Jerai Hill Resort at Gunung Jerai, Kedah.


I never knew that the top of Gunung Jerai will be that exciting. Ingatkan tempat Degawan bertapa dan mempelajari ilmu-ilmu Degawan je. So, when my team nak buat team building dekat Gunung Jerai, I was like, 'urgh,Penang dah takde hutan dh ke?'

Entrance to Gunung Jerai terletak diantara Gurun dengan Yan, Kedah. So, kalau nak ke sana guna highway, exit dari Gurun je. Perjalanan berliku dari kaki gunung ke puncak adalah kira-kira 14km. (yakin sebab kereta bos ada GPS). Sesungguhnya kami tak larat nak mendaki, maka kami ke puncak hanya menaiki Pajero. Dun worry, myvi pun lepas sampai atas.

Hotel di puncak gunung Jerai dioperasikan oleh pihak The Regency dan harga chalet untuk disewa semalam bermula dari RM180. And kalau anda pasangan pencinta alam dan hiking lover, bolehlah mendaki gunung ni bersama-sama  and stay dekat bilik no 301 which is the hotel suite (RM5xx.) 

I just let the photos to explain everything k.


Tugu Gunung Jerai. By the time kami sampai di puncak, kabus tebal giler sampai tak nampak view.


 
Bilik-bilik penginapan and surau yang besar macam masjid 




Chalet yang available untuk family gathering. 


Keluarga ASZA tak nak buat gathering di sini ke ek? Hmmm. 






Kalau nak tido dalam khemah pun boleyyy. 


Oh, boleh bersiaran dari Puncak Gunung Jerai juga sebab wifi pun dah sampai puncak. 


Tempat makan paling mewah di atas sana. 


Click for a better view 


 


Our lunch-Rendang daging yang sedap, Dalca yang sedap, sup taufu kering, sayur kacang sedap, ayam masak merah yang tak larat nak di rasa, asam pedas ikan yang tak larat nak dicuba. 


Ulam-ulaman untuk kekal cantik macam Rozita Che Wan 


Paling sedap! marvelous. I sanggup naik atas ke puncak lagi sekali sebab nak makan caviar versi melayu nie. 

 
Close up sikit caviar versi melayu nie. sagu sebenarnya


Activities that you can have there. Sesuaiii for family gathering. 

Finally, kabus pun beredar. Yey, dapat melihat permandangan. 


The top view. Facing laut dengan Pulau Teloq. (slang kedah)  

Oh, yang ni wajib cerita even tak da kaitan. Terharu woo. 







They gave me this as my birthday surprise! Being the only little princess dalam team, my birthday celebration pun agak special compared to the other princeS yang lain. Jauh perjalanan birthday cake tu, dari Kulim ke puncak Gunung Jerai I cakap u. Thank you team. You guys are the best!  

Ok, Selamat bercuti di Gunung Jerai. 

Sekian, Kamsahamida~ 

FurFLe Notes: Oh ya, dapat pressie dari Cik Anna Gorgeous jugak. Thank you Cik Anna. Yang tu untuk bercuti di Sabah. ho yey!  



6 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
March 23, 2010 at 9:10 AM

bestnyeeeeeeeeee... sejuk... i love sagu paa! mesti nyamaan dalam suasana dingin gia gik.hehe

cik selamah kundang said...
March 23, 2010 at 10:05 AM

ni aku lg terkejut ni.dok mengadap gunung jerai dr kecik xtau segempak ini lifeview nya skrang.dh lama xnaik.gojes sungguh.hingga teruja

StingRay said...
March 23, 2010 at 2:11 PM

payah la orang bunian nak trick orang sesat kalau macam ni.


sebab kat puncak dah cantik.

PurPLe LaDy said...
March 23, 2010 at 2:49 PM

aida,
this is my first time makan sagu dengan gula apong ngan susu tok. nyamaaaannn duhal. bos sy plek sbb sy urg swak tp sik mkn sagu. haha

cik muni,
hahaa.. tu la. selalu korg menghadap kaki gunung je kot. ape lagi. ajak keluarga pakku bercuti di puncak sanaa...

stingray,
hoho.. cantik woh! tp kalo legolas yg try nak trick aku, aku ON je..

Fuchsia said...
March 23, 2010 at 9:29 PM

hi dear. yep i'm from ptn. bole je kalo nak sharing2 tu.. my email : fasha.mohhid@simedarby.com.
kalo gmail tu jarang skit cek ^^

PurPLe LaDy said...
March 24, 2010 at 3:43 PM

fuschia,
thanks darl, nnti i email you ek. seriously i have no idea dengan bridal house dekat sana.. :s