at 10:14 AM

brilliant gkla idea tu.tp tujuan panggil org hadir jamuan tu xmenepati la...hahaha.simpan seniri pun merasa gk eppa.bila rasa perit menyimpan tu,hati rasa lain woo...

PurPLe LaDy said...
March 5, 2010 at 10:49 AM

hazzy,
betol2.. seminit je btunang? hehe. mmg pantas...

muney,
kalo cmtu kne tukar tujuan memanggil tu la.. ;p
mmg.. tp bile tgk $$$ byk2, trus hilang rasa perit tue.. mkn rm3 sehari pon xterasa dah. haha

~dARlee zURiS~ said...
March 5, 2010 at 1:10 PM

heheee...gd idea gak tu
btollah.kalu nak kawen tp sampai berhutang,nak buat pe.
membebankan hidup pas kawen lak ti.dah beranak pinak,hutang tak settle2 kan.
biar ikut kemampuan aje.

Aida The Pink Goddess said...
March 5, 2010 at 1:18 PM

yalah susah org kinek tok lebih ke nak impress tetamu oh, jadi berlebih2an dr mengerjakan yang wajib..mun sik org2 berkata2 sampey la pengantin ya beranak pinak, serba salah juak, bak kata kak neng, nak mistake ya diingat org sampey bila2. nak bagus, sik diingat..

ezany said...
March 5, 2010 at 3:04 PM

btul2.. skang ni dah jadi macam trend la pulak.. bila nak kawen jer mesti pinjam duit kat bank..

nanti kalau sy kawen.. nak pinjam duit kat cik aifa la.. xde kena interest kan.. hehe..

Anonymous said...
March 5, 2010 at 6:40 PM

yalah susah org kinek tok lebih ke nak impress tetamu oh, jadi berlebih2an dr mengerjakan yang wajib..

If only they know and feel empathy about this, world will become a better place for us.

actually they already knew but somehow they keep blind and let us die in slow and painfull death..

regards
asdasdasdasdasfasdgf

LoctorMayat said...
March 5, 2010 at 9:39 PM

Prinsip Kewangan yang amat berjaya LoctorMayat:

"Kepala tak besar, jangan pakai topi besar'

dan..

"Jalan sombong, poket kosong"

PurPLe LaDy said...
March 6, 2010 at 11:42 PM

zuris,
tu la.. nnati nak sekolahkan anak pon x taw nak cr duit kt mne sbb x abes lg byr utang kawen..

aida,
yalah ooooo! menda jaik juak diingat urg.. paayah2.

ezany,
bgs2. nsb baik ade lelaki yg baca entri nie.. hihi. boley je nak pinjam, tapi tunggu i bukak bank dulu la.. hehe


anon,
still your choice tapi yalah, mulut urg nak ngata ya sekpat di diam..

loctor,
yayaaa.. u teach me a lot to be kiamsiap. hahaha.